CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)

CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1). Based on CBSE and NCERT guidelines. The students should practice these Sample Papers to gain perfection which will help him to get more marks in CBSE examination.  Based on the same pattern as released by CBSE every year. CBSE releases sample papers every year. These papers are released prior to the CBSE examinations so that students can do practice.

Analogy Test

The dictionary meaning of the word „Analogy‟ is „resemblance in certain ways‟. In this type of questions the candidate are to discover likeness between the firsttwo words, group of alphabets, figures or numbers. Bearing this resemblance in mind you are to pick one word or group of alphabets or figures which bears the  same resemblance with the third word, group of alphabets or figures. 

Word Analogies-

Hot : Cold :: Agitated : ?

The analogy between the first and second word is that the second in the antonym of the first. Bearing this relation in mind, calm bears the same relation with agitated.

There could be different type of relationship:-

--- Synonym Relationship e.g. Thin: Slim :: Stout : Strong

--- Antonym Relationship e.g. Thin: Portly :: Slim : Stout

--- Degree of Difference e.g. Frequently : Always :: Seldom : Never

--- Cause and effect e.g. shoot : Kill :: Insult : Humiliate

--- whole & part e.g. Fender : Tire :: Elevator : Aileron

--- Function composition action e.g. Axe: Wood :: Scissor : Fabric

--- Sequential e.g. Eight: Nine :: 23 : 32

Number Analogy:-

1) 4 : 27 :: 9 : ?

a) 12 b) 64 c) 32 d) 16

Explanation :- 23 : 33 : : 32 : ?

So the answer should be 43 = 64

So correct answer is (b).

2) 3 : 26 :: ? : 124

a)15 b) 13 C ) 17 d) 24

Explanation :- 22 – 1 : 33 – 1 : : ? : 53 -1

So the answer should be 42 - 1 = 16-1 = 15

So the correct answer is 15 

Similarly analogy in alphabets is seen.

Analogy

Select the related word / letters/ numbers from the given alternative.

Q.1:- Laughter : Smile :: Hot : ?

a) Cold b) Summer c) Warm d) Temperature

Q.2: Planet : Sun :: Moon : ?

a) Satellite b) Universe c) Mars d) Earth

Q.3 : Axe : Wood :: Scissors : ?

a) Knife b) Blade c) Fabric d) Nail.

Q.4: Eight : Nine :: 23 : ?

a) 9 b) 32 c) 22 d) 8

Q.5 : The Taj : Agra :: Lions : ?

a) Animals b) Zoo c) Tiger d) lioness

Q.6 : DBL : AKK :: ? : JMN

a) MDO b) GDO c) MKE d) GKE

Q.7: ABC : F :: CB : ?

a) E b) F C) G d) H

Q.8: 8 : 27 :: 125 : ?

a) 625 b) 380 c) 375 d) 343

Q.9 : 234 : 24 :: 12345 : ?

a) 123456 b)120 c) 123645 d) 1245

Q.10: O : Q :: E : ?

a) F b) G c) H d) I

 

Analogy
Answer Key:
 
1. C
2. D
3. C
4. B
5. A
6. A
7. C
8. D
9. B
10. B

 
ANALOGY (NON-VERBAL)

Analogy is the process of reasoning between two parallel cases. It related to agreement or correspondence in certain respects between two things. It is a process whereby the underlying relationship that exists between two figures, designs or patterns is determined. Under common to the two figures or designs. this common feature is a model or base. The question seeks solution or the basis of this model or base.

Each of the following questions consists of two sets of figures. Figures A, B, C and D constitute the Problem Set while figures 1, 2, 3, 4 and 5 constitute the Answer Set. There is a definite relationship between
figures A and B. Establish a similar relationship between figures C and D by selecting a suitable figure from the Answer Set that would replace the question mark (?) in fig. (D).


CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)
CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-

CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-1


COMPLETE THE SERIES

Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series:-

Q.1 : 2, 5, 9, 19, 37, ___
a) 73 b) 74 c) 75 d) 76
 
Q.2 3, 4, 12, 16, 48, ___
a) 56 b) 64 c) 80 d) 172
 
Q.3: 4, 9, __, 49, 121
a) 16 b) 25 c) 36 d) 18
 
Q.4: 8, ____, 125, 343, 12321
a) 12 b) 27 c) 64 d) 16
 
Q.5: ZXY, OMN, TRS, ______
a) KIJ b) BAC c) WVU d) DEF
 
Q.6: ABD, CDF, _____, GHI
a) EFG b) CDE c) EFH d) DEG
 
Q.7: _____, 1/24, 1/36, 1/54, 1/81
a) 1/32 b) 1/9 c) 1/16 d) 1/18
 
Q.8: 2, 7, 22, 67, ___, 607
a) 202 b) 203 c) 204 d) 205
 
CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-2
 
 
Answer Key:
 
1. C
2. B
3. B
4. B
5. A
6. C
7. C
8. A
9. C

SYMBOL REPRESENTATION

This sections deals with question on simple mathematical operation namely ÷, x, + & - along with others namely ‹, =, ›, ≠ etc. These operations are coded using artificial symbols.
The candidate has to make substitution of real signs and then by using DMAS formula, solve the question.

Example 1.
If + means ÷, - means x, ÷ means + and x means -, then the value of 36x12+4÷6+2-3
When simplified is :-
a)2 b) 18 c) 42 d) 19/2
Solution –
Using proper signs:-
36-12÷4+6÷2x3
= 36-3+3x3
= 36-3+9
= 42
So the correct answer is (c)
 
Example 2.
If P denotes ÷, Q denotes x, R denotes +, S denotes -, then the value of
18Q19P4R5S6, will be ---
a) 36 b) 53 c) 59 d) 65
Solution:-
Using correct symbols , we have :-
Given expression = 18x2÷4+5-6
= 18x3+5-6
= 54+5-6
= 53
So the answer is (b)
 
SYMBOL RELATIONSHIP

Q: select the correct combination of mathematical signs to replace * sign to balance the given equation.

Q.1: 24*3*2*12*3
a) x÷=x b) x=x÷ c) x=+x d) +x=x
 
Q.2: 6*1*6*4*2*6
a) ÷x=+x b) x÷=+x c) x÷=x+ d) x÷x=+
 
Q3: 18*3*1*26*28
a) ÷x=+ b) ÷++= c) x÷=- d) x÷=+
 
Q.4: 11*11*11*12321
a) xx=x b) xxx= c) x=xx d) xx÷=
 
Q.5: 23*3*7*16*3
a) x+-= b) +x=- c) +-=+ d) +÷=+
 
In questions below, equations have become wrong due to wrong orders of signs. Choose the correct order of signs from the alternative given.

Q.6: 9=3x7-20
a) x-= b) ÷x= c) =+- d) x=-
 
Q.7: 56x6÷3=29-2
a) +x=x b) +÷=x c) x+÷= d) =x+÷
 
Q.8: 8-2x7=11
a) =x- b) =+- c) ÷+= d) =-x
 
Q.9: 24÷2+3-6=30
a) ÷+=- b) x÷-= c) ++-= d) ÷x=+
 
Q.10: 5x6÷3-12=13-6
a) +÷ +=+ b) x÷+-= c) x+÷=- d) ++-=-
 
 
 
If + means -, - means x, x means ÷ and ÷ means +, then----

Q.11: 15x5÷10+5-3=?
a) 9.5 b) 0 c) -2 d) 24
 
Q.12 15x3÷10+5-3=?
a) 10 b) 0 c) 20 d) 6
 
Q.13: 30÷6+2-1=?
a) 34 b) 35 c) 36 d) 37
 
Q.14: 36x2+8÷8=?
a) 16 b) 17 c) 18 d) 19
 
CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-3
Q.17
A) 16 A 3 M 2 G 16 A 2 M 3
B) 16 A 3 M 2 L 16 M 2 A 3
C) 16 M 3 A 2 L 16 A 2 M 3
D) 16 M 3 A 2G 16 A 2 M 3
 
Q.18
A) 9 M 3 S 7 L 22
B) 9 M 3 L 7 S 22
C) 9 S 3 G 7 M 22
D) 9 S 3 G 7 A 22
 
Q.19
A) 56 D 6 S 3 G 29 M 2
B) 56 S 6 M 3 L 29 A 2
C) 56 A 6 D 3 L 29 S 2
D) 56 A 6 D 3 G 29 S 2
 
Q.20
A) 8 D 2S 7G 11
B) 8 A 2M 7L 11
C) 8 A 2M 7G 11
D) 8 D 2 M 7L 11
 
 
SYMBOL RELATIONSHIP
ANSWER KEY
 
1. A
2. A
3. D
4. B
5. C
6. A
7. B
8. C
9. D
10. A
11. C
12. A
13. A
14. C
15. D
16. B
17. C
18. A
19. D
20. C
 
CLASSIFICATION

Something may be classified into one group because they belong to the same category.
There are other things that do not belong to the category. There are four types of question:-

(i) Words representing 4 digits are the same except for one.
(ii) Some figures problem
(iii) Some groups of letters
(iv) Numbers belonging to one group may be given for finding out an odd one.
 
