NCERT Solutions Class 5 EVS Chapter 7 Experiments with water

Scroll down for PDF

NCERT Solutions for Class 5 EVS for Chapter 7 Experiments with water

1. Ayesha put a puffed puri in a bowl of water. Would it sink or float?

Ans. It would float.


2. You put a steel plate on water. Would it sink or float? What would happen to a spoon?

Ans. If the steel plate is put carefully over the surface of water, it would float. However, the spoon will sink.


3. Would the cap of plastic bottle cap sink or float on water?

Ans. It would float.


4. Have you seen that something float on water while of hers sink? Think how this happens!

Ans. Yes, I think that, when water displaced by any thing is greater than it weight, it floats on water otherwise it sinks.


5. Find out from the other groups which things floats and which sank in the water?

Ans. A football, a piece of thermocol etc. float on water while a cricket ball, a spoon etc. sink.

After doing the experiment, write

1. The iron nail sank in the water but the katori floated. I think this happened because the weight of water displaced by the iron was less than it but the weight of water displaced by the katori was more than it.

2. The empty plastic bottle floated on water. The bottle filled with water sank because the weight of water displaced by the empty plastic bottle was more than its weight but the weight of bottle filled with water was more that that of the weight of watered displaced by it.

3. The aluminium foil floated when it was spread out. When pressed tightly into a ball it sank. This may have happened because the weight of aluminium foil is less than that of water displaced by it but the weight of aluminium ball is more than that of the water displaced by it.


6. Take some water in a glass. Put a lemon in it. Now keep putting salt in the water, half-a-spoon at a time. Were you able to float your lemon in water?

Ans. Yes, the lemon starts to float on water.


7. What do you think, the lemon floated in salty water because….

Ans. Because after adding salt, water because sticker.


8. Make groups of four friends. For the experiment you will need 4-5 glasses or bowls or bowls and the things listed in the table. Take some water in each glass. Now try to dissolve one thing in one glass. Observe that happens and note in the table.

Ans.

Things

Did it dissolve or not?

What happened after Keeping for 2 minutes?

1. Salt

Yes

Salt and water got mix together completely.

2. Soil

No

Soil settled down at the bottom of the glass.

3. Chalk powder

No

Chalk settled down at the bottom of the glass.

4. 1 Spoon milk

Yes

Milk and water got mixed together completely.

5. Oil

Yes

Oil floats on the surface of water.


9. Could you see the salt after it dissolved in water? If no, why?

Ans. No, because salt got dissolved completely into the water.


10. Does that mean that the water does not have salt? If it has, then where is the salt?

Ans. Of course, water contains sal. It is completely mixed up with water.


11. What difference did you see in water with salt and water with chalk powder after keeping for sometime?

Ans. Water and salt got mixed together completely while chalk powder settle down at the bottom of water.


12. Which of the two would you be able to separate from the water by straining with a cloth-salt or chalk powder?

Ans. We can separate chalk powder by straining with a cloth.


13. Do you think the oil dissolved in the water? Why do you think so?

Ans. I do not think so because oil is insoluble in water.


14. You also try to do the same and then which drop went ahead? Why did it slide faster?

Ans. The water drop went ahead. It happens because water does not stick to the tiffin box but the sugar and oil drop sticks.


15. One day Ayesha’s mother put some water to boil on the stove for making tea. She got busy with something and forget about it. When she remembered and came to check, she found only a few drops of water left in the pan.

Think where did the water go?

Ans. The water evaporated.


16. Why did Chittibabu and Chinnubabu keep their mango jelly in sun?

Ans. They did so to evaporated water from their mango jelly.


17. At your house, what things are made by drying in the sun?

Ans. Eatables like mango jelly (aam papad), papad, badis and potato chips are made by keeping in the sum.


18. You have washed you handkerchief and you want to dry it quickly. What all can you do?

Ans. For that, first the water form the handkerchief should be squeezed out properly and then it should be kept in the sun or pressed (by iron).


19. What things do you put in water to make tea? Which of these things dissolve in water?

Ans. To make tea, we add milk, tea leaves and sugar into the water. Out of these milk and sugar get dissolved.


20. You have been given some mishri pieces (lumps of sugar). Suggest some ways to dissolve them quickly.

Ans. To dissolve the mishri quickly. First it should be crushed to make powder of it. Then after adding it into water, the mixture should be stirred thoroughly. The mixture could also be heated over the flame to dissolve the mishri quickly

 

Tags: 

Click on the text For more study material for Environmental Studies please click here - Environmental Studies

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Board Exam 2020 Major developments

CBSE Board Exam 2020: Major developments for Class 9th, 10th, 11th and 12th | Check details : CBSE board exam 2020: Here are all the major decisions that the CBSE (Central Board of Secondary Education) has taken for Classes 9th, 10th, 11th and 12th. In the last 2...

CBSE Class 10 Board Exam 2020

CBSE Class 10 Board Exam 2020: Problems Students May Face In Choosing Subject The Central Board of Secondary Education (CBSE) class 10 board examination will start from February 2020. The Central Board of Secondary Education (CBSE) has started the process of filling...

CBSE and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools

Central Board of Secondary Education and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools : The officials from the Central Board of Secondary Education have announced that they have partnered with Microsoft India to conduct several capacity building...

5 Signs Why Your Child Needs a Tutor

Is your child struggling at school? Are they leaving assignments incomplete? When it comes to education every student is different. Some children do well with the help of the teacher at school and an active parent while others need extra help. When children have...

Class 10 and 12 exam 2020 application process for private candidates

CBSE 10th, 12th exam 2020 application process for private candidates begins to apply by 30th Sept at cbse.nic.in CBSE Board Exam 2020 application begins: The Central Board of Secondary Education (CBSE) has officially started the online application process for the...

CBSE Class 12th Board Exam 2020

CBSE Class 12th Board Exam 2020: Here are some exam preparation tips Every year the Central Board of Secondary Education (CBSE) conducts annual board exams for the students of 10th and 12th grade in February / March. Class 12th board exams play a very significant role...

×
Studies Today