CBSE Class 12 Economics Producer Behaviour And Supply VBQs

CBSE Class 12 Economics Producer Behaviour And Supply VBQs read and download in pdf. Value Based Questions come in exams for Economics in Standard 12 and are easy to learn and helpful in scoring good marks. You can refer to more chapter wise VBQs for Class 12 Economics and also get latest topic wise very useful study material as per latest 2021 NCERT book for Class 12 Economics and all other subjects for free on Studiestoday designed as per latest Grade 12 CBSE, NCERT and KVS syllabus and examination pattern

CBSE Class 12 Value Based Questions - Economics - Producer Behaviour & Supply Based on CBSE and NCERT guidelines. Value based questions are now being given in exams to promote morals and values in students, Students should read and understand the following VBQs to get better understanding and score good marks in exams

Value based questions-Micro Economics- Unit III

Producer behaviour & Supply

1) Identify and define the stages underlying the schedule given below. Also, identify the value based on the behaviour of marginal product: (4)

 CBSE Class 12 Economics Producer Behaviour And Supply VBQs

Answer:
The underlying law is the Law of Diminishing Returns. As more and more units of variable input are combined with fixed quantities of fixed inputs beyond a certain point the marginal product falls with further employment of it.
Stage 1: MP increases and is the stage of increasing returns to a factor
Stage 2: It is stage of diminishing returns to a factor. In this stage MP decreases i.e. MP falls but remains positive and MP falls and becomes negative.
Analysis-> whatever is the industry diminishing returns will set in sooner or later and all economies face the same.

VALUE: Analytical Thinking

2. In the second stage of the operation of law of variable proportion both TP and AP increase. State true or false and identify the value and the significance of this stage. (3)

Answer: False, in the ii stage TP increases at a diminishing rate, but AP increases till it equals MP then it falls.

VALUE: Efficient utilisation of resources.
.
3.Why is short run MC curve ‘U” shaped? How does it affect the behaviour of TVC? Also identify the value. (3)

Answer:

i) Due to the operation of the Law of Variable Proportions.

ii) When MC decreases, TVC increases at a diminishing rate and when MC increases, TVC increases at an increasing rate

VALUE: Analytical thinking.

4.The difference between AC and AVC decreases with the increase in the output. Explain why and state the value. (4)

Answer: Due to the presence of AFC which is not only ever diminishing but never become zero as AFC= TFC/ Q.

VALUE: Analytical thinking.

5.With the increase in the provision of telephonic services by the private sector the services provided by the Government sector has come down.(1)
i) What is the nature of relationship that exists between these services? Identify the value.

Answer:i) These services are substitute to each other

Value: consumer awareness.

6. With the increase in the use of mobile phones, the use of landlines has come down.(1)

i) What is the nature of relationship exists between these services? Identify the value.

Answer:

i) These services are substitute to each other

ii) Value: consumer awareness/environmental degradation

7. With the increase in the use of mobile phones, the use of landlines particularly provided by the government sector has come down” (3)

i) How does this change affect revenue of the government and why?

ii) Highlight the value.

Answer:
i) As the supply of quality services by the government decreases revenue also fall as we can carry mobile anywhere and it is cost efficient and convenient.

ii) Value: Empathy.

8.How can a firm under perfect competition earn only normal profit in the long run, when a monopolist can earn abnormal profit both in the short run and long run as the condition of producer’s equilibrium(MR=MC) is the same for both the markets.
Highlight the value which is emphasised and affected.(3)

Answer: Under PC there are large number of buyers and sellers, selling homogeneous products and free entry and exit whereas under monopoly he is the only seller, restricted entry and no close substitutes.

Value : care & concern/consumer exploitation affects welfare

9. Is MR=MC a necessary condition for a firm to be in equilibrium?(1) Identify the value.

Answer: Yes necessary, but not sufficient because MC must be rising.

Value: Critical thinking.

10.How does the shortage of LPG affect its equilibrium price and quantity? Identify the value.(3) 

Answer: Supply decreases. Now at a given price less is supplied which increases the price and decreases the quantity(leftward shift)

Value: Social Responsibility/conservation of energy. (As DD is more than the SS households must economies the usage of resources like LPG, ELECTRICITY and other ENERGY resources. )

11.Due to enormous increase in the price of land , the farmers prefer to sell the land to the real estate promoters instead of taking chances in the agricultural earning. Is it a healthy trend for a country like india?

Ans: It is not an encouraging practice, though, the farmers are benefitted temporarily. It will lead to severe shortage of food grains and import from other countries. The Govt. has to amend strict legislation to stop the conversion of agri .lands for profit sake.

Value: social responsibility.

