NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 11 Sunita in space

NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 11 Sunita in space with answers available in Pdf for free download. The NCERT Solutions for Class 5 Environmental Studies with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 5 by CBSE, NCERT and KVS. Solutions to questions given in NCERT book for Class 5 Environmental Studies are an important part of exams for Grade 5 Environmental Studies and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise Solutions for NCERT Class 5 Environmental Studies and also download more latest study material for all subjects

Chapter 11 Sunita in space Class 5 NCERT Solutions

Class 5 Environmental Studies students should refer to the following NCERT questions with answers for Chapter 11 Sunita in space in standard 5. These NCERT Solutions with answers for Grade 5 Environmental Studies will come in exams and help you to score good marks

Chapter 11 Sunita in space NCERT Solutions Class 5

NCERT Solutions for Class 5 EVS for Chapter 11 Sunita in space

1. What do you think the earth looks like? Make a drawing of the earth in your notebook. On your drawing show where you are. Take a look at your friend’s drawings too.

Ans. I think the earth is round.

NCERT Solutions 


2. If the earth is round like a globe, how is that we do not fall off?

Ans. It is due to the earth’s gravitational force. Earth attracts everything towards its centre. That is why we do not fall off.


3. Do not people in Argentina stand upside down?

Ans. No, they are not. They are also standing upright. There is actually no ‘up’ and ‘down’ on the earth. It is relative.


4. Can you think why Sunita’s hair was standing?

Ans. We know that on earth, our hair remain in downwards portion due to earth’s gravitational force. But in space, there is no such gravitational force. That is why Sunita’s hair were standing.


5. Look at Sunita’s photographs and the dates written on each of them. Write what all is happening and when?

Ans. 9-12-2006 The spacecraft is taking off.

11-12-2006   Astronauts are floating inside the spacecraft.

11-12-2006   Astronauts are taking off.

13-12-2006   Sunita is working.

16-12-2006   Sunita is roaming outside the spacecraft.


6. Can you now say why Sunita’s hair kept standing?

Ans. Sunita’s hair kept standing because there is no gravitational pull in the space.


7. Think why water flows downwards on any slope? On mountain too water flows downwards, not upwards?

Ans. Water flows downwards on any slope or on mountains due to the gravitational force acting upon it.


8. Take a 5-rupee coin and a small piece of paper. The paper should be about one-fifth the size of the coin.

1. Hold the coin in one hand and the paper in the other. Drop them at the same time. What happened.

2. Now place the tiny paper on the coin and drop them. What happened this time? Surprised?

Ans. 1. Both fall down but the coin has fallen quickly.

2. Now, both fall down together, at the same time.


9. To play this you will need a small stone, a bigger stone, a thick roll of paper (which can be made by with layers of paper), mouse and an elephant made of paper.

Take a string about 2 feet long.

At one end of the string tie the small stone. Stick or tie the mouse to the stone.

Put the string into the roll of paper.

At the other end of the string tie the bigger stone and stick the elephant.

Hold the roll of paper and move your hand to rotate the small stone.

Who is pulling whom? You will be surprised! The mouse lifts the elephant!

How did this magic happen?

Ans. When the small stone (mouse) whirls, it create a force due to which the bigger stone (elephant) is pulled up.

10. Can you see India?

Ans. Yes, but not so clearly.


11. Can you recognize any other place.

Ans. It is very difficult to recognize any other place exactly.


12. Where is the sea?

Ans. The blue part of the picture is sea.


13. Do you find anything similar between the globe and this picture of earth? In what way are they different?

Ans. The similarity is both the cases the land and the sea areas can be distinguished. However, the entire land area is divided into various countries on the globe which is not so in case of this picture of the earth.


14. Do you think Sunita could make out Pakistan, Nepal and Burma separately when she saw the earth from space?

Ans. No, I do not think so.


15. Could you find India?

Ans. Yes.


16. Where do you find the sea?

Ans. The blue parts of the globe are seas.


17. Which countries can you see?

Ans. I can see all countries like India, Pakistan, China, Bangladesh, SriLanka, Indonesia, Singapore, USA, Russia, France, Britian, Germany, Mexico etc.


18. Can you see some of the countries with which India plays cricket matches? For example: England, Australia, Pakistan, Bangladesh and South Africa.

Ans. Yes, I can see all these countries.


19. What else can you see on the globe?

Ans. Yes, I live in Delhi and I can find my state in the map.


20. Which are states next to your states.

Ans. Delhi is an between Haryana and Uttar Pradesh.


21. Have you been to any other state?

Ans. Yes. I have been to many states like Uttar Pradesh, Haryana, Punjab, Himachal Pradesh etc.


22. Shahmir thinks that there are lines drawn on the ground, between the states. What do you think?

Ans. There is no such line made on the ground, between the states. It’s all on the map only.


23. Why don’t you try to do the same with a coin? How many centimetres away from the eye did you keep the coin to hide the moon?

Ans. To hide the moon completely, the coin has to kept at 25 centimetres away from the eye.


24. Do you think you try to do the same with a coin? How many centimetres away from the eye did you keep the coin to hide the moon?

Ans. To hide the moon completely, the coin has to be kept at 25 centimetres away from the eye.


