CBSE Class 12 Business Studies Planning HOTs Set A

Scroll down for PDF

Ques 1: How does planning provide direction?(Any Three)

Ans:    (a) Planning is goal oriented.

           (b) Continuous process.

           (c ) Pervasive function.

 

Ques 2: The planning function of management is conducted at which level of management ?

Ans: At all Three Levels.

 

Ques 3: One of the functions of management is considered as a base for all other functions. Name that Function.

Ans:  Planning.

 

Ques 4: Planning strangulates the initiative of the employees and compels them to work in an inflexible manner” Discuss.

Ans:  Planning reduces creativity.

 

Ques 5: Which limitation of planning suggest that the employees stop thinking and become the blind followers of Plan?

Ans:  Planning reduce creativity.

 

Ques 6: A company needs a detailed plan for its new project- construction of shopping mall. What type of plan Is it ?

Ans: Programme.

 

Ques 7: In which type of plan the sequence to perform a job is determined?

Ans:  Procedure.

 

Ques 8: Which plans suggest action and non action of employees?

Ans:  Rules

 

Ques 9: “No Smoking : the statement is related to which type of plan?

Ans: Rule.  

 

Ques 10: Mc Donald does not give its franchise to any other company which is running food business. This is Related to which type of plan.

Ans: Policy.

 

Ques 11: Name the type of plan which serve as a guide for overall business planning and define the future state of  Affair which the organization strive to realize?

Ans:  Objectives.

 

Ques 12: In which step of planning process the planners make prediction and assumptions regarding future?

Ans: Setting up of planning premises for all the alternatives.

 

Ques 13: How should a manager select the best possible course of action?

Ans: Manager should apply permutation and combination.

 

Ques 14: Without one function of management the controlling function is not possible. Name the concerned function.

Ans: Planning.

 

Ques 15: Planning is an activity which enables a manager to look ahead and anticipate changes. Mention the Benefit of planning highlighted here.

Ans: Planning reduces the risks of uncertainty.

 

Ques 16: Planning ensures clarity in thoughts and actions, works is carried on smoothly without interruptions .

Which importance of planning is mentioned here?

Ans: Planning reduces overlapping and wasteful activities.

 

Ques 17: It helps the manager to look into future and make a choice amount various alternative courses of Action enumerate the importance of planning indicate here.

Ans: Planning facilitates decision –making.

 

Ques 18: Planning lays down the base for other functions of management which feature of planning is Highlighted here?

Ans: Planning is a primary function of management.

 

Ques 19: A plan is framed it is implemented and is followed by another plan and so on. Mention the feature of  Planning indicate here?

Ans: Planning is continuous process.

 

Ques 20: Which features of Planning is stressed by saying that planning is an intellectual activity of thinking Rather than doing?          

Ans:  Planning is a mental exercise .

 


Click on the text For more study material for Business Studies please click here - Business Studies

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

New Guidelines in Delhi Schools for CORONAVIRUS

The Schools of Delhi strives for Good Health and Wellness for all its community of Students, Parents and Staff, after the daily increasing of positive cases of Coronavirus in Delhi. The Delhi Government instructed all the schools of the state on Thursday to shut down...

Noida School to Shut For 3 Days Coronavirus Detected

Some of the schools in Noida have decided to shut for 3 Days because father of two students in Noida was traced to be infected with the contagious Coronavirus. The internal exams have also been cancelled in those schools after the virus alarm. A 45 year old male who is...

CBSE Exam centre locator Mobile App

The CBSE board examinations will start from 15 February 2020. The CBSE Board issued admit cards, and all schools start distributing copies of the admit cards. All students should read their admit card details correctly. CBSE admit card details the examination centre,...

CBSE chairman Anita karwal wrote a motivational letter to board candidates

CBSE chairman Anita karwal wrote a motivational letter to board candidates before the CBSE board Exam The CBSE (Central Board of Secondary Education) class 10th and 12th board exams are starting from 15 February 2020. Not only the students, their parents are also tense...

CBSE postpones class 12 exams in Delhi

The Central Board of Secondary Education (CBSE) on Wednesday postponed the board examination of standard XII scheduled for Thursday, that is, on the 27th February 2020 for the areas of north - east Delhi affected by communal riots. The rescheduled date for the exam is...

Some last minute helpful tips and tricks for CBSE board exam

CBSE board exams are just around the corner. Students of CBSE class 10th and class 12th are preparing hard to appear in the CBSE board examination 2020, they are looking for last-minute tips and tricks to get good score in the board exam. However, during examination,...

×
Studies Today