 

Important Questions for NCERT Class 12 Economics Producer Behaviour And Supply

1. What is meant by production?
Ans :- Transformation of Input into Output.
 
2. What will be MP when TP is maximum?
Ans :- MP will be zero.
 
3. Define market period, Short run & Long run.
Ans :- Refer time period.
 
4. When there are diminishing returns to a factor, total product always decreases.
Ans :- False. When there is diminishing returns to a factor, TPP increases at a decreasing rate.
 
5. TPP increases only when MPP increases.
Ans :- False. TPP also increases when MPP decreases but remains positive.
 
6. Increase in TPP always indicates that there are increasing returns to a factor.
Ans :- False. TPP increases even when there are diminishing returns to a factor.
 
7. When there are diminishing returns to a factor marginal and total products always fall.
Ans: - False. Only MPP falls, not TPP. In case of diminishing returns to a factor, TPP increase at diminishing rate.
 
8. Calculate MP for the following.
Ans :- MP: 0 5 8 10 5 0 -4
 
9. Can MR be negative or zero.
Ans:- Yes, MR can be zero or negative.
 
10. If all units are sold at same price how will it affect AR and MR?
Ans:- AR and MR will be equal at levels of output.
 
11. What is price line?
Ans:- Price line is the same as AR line and is horizontal to X-axis in perfect competition.
 
12. Can TR be a horizontal Straight line?
Ans:- Yes, when MR is zero.
 
13.What happens to TR when a) MR is increasing, b) decreasing but remains positive and c) MR is negative?
Ans:- a) TR increases at an increasing rate.
b) TR increases at a diminishing rate.
c) TR decreases.
 
14. Why AR is more elastic in monopolistic competition than monopoly?
Ans:- Monopolistic competition market has close substitutes. Monopoly market does not have close substitutes.
 
15. Why TR is 45 0 angle in perfect competition market?
Ans:- In perfect competition market the goods are sold at the same price so AR= MR and the TR increases at a constant rate.
 
16. Can there be Break- even point with AR = AC
Ans:- Yes there can be breakeven point with AR=AC.

 

Chapter 4 – The Theory of Firm Under Perfect Competition

HOTs Questions

Question. The condition for producer equilibrium is
1. TR=TVC
2. MC=MR
3. TC=TSC
4. None of this above
Answer :
MC=MR

Question. Globalization has made the Indian market as?
1. Buyer Market
2. Seller Market
3. Monopoly Market
4. All of the above
Answer : 
Buyer Market

Question. When AR=Rs.10 and AC=Rs. 8, the firm makes?
1. Gross Profit
2. Normal Profit
3. Net Profit
4. Supernormal Profit
Answer : 
Supernormal Profit

Question. Define perfect competition.
Answer :
Perfect competition is a market where a large number of buyers and sellers, sells a similar product in the same price

Question. Which is an ideal market?
1. Monopolistic Competition
2. Oligopoly
3. Monopoly
4. Perfect Competition
Answer : 
Perfect Competition

Question. What is Oligopoly?
Answer :
Oligopoly refers to a market structure where a few large sellers sell the same or different product.

Question. Explain the implication of free entry and free exit of a firm in the perfect competition market.
Answer :
The implication of free entry and free exit of a firm in the perfect competition market is that in this market structure no company earn an unusual profit. Each company just earns a normal profit.

Question. Under perfect competition, the cost lies below the average cost curve, the company would
1. Incur losses
2. Make an unusual profit
3. Make normal profits
4. Profit cannot be determined
Answer :
Incur losses

 

Questions

Question. How can the productivity of Human resources be increased?
Answer :
The productivity of human resource can be increased with the help of human capital formation by providing training and skill to available labour force.
Value: Creative thinking

Question. What efforts should be made in an economy to reduce the continuous use of exhaustible natural resources in production?
Answer :
There are various efforts namely,
1. To increase the use of renewable resources
2. To explore the substitutes of resources
3. To reduce the wastage of resources
4. To spread awareness about the effectively and optimum use of natural resources
Value: Environmental conservation

Question. Availability of agricultural land (fixed cost) is limited in the world, but demand of food grains is continuously increasing. Is it possible to increase the supply of food grains by continuously increasing variable factors like seeds, fertilizer, etc?
Answer :
Availability of agricultural land is limited in the world, production of food grains may be increased by continuous increase in variable factors only up to a optimum combination with fixed factors.
After that law of negative returns is applied.
Value: Critical thinking

Question. Imagine yourself as a producer (in a perfectly competitive market structure), focusing on profit maximization. Will you prefer striking an equilibrium in a state of increasing returns?
Answer :
Striking an equilibrium in a state of increasing returns to a factor (when MP is rising or MC is falling) is absolutely ruled out. Because it is a situation when every addition unit of output adds more and more to total profits.
Reason: while MR is constant (under perfect competition) MC is falling (owing to increasing returns), so that the difference between MR and MC tends to rise. It is only when the differential (MR – MC) starts shrinking, and is finally eliminated, that the profits are maximized. This happens only in a state of diminishing returns when MP is falling or MC is rising.

