CBSE Class 12 Economics National Income And Related Aggregates VBQs

CBSE Class 12 Economics National Income And Related Aggregates VBQs read and download in pdf. Value Based Questions come in exams for Economics in Standard 12 and are easy to learn and helpful in scoring good marks. You can refer to more chapter wise VBQs for Class 12 Economics and also get latest topic wise very useful study material as per latest 2021 NCERT book for Class 12 Economics and all other subjects for free on Studiestoday designed as per latest Grade 12 CBSE, NCERT and KVS syllabus and examination pattern

National Income and Related Aggregates

1. GDP of a Nation rose by 6%, does it represent real Growth of the Country?

Ans . No, because inflationary growth must be discounted from it.

2. ―GDP does not include all the economic transactions in it‖. Comment,

Ans . Indian Economy is an underdeveloped economy. There occur several non-monetary transactions. In rural India, people exchange some goods with other goods or exchange goods with services without involving money. Money Value of such transactions is excluded from GDP. Thus GDP is not a true index of all the transactions of a nation.

3. National Income rose by 8% during the year 2010, Does it represent the growth of every Indian? Discuss

Ans . No, because national income includes the factor income of all the factors of the nation. It does not analyse the distribution of income of every Indian. Some people might have very high income while others income might be negligible. Thus 8% growth of national income does not mean equivalent growth of every Indian.

4. Does private income include Net Factor Income from Abroad

Ans . Yes, Private Income is private because it does not include income of public sector. Income of any Govt. Department or savings of public enterprises is excluded from it. However net foreign income of every factor earned from abroad is part of private income. Thus private income is a part of national income of a nation.

5. ―National Disposable Income has a greater value than national income‖. Do you agree?

Ans .Yes, because national disposable income includes some additional factors which national income does not include. These are:

I. Net Indirect Taxes.

II. Net Current Transfers from Abroad.

National Disposable Income does not distinguish factor income from transfer income. It can be disposed off by a nation, the way it likes.

6. ―The value of Private income is greater than Personal income and Personal Disposable Income‖. Comment.

Ans . Yes, the value of Private income is greater than Personal Income as well as Personal Disposable income in every nation because Private income has the following extra elements in it:

I. Private Income includes corporate Taxes as well as Corporate Savings where as personal income does not include these amounts.

II. Private income includes personal Taxes as well as Miscellaneous income where as Personal Disposable income does not include it

7. Why transfer income is not included in National income? Explain.

Ans . Transfer Income is any income of the people which is paid to them without providing any service. It is unearned income, received as a help from Govt. or from some other donor. National income, on the other hand is the income of all the factors for providing some service. It is the sum total of earned incomes.

8. Determine National income when the following data is given:

                                                                           Rs. Crores

i. National Disposable income                                  12,000

ii. Net Indirect Taxes                                                   150

iii. Net Current Transfers Income from Abroad               200

iv. Net Factor Income from Abroad                             (-)50

Ans .                                                                Rs. Crores

National Disposable income =                                 12000

(-) Net Indirect Taxes =                                             150

(-) Net Current Transfers Income from Abroad =         200

                                NATONAL INCOME =           Rs. 11650 crores

9. How far Retained Earnings of National Thermal Plant Corporation (NTPC) Rs.1500 crs.is a part of national income?

Ans . It is an income of Public Sector Company, therefore, included in National income.

10. State Bank of India Earned Rs.500 crs from its branch at London. Is it a part of Indian National Income?

Ans .Yes, it is a part of income of India, since economic interest of SBI at London lies in India.

11. Although India‘s GDP is increasing but the welfare of the people is not increasing with that pace. Do you think the concept of ―Green GNP‖ should be followed?

Ans .Yes, the concept of Green GNP can be followed.

i. Green GNP measures national income or Output adjusted for the depletion of natural resources and degradation of the environment.

ii. It will help to attain a sustainable use of natural environment and equitable distribution of benefits of development. A large number signifies greater Sustainability

12. Old age pension by the Govt. Increases the welfare of the people. However it is not included in the estimation of national income. Why?

Ans .It is not included in the estimation of National income because it is a transfer payment.

13. Services of house wife and leisure time activities contribute to welfare of people. However they are not included in the estimation of national income. Why?

Ans .Such non-market transactions are not included in the national income because it is difficult to ascertain their market value and such services are not rendered for the purpose of earning income.

14. A City in Northwest India is hit by a massive earthquake causing huge loss of property. Life of people has come to a standstill. Govt. of India announces compensation to earthquake victims to meet the needs of their food, clothes and shelter.

a) Is this expenditure included in National income?

b) How does it impact life in the city?

Ans. a) This Expenditure by the Govt. is not included in National income as it is transfer Payment and does not correspond to the flow of goods and services

b) This Expenditure will help the people to get their lives back on track. It will add to their consumption expenditure. Also, if some expenditure is incurred to rebuild their houses, it will add to the capital formation in the city.

15. Measurement of national income suffers from various limitations which lead us to conclude that it is not an overall appropriate measure of welfare of people, still national income accounting is done and national income estimates are prepared. Justify.

