NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 16 Who will do this work

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 5 EVS for Chapter 16 Who will do this work

1. Have you seen such scenes around you?

Ans. Yes, I have seen such scenes around.


2. Have you ever thought of people who do this work? Can you imagine how they would feel?

Ans. The people who have to do this work feel it very difficult, dirty, hard and laborious.


3. Why do you think people need to do this kind of work?

Ans. People need to do this work due to poverty.


4. Since when have they been doing this work?

Ans. They have been working for the last 15-20 years.


5. How much have they studied?

Ans. Most of them have studied only upto 5 th class.


6. Have they tried to look for some other work?

Ans. No, they have not tried to look for any other work.


7. Did the elders in their family also do this work?

Ans. Yes, the elders in their family also do this work.


8. What kind of difficulties do they face in doing this work?

Ans. They have to face many difficulties while doing this work, such as:

(i) They have to face excessively foul smelling garbage due to which they might suffer from many health related problems.

(ii) The other people look them with hatred and consider them as belonging to a low and backward community.

(iii) Even if they study, they do not get good jobs.


9. What are the differences kinds of work being done in this drawing. List any five of these.

Ans. Five different kinds of work that have been shown in the drawing are:

(i) Working as a labourer

(ii) Working as a road sweeper

(iii) Working as a doctor

(iv) Working as a teacher

(v) Vegetable/fruit seller


10. If you were asked to do any five jobs shown in this picture, which would you choose.

Ans. I would have chosen the following jobs in this picture:

(i) Teacher

(ii) Doctor

(iii) Computer professional

(iv) Artist

(v) Shopkeeper


11. Which five jobs would you not choose? Why?

Ans. I will not choose the following jobs:

(i) Sweeper

(ii) Labourer

(iii) Fruit/Vegetable hawker

(iv) Painter

(v) Gatekeeper

I want to study hard and get a challenging job. I want to achieve a good name and respect in the society and also earn in a good income, so that I can live a happy life. But the jobs mentioned above are not very respectful and I will not be able to earn well by doing these jobs. Thus, I will not choose these jobs.


12. What kind of work or jobs do people not want to do? Why?

Ans. The work which does not require much brain are not challenging, for example, work of a sweeper, gatekeeper, doing white wash on building etc. People does not want to these jobs because by these jobs we cannot earn well, these are not challenging and these are not considered respectful.


13. So, who does this kind of work? Why do people do this kind of work that others do not want to do?

Ans. The poor people usually do this kind of work. This is because:

(i) They do not have enough money to study and get a good job.

(ii) Even if they study and get a degree, they still do not get a good job.

(iii) They have been in this job since their great grandparents or even before that, thus they are forced to get into this job only.


14. What would happen if nobody did this work? If nobody cleared the garbage lying outside your school or your house for one week, then what would happen. Think of same ways so that people would not to do the work they don’t like to do. Draw a picture of what you thought.

Ans. If nobody would clear the garbage lying outside our school or our house, there would be-

(i) a lot of garbage accumulated here and there on the roads.

(ii) the place would become very filthy and foul smelling

(iii) a lot of mosquitoes and other germs would breed in these areas and spread diseases.

Some other ways for cleaning, so that the people would not have to do this work are:

(i) Crane: A crane can be used which carries huge amount of garbage at a time and does not require people to hold the garbage by hands.

(ii) Dalao: It is a special type of big dustbin in which the garbage is collected. When it gets filled up, a crane or truck is brought and it takes away the whole dust-bin as it is.


15. Why did Gandhiji and his team start doing the job of cleaning? What do you think about this?

Ans. It was the usual practice that people from a particular community would do the job of cleaning. These people were considered as untouchable and were hosted by the other people. Gandhiji wanted to remove this practice of untouchability from the society and also wanted the people to respect each other. Thus, Gandhiji and his team started doing the job of cleaning themselves so that can learn from them.


16. Do you know any such people in your area who try to help others in solving their problems? Find out.

Ans. Yes, there is a lady in our colony who has started an NGO. This NGO is working for the cleanliness of the roads, drains etc. The people working in the NGO, personally clean and sweep the roads and drains and thus they are helping others in solving their problems.


17. What are the toilet arrangements in your house? Where is the toilet? Inside the house or outside? Who cleans the toilet?

Ans. In our house there is provision of a modern and concert toilet which is located inside the house. The toilet has a flush system. It has a small water tank with a button. On pushing the button the water rushes out with speed and flushes away the stool and urine. It is cleaned daily by a sweeper.


18. How did the man who was returning from the toilet behave with Mehadevbhai? Why did he behave like this?

Ans. The man those was returning from the toilet talked with Mahadevbhai in an insulting way and treated him feeling of hatred. He thought that these people who clean the toilet are from a very low community and are untouchables. Thus, they should be treated like this


19. How do people generally behave with those people who cleans toilets and drains? Write.

Ans. People generally behave with those people who clean the toilets and drains in an insulting way as they consider them as untouchables and those belonging to a low community. They dislike and avoid to touch them or allow them to enter their kitchen or other rooms of the house expect the toilets.


