NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 22 On the move again

NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 22 On the move again with answers available in Pdf for free download. The NCERT Solutions for Class 5 Environmental Studies with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 5 by CBSE, NCERT and KVS. Solutions to questions given in NCERT book for Class 5 Environmental Studies are an important part of exams for Grade 5 Environmental Studies and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise Solutions for NCERT Class 5 Environmental Studies and also download more latest study material for all subjects

Chapter 22 On the move again Class 5 NCERT Solutions

Class 5 Environmental Studies students should refer to the following NCERT questions with answers for Chapter 22 On the move again in standard 5. These NCERT Solutions with answers for Grade 5 Environmental Studies will come in exams and help you to score good marks

Chapter 22 On the move again NCERT Solutions Class 5

NCERT Solutions for Class 5 EVS for Chapter 22 On the move again

1. Did all the farmers in Dhanu’s village have their own land?

Ans.No, all the farmers in Dhanu’s village don’t have their own land. Some of them work on the lands of big farmers.


2. During what time of the year did Dhanu’s family get work in the village?

Ans.Dhanu’s family gets work in the village till Dussehra from before the rainy season. They do not get work during the remaining six months, when there is no rain and no work in the fields.


3. Do you know of any families like Dhanu’s who have to leave their villages for months in search of work?

Ans.Yes, I know about two families in my Nani’s village who have to leave their villages for months in search of work.


4. If people in Dhanu’s village did not leave the villages in search of work, what difficulties would they face in their own village?

Ans.If people in Dhanu’s village did not leave the village in search of work, they would face many difficulties like they would not be able to get enough money to get their food, other household articles to live, or would not be able to effort their children’s school fees etc.


5. In Dhanu’s village, there can be no farming when there is no rain. Do you think farming can be done even without rain water? How?

Ans.Yes, farming can be done even without rain water. This is possible due to the various new methods of irrigation such as by using tubewell, canals, wheel for water lifting etc.


6. Dhanu’s family and many other from the village go far away for work but some people stay back in the village. Why does this happen?

Ans.When Dhanu’s family and many others from the village go far away for work, some people stay back in the village, in order to protect and take care of their houses and other household valuables.


7. When Dhanu and other children leave the village for six months, what happens in the village school?

Ans.When Dhanu and other children leave the village for six months, mainly the children of the big farmers study in the village school.


8. What arrangements are made at your home for old and unwell family members when everyone goes for work?

Ans.At our home when everyone goes for work, the female members usually remain at home to take care of the old and unwell family members. Otherwise, sometimes a maid servant is appointed for this purpose.

9. Why Does Mami wish that Dhanu should go to school for the whole year and study?

Ans.Mami wished Dhanu should go to school for the whole year and study so that he can study well and get a good job and work independently. He could become a rich person and earn a good reputation in the society and should not suffer like his family members.


10. What happens when you are able to go to school for a long time?

Ans.If we are not able to go to school for a long time, we will be restricated from the school.


11. Dhanu has to go with his village people to other place. Can there be some arrangements during that time so that Dhanu continues his studies? What kind?

Ans.Yes, when Dhanu has to go with his village people to other places there he can go to any nearby school. If there are many such children, then small classes can be conducted under the trees.


12. Do you know of any jobs/work for which people have to stay away from their families for many months? Look for examples from this book and write.

Ans.There can be many other jobs/work for which people have to stay away from their families for many months, such as-

(i) People who work in defence services.

(ii) Students who study in boarding school.

(iii) Some people are in service or engaged in business.

(iv) People who go on pilgrimage or for tourism.


13. What are the similarities and differences in the lives of different kinds of farmers?

Ans.There are many similarities and differences in the lives of different kinds of farmers. Some similarities are:

(i) Most of the farmers are fully dependent on the farms to earn their living.

(ii) In most cases, all the family members are engaged in farming.

(iii) Most of them are dependent on rains for their farming.

(iv) Most of them have to borrow a lot of money in order to get good machines for their farms.

(v) Most of them are illiterate.

(vi) Most of them follow the same basic methods for farming, irrigation etc.

Differences:

(i) Some of them have their own lands and some are so poor that they have to work on other’s lands.

(ii) Some are working in rainy weather conditions but some are totally deprived of rains and have to survive in drought conditions.

(iii) They sow different varieties of seeds depending upon the climatic conditions at their places.

(iv) Some follow the old traditional methods of seed growing, irrigation etc. and some adopt new methods.

Tags: 

 


Click for more Environmental Studies Study Material
Looking Around Chapter 1 Super Senses
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 1 Super Senses
Looking Around Chapter 2 A Snake Charmer’s Story
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 2 A snake Charmers story
Looking Around Chapter 3 From Tasting to Digesting
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 3 From Tasting to Digesting
Looking Around Chapter 4 Mangoes Round the Year
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 4 Mangoes Round the year
Looking Around Chapter 5 Seeds and Seeds
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 5 Seeds and Seeds
Looking Around Chapter 6 Every Drop Counts
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 6 Every drop counts
Looking Around Chapter 7 Experiments with Water
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 7 Experiments with water
Looking Around Chapter 8 A Treat for Mosquitoes
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 8 A treat for mosquitoes
Looking Around Chapter 9 Up You Go!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 9 Up you go
Looking Around Chapter 10 Walls Tell Stories
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 10 Walls tells stories
Looking Around Chapter 11 Sunita in Space
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 11 Sunita in space
Looking Around Chapter 12 What if it Finishes..?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 12 What if it Finishes files
Looking Around Chapter 13 A Shelter so High!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 13 A shelter so high
Looking Around Chapter 14 When the Earth Shook!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 14 When the earth shook
Looking Around Chapter 15 Blow Hot, Blow Cold
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 15 Blow hot block cold
Looking Around Chapter 16 Who will do this Work?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 16 Who will do this work
Looking Around Chapter 17 Across the Wall
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 17 Across the wall
Looking Around Chapter 18 No Place for Us?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 18 No place for us
Looking Around Chapter 19 A Seed Tells a Farmer’s Story
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 19 A seed tells a farmer story
Looking Around Chapter 20 Whose Forests?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 20 Whose forests
Looking Around Chapter 21 Like Father, Like Daughter
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 21 Like father like daughter
Looking Around Chapter 22 On the move Again
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 22 On the move again

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Score well in Class 12 English Boards Exam

12th Board exams are an important part of students' lives. The marks obtained in the board exam decide the college in which one can study. In class 12 the syllabus of each and every subject increases vastly and it is difficult to cover up every point. In English also...

How To Solve Unseen Passages In English

Unseen passages may contain one or many paragraphs. This is one of the important yet easy parts for a student to get marks. Students should thoroughly study and understand the passage to answer the related questions. The unseen passages are there just to test the...

CBSE Class 10 Revised Syllabus

Last year CBSE had to reduce the syllabus because of the pandemic situation but it was not very effective because there were no examinations. This year to avoid any confusion and conflict, CBSE has decided to reduce the syllabus into term 1 and term 2. 50 percent of...

MCQ Question based CBSE examination

For 2021-22 CBSE has launched MCQ question-based examination for Term 1 & Term 2 board examinations. The entire syllabus has been divided into two parts each including 50% of the entire syllabus. To score well, students must practice as per the new CBSE term-wise...

×
Studies Today