CBSE Class 12 Biology VBQs Set A

CBSE Class 12 Biology VBQs Set A read and download in pdf. Value Based Questions come in exams for Biology in Standard 12 and are easy to learn and helpful in scoring good marks. You can refer to more chapter wise VBQs for Class 12 Biology and also get latest topic wise very useful study material as per latest 2021 NCERT book for Class 12 Biology and all other subjects for free on Studiestoday designed as per latest Grade 12 CBSE, NCERT and KVS syllabus and examination pattern

CBSE Class 12 VBQs Biology Set A, Based on CBSE and NCERT guidelines. Value based questions are now being given in exams to promote morals and values in students, Students should read and understand the following VBQs to get better understanding and score good marks in exams

Value Based Questions Biology–XII

1. Gautam was a sincere and studious boy. But recently he has been under lot of stress due to continuous nagging and undue pressure to excel by his parents. He met some notorious kids of his school who forced him to take drugs to distress himself. After little resistance, he took to drugs and became addicted. After finding about this, Gautam’s parents put him in a rehabilitation centre. When Gautam returned from the centre after few months, he became his earlier self and his parents also became supportive.

Answer the following questions based on the above information:

(i) What values are being promoted in the above case?

(ii) Suggest some ways by which Gautam can avoid turning to drug abuse again?

(iii) How would the relation between Gautam and his parents improve after this incident?

Ans. (i) Caring and responsible nature of parents, accepting the mistake and correcting it.

(ii) Stay away from notorious boys/seeking help from parents to vent anxiety/ counselling to handle stress and disappointments in life.

(iii) They will bond together and understand each other better.

2. A person doubts himself to be suffering from cancer. So he goes to an oncologist. The oncologist performs various diagnostic techniques like biopsy, MRI and blood tests. He concludes that the person suffers from leukaemia. The oncologist refers other specialists to confirm his diagnosis and decide on the line of treatment. He then informs the patient of the possible side effects of the treatment.

Answer the following questions based on the above information:

(i) Did the oncologist perform his duty well? What values are being exhibited by him?

(ii) Imagine yourself to be related to the patient. Hearing the news, the patient panics. How will you help him?

(iii) Is there any way to prevent leukaemia?

Ans. (i) Yes. Professional ethics, service to others.

(ii) Inform and educate the patient about the curability of cancer/Take a second opinion on the diagnosis/Persuade the patient to start the treatment as soon as possible.

(iii) No.

3. A group of scientists are working on creating transgenic cows to produce milk with medicinal properties. But there are adverse side-effects on the cows due to this procedure. Their life span shortens; they become prone to diseases and die very early.

Answer the following questions based on the above information:

(i) What values are being neglected by the scientists in the above situation?

(ii) Should they continue with their production of transgenic cows? Give reason.

(iii) What has been the reaction of different communities and various organizations to such acts?

Ans. (i) Empathy towards animals, ethics, respect for living organisms.

(ii) No. Each cow would produce only a limited amount of medicinal milk before it dies. This means lives of many cows would be compromised for the production of substantial amount of medicinal milk. Killing other animals for the advantage of humans is not ethical.

(iii) Many communities and organizations oppose this act of atrocity. Some laws have been passed by the Government and agencies monitoring the genetic engineering researches to maintain ethics of life.

4. A group of doctorate students were replicating Miller’s experiment to study origin of life. Mistakenly, one of the students added sulphur dioxide (SO2) to the reaction mixture. As a result, instead of amino acids and sugars they obtained some new compounds.

Answer the following questions based on the above information:

(i) Should the students note down the results obtained as such or manipulate them to obtain the expected results? What values will the students promote?

(ii) Should the students repeat the experiment in the same manner to get the same result or leave the experiment and start working on their original experiment?

(iii) What is the need of repeating the experiment?

Ans. (i) The results should be noted down as such to find out the correct reasons for it. The values being promoted are intellectual honesty, curiosity to know more, zeal to find out something new.

(ii) Yes the students should repeat the experiment in the same manner and also test the new compounds obtained.

(iii) Repeating the experiment confirms the credibility of the experiment and rules out the appearance of accidental results.

5. Consider the following two cases:

(i) A forest that is rich in biodiversity sees a decline in the animal population and clearing of a large part of the forest. The Government declared it as a biodiversity hotspot and the forest regained its species richness in few years.

(ii) A lake that is rich in marine fishes sees a decline in its species population due to over harvesting. The people living in the area made the lake a sacred grove and started worshipping it. The species population of the lake again became normal.

Answer the following questions based on the above information:

(i) Which values are being promoted in the above cases?

(ii) Suggest some ways in which you can contribute to this concern.

(iii) What would have been the effect is the forest was not declared a biodiversity hotspot?

Ans. (i) Biodiversity conservation, ecosystem protection.

(ii) Educate people of the harm of biodiversity loss/persuade Government agencies to protect areas under danger.

