CBSE Class 11 Physics MCQs Set 11

CBSE Class 11 Physics MCQs Set 11 with answers available in Pdf for free download. The MCQ Questions for Class 11 Physics with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 11 by CBSE, NCERT and KVS. Multiple Choice Questions are an important part of Term 1 and Term 2 exams for Grade 11 Physics and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise MCQs for NCERT Class 11 Physics and also download more latest study material for all subjects

Physics Class 11 MCQ

Class 11 Physics students should refer to the following multiple-choice questions with answers for Physics in standard 11. These MCQ questions with answers for Grade 11 Physics will come in exams and help you to score good marks

Class 11 Physics MCQ Questions with Answers

CBSE Class 11 Physics MCQs Set 11.CBSE and NCERT students can refer to the attached file. All educational material on the website has been prepared by the best teachers having more than 20 years of teaching experience in various schools. The study material available on our website for all CBSE classes and subjects have been prepared by teachers from all over the country. All study material has been carefully designed keeping into mind the latest CBSE examination trends.  


1. For an object performing SHM the magnitude of maximum velocity is given by...

A. ω √(A2 - y2)  B. ω √(y2 - A2)  C. ωA   D. ω2A

2. The reciprocal of wavelength is called...

A. frequency  B. wave velocity  C. amplitude  D. wave number

3. ______ is for rotational motion as mass is for linear motion.

A. mass B. torque  C. moment of inertia   D. inertia

4. If m is the mass of a planet, r is radius of its orbit, ω is the angular velocity and v is its linear velocity, then the force acting on planet is...

A. mrv2  B. mr2V2   C. mrω2  D. mr2ω2

5. In a fuel cell the conversion of chemical energy into electrical energy takes place...

A. at both electrodes  B. at the anode only  C. at the cathode only  D. in the electrolyte

6. Which of the following is not the unit of magnetic flux?

A. weber  B. tesla-m C. m2kgs-1   D. henry

7. Impulse is equal to...

A. momentum  B. change in momentum

C. change in momentum per unit time

D. change in momentum per unit mass

8. 1 kWh is equal to...

A. 746 W   B. 3.6 x 106 J   C. 3.6 hp   D. 746 kW

9. The atomic mass of copper is 64 and its density is 9.0 g/cm3. The volume of one mole of atoms of copper is _____ g/cm3.

A. 6.023 x 1023  B. (6.023 x 9 x 1023)/64  C. (6.023 x 64 x 1023)/9  D. 64/9

10. Young's modulus for aluminium is 7 x 1010 Pa. The force needed to stretch, an aluminium wire with 2 mm diameter and 800 mm length, by 1 mm is...

A. 2.75 N   B. 275 N  C. 1.10 N  D. 275 kN

11. The MKS unit of coefficient of viscosity is...

A. poise   B. centipoise  C. Pa second-1   D. Pa second

12. Electric charge is quantized. This means that the electric charge...

A. is not continuous   B. is continuous  C. is constant  D. has mass

13. A 2 kg ball moves with a speed of 8 m/s and collides with a 4 kg ball moving in the same direction with a speed of 2 m/s. After the collision, the heavier ball has a speed of 5 m/s. The collision results in a decrease in the total kinetic energy of translation of two balls of...

A. 0 J   B. 6 J  C. 12 J   D. 18 j

14. The result of combining two mutually perpendicular vibrations was first extensively studied by...

A. Huygens  B. Lissajon  C. Sabine  D. Newton

15. On a sunny day you may see very bright lines formed on the bottom of a swimming pool. The prime cause of these is...

A. absorption  B. diffraction C. interference D. refraction

16. A piece of glass which has been heated to a high temperature is left to cool. If the glass cracks, it will most likely be because of...

A. low thermal conductivity of glass B. high thermal conductivity of glass

C. low specific heat capacity of glass D. high specific heat capacity of glass

17. The charge to mass ratio of an electron is about 1.8 x 1011 C kg-1. In a certain television tube, where the accelerating voltage is 1600V, the electrons have a speed just before striking the screen of approximately...

A. 16000 kms-1

B. 20000 kms-1

C. 24000 kms-1

D. 28000 kms-1

18. A mass spectrometer may be used to distinguish between...

A. different elements

B. different isotopes

C. identical isotopes bearing different charge

D. all of the above

19. If a train is to move with velocity of light, its length would be

A. infinite

B. unchanged

C. zero

D. half the original

20. A radio-station broadcasts at 30 m band. The frequency of electromagnetic waves transmitted from this station could be...

A. 10 MHz

B. 10 kHz

C. 3 x 1010 Hz

D. 11 x 1011 Hz

21. The energy generation in stars is due to...

A. fusion of heavy nuclei

B. fusion of light nuclei

C. chemical reaction

D. fission of heavy nuclei

22. Two resistances are joined in parallel whose resultant is 6/5 ohm. One of the resistance wires is broken and the effective resistance becomes 2 ohm. The resistance in ohm of the wire that got broken is...

