NEET UG Physics Experiments MCQs

NEET UG Physics Experiments MCQs with answers available in Pdf for free download. The MCQ Questions for NEET Physics with answers have been prepared as per the latest NEET Physics syllabus, books and examination pattern. Multiple Choice Questions form important part of competitive exams and NEET exam and if practiced properly can help you to get higher rank. Refer to more topic wise NEET Physics Questions and also download more latest study material for all subjects and do free NEET Physics Mock Test

Experiments NEET Physics MCQ

NEET Physics students should refer to the following multiple-choice questions with answers for Experiments in NEET. These MCQ questions with answers for NEET Physics will come in exams and help you to score good marks

Experiments MCQ Questions with Answers

EXPERIMENT -1
Vernier Callipers

SUMMARY

 NEET UG Physics Experiments MCQs

* Zero Error :
- When the jaws are made to touch eachother, the zero mark of the main scale and vernier scale may not be with the straight line.
- This gives rise to an error called the zero error.
- Positive zero erro = (No. of the vernier division coinciding with the main scale) X (L.C.)
- Corrected reading = Obeserved reading - Positive zero error.
- Negative Zero error = (No. of vernier division coinciding with the main scale) X (L.C.) 0 (Smallest main scale units)
- Corrected reading = Observed reading + Negavit zero error)
 
1. What is the least count of the vernier callipers ?

(A) Smallest division on the vernier scale.

(B) difference of the smallest division on the main scale and the smallest division on the vernier scale.

(C) sum of the smallest division on the main scale and the smallest division on the vernier scale.

(D) smallest division on the main scale.

2. What is the least count of commonly available vernier ?

(A) 0.01 cm (B) 0.001 cm (C) 0.0001 cm (D) 0.1 cm

3. When the zero mark on the vernier scale lies towards the left side of the zero mark of the main scale, when the jaws are connect, then what will be the zero error ?

(A) zero error is positive (B) zero error is negative

(C) zero correction is positive (D) zero error does not exist

4. When the zero mark on the vernier scale lies towards the right side of the zero mark of the main scale, when the jaws are in contact, then what will be the zero error ?

(A) zero correction in positive (B) zero correction is negative

(C) zero error in positive (D) zero error does not exist

5. If observed reading is OR, corrected reading is CR, zero error in ZE and zero correction in ZC, then what will be the possibility ?

(A) CR = OR + ZC and ZE = CR-OR (B) CR = OR + ZE and ZC = CR-OR

(C) CR = OR - ZC and ZE = OR-CR (D) CR = OR - ZE and ZC = CR-OR

6. When the jaws of a standard vernier are together, the 6th vernier scale division coincides with the 6th main scale division, then what in the zero error ?

(A) -0.4 mm (B) + 0.6 mm (C) -0.6 mm (D) + 0.4 mm

7. When the jaws of a standard vernier are together, the 6th main scale division coincides with the 7th vernier scale division, then what is the zero error ?

(A) -0.7 mm (B) +0.3 mm (C) -0.3 mm (D) +0.7 mm

8. In an anusual vernier, 9 vernier scale divisions coincide with 8 main scale division, then what is the least count of the vernier ?

(A) 8/9 mm (B) 1/9 mm (C) 1/ 17 mm (D) 1/8 mm

9. In an unsual vernier, 10 vernier scale divisions, coinside with 8 main scale divisions, then what is the least count of the vernier ?

