CBSE Class 12 Home Science Sample Paper 2023

Read and download PDF of CBSE Class 12 Home Science Sample Paper 2023 designed as per the latest curriculum and examination pattern for Class 12 issued by CBSE, NCERT and KVS. The latest Class 12 Home Science Sample Papers have been provided with solutions so that the students can solve these practice papers and then compare their answers. This will help them to identify mistakes and improvement areas in Home Science Standard 12 which they need to study more to get better marks in Grade 12 exams. After solving these guess papers also refer to solved Class 12 Home Science Question Papers available on our website to build strong understanding of the subject

Home Science Sample Paper Class 12 2023

Students can refer to the below Class 12 Home Science Sample Paper designed to help students understand the pattern of questions that will be asked in Grade 12 exams. Please download CBSE Class 12 Home Science Sample Paper 2023

Home Science Class 12 Sample Paper 2023

SECTION A

1. Use of ergonomics in any workplace is NOT important for which of the following
a. Optimum work capacity
b. Increase in errors
c. Increase in productivity
d. Comfortable working conditions

Answer : B

2. Rita has designed a frock for her six-year-old daughter using light and dark pink colour, which indicates_______________ aspects of a colour.
a. Chroma
b. Value
c. Hue
d. Intensity

Answer : B

3. __________ is a brief 10 – 60 second message between programme, generally in the form of jingles played on radio.
a. Public Service Announcement
b. Public System Announcement
c. Programme Service Announcement
d. Personal Service Announcement

Answer : A

4. A good preschool will provide which of the following experience likely to be beneficial for young children?
a. Rote learning
b. Teacher centered approach
c. Formal teaching
d. Child centered approach

Answer : D

5. The objective of the equal remuneration act is
a. Equal wages for the same work
b. Different working hours
c. Equality among men and women in every field
d. Special facilities for women

Answer : A

6. Identify the craft involved in manufacture of the object in the illustrations.
a. Coconut
b. Puppetry
c. Bamboo
d. Shola

Answer : C

OR

For visually impaired candidate Name the famous craft of Assam.
a. Coconut
b. Puppetry
c. Bamboo
d. Shola

Answer : D

7. Which stage of the fashion cycle involves manufacturers copying fashion and preparing adaptations of it at many price levels?
a. Decline in popularity
b. Increase in popularity
c. Introduction of a style
d. Peak of popularity

Answer : D

8. Which of the following is NOT a feature of development communication?
a. Aims at giving information and educating the society
b. Based on the audience characteristics and their environment
c. Oriented to socio-economic development and happiness of people
d. Seeks to describe the people at work in new projects

Answer : D

9. Match the following –
i. National Service Scheme A. Juveniles
ii. Integrated Child Development Scheme B. Old man
iii. Mobile Medicare Units C. Youth
iv. Special Homes D. Children
Choose the correct option.
a. i-B, ii-A, iii-D, iv-C
b. i-D, ii-A, iii-C, iv-B
c. i-C, ii-D, iii-B, iv-A
d. i-B, ii-C, iii-A, iv-D

Answer : C

10. Match the following –
i. RRE A. Television
ii. SEWA B. Print Media
iii. Project-Village Chhatera C. Campaign
iv. EDUSAT D. ICT
Choose the correct option.
a. i-B, ii-A, iii-D, iv-C
b. i-D, ii-A, iii-C, iv-B
c. i-C, ii-D, iii-B, iv-A
d. i-B, ii-C, iii-A, iv-D

Answer : C

11. Care and maintenance of the fabric depends oni. Fibre content
ii. Fabric construction
iii. Tie and Dye technique
iv. Brand of the fabric
Choose the correct option.
a. i and ii
b. ii and iv
c. i and iii
d. iii and iv

Answer : A

12. Which elements of design will you select while designing clothes for your tall sister?
v. Vertical lines
vi. Horizontal lines
vii. Related colours
viii. Contrasting colours
Choose the correct option.
a. i and ii
b. ii and iv
c. i and iii
d. iii and iv

Answer : B

13. As per the NCF (2005) , the basic objectives of ECCE are:
i. Holistic development of the child to enable him/her to realise the potential
ii. Preparation for school
iii. Preparation essential skills in ECCE professional
iv. Providing support services for women and children
Choose the correct option.
a. i, ii, iii
b. i, ii, iv
c. i, iii, iv
d. ii, iii, iv

Answer : B