CBSE Class 11 Physics MCQs Set 2

CBSE Class 11 Physics MCQs Set 2 with answers available in Pdf for free download. The MCQ Questions for Class 11 Physics with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 11 by CBSE, NCERT and KVS. Multiple Choice Questions are an important part of Term 1 and Term 2 exams for Grade 11 Physics and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise MCQs for NCERT Class 11 Physics and also download more latest study material for all subjects

Physics Class 11 MCQ

Class 11 Physics students should refer to the following multiple-choice questions with answers for Physics in standard 11. These MCQ questions with answers for Grade 11 Physics will come in exams and help you to score good marks

Class 11 Physics MCQ Questions with Answers

1. In a tug-of-war match, one team is pulling with a force of 500 N. If they are exactly balanced by the other team, then the tension in the rope is...

A. 0  B. 250 N   C. 500 N  D. 1000 N

2. The time taken by the light to travel from Sun to earth is approximately...

A. 8 seconds  B. 8 minutes  C. 18 seconds  D. 18 minutes

3. A charge q is placed at the centre of the line joining two equal charges Q. The system of the three charges will be in equilibrium if q is equal to...

A. -(Q/2)  B. -(Q/4)   C. +(Q/4)  D. +(Q/2)

4. The velocity of sound in vacuum is 320 m/s. A pipe closed at one end has a length 1 m. Neglecting end corrections, the air column in the pipe can resonate for sound of frequency which is not equal to...

A. 80 Hz  B. 240 Hz  C. 320 Hz  D. 400 Hz

5. The thermodynamic coordinate that remains constant during an adiabatic process is...

A. temperature  B. pressure C. density  D. entropy

6. _____ is not contained in the nucleus of an atom...

A. proton  B. electron  C. neutron  D. meson

7. As an airplane climbs...

A. its mass decreases  B. its mass increases  C. its weight decreases D. its weight increases

8. The unit of the force constant is...

A. Nm  B. Nm2  C. Nm-2  D. Nm-1

9. Brownian motion increases as...

A. the particle size increases  B. the particle size decreases

C. the viscosity of the medium increases  D. the temperature decreases.

10. Young's modulus is associated with...

A. volume elasticity  B. rigidity  C. shear elasticity  D. tensile elasticity

11. The force of adhesion is greater than the force of cohesion. This means that the angle of contact (θ) is equal to...

A. 180°  B. 120°  C. 90°  D. 45°

12. The temperature of an object is raised by 50°C. This is equivalent to an increase in its absolute temperature of...

A. 50 K  B. 323 K  C. 223 K  D. 82 K

13. The total electric flux is...

A. always positive B. always negative C. always zero D. none of the above

14. If the field lines are evenly spaced, the field is...

A. uniform  B. zero  C. strong  D. weak

15. Relative to its object, a real image formed by a lens is always...

A. erect  B. inverted C. smaller D. larger

16. The highest proportion of gas in the Sun is that of...

A. hydrogen B. helium C. carbon dioxide D. carbon monoxide

17. The product of the period and frequency of a harmonic oscillation is always equal to...

A. 1  B. π C. 2π D. A

18. A direct result of superposition of waves is...

A. resonance  B. a wavefront C. a progressive wave  D. beating

19. In the absence of external force the velocity of the center of mass of a system of particles is...

A. zero B. constant C. maximum D. minimum

20. Three particles of masses 1 kg, 2 kg and 1 kg are at the points whose position vectors are i + j, 2i - j and 3i + j, respectively. The position vector of their centre of mass is...

A. (6i + j)/4

B. 2i

C. (6i + j)/3

D. 8i

21. For an object above the earth's surface, if the distance of the object from earth's centre is 'd', then the acceleration due to gravity is proportional to.