COST

1) In a situation of fall in the sale of ice cream, the ice cream producer would like to reduce the production. What factors of production fixed or variable will be reduced by him? Explain with reasons.

Answer : When sale of ice cream decreases, profit of producer will fall by which he will try to control his cost of production but in short run he cannot change the cost of fixed factors therefore he will reduce the cost of variable factors.

REVENUE

Question. A manager of zoo wants to increase the revenue, which measure is more appropriate:
i) Increase the entry fee
ii) Decrease the entry fee. Explain?
Answer :
By reducing the entry fee the number of visitors will increase and total revenue will increase, but if the entry fee is increased, number of visitors will decrease and total revenue will fall.
Value: Problem solving
 

SUPPLY

Question. How can tax policy of government be effective in controlling the supply of Liquor like harmful product?
Answer : 
The production of liquor like harmful products will be less profitable to the producer due to increasing tax rates because the difference between revenue and cost decreases and hence producer’s profit will decrease, and the supply of liquor will be decreased.

Value: Social health consciousness

Tags: 

 


Click for more Economics Study Material
More VBQs for Class 12 Economics
CBSE Class 12 Economics Balance of Payments VBQs
CBSE Class 12 Economics Forms Of Market VBQs
CBSE Class 12 Economics Forms Of Market VBQs Set A
CBSE Class 12 Economics Macro Budget VBQs
CBSE Class 12 Economics Value Based Questions Set A
CBSE Class 12 Economics Value Based Questions Set B
CBSE Class 12 Economics Value Based Questions Set C
CBSE Class 12 Economics VBQs In Hindi
Part A Microeconomics Chapter 1 Introduction to Micro Economics
CBSE Class 12 Economics Introduction To Micro Economics VBQs
CBSE Class 12 Economics Micro Economics VBQs
Part A Microeconomics Chapter 2 Theory of Consumer Behaviour
CBSE Class 12 Economics Consumers Behaviour And Demand VBQs
CBSE Class 12 Economics Consumers Equilibrium And Demand To Micro Economics VBQs
Part A Microeconomics Chapter 3 Production and Costs
CBSE Class 12 Economics HOTs Production and Costs
CBSE Class 12 Economics Production and Costs VBQs
Part A Microeconomics Chapter 4 The Theory of the Firm under Perfect Competition
CBSE Class 12 Economics Producer Behaviour And Supply VBQs
Part A Microeconomics Chapter 5 Market Equilibrium
CBSE Class 12 Economics Market Equilibrium VBQs
Part B Macroeconomics Chapter 1 Introduction to Macroeconomics
CBSE Class 12 Economics Macro Economics VBQs
Part B Macroeconomics Chapter 2 National Income Accounting
CBSE Class 12 Economics National Income Accounting VBQs
Part B Macroeconomics Chapter 3 Money and Banking
CBSE Class 12 Economics Money And Banking VBQs
Part B Macroeconomics Chapter 4 Determination of Income and Employment
CBSE Class 12 Economics Determination of Income And Employment VBQs
CBSE Class 12 Economics National Income And Related Aggregates VBQs
Part B Macroeconomics Chapter 5 Government Budget and The Economy
CBSE Class 12 Economics Government Budget And The Economy VBQs
Part B Macroeconomics Chapter 6 Open Economy Macroeconomics
CBSE Class 12 Economics Government Open Economy Macroeconomic VBQs

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Term 2 Board Examinations

CBSE vide Circular No.Acad-51/2021 dated 5th July, 2021, notified that in the session 2021-2022, Board Examinations would be conducted in two terms, i.e.. Term I and Term II. This decision was taken due to the uncertainty arising out of COVID 19 Pandemic. Term I...

Class 10th and 12th Term 2 Revaluation Process 2022

Evaluation of the Answer Books is done under a well-settled Policy. To ensure that the evaluation is error free, CBSE is taking several steps. After strictly following these steps, the result is prepared. Though, CBSE is having a well-settled system of assessment,...

Board Exams Date Sheet Class 10 and Class 12

Datesheet for CBSE Board Exams Class 10  (Scroll down for Class 12 Datesheet) Datesheet for CBSE Board Exams Class 12

Celebration of Matribhasha Diwas Mother Language day

UNESCO has declared 21st February of every year to be celebrated as International Mother Language day to promote dissemination of Mother Language of all, create awareness of linguistic and cultural traditions and diversity across the world and to inspire solidarity...