(A) 0.1 mm (B) 0.2 mm (C) 0.8 mm (D) 1/8 mm 

10. Match the two columns :


NEET UG Physics Experiments MCQs-

NEET UG Physics Experiments MCQs-1

NEET UG Physics Experiments MCQs-2

 

EXPERIMENT -2

Micrometer screw gauge :

SUMMARY

NEET UG Physics Experiments MCQs-3
 
MCQ

1. When the edge of the circular scale lies to the left of O mark on the main scale, when the stud and spindle touch each other, Then what will be the zero error ?
(A) zero error is negative (B) zero error is positive
(C) zero error does not exist (D) zero correction is negative
 
2. Whe the edge of the circular scale lies to the right of the O mark on the main scale, when the stud and the spindle touch each other,then what will be the zero error ?
(A) zero correction is negative (B) zero error is negative
(C) zero error does not exist (D) zero correction is positive
 
3. When the screw and stud touch each other, the edges of a certain screw gauge is on left of the O mark on the main scale and the 96th division of the circular scale coincides with the circular line of graduation then what is the value of zero error ?
(A) zero error = + 0.96 mm (B) zero error = – 0.96 mm
(C) zero error = + 0.04 mm (D) zero error = – 0.04 mm
 
4. When the screw and stud touch each other, the edge of a certain screw gauge is to the right of the O mark on the main scale and 5th division of the circular scale coincides with the line of graduation, then what is the value of zero error ?
(A) zero error = + 0.95 mm (B) zero error = – 0.95 mm
(C) zero error = + 0.05 mm (D) zero error = – 0.05 mm
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-4
NEET UG Physics Experiments MCQs-5
NEET UG Physics Experiments MCQs-6
 
Experiment - 3

SIMPLE PENDULUM

SUMMARY


NEET UG Physics Experiments MCQs-7

MCQ
1. Complete the following sentance.
Time period of oscillatin of a simple pendulum is dependent on _____
(A) Length of thread (B) initial phase
(C) amplitude (D) mass of bob
 
2. Complete the following seutence
In a damped oscillation of a pendulam _____
(A) the sum of potential energy and kinetic energy is conserved.
(B) mechanical energy is not conserved
(C) the kinetic energy is conserved
(D) the potential energy is conserved
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-8
NEET UG Physics Experiments MCQs-9
 


NEET UG Physics Experiments MCQs-10


Experiment - 4

METRE SCALE

SUMMARY


NEET UG Physics Experiments MCQs-11

 
MCQ

1. When the moment of force is maximum, then what is the angle between force and position vector of the force ?
(A) 90o (B) 0o
(C) 30o (D) 45o
 
2. In the scale and wedge experiment, m situated at x from the wedge and M is situated at y from wedge at equillbrium.Now if m < M, then what is the relation between x and y ?
(A) x = y
(B) x < y
(C) x > y
(D) nothing can be said about - x and y unless values of m and M one know.
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-12
 
5. In the experiment of balancing moments, suppose the fulcrum is at the 60 cm mark, and a known mass of 2 kg is used on the longer arm. The greatest mass of m which can be balanced against 2 kg such that the minimum distance of either of the masses from the fulcrum is atleast 10 cm. (Neglect mass of metre scale.) What will be the value of m ?
(A) 12 kg (B) 4 kg
(C) 6 kg (D) 8 kg
 
6. The wedge is kept below the 60 cm mark on the meter scale. Known masses of 1 kg and 2 kg are hung at the 20 cm and 30 cm mark respectively. Where will a 4 kg mass be hung on the meter scale to balance it ? (Neglect mass of meter scale.)
(A) 85 cm (B) 90 cm
(C) 70 cm (D) 75 cm
 
7. When a metre scale is balanced above a wedge, 1 kg mass is hung at 10 cm mark and a 2 kg mass is hang at the 85 cm mark. To which mark on the meter scale, the fulcurm be shifted (Neglect mass
of meter scale) to balance the scale ?
(A) 70 cm (B) 50 cm
(C) 60 cm (D) 65 cm
 
KEY NOTE

1(A) 2 (C) 3 (D) 4 (D)
5(A) 6 (A) 7 (C)
 
 
Experiment - 5

To determine Young's modulus of elasticity of the material of a metalic wire.
Wher e a wir e of length L is str atched by a for ce F. I ts cr oss section is A and it extends by l.

