CBSE Class 12 Economics Macro Economics VBQs

CBSE Class 12 Economics Macro Economics VBQs read and download in pdf. Value Based Questions come in exams for Economics in Standard 12 and are easy to learn and helpful in scoring good marks. You can refer to more chapter wise VBQs for Class 12 Economics and also get latest topic wise very useful study material as per latest 2021 NCERT book for Class 12 Economics and all other subjects for free on Studiestoday designed as per latest Grade 12 CBSE, NCERT and KVS syllabus and examination pattern

CBSE Class 12 Economics VBQs for Macro Economics Based on CBSE and NCERT guidelines. Value based questions are now being given in exams to promote morals and values in students, Students should read and understand the following VBQs to get better understanding and score good marks in exams

MACRO ECONOMICS

Q1. Ms. Nidhi is interested in knowing the change in quantity produced by a farmer with a fall in the price of the product. Which branch of economics would she study to ascertain the change?

Ans .Micro Economics

Q2. Give an example to show that an item which is kept constant in micro economics is considered a variable in macro economics.

Ans. National Income is kept constant in micro economics, but in macro economics, it is considered as an important variable.

Q3. What is the rationale for not taking into account the value of intermediate goods in the measure of Gross Domestic Product? 

Ans. To avoid the problem of double counting.

Q4.Will the commission given to a broker for sale of an old house be included in national income?

Ans. Yes, it will be included in national income as it is a payment for productive service received.

Q5.Why leisure is not included in Gross National Product?

Ans. It is very difficult to measure the value of leisure.

Q6.State whether money supply is a stock variable or flow variable?

Ans. Money supply is a stock variable because it is expressed at particular point of time.

Q7.What will be the effect of a rise in the bank rate on money supply?

Ans. Money supply will reduce. 

Q8.Can the value of Average Propensity to Consume be greater than one?

Ans. Yes, the value of APC can be more than 1.At low levels of income; consumption tends to be more than income. So ,APC >1 before the break- even point is attained.

Q9.Can Average Propensity to Consume be ever zero?

Ans. APC can never be equal to zero as consumption can never be zero at any level of income.

Q10.What happens when the credit availability is restricted and credit made costlier?

Ans. Limited and costly credit leads to contraction of credit and it has a deflationary impact on the economy.

Q11.Why is an entertainment tax, an indirect tax ?

Ans. The burden of entertainment tax can be shifted to other persons (ultimate consumers).

Q12.The price of 1 US Dollar has fallen from Rs 50 to Rs48.Has the Indian currency appreciated or depreciated?

Ans. Indian currency has appreciated.

Q13.Why are exports entered as positive items in the balance of payments accounts?

Ans. Exports lead to an inflow of foreign exchange in the country. Thus they are recorded as positive (credit) items.

Q14.How is purchase of an asset in another country treated in the capital account?

Ans .Purchase of an asset in a foreign country appears as a negative (debit) item in the capital account (as there is an outflow of foreign exchange).

Q15.Should a current account deficit be a cause for alarm? Explain.

Ans. Since deficit in current account is met by the surplus of capital account, it is not taken as a cause for alarm.

Q16.How does real flow consist of factor flow and product flow?

Ans .Real flow consists of two kinds of flows: (i)Factor flow :It is the flow of factor services from households to firms. (ii)Product flow :It is the flow of goods and services from firm to households.

Q17. “All producer goods are not capital goods.”Comment.

Ans. It must be noted that all goods used by producer (known as producer goods) are not capital goods. Producer goods include ( i)Raw material;(ii)Fixed assets like plant and machinery .The first type of producer goods (i.e. raw material, like coal,wood,etc.),are not capital goods as they lose their identity in the production process. They are single- use producer goods and cannot be repeatedly used in the production process..So, it can be said that all capital goods are producer goods, but all producer goods are not capital goods.

Q18.Why do we have different methods to measure the national income? Why all the methods lead to same estimate ?

Ans. We have three different methods to measure the national income(value added method, income method and expenditure method )because production, income and expenditure are three different phases of circular flow of income. Use of particular method depends on the availability of reliable data. All the three methods lead to same estimate because they are used to measure the same physical output at three different phases.

Q19.The Reserve Bank of India aims to make the credit costly for the general public in order to reduce the availability of credit. What should be done ?

