NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 15 Blow hot block cold

NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 15 Blow hot block cold with answers available in Pdf for free download. The NCERT Solutions for Class 5 Environmental Studies with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 5 by CBSE, NCERT and KVS. Solutions to questions given in NCERT book for Class 5 Environmental Studies are an important part of exams for Grade 5 Environmental Studies and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise Solutions for NCERT Class 5 Environmental Studies and also download more latest study material for all subjects

Chapter 15 Blow hot block cold Class 5 NCERT Solutions

Class 5 Environmental Studies students should refer to the following NCERT questions with answers for Chapter 15 Blow hot block cold in standard 5. These NCERT Solutions with answers for Grade 5 Environmental Studies will come in exams and help you to score good marks

Chapter 15 Blow hot block cold NCERT Solutions Class 5

NCERT Solutions for Class 5 EVS for Chapter 15 Blow hot block cold

1. Have you warmed your hands in winter by blowing on them when they are cold? How does it feel?

Ans. Yes, I often warm my hands in winter by blowing on them when they are cold. It feels warm and cozy.

2. Blow hard from your mouth on to your hands. How did you find the air from your mouth as compared to the air around? Was it hotter or cooler?

Ans. On blowing hard from the mouth on to the hands, the air from the mouth feels hotter as compared to the air around.


3. Now put your hands at some distance from your mouth and blow again. Does the air from your mouth feel warm? Why?

Ans. When the hands are placed at some distance from the mouth and the air is blown again, this time the air from the mouth does not feel much warm. This is because, due to the distance from the mouth, the air gets mixed up with outside air and thus becomes cooler.


4. Can you think of any other way in which you use the warmth from your breath?

Ans. Another way in which we can use the warmth of our breath is when someone gets swelling and redness in the eyes or some warm breath on a piece of cloth or handkerchief and quickly planning it in the wollen part or red eyes give some relief to the person.


5. Fold a piece of cloth 3-4 times. Now bring it close to your mouth and blow hard on it. Did the cloth become warm?

Ans. Yes, the cloth has become warm.


6. Have you ever burnt your tongue when you ate or drank something that was too hot? How do you cool some food when it is too hot?

Ans. Yes, I had once burnt my tongue on drinking very hot tea. When some food is very hot, I cool it by blowing on it, by keeping it in a broad container under a fan.


7. If you were to cool these three hot things – dal, roti, rice – in which ways you do so?

Ans. Dal, roti and rice can be cooled by keeping them in a broad container under a fan and also by blowing air on them from month.


8. For what other things do you blow air from your month?

Ans. The other things for which I blow air form my mouth are:

(i) For whistling

(ii) For playing with a firkin

(iii) On erasing on the notebook with an eraser the rubber particles are removed by blowing air on them.

(iv) For cleaning the spectacles.


9. Picture 1- Mini tried to cool her tea by blowing on it. Which do you think will be hotter – Mini’s tea or the air she blew from her mouth?

Ans. Mini’s tea would be hotter as compared to the air blown blew from her mouth.


10. Picture 2 – Sonu was feeling very cold. He kept blowing on to his hands. Now think and write, which will be cooler – Sonu’s hand or his breadth.

Ans. Sonu’s hand will be cooler as compared to the air blown by him.


11. Make whistles of the things given below. Write in a sequence from the loudest to the slowest whistle.

Ans. Apart from these, we can also whistle by putting fingers in our mouth. The sequence from the loudest to the softest whistle as follows:

· The cap of a pen

· By putting fingers in the mouth

· By wrapping of a toffee

· By a balloon

· By a leaf


12. Have you seen people different musical instruments like flute, dholak, been… guitar, mridang etc. Can you recognize their sounds with your eyes closed? Find out more about these musical instrument. Collect their picture.

Ans. Yes, I have seen and can recognize the sounds of flute, dholak, been, guitar, mridang etc.