Example :-
Pick out odd one
Q1. A) car b) Scooter c) Bus d) Bicycle
Answer:- (d)
Bicycle, because the other three are automobiles.
 
Q2. A) 369 b) 246 c) 123 d) 478
Answer:- (d)
478, is the answer because the rest of the numbers are formed by multiplying the first number by 2 and 3.
 
 
ODD ONE OUT (Classification)

Select the one which is different from other three responses:-

Q.1: a) 9 b) 18 c) 117 d) 134
 
Q.2 a) 120 b) 136 c) 150 d) 240
 
Q.3 a) Bangllure b) Wrist watch c) Bracelet d) Ring
 
Q.4 a) p b) J c) A d) N
 
Q.5 a) TVXZ b) ZBDF c) FHJL d) JLMO
 
Q.6 a) Idlimaker b) Pressure Cooker c) Pan d) Mixer Grinder
 
Q.7 a) Stable b) Hole c) Sty d) Canoe
 
Q.8 a) Quotation b) Duty c) Tax d) Invoice
 
Q.9 a) Spinach b) Potato c) Carrot d) Ginger.
 
Q.10 a) FKEBQ b) ADXAT c) FTZEM d) APDQL
 
 
CLASSIFICATION
ANSWER KEY

Q. No Answer
1. D
2. C
3. D
4. A
5. D
6. D
7. D
8. A
9. A
10. B
 
 
Example Question:-

Which of the following diagrams best depicts the relationship among the given / sets.

Q.1:- Lions , Tigers , Bears
 
 
 CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-4
CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-5
 
CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-6
 
Logic / Explanation

It is easy to see that this group contains three separate classes.
No lions are either tigers or bears, and no tigers are bears.
 
 
CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-7
CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-8
 
Answer:- (d) :
 
Explanation:- All cooks and all adults men belong to the same class of people. So both will be the part of big circle of people. Since some but not all cooks are adult men and some adult men are not cooks, so cooks and adult men are intersecting.
 
 
EXERCISE (SET-I)

Which of the following diagrams best depicts the relationship among the give class / sets.

Q.1: Society, Family, Friends

CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-9



Q.2: School, Students, Parents

CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-10

Q.3: Dancers, Singers, Entertainers

CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-11


Q.4 : Salt, Pepper , Things derived from plants

CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-12


Q.5: Napkins , White Objects, Things made up of paper.

CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-13

 
ANSWER KEY:

Q. No Answer
1. A
2. B
3. A
4. D
5. A
EXERCISE SET-II

Q.1: In the figure given below, the no. of Rural, Educated, Female, Government Servants is:-

CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-14


Rectangle , Female , Circle = Rural, Square = Educated , Triangle = Government Servants
a) 1 b) 8 c) 3 d) 2
 
 
Q.2: Which no. indicates teacher who are neither doctor nor engineer
CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-15

A = Engineer , B= Doctor, C= Teacher
A= B= C=
a) 1 b) 7 c) 2 d) 6
 
Q.3: Which no. indicates Vegetarian Non- flying Birds?
P = Bird ( , Q = Non Flying ( , R = Vegetarian 
a) 2 b) 3 c) 4 d) 7
 
CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-16

 
 
Q.4 : Which one of the following diagrams best depicts the relationship among Lion, Deer and Animal.

CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-17



Q.5: Which no. indicates female, naughty, musicians and student?

CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-18

A = Female , B = Naughty C = MusicianD= Student
A = B = C = D=
a) 2 b) 3 c) 5 d) 4
 
 
ANSWER KEY:
Q. No Answer
1. A
2. B
3. B
4. C
5. D
 
CODING DECODING

Coding is a secretive language which is used to change the representation of actual term / word / value. This coded language can be formed by:-
1. Moving letters one or more step forward or backward
2. Substituting numbers for letters or vice-versa.
3. Writing the letters of the given word in reverse order in part or in whole.
4. Replacing the letters in their natural series by same positioned letters in their reverseseries.
5. Mirror images can also be used.
 
