NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 13 A shelter so high

NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 13 A shelter so high with answers available in Pdf for free download. The NCERT Solutions for Class 5 Environmental Studies with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 5 by CBSE, NCERT and KVS. Solutions to questions given in NCERT book for Class 5 Environmental Studies are an important part of exams for Grade 5 Environmental Studies and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise Solutions for NCERT Class 5 Environmental Studies and also download more latest study material for all subjects

Chapter 13 A shelter so high Class 5 NCERT Solutions

Class 5 Environmental Studies students should refer to the following NCERT questions with answers for Chapter 13 A shelter so high in standard 5. These NCERT Solutions with answers for Grade 5 Environmental Studies will come in exams and help you to score good marks

Chapter 13 A shelter so high NCERT Solutions Class 5

NCERT Solutions for Class 5 EVS for Chapter 13 A shelter so high

1. Check in your map. Which states would one pass through while travelling from Mumbai to Kashmir?

Ans. The states through which one would pass through while travelling form Mumbai to Kashmir are: Maharastra, Gujarat, Rajasthan, Punjab, Haryana, Himachal Pardesh and Jammu and Kashmir.

2. Gaurav Jani passed through several states while going from Mumbai to Delhi. Find the capital cities of these states. Was there any other big town on his way?

Ans. The states through which Gaurav Jani passed through, while going from Mumbai to Delhi, along with the capitals are as follows:

Maharastra – Mumbai

Gujarat – Gandhi Nagar

Rajasthan – Jaipur

Haryana – Chandigarh

Many big town would have been these in his way such as Ahmedabad, Udaipur, Ajmer etc.


3. Is Manali a plain or a hilly area? In which state is it?

Ans. Manali is a hilly area. It is in Himachal Pardesh.


4. Have you ever stayed in a tent? Where? What was it like?

Ans. Yes, I stayed in a tent in mountains of Manali. It was very adventurous and exciting experience.


5. Imagine that you were to stay alone in a small tent for two days and could take with you only 10 things. Make a list of these ten things.

Ans. If I would have to stay alone in a small tent for two days. I would take these 10 things along with me-cloths, sweater, blanked, torch, packaged food items, water, thick woolen, shoes, camera and canvas for preparing tent.


6. What are the different type of houses that you have seen? Tell your friends about it. Make drawing too.

Ans. I have seen different type of houses in different areas like

(i) Houses made up of wood, which are found in hilly areas.

(ii) Houses made up of wood, which are found in hilly areas.

(iii) Houses made up of cement, bricks, glass etc. that are found in cities.

These houses are strong and can withstand heavy rains and storms, but the houses made up of mud and bamboo or of wood cannot withstand such climatic conditions.

NCERT Solutions 


7. During winters, Tashi and his family live on the ground floor. Why would they be doing so?

Ans. As there were no windows on the ground floor hence, the ground floor was protected from the cold winds. Thus, in order to protect them, from the icy cold winds of the winter season, they live on the ground floor.


8. What is the roof of your house like? What all is the roof used for?

Ans. The roof of my house is made up of bricks and cement. This roof is used for drying clothes preparing potato chips, papad badis, aam papad etc. It is also used for sleeping in summers, getting sunlight in winters.


9. At what height is the place where you live?

Ans. I am living in Delhi. This place is situated at a height of 216 metres above the sea land.


10. Why did Gaurav Jani say – This place is so high that it is difficult to breather normally?

Ans. At high attitudes, that is, as we go up the mountains, the level of oxygen in the air becomes less. As a result the breathing becoming more difficult and one has to rapidly draw more oxygen with force. Thus, Gaurav Jani said this place is so high that is difficult to breathe normally.


11. Have you ever been to a hilly place? Where?

Ans. Yes, I have been to a hilly place few years back. It was in Manali.


12. At what height was it? Did you have any difficulty in breathing there?

Ans. Manali is about 2050 metres above the sea level. Yes, breathing was a little difficult in Manali.


13. Which is the highest place you have been to?

Ans. I have been to Rohtangpas. It is about 4111 metres above the sea level.


14. For the Changpas their animals are a very important part of their life. Is any animal part of your life? For example as a pet, or as helpers in farming. List five ways in which different animals are a part of your life.

Ans. Yes, my pet dog Herry has become a part of my life. Five ways in which different animals are a part of our life are:

(1) Dog – People often keep it as a pet or for protecting their house from thieves.

(2) Cow – It is used to obtain milk.

(3) Buffalo – It is used to plough fields and to carry goods.

(4) Goat – IT is used to obtain milk and meat.


15. You read that in Chagthang the temperature drops below . Look at newspaper or TV to find cities in India or abroad where the temperature drops below . In which months do you expect to see this?

Ans. The other cities in India where the temperature drops below Srinagar, Ladhak, Shimla etc. Places outside India having temperature below are Minnisota, etawa etc. This kind of temperature


16. The houses in different part of Jammu and Kashmir are made to suit the climate and the needs of the people there. Are there different types of houses in the place where you live? If yes, think about the reasons.

Ans. Yes, there are different types of houses in the place I live. Some of them are made up of cement, bricks, glass, steel. These are strong and built in such a way so that these can with stand different adverse conditions like heavy rains and storms. Apart from these, some houses are made up of mud, bamboo, grass etc. These are small huts which cannot with stand the heavy rains and storms. The reason for making these kinds of huts as the poor people cannot even earn to eat enough. How can they afford big and strong houses?