These instrument are discussed below:

(i) Flute: It is made up of wood and it is played by blowing air from mouth.

(ii) Dholak: It is made up of wood and leather and it is played by tapping hard by both hands.

(iii) Been: It is made up of wood and played by blowing air from mouth.

(iv) Guitar: It is made up of wood and metal strings and played by fingers.

(v) Mridang: It is made up of wood and copper and it is played by tapping hard by both hands.


13. Can you name some things which produce melodious or pleasing sounds when we blow into them.

Ans. Some of the things which produce melodious or pleasing sounds when we blow into them are been flute, pungi, shehnai, banjo etc.


14. Have you seen someone blowing on their spectacles, to wipe them clean? How does the air from the mouth help in cleaning the spectacles?

Ans. The air blown from the mouth is hot and the glass of the spectacles is comparatively colder. The hot air we breathe out contains water vapours which turns into tiny droplets of water when it comes in contact with the colder glass. This makes the glass moist and hazy.


15. Take a glass. Bring it near your mouth and blow hard on it. Do this two or three times. Does the glass look hazy?

Ans. Yes, a mirror can also made hazy in the same way. On blowing air from the mouth on the mirror, the mirror becomes moist. The air blown from mouth is hot and the mirror is cold. The hot air that we breathe out contains water vapours which turn into tiny droplets of water when it comes in contact with the colder mirror. This makes the mirror moist and hazy. The air blown from the mouth is wet.


16. Put your hand on your chest, when your breathe in, does your chest come out or go in?

Ans. On putting the hands on the chest, when I breathed in, my chest comes out.


17. Take a deep breath in

Ask your friend to measure your chest with a thread. Measurement …..

Now breathe out. Again ask your friend to measure your chest. Measurement….

Was there any difference in the two measurements of your chest.

Ans. Measurement of the chest on taking a deep breath is 24 cm.

Measurement of the chest on taking breath out is 20 cm.

Yes, there is a difference in the measurements. The chest comes out and measures more on taking a deep breath and it goes in and measures less on breathing out.


18. Put your finger under your nose. Can you feel any air when you breathe out from your nose?

Ans. Yes, I can feel the air when I breathe out from your nose.


19. Count how many times in one minute do you breathe in and breathe out?

Ans. On counting, I breathe in and out for about 20 times in a minute.


20. Jump 30 times. Did you feel breathless?

Ans. Yes, on jumping I feel breathless.


21. Now again count how many times in one minute your breathed in and out?

Ans. On counting after jumping, I breathed in and out for about 26 times.


22. What was the difference in your count before and after jumping.

Ans. I breathed about 6 times more after jumping. The difference in the count before and after jumping shows that the breathing rate increases after jumping.


23. You have all heard the ‘tick-tick’ of the clock. Have you seen a doctor using a stethoscope to listen to our chest? What do you think she hears? Where is the sound coming from? Is there a clock inside your chest that keeps ticking away?

Ans. Yes, I have seen a doctor using a stethoscope. She hears the heart beat by using stethoscope. This sound comes from our heart. No, there is no clock inside our chest that keeps ticking away, but a heart lies in the left side of the chest that beats continuously.


24. Stand with this snake below a fan. Look in which direction it moves. Take this paper snake to different places and observe its movement.

Ans. On taking this snake below a fan, it moves in the anticlockwise direction. This is because, here the air is moving downwards.


25. Can you understand from the movement of the snake if the air is moving upwards or downwards?

Ans. Yes, the direction of the air can be easily understood by observing the movement of the snake. If the snake moves in the direction of the clock it shows that the air is moving upwards. When the snake moves in the opposite direction this shows that the air is moving downwards.


26. While playing Amit hit a wall. His forehead was swollen. Didi immediately folded a scarf (4-5) times, blew on it and kept it on Amit’s forehead. Why do you think Didi did this?

