NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 6 Every drop counts

NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 6 Every drop counts with answers available in Pdf for free download. The NCERT Solutions for Class 5 Environmental Studies with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 5 by CBSE, NCERT and KVS. Solutions to questions given in NCERT book for Class 5 Environmental Studies are an important part of exams for Grade 5 Environmental Studies and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise Solutions for NCERT Class 5 Environmental Studies and also download more latest study material for all subjects

Chapter 6 Every drop counts Class 5 NCERT Solutions

Class 5 Environmental Studies students should refer to the following NCERT questions with answers for Chapter 6 Every drop counts in standard 5. These NCERT Solutions with answers for Grade 5 Environmental Studies will come in exams and help you to score good marks

Chapter 6 Every drop counts NCERT Solutions Class 5

NCERT Solutions for Class 5 EVS for Chapter 6 Every drop counts

1. Look at the area around your school. Are there any fields, farms, pucca roads, drains etc.? Is the area sloping, rocky or flat? Think, what will happen here when it rains? Where will the rain water go – into the drains, pipes, or pits? Is some water also getting soaked into the soil?

Ans. Yes, there are fields, farms, concrete roads, drains etc. around my school. The area around my school is basically flat. When it rains, the rain water goes into the drains, pipes and pits. Some water is also absorbed by the soil.


2. How do you think the rainwater that falls on the roof will reach the underground tank? Draw the path.

Ans. The water collected on roof reaches the underground tank, through the pipe, which connects both of these.

NCERT Solutions 


3. Have you ever face shortage of water in your area? If yes, then what was the reason for it.

Ans. Yes. Sometimes we face shortage of water in our area. This is due to the cut in supply of water by Jal Board.


4. Talk at your grandfather or any elderly person. Find out, when they were of your age:

From where did they get water from the house? Has there been a change now?

Ans. They used to get water from wells, bavdis, ponds, rivers and hand pumps. But now we get water supplied by Jal Board or from tube wells, hand pumps etc.


5. What kind of water arrangements were made for travelers – for examples piau, mashak (leather bag) or any other? Now a-days, what do people do about water when they travel?

Ans. For travelers, there were arrangements of piau, mashak etc. Now a-days, people usually purchase packaged drinking water or carry their own water bottles.


6. Can we even imagine life without water?

Ans. No water is essential for the survival of life.


7. Do you have some special pots for water at your place?

Ans. Yes, in summer we use pot made up of clay and sand. Water remain cool in it.


8. Have you ever seen any beautiful building near the place of water? Where?

Ans. Yes, I have seen remain of as old beautiful near the stepwell at my village.


9. Is there a lake, well or stepwell near your house or school? Visit it and find more about it. How old is it? Who got it built?

Ans. Yes, there is an old well near my house which is about 100 years old. The local people built it.


10. What kind of building are around it.

Ans. There are residential buildings around it.


11. Is the water clean? Is it cleaned regularly?

Ans. No, the water is not clean, neither is it cleaned regularly.


12. Who all use the water?

Ans. Now no one uses the water.


13. Is there any festivals are celebrated at the place?

Ans. Yes, some rituals are performed during marriages etc.


14. Is there any water today or is it dry?

Ans. There is a little water. However, it dries up during summer.


15. There are two old wells in the area where Punita lives. Her grandmother says that about fifteen- twenty years ago there was water in these wells. The wells could have dried up because:

Water is being pumped up from under the ground with the help of electric motors. The lakes in which rainwater used to collect are no longer there.  The soil around trees and parks is now covered with cement. IS there some other reason for this. Explain.

Ans. The reasons mentioned above are, of course, the causes of this sorry states. However, cutting of trees, lack of maintenance etc. may also be the reason for the same.


16. Everyone has the right to live. Yet, is everybody getting enough water to live or even water to drink? Why is it that some people have to buy drinking water? Should it be like this? Water on this earth is for one and all. Some people draw out water from the ground by deep bore wells. How far is it correct? Have you ever seen this? Why do some people is pump directly in the Jal Board pipe line? What problems would other people face due to this? Do you have any such experience?

Ans. It is true that today everybody is not getting enough water. Due to the scarcity of drinking water, some people have to buy it. Thing must not be like this. Some people draw water from the ground by deep boring. It is a wrong practice. “It is not only deprives other people of water but also effects the environment. In my colony many people do this. Some people also put a pump in the Jal Board pipe due to which other people face scarcity of water. I also have had such experiences. We often suffer due to such practices by some of our neighbours.