A. d

B. d2

C. 1/d

D. 1/d2

22. A perfectly reversible process...

A. exists

B. does not exist but is possible

C. is impossible

D. involves intermediate inequilibrium states

23. The unit of resistance is...

A. volt/second

B. ampere/second

C. volt.ampere

D. volt/ampere

24. The unit of magnetic flux density is...

A. weber

B. tesla

C. henry

D. faraday

25. The power factor of a circuit is equal to...

A. RZ

B. R/Z

C. XL/Z

D. XL/Z

26. Ozone layer absorbs all electromagnetic radiations having wavelength...

A. smaller than 3 x 10-7 m

B. smaller than 3 x 10-8 m

C. greater than 3 x 10-7 m

D. greater than 3 x 10-8 m

27. Stationary waves are produced by...

A. interference

B. diffraction

C. polarization

D. refraction

28. According to Planck's quantum theory, the emission of energy...

A. is continuous

B. is discontinuous

C. does not depend on wavelength

D. does not depend on frequency

29. When an electron jumps from an orbit of higher energy E2 to the one with lower energy E1, the frequency of the electromagnetic radiation emitted depends on...

A. E2

B. E1

C. E1 + E2

D. E2 - E1

30. After 10 years 75 g of an original sample of 100 g of a certain radioactive element has decayed. The half-life of the isotope is...

A. 5 years

B. 7.5 years

C. 20 years

D. 40 years

 

ANSWERS 
 
(1) C (2) B (3) B (4) C (5) D (6) B (7) C (8) D (9) B (10) D (11) D (12) A (13) D (14) A (15) B (16) A (17) A (18) D (19) B (20) B (21) D (22) C (23) D (24) B (25) B (26) A (27) A (28) B (29) D (30) A

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Physics Study Material
Chapter 1 Physical World
CBSE Class 11 Physics Physical World MCQs
Chapter 2 Units and Measurement
CBSE Class 11 Physics Units and Measurements MCQs
Chapter 3 Motion in a Straight Line
CBSE Class 11 Physics Motion in a Straight Line MCQs
Chapter 4 Motion in a Plane
CBSE Class 11 Physics Motion in a Plane MCQs
Chapter 5 Laws of Motion
CBSE Class 11 Physics Laws of Motion MCQs
Chapter 6 Work Energy and Power
CBSE Class 11 Physics Work Energy and Power MCQs
Chapter 7 System of Particles and Rotational Motion
CBSE Class 11 Physics Systems of Particles and Rotational Motion MCQs
Chapter 8 Gravitation
CBSE Class 11 Physics Gravitation MCQs
Chapter 9 Mechanical Properties of Solids
CBSE Class 11 Physics Mechanical Properties of Solids MCQs
Chapter 10 Mechanical Properties of Fluids
CBSE Class 11 Physics Mechanical Properties of Fluids MCQs
Chapter 11 Thermal Properties of Matter
CBSE Class 11 Physics Thermal Properties of Matter MCQs
Chapter 12 Thermodynamics
CBSE Class 11 Physics Thermodynamic MCQs
Chapter 13 Kinetic Theory
CBSE Class 11 Physics Kinetic Theory MCQs
Chapter 14 Oscillations
CBSE Class 11 Physics Oscillations MCQs
Chapter 15 Waves
CBSE Class 11 Physics Waves MCQs
Physics MCQ Questions for Class 11
CBSE Class 11 Physics MCQs Answers to all MCQs
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 1
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 2
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 3
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 4
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 5
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 6
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 7
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 8
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 9
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 10
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 11
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 12
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 13
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 14
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 15

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Term 2 Board Examinations

CBSE vide Circular No.Acad-51/2021 dated 5th July, 2021, notified that in the session 2021-2022, Board Examinations would be conducted in two terms, i.e.. Term I and Term II. This decision was taken due to the uncertainty arising out of COVID 19 Pandemic. Term I...

Class 10th and 12th Term 2 Revaluation Process 2022

Evaluation of the Answer Books is done under a well-settled Policy. To ensure that the evaluation is error free, CBSE is taking several steps. After strictly following these steps, the result is prepared. Though, CBSE is having a well-settled system of assessment,...

Board Exams Date Sheet Class 10 and Class 12

Datesheet for CBSE Board Exams Class 10  (Scroll down for Class 12 Datesheet) Datesheet for CBSE Board Exams Class 12

Celebration of Matribhasha Diwas Mother Language day

UNESCO has declared 21st February of every year to be celebrated as International Mother Language day to promote dissemination of Mother Language of all, create awareness of linguistic and cultural traditions and diversity across the world and to inspire solidarity...