(iii) The forest would have been destroyed completely and many species of plants and animals would have been lost forever.

6. Amit and Sumit are neighbours. They are responsible citizens of the country and follow all laws. They both bought new cars. Amit opted for a car that runs on CNG whereas Sumit opted for a car that runs on petrol. Amit likes planting trees around his house and along the roadside whereas Sumit does not bother about trees. He even cuts them for making a fire but does not replant them.

Answer the following questions based on the above information:

(i) Which of the two is an aware citizen? Which value is being promoted by him?

(ii) What advice would you like to give the other person?

Ans. (i) Amit. Environmental protection, control of air pollution.

(ii) When you cut trees, they should be replaced by replanting. CNG is cheaper than petrol and less polluting than petrol.

7. A married couple goes to the hospital for regular check-up of the lady who is pregnant. The man is curious and asks the doctor to tell him the sex of the child. But the doctor refuses.

Answer the following questions based on the above information:

(i) Did the doctor do the right thing? Which value is being promoted by the doctor?

(ii) What is this process of determining the sex of the foetus called?

(iii) What would be the result if all the doctors do not act in the same manner as above mentioned?

Ans. (i) Yes. Prevention of female foeticide, obeying laws made by Government.

(ii) Amniocentesis.

(iii) The couples who do not want a female child will get the foetus aborted and this would result in low female population.

8. Harman was going home from school. On his way he saw a pani puri vendor cleaning the dishes with bare hands and then serving the customers with the same hands without washing hands with a soap or wearing plastic gloves. Harman went to the vendor and told him the need for washing hands before touching any eatable. The vendor hushes him away and tells him there is no harm as he has rinsed his hands with water.

Answer the following questions based on the above information:

(i) In the given situation, who do you thing has the correct prospective? Justify your answer giving reasons.

(ii) Suggest few ways by which cleanliness can be promoted.

Ans. (i) According to me Harman’s concern for everyone’s health is correct. Tiny microbes do not get cleaned up by just water and most of the microbes are disease causing.

(ii) By pasting posters in public places regarding importance of cleanliness/ Educating people about the harms of uncleanliness/ With advertisements in media like television, newspapers, etc.

9. ‘Like begets like’ is a popular proverb. It means that offsprings resemble their parents. A married couple, both suffering from haemophilia, went to the doctor for consultation. They asked him if their child will also suffer from haemophilia like them. The doctor did some tests and told them that their child, either a girl or a boy, will suffer from haemophilia.

Answer the following questions based on the above information:

(i) What values are promoted in the above situation?

(ii) How did the doctor find out that the child will be haemophilic?

(iii) Suppose the couple had a son who is haemophilic. What measures should the son undertake to ensure that his child is not haemophilic?

Ans. (i) The doctor promotes the value of professional honesty, expertise and the couple exhibit desire, care.

(ii) He did DNA tests followed by pedigree analysis.

(iii) He should marry a girl who is either not haemophilic but a carrier or not haemophilic and not even a carrier. In the former case, there is a 50% chance factor that his child will be haemophilic.

10. Darwin, after his observation of finches in Galapagos Islands, concluded that all the finches evolved from the original seed-eating features to become insectivorous and vegetarian finches with different eating habits by altering their beaks.

Answer the following questions based on the above information:

(i) What do you learn from this situation?

(ii) What would have happened if all the finches had the same eating habits?

(iii) What is this type of evolution called? What has this resulted in?

Ans. (i) When food is limited, adapting to other alternatives is best for survival.

(ii) After some time all the food would have been over and the finches would have died of hunger. Thus, they would have been extinct.

(iii) Adaptive radiation. It has resulted in spreading of species of a geographical area to other habitats.

Refer to link below to download CBSE Class 12 VBQs Biology Set A

Chapter 1 Reproduction in Organisms
CBSE Class 12 Biology Reproduction in Organisms VBQs
Chapter 10 Microbes in Human Welfare
CBSE Class 12 Biology Microbes in Human Welfare VBQs
Chapter 11 Biotechnology Principles and Processes
CBSE Class 12 Biology Biotechnology Principles and Processes VBQs
Chapter 13 Organisms and Populations
CBSE Class 12 Biology Organisms and Populations VBQs
Chapter 2 Sexual Reproduction In Flowering Plants
CBSE Class 12 Biology Sexual Reproduction In Flowering Plants VBQs
Chapter 5 Principles of Inheritance and Variation
CBSE Class 12 Biology Principles of Inheritance and Variation VBQs
Chapter 6 Molecular Basis of Inheritance
CBSE Class 12 Biology Molecular Basis of Inheritance VBQs
Chapter 8 Human Health and Diseases
CBSE Class 12 Biology Human Health and Diseases VBQs
Chapter 9 Strategies for Enhancement in Food Production
CBSE Class 12 Biology Strategies for Enhancement in Food Production VBQs

More Study Material