CBSE Class 7 Social Science Geography Natural Vegetation And Wild Life Assignment

Read and download free pdf of CBSE Class 7 Social Science Geography Natural Vegetation And Wild Life Assignment. Get printable school Assignments for Class 7 Social Science. Standard 7 students should practise questions and answers given here for Social Science in Grade 7 which will help them to strengthen their understanding of all important topics. Students should also download free pdf of Printable Worksheets for Class 7 Social Science prepared as per the latest books and syllabus issued by NCERT, CBSE, KVS and do problems daily to score better marks in tests and examinations

Geography Natural Vegetation And Wild Life Class 7 Social Science Assignment Pdf

Class 7 Social Science students should refer to the following printable assignment in Pdf for Geography Natural Vegetation And Wild Life in standard 7. This test paper with questions and answers for Grade 7 Social Science will be very useful for exams and help you to score good marks

Class 7 Social Science Assignment for Geography Natural Vegetation And Wild Life

Natural Vegetation and Wild Life
 
Give answer to these questions in approximately 1-15 words:-
 
Q 1. What do you understand by natural vegetation?
Ans. Natural vegetation is the plants, trees and herbs that grow itself without the efforts of mankind.
 
Q 2. In how many types natural vegetation can be divided?
Ans. Natural vegetation can be divided into three major types:-
1. Forests 2. Grasslands 3. Desert shrubs
 
Q 3. Which are the goods we get from forests?
Ans. We get wood, bamboos, grass for paper making, resin, bark for leather colouring, medicinal plants and bushes from forests.
 
Q 4. How do the forest help us indirectly?
Ans. 1. Forests absorb carbon dioxide and release oxygen.
2. These help in rainfall and check the temperature rise.
3. These check floods and soil erosion.
4. These provide habitat to birds and animals.
 
Q 5. What will be the effect of deforestation?
Ans. 1. The amount of carbon dioxide will increase, it will result increase in temperature.
2. There will be more floods and soil erosion.
3. There will be less rainfall and the whole world would turn into desert
 
Q 6. How man is disturbing the ecological balance?
Ans. Man is disturbing the ecological balance by cutting the forests for agriculture land. He is also hunting wild animals for the sake of meat and leather.
 
Answer the following questions in about 50-60 words:-
 
Q 7. Which are the forests that are economically useful? Explain.
Ans. The coniferous (conical) are the most important and precious forests. Soft wood of Chir, Fir and Spruce trees is used for paper making.
 
Q 8. Why the Monsoon forests are called the deciduous forests?
Ans. The monsoon forests are found in the regions where rain is mostly confined to one season. In autumn, when there is no rainfall, these trees shed their leaves. That is why these forests are called ‘deciduous forests’.
 
Q 9. Write about the Temperate Grasslands.
Ans. Temperate Grasslands are found in temperate zone. Because of low rainfall, the grass is not very high, but it is soft and densely grown. It is useful for animal grazing. These grasslands are called 'Steppes' in Eurasia, 'Prairies' in North America, 'Pampas' in South America and 'Veld' in South Africa.
 
Q 10. Write about the hot desert vegetation.
Ans. Due to high temperature and low rainfall, there is less vegetation in hot deserts. Only thorny shrubs, cactus, small herbs and grass grow in such deserts. The root of these plants are long and thick enough to secure water from the deep.
 
Q 11. Why is it necessary to conserve forests?
Ans. Forests fulfill our daily needs. These are used for wood, paper making, railway bogies, rayon etc. With the increase in population, the stress should be laid on the conservation of forests and planting new trees.

 

More Question-

1, What is biosphere?

2. Which type of climate is suitable for the growth of forests?

3. Why are tropical rainforests called evergreen forests?

4. Where is Tundra vegetation found?

5. Name the animals found in Tundra.

6. Name two trees found in Tropical Deciduous forests.

7. In how many categories is natural vegetation classified?

Natural Vegetation and Wildlife

Natural Vegetation and Wildlife


Refer to attached file for more questions on CBSE Class 7 Social Science Geography Natural Vegetation And Wild Life Assignment

Our Environment Chapter 3 Our Changing Earth
CBSE Class 7 Social Science Geography Our Changing earth Assignment
Our Environment Chapter 6 Natural Vegetation and Wild Life
CBSE Class 7 Social Science Geography Natural Vegetation And Wild Life Assignment
Our Pasts II Chapter 1 Tracing Changes Through a Thousand Years
CBSE Class 7 Social Science History Tracking Changes Through A Thousand Years Assignment
Our Pasts II Chapter 5 Rulers And Buildings
CBSE Class 7 Social Science History Ruler and Buildings Assignment
Our Pasts II Chapter 7 Tribes, Nomads And Settled Communities
CBSE Class 7 Social Science History Tribes Nomads And Settled Communities Assignment
Our Pasts II Chapter 8 Devotional Paths To The Divine
CBSE Class 7 Social Science History Devotional Paths To The Divine Assignment
Social and Political Life-II Chapter 2 Role of the Government in Health
CBSE Class 7 Social Science Role of the State Government Assignment
Social and Political Life-II Chapter 6 Understanding Media
CBSE Class 7 Social Science The Media and democracy Assignment
Social and Political Life-II Chapter 7 Markets Around Us
CBSE Class 7 Social Science Market around Us Assignment

More Study Material