A. 2

B. 3

C. 3/5

D. 6/5

23. When the distance between a source and a cliff is 'd', the time taken to hear the first echo of sound with velocity 'V' is...

A. V.d

B. 2V/d

C. 2d/V

D. d/V

24. Which of the following pairs of physical quantities have the same unit?

A. Force and power

B. Stress and strain

C. Young's modulus and pressure

D. Coefficient of viscosity and surface tension

25. The area enclosed by the displacement-time graph of a body thrown in air gives...

A. average speed

B. average velocity

C. acceleration

D. no significant physical quantity

26. A particle is moving eastwards with a velocity of 5 m/s. In 10 seconds the velocity changes to 5 m/s northwards. The average acceleration in this time is...

A. zero

B. (1/√ 2) m/s2 towards northwest

C. (1/√ 2) m/s2 towards northeast

D. (1/2) m/s2 towards northwest

27. Swimming becomes possible because of _____ law of motion.

A. First

B. Second

C. Third

D. none of the three

28. A thin film of liquid is enclosed between two glass plates. It is difficult to separate the plates on account of...

A. Viscosity

B. Surface tension

C. Friction

D. Atmospheric pressure

29. The highest temperature that can be recorded by a mercury thermometer is...

A. 100°C

B. 157°C

C. 257°C

D. 357°C

30. A tuning fork originally in unison with another fork of frequency 260 Hz, produces 4 beats per second, when a little wax is attached to it. What is the frequency now?

A. 260 Hz

B. 264 Hz

C. 256 Hz

D. 262 H

 

ANSWERS 
 
(1) C (2) D (3) C (4) C (5) A (6) D (7) B (8) B (9) B (10) B (11) D (12) A (13) D (14) B (15) D (16) A (17) C (18) D (19) C (20) A (21) B (22) B (23) C (24) C (25) D (26) B (27) C (28) B (29) C (30) C

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Physics Study Material
Chapter 1 Physical World
CBSE Class 11 Physics Physical World MCQs
Chapter 2 Units and Measurement
CBSE Class 11 Physics Units and Measurements MCQs
Chapter 3 Motion in a Straight Line
CBSE Class 11 Physics Motion in a Straight Line MCQs
Chapter 4 Motion in a Plane
CBSE Class 11 Physics Motion in a Plane MCQs
Chapter 5 Laws of Motion
CBSE Class 11 Physics Laws of Motion MCQs
Chapter 6 Work Energy and Power
CBSE Class 11 Physics Work Energy and Power MCQs
Chapter 7 System of Particles and Rotational Motion
CBSE Class 11 Physics Systems of Particles and Rotational Motion MCQs
Chapter 8 Gravitation
CBSE Class 11 Physics Gravitation MCQs
Chapter 9 Mechanical Properties of Solids
CBSE Class 11 Physics Mechanical Properties of Solids MCQs
Chapter 10 Mechanical Properties of Fluids
CBSE Class 11 Physics Mechanical Properties of Fluids MCQs
Chapter 11 Thermal Properties of Matter
CBSE Class 11 Physics Thermal Properties of Matter MCQs
Chapter 12 Thermodynamics
CBSE Class 11 Physics Thermodynamic MCQs
Chapter 13 Kinetic Theory
CBSE Class 11 Physics Kinetic Theory MCQs
Chapter 14 Oscillations
CBSE Class 11 Physics Oscillations MCQs
Chapter 15 Waves
CBSE Class 11 Physics Waves MCQs
Physics MCQ Questions for Class 11
CBSE Class 11 Physics MCQs Answers to all MCQs
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 1
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 2
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 3
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 4
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 5
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 6
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 7
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 8
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 9
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 10
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 11
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 12
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 13
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 14
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 15

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Term 2 Board Examinations

CBSE vide Circular No.Acad-51/2021 dated 5th July, 2021, notified that in the session 2021-2022, Board Examinations would be conducted in two terms, i.e.. Term I and Term II. This decision was taken due to the uncertainty arising out of COVID 19 Pandemic. Term I...

Celebration of Matribhasha Diwas Mother Language day

UNESCO has declared 21st February of every year to be celebrated as International Mother Language day to promote dissemination of Mother Language of all, create awareness of linguistic and cultural traditions and diversity across the world and to inspire solidarity...

Class 10th and 12th Term 2 Revaluation Process 2022

Evaluation of the Answer Books is done under a well-settled Policy. To ensure that the evaluation is error free, CBSE is taking several steps. After strictly following these steps, the result is prepared. Though, CBSE is having a well-settled system of assessment,...

Board Exams Date Sheet Class 10 and Class 12

Datesheet for CBSE Board Exams Class 10  (Scroll down for Class 12 Datesheet) Datesheet for CBSE Board Exams Class 12