CBSE Class 12 Business Studies Controlling HOTs Set A

Scroll down for PDF

Ques 1: Which function of management ensures that actual activities confirm to planed activities?

                                        OR

Name the function which reviews the operations in a business unit. 

Ans: Controlling 

 

Ques 2: There are two managers rahim and pankaj. Rahim is saying that ‘controlling is forward looking’ whereas according to pankaj ‘controlling is looking back’ . Who is correct? Explain why. 

 Ans: Both managers rahim and pankaj are correct and explain controlling as forward looking and looking back.  

 

Ques 3: Employees know well in advance what they are expected to do and what are the standards of performance on the basis of which they will be appraised, which in turn help them to give better performance. Which importance of controlling is highlighted here?

 Ans:  Improves employees motivation. 

 

Ques 4: Which function of management ensures work accomplishment according to plans? Name and explain the importance of the function.    

 Ans:  Controlling is the function of management which ensures work accomplishment according to plans? And explain the importance of the controlling.     

 

Ques 5: Controlling provides direction to all activities and efforts for achieving organizational goals. Which importance of controlling is referred here? Also explain two more of its importance.             

Ans:  Facilitating coordination in action. Explain two more importance of controlling.      

 

Ques 6: “There is close and reciprocal relationship between planning and controlling”. Explain the statement through an example.

Ans: Yes, “there is close and reciprocal relationship between planning and controlling”. Without planning, there is no basis for controlling activities and without controlling planned activities cannot be implemented properly and there cannot be improvement in future plans.

  

Ques 7: “Controlling is a systematic process involving a series of steps.

 Ans:  “Explain the process/steps of controlling.

 

Ques 8: Name the concept which suggests that only significant deviations which go beyond the permissible limit should brought to the notice of management

 Ans:  Management by exception.

 

Ques 9: Which technique of control is concerned with the contribution of actual and planed expenditure.

 Ans:    Budgetary control

 

Ques 10: “In ideal control system is the one that checks every bit of performance”.  Do you agree with this statement? Give reasons to support your answer.

Ans: No, I do not agree with this statement. Because a manager should focus on key points only and should not waste his energy in checking every bit.

 

Ques 11: Abc ltd. Is manufacturing auto spare parts on large scale. The company  policy is that 3% of the daily production could be defective. answer last two   months it is observed that about 10-12% of production is defective. Which function of management is reinsured to correct the above case? State the procedure to be followed to correct the things.

 Ans: The management function reinsured to correct the above case is controlling. The procedure to be followed is:

1)    Find out the causes of deviation of defective percentage from 3 to 12.

2)    Take corrective measure to control the things.

  

Ques 12: “Comparing the actual performance with the laid standards, finding out the deviations and taking corrective action is an important function of a function of management”. Name the function and explain the process.

Ans: Name of  the function is controlling and explain the process of controlling.

 

Click on the text For more study material for Business Studies please click here - Business Studies

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

All Delhi Schools to Adopt DIGITAL Attendance Methods

The Delhi Government takes another step ahead towards Digitalization of the Education Sector by proposing digital attendance in all Delhi Government Schools. As part of the Zero Paperwork Programme the attendance in all Delhi government school to be noted on e-tablets...

CBSE allows calculator in Board Exam for CWSN

The CBSE Board released an important notification regarding the upcoming CBSE 10th and 12th Board Exam 2020. The notification states that in the Board exams for children with special needs (CWSN), the CBSE Board will allow the use of simple basic calculators. According...

New Guidelines in Delhi Schools for CORONAVIRUS

The Schools of Delhi strives for Good Health and Wellness for all its community of Students, Parents and Staff, after the daily increasing of positive cases of Coronavirus in Delhi. The Delhi Government instructed all the schools of the state on Thursday to shut down...

CBSE Exam centre locator Mobile App

The CBSE board examinations will start from 15 February 2020. The CBSE Board issued admit cards, and all schools start distributing copies of the admit cards. All students should read their admit card details correctly. CBSE admit card details the examination centre,...

CBSE postpones class 12 exams in Delhi

The Central Board of Secondary Education (CBSE) on Wednesday postponed the board examination of standard XII scheduled for Thursday, that is, on the 27th February 2020 for the areas of north - east Delhi affected by communal riots. The rescheduled date for the exam is...

CBSE exams postponed in Delhi

Due to the increased tension in some parts of Delhi, Delhi government has decided to postpone the CBSE boards exams for class 10 and class 12 in North East Delhi schools only. The dates on which the exams will be scheduled again has not been notified by CBSE till now....

×
Studies Today