Example.1:-

CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-19

If RESULT is coded as 798206, LET will we coded as
 
a) 680 b) 092 c) 096 d) 608
 
Answer :- (c) The letters are coded by numbers, and to code the given word , select the respective coded numbers:
 
RESULT === Letters
 
798206 === Code
 
So LET code will be
 
LET == Letters
 
096 == Code.
 
Example. 2:- SKIPPING over letters in formed direction or backward direction.
If INDIA is written as 9, 16, 7, 13, 6, How can be write CANADA
 

1) 3, 1, 12, 1, 4, 1 2) 3, 2, 15, 4, 8, 6 3) 3, 1, 15, 1, 4, 1 4) 3, 3, 17, 9, 10, 7
Answer :- D
 
CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-20
 
 
EXERCISE

Q.1: In a coded language Q U A L I T A T I V E is written as T A U L A T I T E V.
How is
L O G I C A L written in the same language:-
a) L A G I C A L
b) O L I G A C L
c) M G O C I L A
d) K G O C I L A
 
Q.2: IF C O N T R I B U T E is written as E T B U I R N T O C how is P O P U L A R I S E
Written in that code:
a) E S R I A L P U O P
b) E S I R A L U P O P
c) O P U P A L I R E S
d) P O U P L A I R S E
 
Q.3: If D E N M A R K is written as 5, 6, 15, 14, 2, 19, 12 , How can E G Y P T be written in that code :-
a) 5, 7, 25, 16, 20
b) 6, 8, 26, 17, 21
c) 10, 14, 25, 20, 21
d) 4, 6, 24, 15, 20
 
Q.4 : If MOBILITY = 46293937 then EXAMINATION = ?
a) 45038401854
b) 56149512965
c) 57159413955
d) 67250623076
 
Q.5: If DISTANCE is written as EKVXFTJM then how would PRESENT be written in the same code:-
a) IDUJLAO b) RCIBVZT c) EKTRACQ d)QTHWJTA
 
Q.6: In a certain code ‘ hi li min’ means ‘ Rajni is a girl’ and ‘ chi min hic’ means ‘ Rajesh is a boy’ and ‘ li tic hic’ means ‘ he is a boy’. What is the code for BOY?
 
Q.7 : In a certain code INTELLIGENCE is written as LIG INTELENCE, how will MULTIFACETED be written in that code:-
a) FACETED MULTI b) TEDMULTIFACE
c) FACEMULTITED d) DETECAFITLUM
 
 
Q.8: If JUNE is coded as NXPF, how will STAY be coded in the same manner :
a) WWCZ b) WVCZ
c) WWDB d) VWZC
 
Direction Q.9 & Q.10 : In a certain code:-
1) Pod na joc means ‗very bright boy‘
2) Tam nu pod means ‗ the boy comes‘
3) Na per ton means : ‗ keep the doll‘
4) Joc ton su means ‗ very good goll‘
 
Q.9: Which word is used for ‘ bright ’ in this code ?
a) Joc b) pod c) ton d) na
 
Q.10: For the above question which statement can be left out to find answer 
a) Only (1) b) only (2) c) only (3) d) (3) and (4)
 
ANSWER KEY:

Q. No Answer
1. D
2. A
3. B
4. B
5. D
6. D
7. C
8. A
9. D
10. B


DIRECTION

A man or a vehicle changes direction after covering some given distance. Direction is changed many times. You are asked to determine in which direction from the starting point a man or vehicle is. Sometimes you are asked to work out the distance:-

CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-21


Example :-
A boy rode his bicycle northwards, then turned left and rode one Km and again turned left and rode one Km and again turned left and rode 2 Kms. He found himself exactly one Km west of his starting point ? How far did he ride northwards initially ?

Solution :-
Starting Point is A. the boy rode from A to B, then to C and finally upto D. Since D lies to the west of A and So the distance AB =CD=2 kms.
CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-22
 
Answer :- 2 Kms.
EXERCISE

Q.1: Shilpi walks 6 km towards south from her house. Then she turns right and walk 6 km, then she again turns to right and walks 2 km, then again turns to her right and walks for another 2 km, then she takes a turn to her left and walks 7 km. How far is she from her house?
a) 5 km NW b) 5 km NE c) 3 km NW d) 3 km NE
 
Q.2: I go to 5 km East then turn right and go 8 km. Then I turn left and go 5 km and then I turn left and go 8 km. At what distance am I from starting point.
a)16 km b) 0 km c) 13 km d) 10 km
 
Q.3: A watch reads 5.30. If the minute hand points east, in which direction will the hour hand
Point:
CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-23
 
a) NE b) NW c) SE d) SW
 
Q.4 : One morning after sun rise Rishel was standing facing a pole. The shadow of the pole fell exactly to his right, which direction was he facing?
a) North b) South c) East d) West
 
Q.5: A man is facing North-East, he turns 900 in clockwise direction and then 1350 in the anticlockwise direction. Which direction is he facing now?
a) North – East b) South – East c) North d) South
 
Q.6: It East is called North – East, South is called North-East, what will North be called?
a) South West b) East c) West d) South-East
 
Q.7: a man is performing yoga with his head down legs up his face is towards the EAST. In which direction will his left hand be--
a) East b) West c) South d) North.
 
