NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 5 Seeds and Seeds

NCERT Solutions for Class 5 EVS for Chapter 5 Seeds and Seeds

1. What things are soaked before cooking in your house? Why?

Ans. Things that are soaked before cooking:

(i) Chana, moong etc.

(ii) Dry pea, rajma etc.

(iii) Soyabean

(iv) Pulses before grinding up

(v) Rice, pulses etc. before grinding

After soaking, these things swell up and become soft. Only when they become eatable. If rice, pulse etc. are soaked before cooking, they take less time in cooking and thus fuel can be saved.


2. What things do you eat after sprouting.? How are they sprouted? How much time does it take?

Ans. We eat chana, moong etc. after sprouting them. To sprout them, first these are soaked in water and then wrapped in a wet cloth and hanged up so that they get proper water and air. Chana takes about 36-48 hours in spoiling while moong take 24-36 hours.


3. Has the doctor or someone you know ever told you to eat sprouts? Why?

Ans. Yes, doctor has advised me to eat sprouts because they are very nutritious.


4. Do you remember that in Class IV you did an activity with seeds? Now try another one.

· Take some chana and three bowls.

· Put five chana in the first bowl and fill it up with water.

· Put a damp piece of cloth or some cotton wool in the second bowl. Now keep the same number of chanas in it. Make sure that the cotton wool or cloth remains wet.

· Put the same number of chanas in the third bowl. Do not anything else in it. Cover all the three levels.

Observe after two days and note the changes in the bowls?

Ans.

 

Bowl 1

Bowl 2

Bowl 3

Are the seeds getting air?

No

Yes

Yes

Are the seeds getting water?

Yes

Yes

No

What changes did you see?

Chanas have swelled up

Chanas have sprouted

No

Have the seeds sprouted

No

Yes

No


5. In which bowl did the seeds sprout? What difference did you see between this bowl and other bowls?

Ans. Seeds sprouted in bowl 2 only. In bowl 2, the seeds got both air and water and thus, there sprouted whereas in bowl 1, these got only water but no air and thus these did not sprout. In bowl 3, these got no water and no air and thus did not sprout.


6. Why did Gopal’s mother tie the chana in a damp cloth?

Ans. Gopal’s mother tied the chana in a damp cloth so that they get proper water and air.


7. When you split the whole answer, you will get masoor dal, but then you cannot sprout me! Can you think why?

Ans. It is because after splitting, the sprouting capacity of masoor is lost.


8. Take a ‘clay pot’ or a ‘tin cat’ with a wide mouth. Make a small hole at the bottom of the can. Fill your can with soil. Put four or five seeds of the same kind in the soil and press them gently. Different groups can plant different kinds of seeds such as mustard (sarson), fenugreek (methi), sesame(till) or coriander(dhania).

Ans. Name of the seed: Mustard (sarson)

 The date of which you planted them: January 1,2008

 The day you observe something coming out of the soil start filling the table:

Date

Height of the plant (in cm)

Number of leaves seen

Any other change

January 8

1 cm

2

No

January 9

1.5 cm

3

No

January 10

2.5 cm

4

Stem is getting higher

January 11

4 cm

6

Stem is getting more and more thicker


9. How long did it take for the plant to come out from the soil?

Ans. It took a week for the plant to come out from soil.


10. What was the differences in the height of the plant on the first and second day?

Ans. The differences was of half centimetres.


11. On which day did the height of the plant increase the most?

Ans. On day four i.e. 11th January, the height of the plant increased the most.


12. Did news leaves come out of the plant every day?

Ans. Yes. Day by day it got thicker.


13. Was there any change in the stem of the plant?

Ans. Yes, day by day it got thicker.


14. Which seeds took the most number of days for the stem to come out of the soil?

Ans. Sesame (til).


15. Which seeds took the least days to come out of the soil?

Ans. Mustard.


16. Which seed did not grow at all? Why?

Ans. All seeds grow up. However, if proper water and air had not been provided, they would not have grown up.


17. Did anyone’s plant dry up to turn yellow? Why did this happen?

Ans. Yes. It happened because that plant may not got proper water and nutrients.


18. What would happen if the plants do not get water?

Ans. They would dry up or turn yellow.


19. What is inside the seed?

Ans. Inside the seed, there are cotlyedons and embryo.


20. How does a big plant grows from a tiny seed?

Ans. The seeding absorbs water and nutrients from the ground and grows into a big plant.


21. Do some plants grow without seeds?

Ans. Yes, come plants like potato, rose, banana etc. grow without seeds.


22. Did you keep aniseed (saunf) and cumin (jeera) in your list?

Ans. Yes.


23. Which was the smallest seed and which was the biggest seed in your collection?

Ans. The smallest seed was of cumin (jeera) and the largest seed was of mango.