17. Think of your own house. Is there something special in it like a sloping roof as it rains a lot or a courtyard where you can sleep when it is hot or where things are kept in the sun. Make a drawing.

Ans. Yes, my house has sloping roof for protection against sun light and rain and a courtyard also where we can sleep in summer or things are kept in the sun.

 NCERT Solutions


18. What are the materials used for making your house? It is mud, brick, stone, wood or cement?

Ans. The materials used for making my houses are mud, brick, stone, wood, cement glass etc.


19. Can you guess the similarities and differences in the life of Bakarwals people and the life of Changpas.

Ans. Both the Bakarwal’s and the Changpa’s live in the mountains of Jammu and Kashmir. Both of them move from one place to another, and keep on wandering. Both of them are dependent on animals like goat, yak, sheep, etc. They earn their livelihood by selling the wool obtained from these animals. But the main difference between the two is where the Bakarwal’s graze any type of goats and sheep and at any place, the Changpa’s graze only special type of goats, at very high and colder place. This is because at higher and colder places, these goats develop more and softer hair from which the famous pashmina wool is obtained and thus they stay at high mountains even under excessively low temperatures.


20. You read about different kinds of shelters in Jammu and Kashmir – some on high mountains, some on water, some with beautiful designs in wood and stone and some mobile shelters that can even be packed and carried to another place. Describe how these shelters suit the needs of the people who live there.

Ans. The shelters of the people living on the mountains of Jammu and Kashmir are basically in the form of a tent called as Rebo. These can be packed up and carried easily and quickly. These are made up of yak hair that are very strong and warm and protect them from icy cold winds within a short period of time. Since these people keep on wandering on high mountains according to the climatic conditions and to graze their animals, therefore such shelters are very much suited to the needs of the people. Some houses are made up of word which provide protection from the cold weather are in the from of boat by which they can more from place.


21. How are these different from the house you live in?

Ans. The houses in Jammu and Kashmir are mainly made up of wood, tent etc. These are light weighted and mobile i.e. can be carried from place to place. But our houses are made up of bricks, cement, steel, glass. These are very strong and mobile i.e. cannot be shifted from one place. These are permanent.

 

Tags: 

 


Click for more Environmental Studies Study Material
Looking Around Chapter 1 Super Senses
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 1 Super Senses
Looking Around Chapter 2 A Snake Charmer’s Story
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 2 A snake Charmers story
Looking Around Chapter 3 From Tasting to Digesting
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 3 From Tasting to Digesting
Looking Around Chapter 4 Mangoes Round the Year
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 4 Mangoes Round the year
Looking Around Chapter 5 Seeds and Seeds
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 5 Seeds and Seeds
Looking Around Chapter 6 Every Drop Counts
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 6 Every drop counts
Looking Around Chapter 7 Experiments with Water
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 7 Experiments with water
Looking Around Chapter 8 A Treat for Mosquitoes
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 8 A treat for mosquitoes
Looking Around Chapter 9 Up You Go!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 9 Up you go
Looking Around Chapter 10 Walls Tell Stories
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 10 Walls tells stories
Looking Around Chapter 11 Sunita in Space
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 11 Sunita in space
Looking Around Chapter 12 What if it Finishes..?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 12 What if it Finishes files
Looking Around Chapter 13 A Shelter so High!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 13 A shelter so high
Looking Around Chapter 14 When the Earth Shook!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 14 When the earth shook
Looking Around Chapter 15 Blow Hot, Blow Cold
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 15 Blow hot block cold
Looking Around Chapter 16 Who will do this Work?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 16 Who will do this work
Looking Around Chapter 17 Across the Wall
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 17 Across the wall
Looking Around Chapter 18 No Place for Us?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 18 No place for us
Looking Around Chapter 19 A Seed Tells a Farmer’s Story
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 19 A seed tells a farmer story
Looking Around Chapter 20 Whose Forests?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 20 Whose forests
Looking Around Chapter 21 Like Father, Like Daughter
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 21 Like father like daughter
Looking Around Chapter 22 On the move Again
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 22 On the move again

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

MCQ Question based CBSE examination

For 2021-22 CBSE has launched MCQ question-based examination for Term 1 & Term 2 board examinations. The entire syllabus has been divided into two parts each including 50% of the entire syllabus. To score well, students must practice as per the new CBSE term-wise...

Score well in Class 12 English Boards Exam

12th Board exams are an important part of students' lives. The marks obtained in the board exam decide the college in which one can study. In class 12 the syllabus of each and every subject increases vastly and it is difficult to cover up every point. In English also...

How To Solve Unseen Passages In English

Unseen passages may contain one or many paragraphs. This is one of the important yet easy parts for a student to get marks. Students should thoroughly study and understand the passage to answer the related questions. The unseen passages are there just to test the...

CBSE Class 10 Revised Syllabus

Last year CBSE had to reduce the syllabus because of the pandemic situation but it was not very effective because there were no examinations. This year to avoid any confusion and conflict, CBSE has decided to reduce the syllabus into term 1 and term 2. 50 percent of...

×
Studies Today