20. Narayan and Gandhiji discussed all this many years ago. Have things changed now?

Ans. Yes, things have changed a lot now. Now a days, most of the people do not believe in untouchability. In fact, the government has also passed many rules in favour of these people according to which misbehaving with these people in punishable by law. Government has also reserved many seats for these people in educational institutions and government jobs.


21. Who does the cleaning in your school? What all has to be cleaned?

Ans. The cleaning in our school is done by 3-4 sweepers. They have to clean the toilets, all the rooms, the terrace and the, grounds of the school.


22. Do all the children like you help in this? If yes, how?

Ans. Yes, sometimes we help in this cleaning work. We clean our classroom. If any waste papers or any other wastes are lying here and there, we collect them and throw them in the dustbin. We also clean our benches and chairs.


23. If all do not help, why not?

Ans. Some students of the class, do not help of all. They are belonging to very rich families and they consider their insult work doing this cleaning work.


24. Do all the children do all kinds of work?

Ans. No, all the children do not perform all kinds of work. Those who consider this work as a low status or insulting work and hate it, do not perform it or do it only superficially.


25. Do they sometimes have to miss classes to do this work?

Ans. No, they do not miss classes to do this work. They do it in just 5-10 minutes in between the classes.


26. Do the girls and the boys do the same kinds of work.

Ans. Yes, the girls and boys do the same kinds of work.


27. What work do you do at home?

Ans. I do the following work at home:

(i) I clean my room daily. After studying, I arrange all my books and copies properly and do not allow them to spread.

(ii) I also clean my bed daily.


28. Is the work done by boys and girls, men and women the same?

Ans. No, usually the work done by boys and girls, men and women is not the same. The girls and women are usually involved in household jobs like cleaning the rooms, cooking, washing clothes etc. The boys and men are usually involved the outdoor jobs like bringing vegetables, fruit, oil, other household things paying electricity bills etc.


29. Would you like to bring some change? What kind?

Ans. Yes, I would like to bring some changes in this. The girls and women should also he allowed to study so that they can get good jobs and become independent and self relient. Moreover, the boys and men should also participate in some household works and help the women.


30. Do people look at different kinds of work in the same way? If not, why is this so? Why is it important to bring change?

Ans. No, even today people do not look at different kinds of work in the same way. Most of the road cleaners, toilet sweepers etc. are still from some particular communities only. The other people do not consider these jobs respectable and they hate these jobs and also treat these people in a derogatory manner.

This difference has been created because the rich people study well and get good jobs. Thus, they earn well and become richer. But the poor people can’t even afford to eat, So, they can’t spent on studying and are forced to take these kinds of jobs. This needs to be changed in order to bring equality among the people so that everyone should respect each other.


31. Gandhiji used to say that every person should do every kind of work. What do you feel about this? If everyone followed this, what are the things that would change? What are the some changes that will happen in your own house?

Ans. If everyone will start doing all kinds of work then no work will be considered low or disrespectful. There will be equality among the people, no one will feel superior or inferior. No one will insult any one. Everyone will become independent. The practice of untouchability will also vanish. The men and women will work together at our own house also. The men will also help the women by doing some household work.

Tags: 

Click on the text For more study material for Environmental Studies please click here - Environmental Studies

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

UP government schools will follow NCERT

UP government schools will follow NCERT pattern from April 2020Are you appearing for the UP exams 2020? If yes, then you have to see what major changes UP government schools have brought for 2020.The UP government is fully prepared to implement NCERT pattern for...

CBSE Board Exams Changes to be implemented in exam pattern

CBSE Board Exams Class 10 & 12 2020: Changes to be implemented in exam pattern Are you appearing for the CBSE Class 10 and 12 Board Exams 2020? If yes, then you have to check out what CBSE has brought the major changes for the CBSE class 10 and 12 board exams 2020...

Class 10 and 12 exam 2020 application process for private candidates

CBSE 10th, 12th exam 2020 application process for private candidates begins to apply by 30th Sept at cbse.nic.in CBSE Board Exam 2020 application begins: The Central Board of Secondary Education (CBSE) has officially started the online application process for the...

CBSE Class 12th Board Exam 2020

CBSE Class 12th Board Exam 2020: Here are some exam preparation tips Every year the Central Board of Secondary Education (CBSE) conducts annual board exams for the students of 10th and 12th grade in February / March. Class 12th board exams play a very significant role...

CBSE schools to have sports period daily for classes 1 to 12

CBSE schools to have sports period daily for classes 1 to 12, new curriculum introduced All work and no play makes a child dull. Nowadays students have a very hectic schedule so that they cannot take out time to play games and gently start ignoring sports. Therefore,...

Vidya Daan by CBSE

CBSE has launched a new initiative to provide free of cost quality education to students in rural areas. CBSE has named that initiative “Vidya Daan”. Lot of reforms are been continuously done by CBSE so that the teachers can offer a personalized experience to students...

×
Studies Today