17. From which office has this bill come?

Ans. This bill has come from Delhi Jal Board.


18. Do you get water bill at home? Find out from where it is sent?

Ans. Yes, we get a water bill at home. We live in Delhi and so get our bill from Delhi Jal Board.


19. Why do you think Dilli Sarkar (Government of Delhi) is written under Delhi Jal Board?

Ans. Dilli Sarkar (Government of Delhi) is written under Delhi Jal Board because Delhi Jal Board is a subsidiary of Government of Delhi.


20. In whose name is the bill? How much money do they have to pay for each month?

Ans. The bill bears the name of Shri Mohd. Umar and Dr. Mohd. Shoaib.


21. Do you have to pay for water? How much? Is the rate of water different in different colonies? Ask you elders.

Ans. Yes, we have to pay for water about Rs. 300 per month. The rate is the same in different colonies.


22. Have you ever read this kind of news in any newspaper? How did people solve their problem of water? Did they repair and reuse any old lake or stepwell?

Ans. Yes, a few years back there was an acute scarcity of water in my village. To solve the problem, villagers made collective offers and cleaned up and repaired the pond and all the wells of the village to make them usable again. Tons of garbage was taken out from these water bodies. The hard work of villagers bore fruit and even today they are fulfilling their water requirement from these pond and wells.


23. Bring a water bill, look at it and tell-

Ans. This bill is from 10.07.2009 to 05.09.2009.


24. How much money is to be paid for this bill?

Ans. Rs. 312.00.


25. What else can you see in the bill like, the money spent on repair, maintenance etc.?

Ans. Yes, 28 rupees have been spent on repairing, which is included in the bill.

 

Tags: 

 


Click for more Environmental Studies Study Material
Looking Around Chapter 1 Super Senses
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 1 Super Senses
Looking Around Chapter 2 A Snake Charmer’s Story
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 2 A snake Charmers story
Looking Around Chapter 3 From Tasting to Digesting
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 3 From Tasting to Digesting
Looking Around Chapter 4 Mangoes Round the Year
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 4 Mangoes Round the year
Looking Around Chapter 5 Seeds and Seeds
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 5 Seeds and Seeds
Looking Around Chapter 6 Every Drop Counts
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 6 Every drop counts
Looking Around Chapter 7 Experiments with Water
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 7 Experiments with water
Looking Around Chapter 8 A Treat for Mosquitoes
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 8 A treat for mosquitoes
Looking Around Chapter 9 Up You Go!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 9 Up you go
Looking Around Chapter 10 Walls Tell Stories
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 10 Walls tells stories
Looking Around Chapter 11 Sunita in Space
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 11 Sunita in space
Looking Around Chapter 12 What if it Finishes..?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 12 What if it Finishes files
Looking Around Chapter 13 A Shelter so High!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 13 A shelter so high
Looking Around Chapter 14 When the Earth Shook!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 14 When the earth shook
Looking Around Chapter 15 Blow Hot, Blow Cold
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 15 Blow hot block cold
Looking Around Chapter 16 Who will do this Work?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 16 Who will do this work
Looking Around Chapter 17 Across the Wall
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 17 Across the wall
Looking Around Chapter 18 No Place for Us?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 18 No place for us
Looking Around Chapter 19 A Seed Tells a Farmer’s Story
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 19 A seed tells a farmer story
Looking Around Chapter 20 Whose Forests?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 20 Whose forests
Looking Around Chapter 21 Like Father, Like Daughter
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 21 Like father like daughter
Looking Around Chapter 22 On the move Again
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 22 On the move again

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

How To Solve Unseen Passages In English

Unseen passages may contain one or many paragraphs. This is one of the important yet easy parts for a student to get marks. Students should thoroughly study and understand the passage to answer the related questions. The unseen passages are there just to test the...

MCQ Question based CBSE examination

For 2021-22 CBSE has launched MCQ question-based examination for Term 1 & Term 2 board examinations. The entire syllabus has been divided into two parts each including 50% of the entire syllabus. To score well, students must practice as per the new CBSE term-wise...

CBSE Class 10 Revised Syllabus

Last year CBSE had to reduce the syllabus because of the pandemic situation but it was not very effective because there were no examinations. This year to avoid any confusion and conflict, CBSE has decided to reduce the syllabus into term 1 and term 2. 50 percent of...

Score well in Class 12 English Boards Exam

12th Board exams are an important part of students' lives. The marks obtained in the board exam decide the college in which one can study. In class 12 the syllabus of each and every subject increases vastly and it is difficult to cover up every point. In English also...

×
Studies Today