CBSE Class 11 Physics MCQs Set 4

CBSE Class 11 Physics MCQs Set 4 with answers available in Pdf for free download. The MCQ Questions for Class 11 Physics with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 11 by CBSE, NCERT and KVS. Multiple Choice Questions are an important part of Term 1 and Term 2 exams for Grade 11 Physics and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise MCQs for NCERT Class 11 Physics and also download more latest study material for all subjects

Physics Class 11 MCQ

Class 11 Physics students should refer to the following multiple-choice questions with answers for Physics in standard 11. These MCQ questions with answers for Grade 11 Physics will come in exams and help you to score good marks

Class 11 Physics MCQ Questions with Answers

1. When a rolling solid cylinder reaches the bottom of the slope, its linear velocity is...

A. √ gh  B. √ 2gh  C. mgh  D. √(4gh/3)

2. For ideal gas, the graph of PV → P is...

A. a parabola  B. a hyperbola  C. inclined with P-axis  D. parallel to P-axis

3. A spherical drop of mercury has a diameter of 6.0 x 10-3 m. If the surface tension of mercury is 0.5 N/m, then the pressure inside the drop will exceed the pressure outside by about...

A. 42 Pa  B. 330 Pa  C. 167 Pa  D. 170 Pa

4. A lift attendant has a mass of 70 kg. When the lift is going up with a constant acceleration of 1 m/s2, the force acting upwards on him is...

A. zero  B. 70 N   C. 770 N   D. 700 N

5. A body is moved along a straight line by a machine delivering constant power. The distance moved by the body in time t is proportional to...

A. t1/2  B. t3/4  C. t3/2  D. t2

6. The angular velocity of a body is changed from ω1 to ω2 by changing its moment of inertia. If no torque acts on the body then the ratio of initial radius of gyration to the final radius of gyration is...

A. ω1 : ω2  B. ω2 : ω1  C. √ω1 : √ω2  D. √ω2 : √ω1

7. Two parallel plates carry opposite charges such that the electric field in the space between them is in upward direction. An electron is shot in the space and parallel to the plates. Its deflection from the original direction will be...

A. downwards   B. upwards  C. circular  D. none

8. Compton effect is associated to...

A. X-rays  B. β-rays  C. γ-rays  D. positive rays

9. If the magnitude of gravitational force is 1, the relative magnitude of strong force is...

A. 10-13 B. 10-38   C. 1038   D. 1013

10. In an elastic collision...

A. momentum is conserved but not kinetic energy B. kinetic energy is conserved but not momentum

C. both momentum and kinetic energy are conserved D. neither omentum nor kinetic energy is conserved

11. In a crystal the angles between the edges of the faces and between the faces themselves are...

A. right angles  B. acute angles  C. obtuse angles  D. constant

12. The equation of continuity indicates that the velocity of the fluid is greater at

A. narrow cross-section  B. broad cross-section  C. entry point  D. exit point

13. The internal energy of an ideal gas is dependent on...

A. its temperature only B. its temperature and volume

C. its temperature and pressure  D. its temperature, pressure and volume

14. The field at any point on the surface of the conductor is...

A. zero  B. parallel to the surface

C. perpendicular to the surface  D. neither parallel nor perpendicular to the surface

15. A magnetic iron bar is strongly heated. Its magnetic field...

A. becomes stronger  B. becomes weaker C. reverses its direction D. does not change

16. The angle subtended by the secondary bow at the eye is about...

A. 41°

B. 47°

C. 53°

D. 60°

17. If M and L are respectively the mass and luminosity of a star, then L = Mα, where...

A. 0<α<1

B. α<0

C. 1<α<2

D. 2<α<4

18. 'T' is period of oscillation of an object performing SHM. Its potential energy is zero at some instant. The time taken to attain maximum potential energy is...

A. T

B. T/2

C. T/4

D. T/8

19. A sonar signal sent vertically downwards from a ship is reflected from the ocean floor and detected by a microphone on the keel 0.4 s after transmission. If speed of sound in water is 1500 m/s, the depth of the ocean in metre is...

A. 150

B. 300

C. 600

D. 7500

20. A car of mass M is turning a corner of radius r. The coefficient of friction between the wheels and the horizontal road surface is μ. The maximum speed with which the car can turn the corner without skidding is given by..

A. Mrg

B. √Mrg

C. √ μrg

D. (μrM)/g

21. The altitude of geostationary satellite above the earth's surface is approximately...

A. 35900 km

B. 42300 km

C. 11.2 km

D. 24040 km

22. In order to emit electromagnetic radiation, an object must be at a temperature...

A. above 0 K

B. above 0°C

C. above that of its surroundings

D. high enough for it to glow

23. A 200 m long copper wire has a resistance of 2 ohm. Its cross-sectional area is ... (take ρ = 1.7 x 10-8 ohm-meter)

A. 0.0017 mm2

B. 1.7 mm2

C. 3.4 mm2

D. 5.3 mm2

24. The unit of conductivity is...

A. ohm-meter

B. ohm/meter

C. mho-meter

D. mho/meter

25. When the lead-storage cell is completely discharged, the specific gravity of the electrolyte becomes

A. 1.285

B. 1.825

C. 1.5

D. 1.15

26. Two solenoids A and B have equal number of turns. The length of A is twice that of B and the cross-sectional area of A is half that of B. Other things being similar, the

ratio of their inductances LA/LB is equal to...

