CBSE Class 11 Geography MCQs and Short Questions

CBSE Class 11 Geography MCQs and Short Questions Database. Based on CBSE and NCERT guidelines. The students should practice these Sample Papers to gain perfection which will help him to get more marks in CBSE examination. Based on CBSE and NCERT guidelines. Based on the same pattern as released by CBSE every year. CBSE releases sample papers every year. These papers are released prior to the CBSE board examinations so that students can do practice.

SECTION -1 MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

CONCEPTUAL UNDERSTANDING

1. The technique of cartography in geography refers to

a) Geo-Informatics

b) Field Survey methods

c) Skill of Map making

d) Statistical Techniques

Ans. c) Skill of Map making

2. Which one of the following gas in the atmosphere acts as a filter and absorbs the ultra-violet radiations and shield life on the earth from intense, harmful form of energy.

a) Oxygen

b) Ozone

c) Nitrogen

d) Carbon-di- oxide.

Ans. b) Ozone gas

3. Stalactites and stalagmites are the depositional features related to which type of landforms?

a) Karst topography

b) Glaciers

c) Running Water

d) Ocean Currents

Ans.a) Karst topography

INFERENTIAL TYPE

4. The interactions between the physical environment and human being has been very clearly described by a poet in the following line,“You created the soil, I created the cup, you created night, I created lamp, you created wilderness, and I created flower beds”.What inference will you derive from the lines above?

a) Humanised Nature

b) Naturalised human beings.

c) Synthesis of Nature and Human being

d) All the above.

Ans: C) Synthesis of Nature and Human beings

5. The continental drift theory put forward by Alfred Wegner advocated that all the continents are formed of a single continental mass, called Pangaea. In support of his theory he gave variety of evidences. Which one of the following evidence does not support this concept?

a) Placer deposits

b) Distribution of fossils

c) Conventional current theory

d) Jig-saw-fit.

Ans.c) Conventional current theory

HIGHER MENTAL ABILITY TYPE

6. The captain of a ship observed that it was local noon. He turned on the radio and listened to the 7.00 a.m. B.B.C. news. What was his longitude at that point of time?

a)75 E

b) 75 W

c) 20 E

d) 65 W

Ans. a) 75 E

7. During the photosynthesis, carbon- di -oxide combines with water in the presence of sunlight to form: ____________________

a) proteins

b) carbohydrates

c) amino acids

d) vitamins

Ans. b) Carbohydrates

8. If the surface air pressure is 1,000 mb, the air pressure at 1 km above the surface will be________________:

a) 700 mb

b) 600 mb

c) 1,300 mb

d) 1,100 mb

Ans. d) 1,100 mb

MULTI DISCIPLINARY TYPE

9. Bio-geography is a sub-branch of geography and is closely related to which field of Science.

a) Physics related to Astronomy

b) Botany related to Ecology

c) Mathematics related to Statistics

d) Geology related to Earth Science

Ans. b) Botany related to Ecology

10. Which one of the following disciplines attempt temporal synthesis?

a) Sociology

b) Anthropology

c) Geography

d) History

Ans. d) History

11. A mineral is a naturally occurring inorganic substance, having an orderly atomic structure and a definite chemical composition and physical properties. To which discipline of science can you correlate this definition of mineral.

a) Physics

b) Chemistry

c) Biology

d) Astronomy

Ans b) Chemistry

CONSTRUCT QUES. BASED ON ANSWERS

12. Read the following passage and frame a question:

“The long term average rainfall for the country is 1160 mm: which is the highest anywhere in the world for a country of comparable size. The annual rainfall however fluctuates widely leads to --- ----------------------------------------------------------”.

a) Farming is restricted to a few areas.

b) Underground water is not recharged.

c) There is inadequate water for urban areas.

d) There are frequent droughts in some areas and floods in other.

Ans: What happens if the annual rainfall fluctuates?

13. “In India, debris, avalanches and landslides occur very frequently in the Himalayas”.

Ans. what is the weather disturbances happen in Himalayas?

Please refer to the attached file for CBSE Class XI Geography MCQs and Short Questions Database.

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Geography Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Boards Answer Sheet Evaluation Class 10 and Class 12

HRD Minister Ramesh Pokhriyal, through a video conference with all the education ministers of the state, discussed the further steps to be taken to smoothen the education process during the Covid-19 lockdown. The most important topic which was discussed repeatedly on...

Checking of Boards Answer sheets starts today

CBSE has instructed almost 3000 schools to start the evaluation work for class 10th and class 12th board exam answer sheets from today. The checking of answer sheets for class 10th and class 12th was stopped earlier due to covid crisis in the country. Now in order to...

TV Channels for Students by CBSE

In enhancing the students studying part, the Government is planning to introduce one standard one channel plan. The lockdown in India has adversely collapsed all the operations including schools, colleges, and workplaces with unanticipated setbacks. On behalf of the...

CBSE Recommends Arogya Setu App, Writes To School Principals

Written recommendation from CBSE to school principals for initiating the Arogya Setu App! New Delhi:  The Central Board of Secondary Education has advised all school principals through a written communication recommending the “Arogya Setu App” and Health Ministry's...

Class 10 and Class 12 Board Exams to be resumed only for Main Subjects

The CBSE Board Exams have been postponed twice this year! New Delhi: The Education Ministry has urged the Central Board of Secondary Education (CBSE) to reinstitute the board exams only for the main subjects. As per the official statement the Board will not conduct...

Board Exams Class 10 and Class 12 Datesheet 2020

CBSE has announced the datesheet for the remaining exams of class 10 and class 12 exams. The exams are going to start in July. The class 10 and 12th board exams will be conducted for the remaining 29 papers from July 1 to July 15, 2020, at various centers nominated by...

×
Studies Today