NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 9 Up you go

NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 9 Up you go with answers available in Pdf for free download. The NCERT Solutions for Class 5 Environmental Studies with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 5 by CBSE, NCERT and KVS. Solutions to questions given in NCERT book for Class 5 Environmental Studies are an important part of exams for Grade 5 Environmental Studies and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise Solutions for NCERT Class 5 Environmental Studies and also download more latest study material for all subjects

Chapter 9 Up you go Class 5 NCERT Solutions

Class 5 Environmental Studies students should refer to the following NCERT questions with answers for Chapter 9 Up you go in standard 5. These NCERT Solutions with answers for Grade 5 Environmental Studies will come in exams and help you to score good marks

Chapter 9 Up you go NCERT Solutions Class 5

NCERT Solutions for Class 5 EVS for Chapter 9 Up you go

1. Have you ever seen the mountains? Have you also climbed a mountains?

Ans. Yes, last summer we went to Shimla where we not only saw mountains but also climbed up.


2. How far have you walked at one time? How far can you walk?

Ans. I have walked about 7-8 kilometres at one time and I think I can walk as far as upto 15 kilometres at a time.


3. What do you think about the paths on the mountains? Draw a picture.

Ans.

NCERT Solutions 


4. What do you think about the responsibilities of a group leader?

Ans. The responsibilities of a group leader are challenging and of giving self-satisfaction.


5. How would you feel if you were made a leader in such a camp?

Ans. If I were made a leader in such a camp, it would boost my confidence that I was trusted upon for the job. I would take up the responsibility dutyfully.


6. What does a monitor in your class have to do?

Ans. In our class, the responsibilities of a monitor are:

(i) To maintain discipline in the class room.

(ii) To arrange requisite things like chalks, duster, dustbin etc.

(iii) To convey the problems of a student to the concerned teacher or head master.


7. Would you like to be the class monitor? Why?

Ans. Yes, I would like to be the class monitor. It will be a wonderful experience to lead my class.


8. What kinds of tools are needed for climbing mountains?

Ans. For climbing mountain, we need a thick rope, sling, stick, axe etc. Besides these things food packets, water bottle, hook, plastic sheet, diary, torch, towel, soap, windcheater, whistle, glucose, jiggery, chana, snakes etc. are also required.


9. Have you ever seen a hook and rope being used for anything else? Where?

Ans. Yes, there are used to pull water buckets from a well or to pull heavy goods upwards etc. Besides, I have also watched on TV marooned people being pulled up by the helicopters during rescue operations.


10. What else can we use if we went to cross a river in the mountain.

Ans. To cross a river in the mountains, we need, thick rope, sling and pitons.


11. Why do you need extra energy on the mountains?

Ans. This is because we have to rise up against the gravitational force. Further, it is tough to walk over the rocky surface of mountains in comparison to the flat surface of plains.


12. Have you ever heard of anyone who has done something adventurous (risky)? What?

Ans. Yes, one of my friends went for tracking last summer. It was really adventurous.


13. Have you ever done anything adventurous? If yes, tell your class. Write about it in your own words.

Ans. Last summer, when I went to Shimla, I crossed a mountains river using rope, sling and pitons as mentioned in the chapter. It was a very adventurous experience.


14. Have you ever climbed a tree? How did you feel? Were you scared? Did you ever fall?

Ans. Yes, once I climbed a tree. It was a very exciting experience. Though I was not scared at all while climbing but once I climbed up and looked downwards, for a moment, of course, I got scared. I had never fallen.


15. Have you ever seen someone climb a small wall? What do you think is the difference between climbing a wall and climbing a high rock?

Ans. Yes, I saw it many times. I think climbing a high rock may be a bit easier than climbing a wall because the surface of a rock is irregular with elevation and depression forming holds where one can put his/ her hand and feet. While the surface of a wall is smooth and flat, thus it is difficult to climb a wall.


16. Is there anyone in your class whose language you do not understand, or who does not understand yours? What do you do in such a case?

Ans. Yes, few days back a boy from Kerela has joined our class. We do not know each other’s languages so we talk using gestures and enjoy very much doing so.


17. Have you ever lost your way? What did you do then?

Ans. Yes, One or two times I have lost my way. In that case, I asked the local people to help me in finding out my way.


18. Why do you think Khondonbi would have sung loudly?

Ans. Khondonbi would have sung loudly so that the group could listen and find them again easily. She may also be doing so get over her fear.