A. 1

B. 2

C. 4

D. 1/4

27. In a resistive circuit, the power factor is...

A. π

B. 1

C. √ 2

D. √(1/2)

28. The impedance of a parallel RLC circuit at resonance is...

A. less than R

B. more than R

C. equal to R

D. any of the above

29. Longitudinal waves do not exhibit...

A. refraction

B. reflection

C. diffraction

D. polarization

30. If E1 is the energy of a photon of ultraviolet light and E2 that of a photon of red light, then...

A. E1/E2 = 1

B. E1 is smaller than E2

C. E1 is greater than E2

D. E1 - E2 = 0

ANSWERS
 
(1) D (2) D (3) B (4) C (5) C (6) D (7) A (8) A (9) C (10) A (11) D (12) A (13) A (14) C (15) B (16) C (17) D (18) C (19) B (20) C (21) A (22) A (23) C (24) D (25) D (26) A (27) B (28) C (29) D (30) C

 

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Physics Study Material
Chapter 1 Physical World
CBSE Class 11 Physics Physical World MCQs
Chapter 2 Units and Measurement
CBSE Class 11 Physics Units and Measurements MCQs
Chapter 3 Motion in a Straight Line
CBSE Class 11 Physics Motion in a Straight Line MCQs
Chapter 4 Motion in a Plane
CBSE Class 11 Physics Motion in a Plane MCQs
Chapter 5 Laws of Motion
CBSE Class 11 Physics Laws of Motion MCQs
Chapter 6 Work Energy and Power
CBSE Class 11 Physics Work Energy and Power MCQs
Chapter 7 System of Particles and Rotational Motion
CBSE Class 11 Physics Systems of Particles and Rotational Motion MCQs
Chapter 8 Gravitation
CBSE Class 11 Physics Gravitation MCQs
Chapter 9 Mechanical Properties of Solids
CBSE Class 11 Physics Mechanical Properties of Solids MCQs
Chapter 10 Mechanical Properties of Fluids
CBSE Class 11 Physics Mechanical Properties of Fluids MCQs
Chapter 11 Thermal Properties of Matter
CBSE Class 11 Physics Thermal Properties of Matter MCQs
Chapter 12 Thermodynamics
CBSE Class 11 Physics Thermodynamic MCQs
Chapter 13 Kinetic Theory
CBSE Class 11 Physics Kinetic Theory MCQs
Chapter 14 Oscillations
CBSE Class 11 Physics Oscillations MCQs
Chapter 15 Waves
CBSE Class 11 Physics Waves MCQs
Physics MCQ Questions for Class 11
CBSE Class 11 Physics MCQs Answers to all MCQs
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 1
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 2
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 3
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 4
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 5
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 6
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 7
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 8
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 9
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 10
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 11
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 12
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 13
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 14
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 15

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Heritage India Quiz 2021 2022

CBSE Heritage India Quiz is conducted every year to raise the awareness about the preserving human heritage, diversity and vulnerability of the India's built monuments and heritage sites. It is an attempt of the Board to motivate the future generations of this country...

CBSE Science Challenge 2021 22

Science is inexplicably linked with our lives and helps us to understand the world around us better. Scientific and technological developments contribute to progress and help improve our standards of living. By engaging with this subject, students learn to think, solve...

All India Children Educational Audio Video Festival

The Central Institute of Educational Technology (CIET), a constituent unit of National Council of Educational Research and Training (NCERT), is inviting entries for the 26th All India Children’s Educational Audio Video Festival (AICEAVF). This festival showcases the...

MCQ Question based CBSE examination

For 2021-22 CBSE has launched MCQ question-based examination for Term 1 & Term 2 board examinations. The entire syllabus has been divided into two parts each including 50% of the entire syllabus. To score well, students must practice as per the new CBSE term-wise...

Celebration of Matribhasha Diwas Mother Language day

UNESCO has declared 21st February of every year to be celebrated as International Mother Language day to promote dissemination of Mother Language of all, create awareness of linguistic and cultural traditions and diversity across the world and to inspire solidarity...

Class 10th and 12th Term 2 Revaluation Process 2022

Evaluation of the Answer Books is done under a well-settled Policy. To ensure that the evaluation is error free, CBSE is taking several steps. After strictly following these steps, the result is prepared. Though, CBSE is having a well-settled system of assessment,...