NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 12 What if it Finishes files

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 5 EVS for Chapter 12 What if it Finishes files

1. What are the different kinds of vehicles that you can see?

Ans. I can see vehicles like cars, buses, autorickshaws, motorcycles, cycle etc.


2. What do you think they need as fuel?

Ans. Cars, buses and motorcycles need petrol, diesel or CNG while cycles do not need any such fuels.


3. Do you ride a bicycle? If yes, where all do you go on it?

Ans. Yes, I ride a bicycle, I go to my school, playground, market and to meet my friends using it.


4. How do they come to school?

Ans. I come to school by school bus or by my cycle.


5. How do your family members go to work from home?

Ans. My father uses car, my mother go by metro rail while my uncle go by motorcycle.


6. What problems can we have from smoke coming out of vehicles?

Ans. We can have problems like coughing, nausea, headache and diseases related to lungs can have from smoke coming out of vehicles.


7. Which states of India have oil-fields?

Ans. In India oil fields are in Assam, Gujarat and the coastal areas of Maharasthra and Andhra Pradesh.


8. Besides oil, what else is found deep inside the earth?

Ans. Besides oil, minerals like iron, copper, bauxite, gold etc. deep are found inside the earth.


9. What all can vehicle run on?

Ans. Vehicles can run on petrol, diesel, CNG, LPG, battery and solar energy.


10. What kind of problems will we face, if the number of vehicles keep on increasing? For example, more traffic on the road. Talk to you elders and write about it.

Ans. If the number of vehicles keep on increasing on the road then besides heavy traffic, problems like air pollution, noise pollution, accident etc. can arise.


11. Manju said, “why doesn’t everyone use a bus?” What do you think, why don’t people travel by buses?

Ans. I think poor people prefer bicycle than to spend daily on buses while the rich ones use cars for convenience and also maintain their status.


12. Suggest some ways to deal with the problems arising out of the growing number of vehicles.

Ans. To control the growing number of vehicles people should prefer public transport system like buses, trains, metro train etc. This problem can also be effectively dealt with by making car pool i.e. sharing one’s car with their colleagues, other people etc.


13. What is the price of petrol and diesel in your area?

Ans. In our area the price of petrol is 48 rupees/litre while that of diesel is 34 rupees/litres.


14. Why are the prices of petrol and diesel going up?

Ans. The prices of petrol and diesel are going up because its production is limited while consumption is increasing day by day.


15. In one month how much petrol and diesel is used in your home? What is it used for?

Ans. In our home about 100 litres of petrol and 10 litres of diesel are used on conveyance and generator.


16. What for oil is used?

Ans. Oil is used as fuel for vehicles, for cooking food, lighting, dry, cleaning, to run machines and making plastic and paints.


17. Where is diesel used? Find out.

Ans. Diesel is used to rum cars, buses, trucks, tractors, trains and generators. Besides, it is also used to run machines in factories.


18. What would happen if you don’t get petrol or diesel for a week in your village or town?

Ans. If we don’t get petrol or diesel for a week in our area, life will come to a standstill as the crisis would badly affect the transport system. Machine used in factories and agriculture works will also become non-functional. We will not be able to get electricity from generators either. In other words, life will be messed up.


19. Suggest some ways to save oil.

Ans. Following measures could be taken to save oil:

(i) In place of using personal vehicles, we should use public transport system like buses, trains or metro trains etc.

(ii) We should prefer walking on foot or using bicycle.

(iii) We should keep our vehicles switched off on red lights.

(iv) We should utilize solar energy for different purposes.


20. Have you ever collected dry wool or made cow dung cakes? How are they made?

Ans. Yes, once I have collected dry wood and also made cow dung cakes. To make cow dung cakes, balls of cow dung are made and then these are flattened to make round and flat surfaces. After that these are dried up in the sun.


21. Do you know anyone who collects drywood or leaves to be used for lighting?

Ans. Yes, I know a few people living in my village who collects dry wood or leaves for fuel.


