CBSE Class 11 Physics MCQs Set 5

CBSE Class 11 Physics MCQs Set 5 with answers available in Pdf for free download. The MCQ Questions for Class 11 Physics with answers have been prepared as per the latest 2021 syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 11 by CBSE, NCERT and KVS. Multiple Choice Questions for important part of exams for Grade 11 Physics and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter wise MCQs for NCERT Class 11 Physics and also download more latest study material for all subjects

1. T is the period of oscillation for a spring-mass system on earth. Its period on moon is...

A. T  B. 6T  C. T/6  D. √ 6T

2. In a stretched string, the speed of waves depends on...

A. the tension in the string  B. the amplitude

C. the wavelength  D. the acceleration due to gravity

3. For a plane curved path with radius of curvature R without slope the maximum safe velocity of the vehicle(v) is proportional to...

A. R   B. R2  C. √R  D. 1/R

4. Two projectiles A and B are projected with same initial velocity. The direction of A makes an angle αA = π/4 with the horizontal.The direction of B makes an angle αB with the horizontal. The range of A will be double that of B for αB equal to...

A. π/8  B. π/2   C. π/3   D. π/12

5. A frictionless heat engine can be 100% efficient only its exhaust temperature is...

A. equal to its input temperature  B. 0°C

C. less than the input temperature  D. 0 K

6. The resistance of conductor is R. The resistance of another conductor of identical material and equal length with twice the diameter is...

A. R/4  B. R/2  C. 2R  D. 4R

7. The magnitude of the magnetic field B at a point on the axis near the centre of the infinitely long solenoid having n turns per unit length and carrying a current I is given by...

A. μnI  B. μI/n  C. (μnI)/4π  D. μI/4πn

8. The impedance of a circuit does not depend on...

A. f    B. I     C. C   D. R

9. Shadows are never completely dark because of...

A. interference  B. diffraction  C. polarization D. reflection

10. Threshold frequency is the characteristic of...

A. the incident radiation  B. the emitted electrons

C. the metal   D. both radiation and the metal

11. In the hydrogen spectrum,the seriesv obtained in the visible region is...

A. Balmer series  B. Lyman series  C. Paschen series  D. Brackett series

12. Out of four different atoms:46A22, 48B22, 46C23, 44D20, the pair of isotones is...

A. A and B  B. B and C  C. A and C  D. A and D

13. In a common-base circuit, the current gain is...

A. 0  B. 1  C. less than 1  D. greater than 1

14. The magnitude of the resultant of two forces is a minimum when the angle between them is...

A. 0°   B. 45°  C. 90°  D. 180°

15. Work done on the particle in uniform circular motion is...

A. always positive  B. always negative C. always zero D. directly proportional to the force

16. An 800-kg car moving at 80 kmph collides head-on with a 1200-kg car moving at 40 kmph. If they stick together, the wreckage now has an initial speed of...

A. 8 kmph

B. 40 kmph

C. 56 kmph

D. 60 kmph

17. Fluids possess...

A. only volume elasticity

B. rigidity and volume elasticity

C. only rigidity

D. volume elasticity and tensile elasticity

18. A water-proofing agent...

A. reduces angle of contact

B. increases angle of contact

C. decreases surface tension

D. increases surface area

19. A certain container holds 1 kg air at atmospheric pressure. When an additional 1 kg of air is pumped into the container at constant temperature, the pressure is...

A. 0.5 atm

B. 1 atm

C. 2 atm

D. 4 atm

20. If Q is the charge on either of the plates of the capacitor and V is the potential difference across the capacitor with capacitance C, what is not true is...

A. C = Q/V

B. V α Q

C. Q/V = constant

D. VQ = constant

21. The origin of all magnetic fields lies in...

A. atoms of iron

B. magnetic domains

C. moving charges

D. permanent magnets

22. The effective atmosphere of sun is called...

A. photosphere

B. chromosphere

C. corona

D. stratosphere

23. A 4 litre gas cylinder contains neon gas at 12 kPa. Another cylinder with 8 litre capacity is at same temperature and contains argon gas at 24 kPa. When the two are connected, the total pressure will be...

A. 16 kPa

B. 18 kPa

C. 20 kPa

D. 36 kPa

24. Eddy currents can be of use in...

A. dynamo armatures

B. moving coil galvanometers

C. transformer cores

D. all of the above.

25. A tube closed at one end and containing air, produces the fundamental note of frequency 512 Hz when excited. If the tube is open at both ends, the fundamental frequency that can be excited in Hz is...