25. When is the next full moon? At what time will the moon rise on this day? What does the moon look like on this day? Draw it.

Ans. The next full moon is on 15th of this month. That day the moon will rise a little rate – at round 9.00 pm. The moon will look spherical on this day.


26. What are the festivals related to the moon?

Ans. There are many festivals related to the moon like Eid, Karwachauth etc.


27. At night look at the sky carefully for 5 minutes. What could you see?

Ans. I could see the moon, stars etc.


28. Did you see anything moving in the sky? What do you think it could be? A star or a shooting or a satellite (satellites are used for the TV, telephones and for weather reports). Find out more about this.

Ans. Yes, I saw something moving in the sky. It may be a meteorite, which is also called a shooting star. These are the bodies moving around in the space which then enter the earth’s atmosphere, catch fire. Thus, they look bright, which when enter the earth’s atmosphere. Thus, they look bright.


29. If you saw the moon rising at 7 pm today, would you see it at the same time tomorrow?

Ans. No.


30. On 31 st October the time of setting of the moon given as 12:03. Have you ever seen the moon at 12 in the afternoon? Why don’t we easily see the moon or stars during the day?

Ans. No, I have never seen at 12 in the afternoon. We don’t early see the moon or stars during the day because of the sunlight.


31. See how the earth is looking. Can you see the surface of the moon? Do you have some questions after looking at this picture? Write down those questions and discuss them in the class.

Ans. The earth is looking spherical in shape. Yes, I can see the surface of the moon. The following questions arise in my mind after looking at this picture:

(i) Who look this picture?

(ii) Is there any life on the moon?

(iii) Whether we can see different countries on earth from the moon?


32. Why do children always slide down the slide and not slide up? If this slide where there in Sunita’s space, would children slide like this? Why?

Ans. Children always slide down the slide because of the earth’s gravitational force. However, if this slide were there in Sunita’s spacecraft, children would not slide like this because there is no gravitational force in the space.


33. Why do we see stars mostly at night?

Ans. Stars are mostly seen at night because there is no sunlight in the night. Thus, the light coming from the stars could reach us and we are able to see them.


34. Looking at earth from space, Sunita said, “Different countries cannot be seen as separate from her. These lines are on paper. They are made by us. What do you understand by this?

Ans. Sunita wanted to say that the land on earth is divided in the different countries just on paper. It is actually in our mind. There is no such differentiation in reality. Earth is all intact. So, looking at earth from the space, the earth looks quite different.

Tags: 

 


Click for more Environmental Studies Study Material
Looking Around Chapter 1 Super Senses
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 1 Super Senses
Looking Around Chapter 2 A Snake Charmer’s Story
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 2 A snake Charmers story
Looking Around Chapter 3 From Tasting to Digesting
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 3 From Tasting to Digesting
Looking Around Chapter 4 Mangoes Round the Year
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 4 Mangoes Round the year
Looking Around Chapter 5 Seeds and Seeds
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 5 Seeds and Seeds
Looking Around Chapter 6 Every Drop Counts
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 6 Every drop counts
Looking Around Chapter 7 Experiments with Water
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 7 Experiments with water
Looking Around Chapter 8 A Treat for Mosquitoes
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 8 A treat for mosquitoes
Looking Around Chapter 9 Up You Go!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 9 Up you go
Looking Around Chapter 10 Walls Tell Stories
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 10 Walls tells stories
Looking Around Chapter 11 Sunita in Space
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 11 Sunita in space
Looking Around Chapter 12 What if it Finishes..?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 12 What if it Finishes files
Looking Around Chapter 13 A Shelter so High!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 13 A shelter so high
Looking Around Chapter 14 When the Earth Shook!
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 14 When the earth shook
Looking Around Chapter 15 Blow Hot, Blow Cold
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 15 Blow hot block cold
Looking Around Chapter 16 Who will do this Work?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 16 Who will do this work
Looking Around Chapter 17 Across the Wall
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 17 Across the wall
Looking Around Chapter 18 No Place for Us?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 18 No place for us
Looking Around Chapter 19 A Seed Tells a Farmer’s Story
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 19 A seed tells a farmer story
Looking Around Chapter 20 Whose Forests?
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 20 Whose forests
Looking Around Chapter 21 Like Father, Like Daughter
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 21 Like father like daughter
Looking Around Chapter 22 On the move Again
NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 22 On the move again

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Reading Challenge

The acquisition of 21st century competencies of communication, critical and creative thinking and the ability to locate, understand and reflect on various kinds of information has become more crucial for our learners. It is well accepted that Reading Literacy is not...

CBSE Class 10 Revised Syllabus

Last year CBSE had to reduce the syllabus because of the pandemic situation but it was not very effective because there were no examinations. This year to avoid any confusion and conflict, CBSE has decided to reduce the syllabus into term 1 and term 2. 50 percent of...

CBSE OMR Sheet Guidelines for Term 1

You are aware that the CBSE will be using OMR for the first time for assessment of both the Classes-X and XII in Term-I examinations. Hence, there is a need that all the students appearing in the Term-l examinations and the schools sponsoring these students should have...

×
Studies Today