CBSE Class 11 Physics MCQs Set 12

CBSE Class 11 Physics MCQs Set 12 with answers available in Pdf for free download. The MCQ Questions for Class 11 Physics with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 11 by CBSE, NCERT and KVS. Multiple Choice Questions are an important part of Term 1 and Term 2 exams for Grade 11 Physics and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise MCQs for NCERT Class 11 Physics and also download more latest study material for all subjects

Physics Class 11 MCQ

Class 11 Physics students should refer to the following multiple-choice questions with answers for Physics in standard 11. These MCQ questions with answers for Grade 11 Physics will come in exams and help you to score good marks

Class 11 Physics MCQ Questions with Answers

1. A child pulls a toy car weighing 0.20 kg across a smooth floor by means of a string attached to it. If the string makes an angle of 60° to the floor and the child pulls with a force of 2.0 N, then the amount of work he does in pulling the car a distance of 5.0 m is...

A. 5.0 J B. 10.0 J  C. 12.7 J  D. 17.3 j

2. The note middle C played on a piano always differs from middle C played on a violin because of a difference in...

A. frequency B. wavelength C. fundamentals  D. harmonics

3. chromatic aberration of a lens is caused by...

A. diffraction B. diffusion C. dispersion D. interference

4. The molar gas constant is the same for all gases because, at the same pressure and temperature, equal volumes of gases have the same...

A. number of molecules B. average kinetic energy C. density D. mass

5. A Hall probe is used to determine...

A. the magnetic moment of a coil B. the susceptibility of a material

C. relative permittivity D. magnetic flux density

6. In a nuclear fission reactor, graphite is often used for...

A. absorbing neutrons and controlling the reaction B. slowing down neutrons

C. preventing the radiation from escaping into atmosphere  D. all the above

7. In a Newton's rings experiment, the thickness of the air space between the lens and the glass plate is 1.8 x 10-6 m for the sixth dark ring. The wavelength of the light used is...

A. 1.7 x 10-8 m B. 3.0 x 10-7 m C. 6.0 x 10-7 m D. 6.0 x 10-5 m

8. If α denotes the current gain of a transistor in the common-base mode of operation and β denotes the current gain in the common-emitter mode, then α and β are related by...

A. α = β/(1 + β) B. α = (1 + β)/β  C. α = (1 - β)/β  D. β = (1 + α)/α

9. A certain metal has a work function of 2 eV. Taking Planck's constant h = 6.6 x 1024 J.s, charge on electron e = 1.6 x 10-19 C and velocity of light C = 3 x 108 m/s, what is its approximate threshold frequency?

A. 5 x 1013 Hz   B. 5 x 1014 Hz    C. 5 x 1015 Hz   D. 2 x 1015 Hz

10. A monoatomic gas is allowed to expand adiabatically until its volume is eight times greater. Compared to the original pressure, the new pressure must be smaller by a factor of...

A. 4  B. 8   C. 16   D. 32

11. During a negative β-decay...

A. an atomic electron is ejected

B. an electron which is already present within the nucleus is ejected

C. a neutron in the nucleus decays emitting an electron

D. a part of the binding energy of the nucleus is converted into an electron

12. A parallel plate capacitor is charged and the charging battery is then disconnected. If the plates of the capacitor are moved farther apart by means of insulating handles...

A. the charge on the capacitor increases

B. the voltage across the plates increases

C. the capacitance increases

D. the electrostatic energy stored in the capacitor increases

13. Two bodies M and N of equal masses are suspended from two separate massless springs of spring constants K1 and K2, respectively. If the two bodies oscillate vertically such that their maximum velocities are equal, then the ratio of the amplitude of vibration of M to that of N is...

A. K1/K2 B. √(K1/K2)  C. K2/K1  D. √(K2/K1)

14. Two coherent monochromatic light beams of intensities I and 4I are superimposed. The maximum and minimum intensities in the resulting beam are...

A. 5I, I B. 5I, 3I  C. 9I, I D. 9I, 3I

15. A vessel contains oil (density = 0.8 g/cm3) over mercury (density = 13.6 g/cm3). A homogeneous sphere floats with half its volume immersed in mercury and other half in oil.The density of the material of the sphere in g/cm3 is...

A. 3.3

B. 6.4

C. 7.2

D. 12.8

16. An organ pipe P1 closed at one end vibrating in its first harmonic and another pipe P2 open at both ends vibrating in its third harmonic are in resonance with a given tuning fork. The ratio of the length of P1 to that of P2

A. 8 : 3

B. 3 : 8

C. 1 : 2

D. 1 : 3

17. Two particles x and y have equal charges, after being accelerated through the same potential difference, enter a region of uniform magnetic field and describe circular paths of radii R1 and R2, respectively. The ratio of the mass of x to that of y is...

A. (R1/R2)1/2

B. R2/R1

C. (R1/R2)2

D. R1/R2

18. A feably prepared radioactive source of half life 2 h emits radiation of intensity which is 64 times the permissible safe level. The minimum time after which it would be possible to work safely with this source is...