A. 1024

B. 512

C. 256

D. 128

26. The process by which a heavy nucleus splits into two nuclei is known as...

A. fusion

B. β-decay

C. fission

D. γ-emission

27. A uniform chain of length L and mass M is lying on a smooth table and one-third of its length is hanging vertically down over the edge of the table. If 'g' is the acceleration due to gravity, the work required to pull the hanging parton to the table is...

A. MgL

B. MgL/3

C. MgL/9

D. MgL/8

28. Out of the following which is the most elastic ?

A. rubber

B. glass

C. steel

D. plastic

29. Amagat's isothermal graphs are in the form of...

A. PV→T

B. PV→P

C. P→V

D. PV→V

30. An ideal heat engine absorbs heat at 127° and rejects heat at 77°. Efficiency of the engine is...

A. 12.5%

B. 28%

C. 68%

D. 39%

 

ANSWERS 
 
(1) A (2) A (3) C (4) D (5) D (6) A (7) A (8) B (9) B (10) C (11) A (12) D (13) C (14) D (15) C (16) A (17) A (18) B (19) C (20) D (21) C (22) B (23) C (24) B (25) A (26) C (27) D (28) C (29) B (30) A

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Physics Study Material
CBSE Class 11 Physics MCQs Answers to all MCQs
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 1
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 10
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 11
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 12
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 13
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 14
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 15
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 2
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 3
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 4
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 5
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 6
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 7
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 8
CBSE Class 11 Physics MCQs Set 9
Chapter 1 Physical World
CBSE Class 11 Physics Physical World MCQs Set A
CBSE Class 11 Physics Physical World MCQs Set B
Chapter 10 Mechanical Properties of Fluids
CBSE Class 11 Physics Mechanical Properties of Fluids MCQs
Chapter 11 Thermal Properties of Matter
CBSE Class 11 Physics Thermal Properties of Matter MCQs
Chapter 12 Thermodynamics
CBSE Class 11 Physics Thermodynamic MCQs
Chapter 13 Kinetic Theory
CBSE Class 11 Physics Kinetic Theory MCQs
Chapter 14 Oscillations
CBSE Class 11 Physics Oscillations MCQs
Chapter 15 Waves
CBSE Class 11 Physics Waves MCQs
Chapter 2 Units and Measurement
CBSE Class 11 Physics Units and Measurements MCQs
Chapter 3 Motion in a Straight Line
CBSE Class 11 Physics Motion in a Straight Line MCQs
Chapter 4 Motion in a Plane
CBSE Class 11 Physics Motion in a Plane MCQs
Chapter 5 Laws of Motion
CBSE Class 11 Physics Laws of Motion MCQs
Chapter 6 Work Energy and Power
CBSE Class 11 Physics Work Energy and Power MCQs
Chapter 7 System of Particles and Rotational Motion
CBSE Class 11 Physics Systems of Particles and Rotational Motion MCQs
Chapter 8 Gravitation
CBSE Class 11 Physics Gravitation MCQs
Chapter 9 Mechanical Properties of Solids
CBSE Class 11 Physics Mechanical Properties of Solids MCQs

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE asks schools to load Class 12 Internal Assessment Marks

This has a reference to the letter no CBSE/COORD/2021 dated 11.02.2021 regarding conduct of the School-Based Assessment (Internal Assessment/Practical/ Project) of Class-XII and uploading the marks by 11.06.2021. It has been observed that some schools have not been...

Moderation of Marks Class 11 and 12 Board Exams

The portal for moderation and finalization of results for Class-12 is being opened from 16.07.2021 to 22.07.2021. As Board has to declare the result latest by 31.07.2021, schools have been requested to follow the schedule strictly and complete the moderation within...

CBSE Board Examination Scheme of Assessment 2021 2022

A. Academic session to be divided into 2 Terms with approximately 50% syllabus in each term: The syllabus for the Academic session 2021-22 will be divided into 2 terms by following a systematic approach by looking into the interconnectivity of concepts and topics by...

FAQs on Policy for Tabulation of Marks for Class 10 Board Exams

ON POLICY Question.1 How CBSE will declare the result of Class-X? Answer. Results of Class X Board will be declared on the basis of an objective criterion developed by the Board vide Notification no.CBSE/CE/2021 dated 01.05.2021. Question.2. If any candidate is not...

CBSE Class 12 Evaluation Criteria 2021

SUMMARY OF THE POLICY FOR TABULATION OF MARKS FOR CLASS XII BOARD EXAMINATIONS 2021   1(a) Due to cancellation of the Board examinations, the assessment of theory portion of 80/70/60/50/30 marks will be done by the school based on the following:     Class...

×
Studies Today