SUMMARY
 

 NEET UG Physics Experiments MCQs-13

 

MCQ
 
1. Arrange rubber, steel and glass in the order of decreasing elasticity.
(A) glass, steel, rubber (B) rubber, glass, steel
(C) glass, rubber, steel (D) steel, glass, rubber
 
2. The following wires A, B, C, D, are made of the same material with diff. length and diameter.
Which of these will have the largest extension, when the same tension is applied ?
(A) length = 200 cm, diameter = 2 mm (B) length = 50 cm, diameter = 0.5 mm
(C) length = 300 cm,diameter = 3 mm (D) length = 100 cm, diameter = 1 mm
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-14
NEET UG Physics Experiments MCQs-15
 
KEY NOTE

1 (C) 2 (B) 3 (A) 4 (A)
5 (D) 6 (D) 7 (A) 8 (B)
 

Experiment - 6

Determine the surface tension by capillary rise method & ifect of detergents.

SUMMARY
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-16
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-17
 
4. By how much depth will the surface of a liquid be depressed in a glass tube of radius 0.2 mm if the angle of contact of the liquid is 135° and the surface tension is 0.547 Nm-1 ? (Density of the liquid is
kg m-3)
(A) 3 cm (B) 4 cm
(C) 5 cm (D) 2 cm
 
5. Complete the sentence
If the height of a capillary is smaller than the height to which water should rise, then _____
(A) Water stops gets depressed in the capillary below the water surface.
(B) Water rises up to the height of the capillary and meniscus becomes less concave
(C) Water does not rise in such a capillary at all.
(D) Water states flowing out like a fountain.
 
KEY NOTE

1 (C) 2 (A) 3 (B) 4( A) 5 (B)
 
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-18
NEET UG Physics Experiments MCQs-19
 
2. A boat of area 10 m2 floating on the surface of a river is made to move horizontaly with a speed of 2 ms-1 by applying a tangential force. If the river is 1m deep and the water in contact with the bed is
stationary, what is the tangential force needed to keep the boat moving ? (viscosity of water 0.01 poise)
(A) 0.04 N (B) 0.05 N
(C) 0.02 N (D) 0.03 N
 
3. A steeel ball of diameter 3 mm falls through glycerine and covers a distance of 25 cm in 10S. The specific gravity of steel and glycerine are 7.8 and 1.26 respectively. The viscosity of glycerine is about ____ pa-s
 
(A) 1.3 (B) 1.5
(C) 0.8 (D) 1.0
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-20
NEET UG Physics Experiments MCQs-21
 
KEY NOTE

1 (B) 2 (C) 3 (A) 4 (D)
5 (A) 6 (C) 7 (A) 8 (A)
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-22
NEET UG Physics Experiments MCQs
 
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-24
 
5. A sphere, a cube and a thin circular plate are all made of the same material, have the same mass and are initially heated to a temperature of 2000C.Arrange then in the ascending order of rate of cooling.
(A) sphere, disc, cube (B) sphere, cube, disc
(C) cube, sphere, disc (D) disc, cube, sphere
 
KEY NOTE

1 (A) 2 (D) 3 (C) 4 (D) 5(B)
 
 
 
 
NEET UG Physics Experiments MCQs
 
NEET UG Physics Experiments MCQs
NEET UG Physics Experiments MCQs
NEET UG Physics Experiments MCQs
 
7. A hollow pipe of length 0.8 m is closed at one end. At its open end a 0.5 m long uniform string is vibrating in its second harmonic and it rosonates with the fundamentals frequency of the pipe if the tension in the wire is 50 N and the speed of sound is 320 ms-1, what is the mass of the string.
(A) 20 g (B) 5 g
(C) 40g (D) 10 g
 
8. An air column in a pipe, which is closed at one end will be in resonance with a ribrating tuning fork of frequency 264 Hz, What is the length of the column if it is in cm ? (speed of sound in air = 330 m/s)
(A) 62.50 (B) 15.62
(C) 125 (D) 93.75
 
