CBSE Class 11 Biology MCQs - Sets 12

Scroll down for PDF

CBSE Class 11 Biology MCQs - Sets 12 CBSE and NCERT students can refer to the attached file. All educational material on the website has been prepared by the best teachers having more than 20 years of teaching experience in various schools. The study material available on our website for all CBSE classes and subjects have been prepared by teachers from all over the country. All study material has been carefully designed keeping into mind the latest CBSE examination trends.  

Choose the most appropriate answer.

DIVERSITY IN FUNCTION PLANTS WATER RELATIONS: PHOTOSYNTHESIS

1. The water of guttation is forced out of the leaves by:

1. Diffusion 2. Root Pressure 3. Imbibition 4. Active transport

Correct Ans. (2)

2. The movement of solvent molecules through a semi-permeable membrane from a region of low solute concentration to a region of high solute concentration is:

1. Diffusion 2. Plasmolysis 3. Osmosis 4. Active transport

Correct Ans. (3)

3. The osmotic pressure of a solution

1. increases with increase in concentration of solute 2. decrease with increase in concentration of solute

3. remains unchanged with increase in concentration of sol 4. none of these

Correct Ans. (1)

4. The transport of substances from a region of its lower concentration to its higher concentration is called:

1. Osmosis 2. Imbibition 3. Active transport 4. Passive transport

Correct Ans. (3)

5. The taking up of a liquid by a substance with the resultant swelling in volume is called:

1. Plasmolysis 2. Imbibitions 3. Diffusion 4. Active transport

Correct Ans. (2)

6. Germination of seed involves the rupturing of seed coat because of:

1. Osmosis 2. Imbibitions 3. Diffusion 4. Active transport

Correct Ans. (2)

7. The shrinkage of protoplasm due to ex-osmosis of water from the cell is called:

1. Osmosis 2. Deplasmolysis 3. Plasmolysis 4. Imbibition

Correct Ans. (3)

8. The process where by water moves through the plants is known as :

1. Transpiration  2. Translocation 3. Guttation 4. Osmosis

Correct Ans. (2)

9. Which of the following conducts water inside plant body?

1. phloem 2. xylem 3. cortex 4. pith

Correct Ans. (2)

10. The exudation of water drops from the leaves of intact plants is:

1. guttation 2. transpiration 3. evaporation 4. transportation

Correct Ans. (1)

11. In which of the following assimilates move along the concentration gradient?

1. sieve tubes 2. xylem vessels 3. trachieds 4. fibers

Correct Ans. (1)

12. Which of the following percentage of transpiration usually occurs through the stomata?

1. 30% 2. 50% 3. 60% 4. 90%

Correct Ans. (4)

13. The combined area of total stomatal pores as compared to the total leaf area is almost:

1. 1-2% 2. 3-4% 3. 5-6% 4. 7-8%

Correct Ans. (1)

14. The number of stomata per square centimeter of leaf surface of tobacco leaf is almost:

1. 1200 2. 2100 3. 12000 4. 21000

Correct Ans. (3)

15. The processes involved in stomatal transpiration are:

1. 2  2. 4   3. 8  4. 6

Correct Ans. (1)

Please refer to the link below for CBSE Class 11 Biology MCQs - Sets 12

Tags: 


Click on the text For more study material for Biology please click here - Biology

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools

Central Board of Secondary Education and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools : The officials from the Central Board of Secondary Education have announced that they have partnered with Microsoft India to conduct several capacity building...

CBSE will have more practicals

CBSE board has made a bigger announcement regarding 2020 board examinations for class 12. Board has decided that subjects like humanities, History, English and Hindi will also have practical exams like Chemistry, Biology, and Physics. As per, CBSE official's statement...

CBSE Instructs schools to form Eco Clubs

The Central Board of Secondary Education has directed schools to form Eco Clubs under the Board for Environmental Protection. They have further asked the schools to ensure that every student would save one litre of water at home and school every day. It was started by...

Sample Papers for Class 12 Boards 2020

CBSE has released the final sample papers for the class 12 boards exams as per the new pattern as per which the question papers are expected to come in the 2020 board exams for class 12. The sample papers have been for class 12 for all subjects along with the suggested...

CBSE DATE SHEET 2020

Central Board of Secondary Education, CBSE is to conduct the 10th and 12th Board Examination 2020 from February 15, 2020. Due to University Admissions, CBSE has shifted Board Exams dates from 1 March to February 15 from 2019. This year too CBSE would be making changes...

CBSE to launch 'Tamanna' aptitude test

Introduction: The poor decisive condition of students to pursue their subject of interest has been an area of concern. To the ease of which CBSE is to launch ‘Tamanna’. An aptitude test in order to provide a line of guidance to students of class 9th and 10th. What is '...

×
Studies Today