Q.8: Four people stationed at the four corners of a square piece as shown in figure. B startsCrossing the field diagonally. After walking half the distance, he turns to right, walks Some distance and turns left. Which direction is B facing now?
 
CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-24
 
a) North East b) North West c) South East d) South West
 
 
Q.9: At 6.30 am morning Richa started walking positioning her back towards sun. After some time she turned left, then turned right and again towards left. In which direction is she goingnow?
a) East b) West c) South d) North
 
Q.10: Two buses start moving from opposite points on a main road, 100 km apart. The first bus‘X’ runs for 25 kms and takes a right turn and then runs for 15 kms. It turns then to left and again runs for 15 kms. It then turns left and takes the direction back to reach the main road. In the mean time other bus ‘Y’ has run only for 40 kms along the main road.
What would be the distance between the two buses at this point?
a) 30 km b) 35 km c) 40 km d) 45 km
 
 
ANSWER KEY:

Q. No Answer
1. A
2. D
3. A
4. B
5. C
6. A
7. D
8. D
9. C
10. C


BLOOD RELATION
SET –I

Q.1: 'A' is the son of 'M' whose father is the brother of B. B, is the son of 'E', who is a Doctor. How is 'M' related to E.
a) Uncle b) Brother c) Cousin Brother d) Brother – in – law
 
Q.2 : A woman 'A‘ tells her granddaughter 'C‘ about her only child 'B‘. 'B‘ is married to 'D‘ and 'D‘ has son 'E‘ who is two years old. How is 'C‘ related to 'E‘
a) Aunt b) Cousin c) Brother d) Sister
 
Q.3 Looking at a photograph my son cried for her that she was the only sister of my maternal uncle. How am I related to her?
a) Mother b) cousin c) self d) Sister
 
Q.4: A family has a man, his wife, their four sons and their wives. The family of every son also has 3 sons and 1 daughter. Find out the total no. of male members in the whole family.
a) 8 b) 12 c) 17 d) 23
 
Q.5 : Pointing to a man, a woman said : "His mother is the only daughter of my mother ". How is the woman related to the man?
a) Mother b) daughter c) Sister d) Grand daughter
 
Q.6: Rajan is the brother of Sachin and Manik is the father of Rajan, Jagat is the brother of Priya and Priya is the daughter of Sachin. Who is the uncle of Jagat?
a) Rajan b) Sachin c) Manik d) Can‘t Say
 
Q.7: A and B are brothers. C and D are Sisters. A‘s son is D‘s brother. How is B related to C?
a) Father b) Brother c) Grandfather d) Uncle
 
 
Q.8: A is the son of B and C is the sister of B.

If : (i) A +B Means A is the father of B
(ii) A – B means A is the wife of B
(iii) A X B means A is the brother of B
(iv)A ÷ B means A is the Daughter of B

If A – C + B, which of the following statement is true ?

a) A is the mother of B b) B is the daughter of A
C) A is the Aunt of B d) A is the sister of B
 
ANSWER KEY:
Q. No Answer
1. C
2. D
3. A
4. C
5. A
6. A
7. A
8. A

 
BLOOD RELATION TEST
SET –II


Q.1 : There are six children playing volley ball namely, A, B, C, D, E and F. A and E are sisters.
F is the brother of E. C is the only daughter of A‘s aunty. B and D are the sons of the sister of C‘s mother. How is C related to F?
a) Daughter b) Sister c) Aunt d) Cousin
 


Q.2: A woman pointing to a photograph says "This man‘s son‘s sister is my mother – in - law". How is the woman‘s husband related to the man in the photograph?
a) Grandson b) Son c) Son in Law d) Nephew
 


Q.3: Harbir while introducing Jaspreet to her husband said "His brother‘s father is the only son of my grandfather". How is Harbir related to Jaspreet?
a) Aunt b) Sister c) niece d) Mother
 
Q.4: A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man related to her ?
a) Son b) Uncle c) Cousin d) Grandson
 
Q.5: A is the father of C and D is the son of B. E is the brother of A, if C is the sister of D, how is B related to E.
a) Daughter b) Brother in Law c) Husband d) Sister in law
 
Q.6: Read the statements below:-
(i) M is the brother of N
(ii) B is the brother of N, and
(iii) M is the brother of d.
 