24. Seeds that are used as spices in your home.

Ans. Cumin, mustard etc.


25. Seeds of vegetables.

Ans. Lady’s fingers.


26. Seeds of fruits.

Ans. Mango, apple, papaya.


27. Light seeds (check by blowing them).

Ans. Cumin (jeera)m aniseed (saunf).


28. Seeds which are flat.

Ans. Rajma, apple, cumin, aniseed.


29. Make more groups. How many groups of seeds did you make?

Ans. (i) Seeds that are edible.

(ii) Seeds from which oil is extracted.

(iii) Seeds which can float on water.

(iv) Seeds which can float on air.

(v) Seeds which can stick to our body.


30. Do you know any games that you can play with seeds? Discuss with your friends.

Ans. Some seeds have lots of tiny hooks which get attached to clothes or fur. Such seeds are very popular among children. Similarly, a type of flute is made from mango’s seed.


31. Have your ever seen any seeds that can fly?

Ans. Yes.


32. What is it called in your area?

Ans. Budhiya ke baal.


33. Look at your seed collection. Guess how many of those have travelled by flying?

Ans. I think seeds of cumin, aniseed and mustard may have been spreading by flying.


34. Did you get any new idea from the seeds?

Ans. Yes these seeds can be used play many games and also for discorative purpose.


35. Look at the pictures given on textbook page 49 and guess how the seeds travel and reach different places?

Ans. In the first figure, the seed is spreading by a squirrel, in the second by a bird, and in the third by water.


36. Some plants spreads their seeds over long distances. When the soyabean pods are ripe, they burst and the seeds are thrown out. Have your ever heard their sound?

Ans. Yes, I have heard their sound.


37. Think what would happen, if seeds did not spread and remained at one place only?

Ans. If the seeds did not spread out, they would fall in the parent bed itself leading into struggle for water, minerals and sunlight. As a result, none of the plants would grow properly or survive.


38. Make a list of the different ways by which seeds are spread.

Ans. Seeds are spread by:

(i) Birds and animals

(ii) Humans

(iii) Wind

(iv) Water


39. What all was grown in India long ago? Were mangoes and bananas grown here? What came from other countries? Imagine food without potatoes or tomatoes?

Ans. Tea, mango, orange, radish, methi, spinach etc. were grown in India long ago. Yes, Mangoes and bananas were grown there. Tomato, potato, green chilli, cabbage, pea, coffee bean, bhindi, etc. came from other countries. If there had been no chillies in our food, the food would have been tasteless.


40. Reena has drawn this picture of the seed sprouted by her. What do you think the seeds need for sprouting? Write in your own words. How would Reena’s look of they did not get the things needed.

Ans. Seeds need water and air for sprouting. If the seeds do not get water, there would be no change in them. And if they got water but not air, they would not sprout at all though they would swell up.


41. How do seeds spread to far off places? Write your own words.

Ans. Seeds are spread by birds, animals, air and water. Birds and animals throw out seeds after eating the fruit. Thus the seeds spread out. Similarly, some light seeds are spread our by wind. Some fruits are carried out by water, thus seeds are spread out.

 

Tags: 

 


Click for more Environmental Studies Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Board Exams Class 10 and 12 Notification by CBSE

Because of the prevailing condition of spread of COVID-19 pandemic in the country, special efforts are required for conducting examinations in a safe manner. As a number of students have shifted from the district of their school to some other district in the country,...

Checking of Boards Answer sheets starts today

CBSE has instructed almost 3000 schools to start the evaluation work for class 10th and class 12th board exam answer sheets from today. The checking of answer sheets for class 10th and class 12th was stopped earlier due to covid crisis in the country. Now in order to...

Board Exams Class 10 and Class 12 Datesheet 2020

CBSE has announced the datesheet for the remaining exams of class 10 and class 12 exams. The exams are going to start in July. The class 10 and 12th board exams will be conducted for the remaining 29 papers from July 1 to July 15, 2020, at various centers nominated by...

CBSE advisory on student marks

CBSE has issued a public advisory for all students to be careful from unscrupulous persons impersonating themselves as officers/officials of CBSE. These people have been contacting parents and have been telling them that they have access to student marks data for Board...

CBSE Board Exams in July Press Release

CBSE has released press note for the dates for the CBSE Board exams for Class 10. CBSE said “With regards to conduct of Class X examinations several queries are being received by the CBSE. In this context, it is once again reiterated that remaining examinations of...

Live session by CBSE Experts for holistic wellbeing

CBSE and Fit India Mission have collaborated to provide live sessions by experts covering a range of topics for holistic well-being of school going children, which will include simple actionable tips around Basic Exercises, Nutrition, Yoga & Meditation, boosting...

×
Studies Today