Ans. i) National income Accounting helps in identifying specific economic achievements of a country.

       ii) It provides an objective base of evaluation and review of policies implemented.

       iii)It indicates specific contribution of each sector of the economy.

In spite of certain limitations, it is a measure of economic production if not overall welfare

16. Countries GDP and National income are increasing. Higher GDP is generally taken as greater welfare of people. However this generalization may not always be correct. Why? Give reasons.

Ans. If rise in National income is due to production of more of war time goods such as explosives, guns, bombs, etc. are due to production of more goods which are socially undesirable such as opium, liquor, etc. then increased GDP may not be welfare oriented.

If there is unequal distribution of income economic welfare may not increase.

17. Every rational producer makes provision for depreciation to replace fixed assets after expiry of expected life time. He takes care of physical capital, but in the pursuit of increasing production he must have been causing damage to natural capital (Resources and Environment). Suggest solution to the problem.

Ans. The producer should also make provision for loss caused to nature (in the form of exploitation of natural resources and environmental pollution) he should follow the concept of Green GNP (Green GNP is defined as GNP which would help to attain a sustainable use of natural environment and equitable distribution of National income)

Green GNP = GNP - Net fall in stock of Natural capital.

Tags: 

 


Click for more Economics Study Material
More VBQs for Class 12 Economics
CBSE Class 12 Economics Balance of Payments VBQs
CBSE Class 12 Economics Forms Of Market VBQs
CBSE Class 12 Economics Forms Of Market VBQs Set A
CBSE Class 12 Economics Macro Budget VBQs
CBSE Class 12 Economics Value Based Questions Set A
CBSE Class 12 Economics Value Based Questions Set B
CBSE Class 12 Economics Value Based Questions Set C
CBSE Class 12 Economics VBQs In Hindi
Part A Microeconomics Chapter 1 Introduction to Micro Economics
CBSE Class 12 Economics Introduction To Micro Economics VBQs
CBSE Class 12 Economics Micro Economics VBQs
Part A Microeconomics Chapter 2 Theory of Consumer Behaviour
CBSE Class 12 Economics Consumers Behaviour And Demand VBQs
CBSE Class 12 Economics Consumers Equilibrium And Demand To Micro Economics VBQs
Part A Microeconomics Chapter 4 The Theory of the Firm under Perfect Competition
CBSE Class 12 Economics Producer Behaviour And Supply VBQs
CBSE Class 12 Economics Producer Behaviour And Supply VBQs Set A
Part B Macroeconomics Chapter 1 Introduction to Macroeconomics
CBSE Class 12 Economics Macro Economics VBQs
Part B Macroeconomics Chapter 2 National Income Accounting
CBSE Class 12 Economics National Income Accounting VBQs
Part B Macroeconomics Chapter 3 Money and Banking
CBSE Class 12 Economics Money And Banking VBQs
Part B Macroeconomics Chapter 4 Determination of Income and Employment
CBSE Class 12 Economics Determination of Income And Employment VBQs
CBSE Class 12 Economics National Income And Related Aggregates VBQs
Part B Macroeconomics Chapter 5 Government Budget and The Economy
CBSE Class 12 Economics Government Budget And The Economy VBQs
Part B Macroeconomics Chapter 6 Open Economy Macroeconomics
CBSE Class 12 Economics Government Open Economy Macroeconomic VBQs

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Surya Namaskar Project on 75th Anniversary of Independence Day

Ministry of Education, Govt of India vide letter No. F.No. 12-5/2020-IS-4 dated 16.12.2021 has intimated that under the banner Azadi ka Amrit Mahotsav the National Yogasanasports Federation has decided to run a project of 750 million Surya Namaskar from 01 January 2022...

Pariksha Pe Charcha 2022

The 5th edition of Pariskhas Pe Charcha the unique interactive program of Hon’ble Prime Minister with students teaches and parents will be held through virtual mode in February, 2022. In order to select participants who will be featured in Pariksha Pe Charcha programme...

CBSE Term 2 Board Examinations

CBSE vide Circular No.Acad-51/2021 dated 5th July, 2021, notified that in the session 2021-2022, Board Examinations would be conducted in two terms, i.e.. Term I and Term II. This decision was taken due to the uncertainty arising out of COVID 19 Pandemic. Term I...

National Youth Day and Birth Anniversary of Swami Vivekananda

Ministry of Education, Govt. of India vide D.O No. 12-4/2021-IS.4 dated 04.01.2022 intimated that 12 January 2022 will be celebrated as “National Youth Day” and “Birth Anniversary of Swami Vivekananda”.   All Schools affiliated to CBSE may celebrate 12 January 2022 as...

Online courses for classes XI and XII offered by NCERT

Ministry of Education (MoE), Government of India has launched a platform for offering Massive Open Online Courses (MOOCs) that is popularly known as SWAYAM (Study Webs of Active learning for Young Aspiring Minds) on 9 th July, 2017. NCERT now offers online courses for...

CBSE Reading Challenge

The acquisition of 21st century competencies of communication, critical and creative thinking and the ability to locate, understand and reflect on various kinds of information has become more crucial for our learners. It is well accepted that Reading Literacy is not...