Which of the following statements is definitely true?
a) N is the brother of B
b) N is the brother of D
c) M is the brother of B
d) D is the brother of M
 
Q.7: Rati is the daughter of my brother‘s son. If my brother has only one sibling. How is Rati related to my brother‘s wife.
a) Niece b) Daughter c) Granddaughter d) Sister in Law
 
Q.8: C is A‘s father‘s nephew. D is A‘s cousin but not the brother of C. How is D related to C.
a) Father b) Sister c) Mother d) Aunt
 
Q.9: If : (i) A +B Means A is the father of B
(ii) A – B means A is the wife of B
(iii) A X B means A is the brother of B
(iv)A ÷ B means A is the Daughter of B

If A – C + B, which of the following statement is true ?

b) A is the mother of B b) B is the daughter of A
D) A is the Aunt of B d) A is the sister of B
 
Q.10: Pointing towards a girl in the picture, Sarita said, "She is the mother of Meha whose father is my son" How is Sarita related to girl in Picture?
a) Mother in Law b) Aunt c) Cousin d) Sister
 

ANSWER KEY:

Q. No Answer

1. D

2. A

3. C

4. C

5. D

6. C

7. C

8. B

9. A

10. A

RANKING TEST

Ranking is based on the arrangement of things in a particular order. The arrangement may be on the basis of their position, size, age etc.
 
POSITION SERIES TEST :

In this series, questions are asked about the positions of persons from up or down, or from left or right etc. Some important types are;-
 
a) In a line girl Advaita‘s position from left is 10th while Trishala‘s position from right is 16th . When they interchange their position Trishala‘s position becomes 20th from left then what will be the position of Advaita from the right :-

CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-25

Since, Advaita‘s new position after interchange is 20th from the left:
Therefore total no. of girls in the
Line = 20 + 15 == 35
Hence, Trishala,s position from the right == (35-10) + 1 == 26th .

 


RANKING

 

Q.1: Five girls participated in an education competitions:-

1. Pratibha ranked higher than Sarita

2. Sarita ranked higher than Ritika

3. Pratibha ranked lower than Gurpreet

4. Kavita ranked between Pratibha and Sarita
Who ranked the highest?

a) Kavita b) Pratibha c) Gurpreet d) Ritika

 

Q.2: I a group of six students, Nitin is heavier than Mahesh but lighter than Nandu. Ketan is lighter than Mahesh but he is not as lighter as Ramesh. If Nandu is lighter than Amit, then who is the lightest?

a) Mahesh b) Ketan c) Ramesh d) Nandu

 

Q.3: In a reo of plants, a plant is 16th from either end of the row. How many trees are there in the Row?

a) 32 b) 30 c) 31 d) 16

 

Q.4: In a row of boys , Deepak is 7th from left and Madhur is 12th from right. If they interchange their positions, Deepak becomes 22nd from the left. How many boys are there in the row?

a) 19 b) 31 c) 33 d) 18

Q.5: In a class of 36 students the rank of Ramesh is 18th from top. What will be his rank from bottom?

a) 19 b) 17 c) 18 d) 20
 
 
Q.4: In a row of boys , Deepak is 7th from left and Madhur is 12th from right. If they interchange their positions, Deepak becomes 22nd from the left. How many boys are there in the row?
a) 19 b) 31 c) 33 d) 18
 
Q.5: In a class of 36 students the rank of Ramesh is 18th from top. What will be his rank from bottom?
a) 19 b) 17 c) 18 d) 20
 
Q.6: Shruti and Preeti are ranked 7th and 11th respectively in a class of 31 students. What will be their respective ranks from bottom of class?
a) 20th and 24th b) 21th and 25th c) 21st and 26th d) 26th and 20th

Q.7: There are five friends--- Satish, Kishore, Mohan, Amit and Ravi. Satish is shorter than Kishore but taller than Ravi. Mohan is the tallest. Amit is a little shorter than Kishore and little taller than Satish. Who is taller than Amit but shorter than Mohan?

a) Amit b) Kishore c) Satish d) Ravi

 

Q.8: Shailendra is shorter than Keshav but taller than Rakesh. Madhav is the tallest. Ashish is a little shorter than Keshav and a little taller than Shailendra. If they stand in the order of their height , who will be in the middle?

a) Keshav b) Rakesh c) Shailendra d) Ashish
 
 
ANSWER KEY:
Q. No Answer
1. A
2. C
3. C
4. C
5. A
6. B
7. B
8. D

DICE TYPE TEST

Q.1: Observe the dots on the faces of a dice in the figures given below and find how many dots are on the opposite faces which have four dots.

CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-Dice

Q.2: On the basis of figures of dice find what is the number opposite to the number '6‘ on the Face?
CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-Dice-



ANSWER KEY:
Q. No Answer
1. A
2. A



SYLLOGISM
(EXAMPLE)

Q.1: Statements: I    Some Politician is social workers.

                            II   All doctors are social workers

      Conclusion:   I     Some doctors are politicians

                           II    Some social workers are doctors as well as politicians

a) Both conclusion I and II follow

b) Only I follow

c) Only II follow

d) Neither conclusion I nor II follows
 

Q.2: Statements: I Some Chairs are tables.

                         II Some tables are TV.

Conclusion:      I   Some chairs are T.V.

                        II  Some TV are chairs

                       III  All the T.V. is table

                       IV   All the tables are chairs

a) Only II and IV follows

b) Only I and IV follows

c) Only IV

d) None of these
 

Q.3: Statements: I All the phones are papers

                           II All the papers are calculators.

Conclusion:        I  All the calculators are papers

                          II All the phones are calculators

                         III All the papers are phones

                         IV Some calculators are phones.

a) All follows

b) Only I and II follows

c) Only II and IV follows

d) None of these
 

Q.4: Statements:  I  All men are vertebrates

                            II  Some Mammals are vertebrates.

Conclusion:         I  All men are vertebrates

                           II  Some vertebrates are mammals

                          III  All vertebrates are men

                          IV  All mammals are men.


a) Only II follows

b) Only IV follows

c) Only I and III follows

d) None of these
 
 
ANSWER KEY:
Q. No Answer
1. D
2. D
3. C
4. A

PASSAGE BASED MCQ

Directions:-
 

A,B,C,D,E,F and G are seven kids playing in the garden. They are wearing a clothes of colours—black, blue, white, green, pink, yellow and brown. Out of the seven, three are girls. No girl is wearing either black, yellow or brown. D‘s sister F is wearing pink while he is wearing brown. A is wearing blue, while his sister B is not wearing green. E is wearing yellow, while his best friend G is a boy.
 

Q.1: What colour is B wearing?

a) Green b) Pink c) Brown d) None of these
 

Q.2: What colour is G wearing?

a) Black b) Blue c) White d) Green
 

Q.3 What colour is C wearing?

a) Black b) Green c) White d) None of these
 

Q.4: What colour are the sister of A and D wearing?

a) Pink & Green b) Pink & Yellow c) White & Green d) White & Brown
 

Q.5: Which group is denoting only Girls?

a) BCE b) BEF c) BCF d) None of these
 

Q.6: Which group is denoting only boys?

a) ADEF b) ADEG c) ADBG d) None of these
 

Solution:- STEP –I

Draw the table from the given passage

CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-D


PASSAGE -
There are five persons A, B, C, D and E. One of them is a doctor, one is an engineer another one is an executive. C and E are unmarried ladies and do not work. None of the ladies in engineer or doctor. These is a married couple in which D is the husband. B is neither an enginee nor an executive and is a male friend of A.
 
Q.1: Who is the Doctor?
a) A b) D c) B d) C
 
Q.2: Who is the executive?
a) B b) A c) D d) C
 
Q.3: Who is the wife of D?
a) C b) A c) D d) E
 
Q.4: Who is the Engineer?
a) D b) A c) B d) C
 
Q.5: The three ladies are :
a) A, B and E b) C, D and B c) B, A and C d) A,C and E
 
Q.6: Which is the married couple?
a) AD b) BD c) CD d) DE
 

ANSWER KEY:

PASSAGE-I

Q. No Answer

1. B (2)

2. A (1)

3. C (3)

4. D (4)

5. D (4)

6. C (3)


PASSAGE II

Some words are given in Column I. These word are written in a code language in column II. The code equivalents of the words given in column I and II are not necessarily in the corresponding order. Choose the

correct code for the words from the given alternatives.