9. In a resonance tube experiment, the first resonance is obtained for 10 cm of air column and the second for 32 cm.The end correction for this apparatus is equal to ______
(A) 1.9 cm (B) 0.5 cm
(C) 2 cm (D) 1.0 cm
 
NEET UG Physics Experiments MCQs
NEET UG Physics Experiments MCQs-30
 
 
KEY NOTE

1 (B) 2 (B) 3 (C) 4 (C) 5 (A)
6 (C) 7 (D) 8 (D) 9 (D) 10 (A)
 
 
 
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-31
NEET UG Physics Experiments MCQs
NEET UG Physics Experiments MCQs
NEET UG Physics Experiments MCQs
NEET UG Physics Experiments MCQs
NEET UG Physics Experiments MCQs
 
 
KEY NOTE

1 (B) 2 (B) 3 (C) 4 (A)
5 (C) 6 (B) 7 (A) 8 (B)
9 (B) 10 (D) 11(D)
NEET UG Physics Experiments MCQs
 
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-38
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-39
NEET UG Physics Experiments MCQs-40
NEET UG Physics Experiments MCQs-41
 
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-42
NEET UG Physics Experiments MCQs-43
NEET UG Physics Experiments MCQs-44
NEET UG Physics Experiments MCQs-45
 
Experiment - 13

Potentio meter :

SUMMARY

(i) Comparison of emf of two primary cells.
(ii) internal resistance of a cell.
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-46
 
MCQ

1. A 10 m wire potentiometer is connected to an accumulator of steady voltage. A 7.8 m length of it balances the emf of a cell on 'open-circuit'. When cell delivers current through a conductor of resistance 10 Ω it is balanced against 7.0 m of the same poleutomelic. What is the internal resistance of the cell ?
(A) 1.24Ω (B) 1.36Ω (C) 1.14Ω (D) 1Ω
 
2. A potentiometer is preferred over a voltmeter to measure the emf of a cell because.....
(A) The material of the potentiometer wire has a low temperature coefficient of resistance.
(B) emf measured by potentiometer is more accurate because the cell is open-circuit.
(C) potetial gradients can be varied in a poteutiometer using a rheostat.
(D) Potentiometer is more sensitive than voltmeter.
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-47
NEET UG Physics Experiments MCQs-48
NEET UG Physics Experiments MCQs-49
 
 
KEY NOTE
1 (C) 2 (B) 3 (C) 4 (B) 5 (A)
6 (B) 7 (C) 8 (A) 9 (A)
 
Experiment - 14

Resistance and figure of merit of a galvanometer by half-deflection method.

SUMMARY
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-50
NEET UG Physics Experiments MCQs-51
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-52
NEET UG Physics Experiments MCQs-53
NEET UG Physics Experiments MCQs-54
NEET UG Physics Experiments MCQs-55
 
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-56
NEET UG Physics Experiments MCQs-57
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-58
 
 
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-59
NEET UG Physics Experiments MCQs-60
NEET UG Physics Experiments MCQs-61
NEET UG Physics Experiments MCQs-62
NEET UG Physics Experiments MCQs-63
 
 
Experiment - 16

Using the parallax method, plot of angle of deviation Vs angle of incidence for a triangular prism. Reflective index of the material of the prism,

SUMMARY
 
 NEET UG Physics Experiments MCQs-64
 
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-65
NEET UG Physics Experiments MCQs-66
NEET UG Physics Experiments MCQs-67
NEET UG Physics Experiments MCQs-68
 
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-69
NEET UG Physics Experiments MCQs-70
NEET UG Physics Experiments MCQs-71
NEET UG Physics Experiments MCQs-72
 
 
8. The velocity of light in glass whose refractive index with respect to air is 1.5 is 2x108 m/s. In a certain liquid, the velocity of light is found to be 2.5x108 m/s. What is the refractive index of the liquid with
respect to air?
(A) 1.44 (B) 0.80
(C) 1.20 (D) 0.64
 
KEY NOTE
1 (A) 2 (D) 3 (C) 4 (C)
5 (D) 6 (C) 7 (B) 8 (C)
 
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-73
 
MCQ
 
1. When P-N junction diode is forward based, then _____
(A) Both the depletion region and barrier height are reduced.
(B) Both depletion region and barrier height are increased.
(C) The deplection region is winded and barrier height is reduced.
(D) The depletion region is reduced and barrier height is increased.
 