Ans. After hitting on the wall. Amit’s forehead would have swollen and become hotter. Didi folded a scarf, below on it and kept if on Amit’s forehead because she might have learnt this from her elders but it is a wrong practice. Actually it does not cure the pain, but on blowing, the scarf becomes a little warmer and gives some relief to the pain and swelling.

27. We blow to cool hot things as well as to warm them. Give examples of each.

Ans. Example, when we blow to cool hot things:

(i) A cup of tea (ii) any hot food etc.

Example when we blow to warm a cold thing. Our hands in the winters.

Tags: 

 


Click for more Environmental Studies Study Material
Looking Around Chapter 1 Super Senses
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 1 Super Senses
Looking Around Chapter 2 A Snake Charmer’s Story
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 2 A snake Charmers story
Looking Around Chapter 3 From Tasting to Digesting
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 3 From Tasting to Digesting
Looking Around Chapter 4 Mangoes Round the Year
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 4 Mangoes Round the year
Looking Around Chapter 5 Seeds and Seeds
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 5 Seeds and Seeds
Looking Around Chapter 6 Every Drop Counts
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 6 Every drop counts
Looking Around Chapter 7 Experiments with Water
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 7 Experiments with water
Looking Around Chapter 8 A Treat for Mosquitoes
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 8 A treat for mosquitoes
Looking Around Chapter 9 Up You Go!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 9 Up you go
Looking Around Chapter 10 Walls Tell Stories
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 10 Walls tells stories
Looking Around Chapter 11 Sunita in Space
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 11 Sunita in space
Looking Around Chapter 12 What if it Finishes..?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 12 What if it Finishes files
Looking Around Chapter 13 A Shelter so High!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 13 A shelter so high
Looking Around Chapter 14 When the Earth Shook!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 14 When the earth shook
Looking Around Chapter 15 Blow Hot, Blow Cold
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 15 Blow hot block cold
Looking Around Chapter 16 Who will do this Work?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 16 Who will do this work
Looking Around Chapter 17 Across the Wall
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 17 Across the wall
Looking Around Chapter 18 No Place for Us?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 18 No place for us
Looking Around Chapter 19 A Seed Tells a Farmer’s Story
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 19 A seed tells a farmer story
Looking Around Chapter 20 Whose Forests?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 20 Whose forests
Looking Around Chapter 21 Like Father, Like Daughter
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 21 Like father like daughter
Looking Around Chapter 22 On the move Again
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 22 On the move again

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Heritage India Quiz 2021 2022

CBSE Heritage India Quiz is conducted every year to raise the awareness about the preserving human heritage, diversity and vulnerability of the India's built monuments and heritage sites. It is an attempt of the Board to motivate the future generations of this country...

Board Exams Date Sheet Class 10 and Class 12

Datesheet for CBSE Board Exams Class 10  (Scroll down for Class 12 Datesheet) Datesheet for CBSE Board Exams Class 12

CBSE notification 40/2021 Innovation Ambassador Program

This is with reference to CBSE Notification No. 40/2021 dated 04.05.2021 regarding the Innovation Ambassador program – An online training program for teachers by CBSE in collaboration with Ministry of Education’s Innovation Cell (MIC) and AICTE. In view of the current...

CBSE Science Challenge 2021 22

Science is inexplicably linked with our lives and helps us to understand the world around us better. Scientific and technological developments contribute to progress and help improve our standards of living. By engaging with this subject, students learn to think, solve...

Pariksha Pe Charcha 2022

The 5th edition of Pariskhas Pe Charcha the unique interactive program of Hon’ble Prime Minister with students teaches and parents will be held through virtual mode in February, 2022. In order to select participants who will be featured in Pariksha Pe Charcha programme...

CBSE Reading Challenge

The acquisition of 21st century competencies of communication, critical and creative thinking and the ability to locate, understand and reflect on various kinds of information has become more crucial for our learners. It is well accepted that Reading Literacy is not...