 
CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-t
CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-tt
 
 
Q.1: Which word will be code for word doll
a) Ton b) na c) joc d) per
 
Q.2: Which word will be the code for word keep?
a) Joc b) per c) pod d) tan
 
Q.3: Which word will be code for Boy?
a) Nu b) sa c) pod d) tan
 
Q.4: Which word will be code for word bright?
a) Pod b) tan c) nu d) na
 
Q.5: Which word will be the code for word  'the‘ ?
a) Nu b) tan c) per d) sa
 
Q.6: Which word will be the code for word 'very‘?
a) Pod b) joc c) na d) sa
 

ANSWER KEY:

PASSAGE-II

Q. No Answer

1. A

2. C

3. D

4. B

5. A

6. B


PASSAGE – RELATION PUZZLE

In a family A is the son of B. C who is a sister of B has a son D and a daughter E. F is the maternal uncle of D but he is unmarried and has only one sister. Answer the queries about their relationship.
 

Q.1: How is A related to D?

a) Cousin b) Nephew c) Uncle d) Brother
 

Q.2: How is E related to F?

a) Sister b) Daughter c) Niece d) Mother
 

Q.3: How many nephews does F have?

a) 1 b) 2 c) 3 d) None
 

Q.4: How is D related to B?

a) Sister b) Brother c) Cousin d) Brother in law
 

Q.5: How many nephews does B have?

a) 1 b) 2 c) 3 d) None
 

Q.6: How is b related to D?

a) Uncle b) Aunt c) Father d) No-relation
 

ANSWER KEY:

Q. No Answer

1 a

2 c

3 b

4 a

5 b

 
PASSAGE --- (Venn Diagram Puzzle)

There is a sample of young people in a colony. Some of them are employed. Some of them come from rural background. Some of them are hardworking and some are intelligent.
Below given is Venn Diagram , where the circle stands for employed, the square for hardworking, the triangle stands for rural and the rectangle stand for intelligent people study the figure carefully and answer the question followed.


 CBSE Class 9 PSA Qualitative Reasoning (1)-Venn

Q.1 How many people with rural background are employed but they are neither hard working nor intelligent?
a) 10 b) 9 c) 6 d) 4
 
Q.2 How many people with rural background are hard working and intelligent?
a) 3 b) 4 c) 5 d) 7
 
Q.3 How many people with rural background are not intelligent but hardworking and employed?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4
 
Q.4 How many people with rural background are neither intelligent not hardworking and also not employed?
a) 2 b) 4 c) 5 d) 9
 
Q.5 How many people with rural background are neither employed nor intelligent?
a) 2 b) 8 c) 4 d) 5
 
Q.6 How many of them are not from rural background but intelligent so employed but they are not working?
a) 8 b) 9 c) 1 d) 17
 
 
ANSKER KEY

1(C) 2(B) 3 (B) 4 (C) 5(B) 6(A)

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Class IX Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

NEP Transforming India Quiz

As a part of Shikshak Parv celebration, an online quiz competition on National Education Policy 2020 will be organized by the Ministry of Education, Govt. of India, from 5 th September to 25th September 2020 in order to create awareness about NEP among all stakeholders...

National Online Painting Championship

The National Mission for Clean Ganga, Ministry of Jal Shakti in collaboration with Kalantar Art Trust is organizing KALANTAR-2020: National Online Painting Championship with the aim to provide a platform to youth and school children to demonstrate their artistic skills...

TERI Green Olympiad 2020

Green Olympiad is a value driven project conducted by TERI (The Energy and Resources Institute) for school students annually since 1999. This Olympiad assesses the environment quotient of students and also enhances their understanding on issues related to sustainable...

Revised SOP preventive measures followed while conducting examinations

Revised SOP on preventive measures to be followed while conducting examinations to contain spread of COVID-19 issued by Ministry of Health & Family Welfare Examination centres are frequented by large number of students (as well as their parents) and staff till the...

Conduct of the practical work during the lockdown

CBSE has advised schools to follow the Alternative Calendar developed by NCERT to continue education during the lockdown through alternative modes to achieve learning outcomes. Schools have reportedly started using these calendars and other prescribed pedagogical...

Online Teacher Training Course on Competency based Education in DIKSHA

Competency is a set of skills, abilities, knowledge that helps an individual perform a given task in real life. Every learning should go into the imbibing of these skills to lead a productive and joyful life. The NATIONAL EDUCATION POLICY-2020 calls for shift towards...

×
Studies Today