2. A P-N junction is said to be forward based when
(A) a magnetic field is applied in the region of junction.
(B) a potential difference is applied across P and N regions making P region negative and N region positive.
(C) not potential difference is applied across P and N regions.
(D) a potential difference is applied across P and N regions making P region positive and N region negative.
 
3. In a P-N junction, there is no appreciable current if ____
(A) a potential difference is applied across the junction
(B) it is impossible
(C) P-section is a made positive and N-section negative
(D) a potential difference is applied across junction making P section netagive and N-section positive.
 
4. What is the resistance of P-N junction diode in forward biasing ?
(A) zero (B) high
(C) infinity (D) a few ohms
 
5. When P-N junction diode is in forward biased condition, the flow of current is mainly due to _____
(A) both by drift and diffusion of eletrons (B) the drift of electrons
(C) the diffusion of electrons (D) none of the a above
 
6. The reverse biasing in juction diode _____
(A) increase the potential barier
(B) increases the number of minority change carriers
(C) increases the number of majority change carriers
(D) decreases the potential diode
 
7. When a P-N junction diode is reverse biased ____
(A) height of the potential barriers decreases
(B) no change in the current takes place
(C) electrons andholes move away from the junction deplection region.
(D) electrons and holes one attracted towards each other and move towards the deplection region.
 
8. The electrical resistance resistance of depletion layer is large because ___
(A) it contains electrons as change carriers
(B) it has holes as change carriers.
(C) it has no change carriers.
(D) It has large number of change carriers
 
9. The number of minority carriers crossing the junction of diode depends primarily on the ______
(A) magnitude of potential barrier
(B) magnitude of the forward bias barrier.
(C) rate of thermal generation of electron hole pair.
(D) concentration of doping impurities.
 
10. In a semiconductor diode, bazzier potential offers opposition to only _____
(A) free electrons in N region
(B) holes in the P region
(C) minority carriers in both regions
(D) majority carriers in both regions.
 
KEY NOTE
1 (A) 2 (D) 3 (D) 4 (D) 5 (C)
6 (A) 7 (C) 8 (C) 9 (C) 10 (D)
 
 
Experiment - 19

To draw the characteristics of a zener diode and to determine its reverse breakdown voltage.

SUMMARY
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-74

MCQ
 
1. In the zener diode, at VZ, the breakdown voltage ______
(A) a large change in voltage produces an insignificant change in the current.
(B) a large change in current produces an insignificant change in the voltage.
(C) a small change in current causes a small change in voltage.
(D) a small change in current can cause a large change in the voltage.
 
2. The zener voltage of a zener diode is kept at a desired value by ______
(A) adjusting the input voltage
(B) adjusting the input current
(C) by connecting an appropriate resistance in series
(D) changing the level of doping
 
3. The emission of electrons from the host atoms due to the high electric field is known as ____
(A) avalanche field emmission (B) breakdown field emission
(C) zener field emission (D) internal field emission
 
 NEET UG Physics Experiments MCQs-75
6. Zener diodes are used as
(A) amplifiers (B) voltage regulators
(C) oscillators (D) half-wave rectifiers
 
7. For the same density of impurity atoms, Zener voltage is _____
(A) same for both Ge and Si
(B) higher for Ge than for Si
(C) higher for silicon than for germanium
(D) none of the above
 
8. When p-n junction is reverse biased ______
(A) no current flows
(B) majority carriers move towards the junction
(C) minority carriers move towards the junction
(D) both majority and minority carriers move away from the junction
 
9. What constitutes the reverse current ?
(A) holes in both p and n type.
(B) free electrons in both p and n type
(C) free electrons in p-type and holes in n-type
(D) holes in p-type and free electrons in n-type.
 