19. Have you ever seen someone doing something special to get over their fear? What and when?

Ans. Yes, once riding on a high rise swing, we were shouting and yelling to get over our fear and also to enjoy.


20.  Why do you think a drain was dug around the tent?

Ans. Drain was dug to keep off insects, scorpion, snakes etc.


21. Besides mountaineering, what are other activities that can be called adventurous? Why?

Ans. Sky diving, gliding, hot air ballooming, rowing in mountain rivers are some of the other activities that can be called adventurous.


22. You are on a mountain. How do you feel there? What can you see? What do you feel like doing there?

Ans. I am feeling very excited to climb up on a mountain. I can see high mountains all around. In between these are deep valleys. There are also many trees all around covered with flowers. The whole landscape is very beautiful and I feel as I have come to heaven. I want to climb higher.


23. Why did Bechhendri put up the Indian flag on the peak?

Ans. In honour of our country, Bachhendri put up the Indian flag on the peak.


24. When have you seen our national flag being hosted?

Ans. Besides Republic day and Independence day, our national flag, our national flag is hosted on other moments of national pride.


25. Have you seen the flag of any other country? Where?

Ans. Yes, in Chanakya Puri, Delhi were embassies of different countries are based. I have seen the flag of many countries.


26. Explain why it can be adventurous and challenging to climb a mountain. How would your prepare if you were to climb a mountain? What would you take with you? Write in your own words.

Ans. (i) Mountains are full of dangerous rivers, deep valleys, irregular surfaces etc. To cross these is a very challenging task.

(ii) It is not easy to climb on the steep slope of the mountains. It requires a lot of zeal and vigar.

If I were to climb a mountain, I would have taken along with me food packets, water bottle, rope, hunter shoes, hook plastic sheet, diary, torch, towel, soap, windcheater, whistle, glucose, jaggery, chana, snakes etc. Besides I would also can a camera to catch the beautiful pictures.

 

Tags: 

 


Click for more Environmental Studies Study Material
Looking Around Chapter 1 Super Senses
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 1 Super Senses
Looking Around Chapter 2 A Snake Charmer’s Story
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 2 A snake Charmers story
Looking Around Chapter 3 From Tasting to Digesting
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 3 From Tasting to Digesting
Looking Around Chapter 4 Mangoes Round the Year
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 4 Mangoes Round the year
Looking Around Chapter 5 Seeds and Seeds
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 5 Seeds and Seeds
Looking Around Chapter 6 Every Drop Counts
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 6 Every drop counts
Looking Around Chapter 7 Experiments with Water
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 7 Experiments with water
Looking Around Chapter 8 A Treat for Mosquitoes
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 8 A treat for mosquitoes
Looking Around Chapter 9 Up You Go!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 9 Up you go
Looking Around Chapter 10 Walls Tell Stories
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 10 Walls tells stories
Looking Around Chapter 11 Sunita in Space
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 11 Sunita in space
Looking Around Chapter 12 What if it Finishes..?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 12 What if it Finishes files
Looking Around Chapter 13 A Shelter so High!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 13 A shelter so high
Looking Around Chapter 14 When the Earth Shook!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 14 When the earth shook
Looking Around Chapter 15 Blow Hot, Blow Cold
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 15 Blow hot block cold
Looking Around Chapter 16 Who will do this Work?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 16 Who will do this work
Looking Around Chapter 17 Across the Wall
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 17 Across the wall
Looking Around Chapter 18 No Place for Us?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 18 No place for us
Looking Around Chapter 19 A Seed Tells a Farmer’s Story
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 19 A seed tells a farmer story
Looking Around Chapter 20 Whose Forests?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 20 Whose forests
Looking Around Chapter 21 Like Father, Like Daughter
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 21 Like father like daughter
Looking Around Chapter 22 On the move Again
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 22 On the move again

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Class 10 Revised Syllabus

Last year CBSE had to reduce the syllabus because of the pandemic situation but it was not very effective because there were no examinations. This year to avoid any confusion and conflict, CBSE has decided to reduce the syllabus into term 1 and term 2. 50 percent of...

CBSE Reading Challenge

The acquisition of 21st century competencies of communication, critical and creative thinking and the ability to locate, understand and reflect on various kinds of information has become more crucial for our learners. It is well accepted that Reading Literacy is not...

CBSE OMR Sheet Guidelines for Term 1

You are aware that the CBSE will be using OMR for the first time for assessment of both the Classes-X and XII in Term-I examinations. Hence, there is a need that all the students appearing in the Term-l examinations and the schools sponsoring these students should have...

×
Studies Today