Ans. The Reserve Bank of India should increase the bank rate. An increase in the bank rate increases the costs of borrowing from the central bank.It forces the commercial banks to increase their lending rates, which discourages the borrowers from taking loans.It makes the credit costly for the general public and reduces the availability of credit.

Q20.If inflation is higher in country A than country B ,and the exchange rate between the countries is fixed .What is likely to happen to the trade balance between the two countries ?

Ans. In this situation, the exports from country B to country A will rise and it will lead to surplus trade balance for country B.However , due to higher prices in country A ,its imports will increase from country B and it will lead to deficit in trade balance for country A.


Tags: 

 


Click for more Economics Study Material
More VBQs for Class 12 Economics
CBSE Class 12 Economics Balance of Payments VBQs
CBSE Class 12 Economics Forms Of Market VBQs
CBSE Class 12 Economics Forms Of Market VBQs Set A
CBSE Class 12 Economics Macro Budget VBQs
CBSE Class 12 Economics Value Based Questions Set A
CBSE Class 12 Economics Value Based Questions Set B
CBSE Class 12 Economics Value Based Questions Set C
CBSE Class 12 Economics VBQs In Hindi
Part A Microeconomics Chapter 1 Introduction to Micro Economics
CBSE Class 12 Economics Introduction To Micro Economics VBQs
CBSE Class 12 Economics Micro Economics VBQs
Part A Microeconomics Chapter 2 Theory of Consumer Behaviour
CBSE Class 12 Economics Consumers Behaviour And Demand VBQs
CBSE Class 12 Economics Consumers Equilibrium And Demand To Micro Economics VBQs
Part A Microeconomics Chapter 4 The Theory of the Firm under Perfect Competition
CBSE Class 12 Economics Producer Behaviour And Supply VBQs
CBSE Class 12 Economics Producer Behaviour And Supply VBQs Set A
Part B Macroeconomics Chapter 1 Introduction to Macroeconomics
CBSE Class 12 Economics Macro Economics VBQs
Part B Macroeconomics Chapter 2 National Income Accounting
CBSE Class 12 Economics National Income Accounting VBQs
Part B Macroeconomics Chapter 3 Money and Banking
CBSE Class 12 Economics Money And Banking VBQs
Part B Macroeconomics Chapter 4 Determination of Income and Employment
CBSE Class 12 Economics Determination of Income And Employment VBQs
CBSE Class 12 Economics National Income And Related Aggregates VBQs
Part B Macroeconomics Chapter 5 Government Budget and The Economy
CBSE Class 12 Economics Government Budget And The Economy VBQs
Part B Macroeconomics Chapter 6 Open Economy Macroeconomics
CBSE Class 12 Economics Government Open Economy Macroeconomic VBQs

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Term 2 Board Examinations

CBSE vide Circular No.Acad-51/2021 dated 5th July, 2021, notified that in the session 2021-2022, Board Examinations would be conducted in two terms, i.e.. Term I and Term II. This decision was taken due to the uncertainty arising out of COVID 19 Pandemic. Term I...

CBSE Reading Challenge

The acquisition of 21st century competencies of communication, critical and creative thinking and the ability to locate, understand and reflect on various kinds of information has become more crucial for our learners. It is well accepted that Reading Literacy is not...

Online courses for classes XI and XII offered by NCERT

Ministry of Education (MoE), Government of India has launched a platform for offering Massive Open Online Courses (MOOCs) that is popularly known as SWAYAM (Study Webs of Active learning for Young Aspiring Minds) on 9 th July, 2017. NCERT now offers online courses for...

All India Children Educational Audio Video Festival

The Central Institute of Educational Technology (CIET), a constituent unit of National Council of Educational Research and Training (NCERT), is inviting entries for the 26th All India Children’s Educational Audio Video Festival (AICEAVF). This festival showcases the...

Heritage India Quiz 2021 2022

CBSE Heritage India Quiz is conducted every year to raise the awareness about the preserving human heritage, diversity and vulnerability of the India's built monuments and heritage sites. It is an attempt of the Board to motivate the future generations of this country...

Celebration of Matribhasha Diwas Mother Language day

UNESCO has declared 21st February of every year to be celebrated as International Mother Language day to promote dissemination of Mother Language of all, create awareness of linguistic and cultural traditions and diversity across the world and to inspire solidarity...