A. 6 h B. 12 h

C. 24 h D. 128 h

19. A nuclear bomb explodes 200 km above the surface of moon. The sound of explosion on the moon will...

A. be heard before the flash of explosion is seen

B. be heard at the same time explosion occurs

C. be heard after the explosion

D. not be heard at all

20. A blue colour star is...

A. hotter than white star

B. cooler than white star

C. at the same temperature as white star

D. at 0 K temperature

21. The position of a particle at time t is √ x = 10 + t, then...

A. velocity is constant

B. velocity α t

C. acceleration α t

D. acceleration is zero

22. The maximum height and range of a projectile are equal when the angle of projection is...

A. 45

B. 60

C. tan-1 (1/4)

D. tan-1 4

23. A force of 140 N acts on a body of mass 100 kg. If the frictional force is 40 N, then the acceleration of the body is ______ m/s2

A. 1

B. 180

C. 18

D. 1.8

24. The work done by centripetal force(F) on a particle of mass m moving round a circle of radius r with a uniform sped of v is

A. F x r

B. F x 2πr

C. zero

D. F x v

25. When a sphere rolls without slipping the ratio of translational kinetic energy to total kinetic energy is...

A. 3 : 7

B. 1 : 1

C. 7 : 5

D. 5 : 7

26. When a satellite revolves round the earth in an orbit very close to earth its orbital velocity is...

A. 11.2 m/s

B. 11.2 km/s

C. 8 m/s

D. 8 km/s

27. The diameter of a water molecule is _____ A°.

A. 1.5

B. 2

C. 1

D. 3

28. To produce longitudinal extension we should exert force in...

A. one direction only

B. two directions

C. perpendicular to the body in all directions

D. parallel to the body

29. A metal sphere has a spherical cavity in it. When the ball is heated the volume of cavity will...

A. Increase B. Decrease

C. not change D. depend on mass of sphere

30. A weightless spring of force constant 5 N/m is cut into two equal halves and the two are connected in parallel. The equivalent force constant of the system in N/m is...

A. 5 B. 10

C. 15 D. 20

 

ANSWERS 
 
(1) D (2) D (3) C (4) A (5) D (6) B (7) C (8) A (9) B (10) D (11) C (12) D (13) D (14) C (15) C (16) B (17) C (18) B (19) D (20) A (21) B (22) D (23) A (24) C (25) D (26) D (27) D (28) B (29) A (30) D

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Physics Study Material
Chapter 1 Physical World
CBSE Class 11 Physics Physical World MCQs
Chapter 2 Units and Measurement
CBSE Class 11 Physics Units and Measurements MCQs
Chapter 3 Motion in a Straight Line
CBSE Class 11 Physics Motion in a Straight Line MCQs
Chapter 4 Motion in a Plane
CBSE Class 11 Physics Motion in a Plane MCQs
Chapter 5 Laws of Motion
CBSE Class 11 Physics Laws of Motion MCQs
Chapter 6 Work Energy and Power
CBSE Class 11 Physics Work Energy and Power MCQs
Chapter 7 System of Particles and Rotational Motion
CBSE Class 11 Physics Systems of Particles and Rotational Motion MCQs
Chapter 8 Gravitation
CBSE Class 11 Physics Gravitation MCQs
Chapter 9 Mechanical Properties of Solids
CBSE Class 11 Physics Mechanical Properties of Solids MCQs
Chapter 10 Mechanical Properties of Fluids
CBSE Class 11 Physics Mechanical Properties of Fluids MCQs
Chapter 11 Thermal Properties of Matter
CBSE Class 11 Physics Thermal Properties of Matter MCQs
Chapter 12 Thermodynamics
CBSE Class 11 Physics Thermodynamic MCQs
Chapter 13 Kinetic Theory
CBSE Class 11 Physics Kinetic Theory MCQs
Chapter 14 Oscillations
CBSE Class 11 Physics Oscillations MCQs
Chapter 15 Waves
CBSE Class 11 Physics Waves MCQs
Physics MCQ Questions for Class 11
CBSE Class 11 Physics MCQs Answers to all MCQs
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 1
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 2
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 3
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 4
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 5
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 6
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 7
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 8
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 9
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 10
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 11
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 12
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 13
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 14
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 15

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Board Exams Date Sheet Class 10 and Class 12

Datesheet for CBSE Board Exams Class 10  (Scroll down for Class 12 Datesheet) Datesheet for CBSE Board Exams Class 12

CBSE Term 2 Board Examinations

CBSE vide Circular No.Acad-51/2021 dated 5th July, 2021, notified that in the session 2021-2022, Board Examinations would be conducted in two terms, i.e.. Term I and Term II. This decision was taken due to the uncertainty arising out of COVID 19 Pandemic. Term I...

Celebration of Matribhasha Diwas Mother Language day

UNESCO has declared 21st February of every year to be celebrated as International Mother Language day to promote dissemination of Mother Language of all, create awareness of linguistic and cultural traditions and diversity across the world and to inspire solidarity...

Class 10th and 12th Term 2 Revaluation Process 2022

Evaluation of the Answer Books is done under a well-settled Policy. To ensure that the evaluation is error free, CBSE is taking several steps. After strictly following these steps, the result is prepared. Though, CBSE is having a well-settled system of assessment,...