10. Avalanche breakdown in a semiconductor diode happend when _____
(A) forward bias exceeds a certain value
(B) forward current exceeds a certain value
(C) reverse bias exceed a certain value
(D) the potential barrier is reduced to zero
 
KEY NOTE
1 (B) 2 (D) 3 (D) 4 (C) 5 (A)
6 (B) 7 (C) 8 (C) 9 (C) 10 (C)
 
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-76
NEET UG Physics Experiments MCQs-77
NEET UG Physics Experiments MCQs-78
NEET UG Physics Experiments MCQs-79
 
 
Experiment - 21

To identify a diode, an LED, a transistor, an IC, a resistor and a capacitor from a mixed collection of such items.

SUMMARY

 For identification, appearance and working of each item will have to be considered.
 A diode is a two terminaldevice. It conducts when forward biased and does not conduct when reverse biased. It does not emit light while conducting.
 A LED (light emitting diode) is also a two terminal device. It also conducts when forward biased and does not conduct when reverse biased. It emits light while conducting.
 A transistor is a three terminal device. The terminals represent emitter (E), base (B) and collector (C).
 An IC (intergrated circuit) is a multi terminal device in form of a chip.
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-80
 
  A resistor is a two terminal device. It conducts when either forward biased or reverse biased. (Infact there is no forward or reverse bias for a resistor). It conducts even when operated with A.C. voltage.
  A capacitor is also a two terminal device. It does not conduct when either forward biased or reverse biased (Hence it does not conduct with D.C. voltage). However, it conducts with A.C. voltage.
  Match column A and B type Questions
In the column A some name of electronic component given and in the column B number of its terminal match each other.
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-81
 
In the experiment identify adiode, an LED,a transistor, an IC, a resistor and a capacitor from a mixed collection of such items.When the switch on the baterry eliminator the movement of the multimeter polnter given in column A. and electronic componants name given in column B.
 
NEET UG Physics Experiments MCQs-82
 
 
KEY NOTE
1 (A) 2 (C)

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Physics Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Class 10 Revised Syllabus

Last year CBSE had to reduce the syllabus because of the pandemic situation but it was not very effective because there were no examinations. This year to avoid any confusion and conflict, CBSE has decided to reduce the syllabus into term 1 and term 2. 50 percent of...

Score well in Class 12 English Boards Exam

12th Board exams are an important part of students' lives. The marks obtained in the board exam decide the college in which one can study. In class 12 the syllabus of each and every subject increases vastly and it is difficult to cover up every point. In English also...

Moderation of Marks Class 11 and 12 Board Exams

The portal for moderation and finalization of results for Class-12 is being opened from 16.07.2021 to 22.07.2021. As Board has to declare the result latest by 31.07.2021, schools have been requested to follow the schedule strictly and complete the moderation within...

CBSE Board Examination Scheme of Assessment 2021 2022

A. Academic session to be divided into 2 Terms with approximately 50% syllabus in each term: The syllabus for the Academic session 2021-22 will be divided into 2 terms by following a systematic approach by looking into the interconnectivity of concepts and topics by...

How To Solve Unseen Passages In English

Unseen passages may contain one or many paragraphs. This is one of the important yet easy parts for a student to get marks. Students should thoroughly study and understand the passage to answer the related questions. The unseen passages are there just to test the...

MCQ Question based CBSE examination

For 2021-22 CBSE has launched MCQ question-based examination for Term 1 & Term 2 board examinations. The entire syllabus has been divided into two parts each including 50% of the entire syllabus. To score well, students must practice as per the new CBSE term-wise...

×
Studies Today