CBSE Class 12 Business Studies HOTs Consumer Protection Set A

CBSE Class 12 Business Studies HOTs Consumer Protection Set A. Higher Order Thinking Skills (HOTS) download and print.

Unit-12
CONSUMER PROTECTION

Q1) Which consumer right gives the business firms freedom to set up their own consumer service and grievance cells?
Ans 1) Right to representation.

Q2) Mention when as a consumer you are not in a position to resolve your grievance under consumer protection act.
Ans 2) As a consumer we are not in a position to resolve our grievances when we have not fulfilled the responsibilities of a consumer.

Q3) Sandeep purchased a diesel car for Rs. 7 lacs from an automobile company and found its  ngine defective. Despite many complaints the defect was not rectified .Suggest to him the  ppropriate authority where he could file a complaint under consumer protection Act.
Ans)
District Forum.

Q4) A co. is using sub- slandered electric wiring in its coolers. Which consumer right is being violated?
Ans) right to safety.

Q5) Which document serves as an evidence of purchase?
Ans) “Cash Memo.”

Q6) Rita wants to buy a packet of juice .As an aware customer how can she be sure about the quality of juice she palns to buy?
Ans) Rita can check for FPO (Fruit product order 1955) certifications. She can check the date ofmanufacture and expiry and check the storage / display conditions.

Q7) Mr. Soni a consumer purchased medicines without noticing the date of expiry . He also did not obtain the cash memo. Do you think he will be able to protect himself by the loss caused due to expired medicines ? give reasons in support of your answer?
Ans) In the given case, Mr. soni as a consumer was not able to fulfill his responsibility at two fronts.
(I) He didn't go through the packing specifications mentioned on the product at the time of purchase.
(II) Most importantly , he did not obtain the cash memo from the surer. A cash memo is a proof of purchase and it is must for filing any complaint. Hence , he will not be able to protect himself by the loss caused due to expired medicines.

Q8) Mr. Verma who was a vegetarian went to a snack bar for having French fries and later  ound out that it had non-vegetarian content. Neither the advertisement nor the packing of the product displayed that the product has non-vegetarian content. Will Mr. Verma be able to claim compensation which right of the consumer is violated here?
Ans)
In the given case there is violation of the consumer right to know .Acc. to the amendment of the regulations in weight and measurement Act.(2000) every product should explicitly bear a green dot for vegetarian ingredients while brown reveals that non-vegetarian ingredients have been used.  t is also mandatory to show the dot on an advertisements electronic or press and all posters ,banners ,stunts etc. hence Mr. Bharti would be able to claim the compensation.

Q9) As a well informed consumer. what kind of quality certification marks you will. Look for before buying ‘products? Specify any 6.
Ans) Some of the quality certification marks are:
(1) FPO( Fruit Products Order 1955) – It contains specification and quality control requirements regarding the production and marketing of processed fruits and vegetables ,sweetened aerated water, vinegar and synthetic syrups.
(2) ISI- On consumer durable products.
(3) Hall mark- BIS certification scheme for gold jewellery items.
(4) Earthen Pitcher –For Labeling Environment friendly products.
(5) AGMARK – It is a grade standard for agricultural commodities and like stock products.
(6) Wool mark- It signifies 100% pure wool.

Q10) A shopkeeper sold you some spices, claiming that they were pure. Later a laboratory test formed that those were adulterated what precautions should you have taken before buying and what remedies are available to you for the wrong act?
Ans) We should have been conscious about quality and should obtain cash memo from the seller while purchasing goods. The remedies available are:
(1) Getting the product replaced
(2) Getting the refund of the price
(3) Compensation.

Q11) What is the quality mark provided to agricultural commodities and live stock products?
Ans) AGMARK.

Q12) Name any two NGO’s engaged in protecting and promoting consumer’s interest.
Ans)
(a) Consumer co ordination council ,Delhi
(b) Consumers Association, kolkata .

Q13) Saroj wants to file a complaint where the value of goods or services in question along with the compensation claimed amounts to 25 lakhs.
Ans) State Commission.
  

Please refer to link below to download pdf file of CBSE Class 12 Business Studies - Consumer Protection HOTs.

Tags: 

 


Click for more Business Studies Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Checking of Boards Answer sheets starts today

CBSE has instructed almost 3000 schools to start the evaluation work for class 10th and class 12th board exam answer sheets from today. The checking of answer sheets for class 10th and class 12th was stopped earlier due to covid crisis in the country. Now in order to...

Important announcement regarding rescheduling of Class 10 and 12 Board Exams

CBSE Board Exams 2020: Here's when Board will organize the CBSE Class X and Class XII Board Exams. All the candidates appearing for CBSE Standard X and Standard XII Board Exams 2020 can cross check the essential notice released by the board concerning rearrangement of...

CBSE Board 2020 Important announcement regarding rescheduling of Class 10 12 Board Exams

CBSE Board Exams 2020: Here's when Board will organize the CBSE Class X and Class XII Board Exams.   All the candidates appearing for CBSE Standard X and Standard XII Board Exams 2020 can cross-check the essential notice released by the board concerning the...

CBSE Board Exams in July Press Release

CBSE has released press note for the dates for the CBSE Board exams for Class 10. CBSE said “With regards to conduct of Class X examinations several queries are being received by the CBSE. In this context, it is once again reiterated that remaining examinations of...

TV Channels for Students by CBSE

In enhancing the students studying part, the Government is planning to introduce one standard one channel plan. The lockdown in India has adversely collapsed all the operations including schools, colleges, and workplaces with unanticipated setbacks. On behalf of the...

CBSE Boards Answer Sheet Evaluation Class 10 and Class 12

HRD Minister Ramesh Pokhriyal, through a video conference with all the education ministers of the state, discussed the further steps to be taken to smoothen the education process during the Covid-19 lockdown. The most important topic which was discussed repeatedly on...

×
Studies Today