22. Who cooks food in your family? What about other families in your area?

Ans. My mother cooks food in my family. In other families in my area the ladies or servants cook food.


23. If they cook food using wood or upla, what difficulties do they face due to smoke?

Ans. The people who cook food using wood or upla may suffer from problems like coughing, nausea, headache, and lung diseases.


24. Can Durga use anything else instead of wood. Why not?

Ans. Since Durga is poor, she is unable to use anything else instead of wood.


25. Change in fuel use over thirty years

In year 1976, out of 100 how may houses used upla and wood?

Ans. In 84 houses.


26. Which was fuel used the least in 1976?

Ans. Electricity. In 1976, LPG and Kerosene were used in 10 houses and in 1996 this increased to 18. This means that in twenty years their use increased by 80%.


27. Out of 100 how many houses were using electricity in 1996?

Ans. In 75 houses.


28. Which fuel was used the least in 1996? In 1976, it was used in what percent of houses?

Ans. Coal was used the least in 1996. In 1976 was used in 5% of houses.


29. When they were young what was then used to cook food at home?

Ans. When they were young, coal, wood, upla were used to cook food at home.


30. In the past 10 years use of which cooking fuel has increased in your area? Use of which fuel has decreased?

Ans. In the past 10 years use of electricity and LPG has increased while use of wood, upla, coal, etc. has decreased.


31. Guess the use of which fuel increase and which would decrease in the next 10 years?

Ans. I guess in the next 10 years, use of electricity and LPG would increase while that of wood, coal and upla will decrease.


32. Imagine that a company has given you a chance to design a new vehicle like a mini bus. What kind of vehicle would you design? Write about it. Draw a picture and colour it.

Ans. I will design a bus which is environment friendly, highly fuel efficient and especially designed keeping in view the need of handicapped, children and elder people.

33. While making designs, what did you plan to take care of:

Ans. Old people: Low floor, special arrangement of seats near the doors.

Children: Low floor, closed door

Those who cannot see? Low floor, closed door and special arrangement of seats near the doors.

 

Tags: 

Click on the text For more study material for Environmental Studies please click here - Environmental Studies

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

TIPS: Study habits for success

Being a student is fairly a difficult job. Alongside maintaining your curricular as well as extra-curricular activities adds more to it. Performance in academics is one of the major concerns. Every parent now tries to get their children more indulged in studies. Need...

JEE Main registration 2020 List of qualifying exams

JEE Main registration 2020: List of qualifying exams The process of JEE (Joint Entrance Examination) Main has already been started from September 3, 2019, on the official website of JEE, i.e. jeemain.nic.in. The interested and eligible students can also apply for JEE...

Guidelines On Reducing Weight Of School Bags

GUIDELINES ON REDUCING WEIGHT OF SCHOOL BAGS In this competitive world, where students are giving their best, an unnoticed threat rides on our back. Heavy School Bags are a serious yet unresolved threat to the health and wellbeing of the young ones. The medium of their...

Extension of dates by CBSE for Single Girl Child Merit (SGC) scholarship

CBSE has announced to extend dates for SGC scholarship. Previously the dates to submit the SGC scholarship form were 18 October 2019. Now dates have shifted. For online submission, the last date is 31st October. Whereas date for submission of hard copies of renewal...

NCERT NTSE Admit Card 2020 released - know more

Introduction: NTSE 2020 National Talent search examination is conducted by NCERT to take out the students who excel in science. It is organized to measure and let the students with talent outshine in their coming future. This talent search exam is taken in 2 stages....

CBSE to launch 'Tamanna' aptitude test

Introduction: The poor decisive condition of students to pursue their subject of interest has been an area of concern. To the ease of which CBSE is to launch ‘Tamanna’. An aptitude test in order to provide a line of guidance to students of class 9th and 10th. What is '...

×
Studies Today