CBSE Class 9 PSA Qualitative Stand Alone MCQs

CBSE Class 9 PSA Qualitative Stand Alone MCQs. Chapter wise Multiple Choice Questions (MCQs) are being given by teachers to students to make them understand the chapter concepts. Its extremely critical for all CBSE students to practice all MCQs which will help them in gaining better marks in examinations. All assignments available for free download on the website are developed by the best teachers having many years of teaching experience in CBSE schools all over the country. Students, teachers and parents are advised to download the CBSE study material.

QUALITATIVE – STAND ALONE MCQ'S 

Q.1 Time period is to second as frequency is to ............... .

(a) meter (b) hertz (c) joule (d) decibel 

Q.2 Earth worm is to Annelida as spider is to .................... .

(a) Platyhelminthes (b) Vertebrata (c) Arthropoda (d) Porifera 

Q.3 Lion is to pride as ship is to .............. .

(a) Platoon (b) Port (c) Herd (d) Fleet

Q.4 Voter is to 18 years as Look Sabha Member is to ............... .

(a) 35 years (b) 25 years (c) 18 years (d) 30 years

Q.5 Plough is to farmer as hammer is to .................... .

(a) Tailor (b) Blacksmith (c) Painter (d) Gardener 

Q.6 Mansi is facing west. She turns 45º in the anticlockwise direction and then 180º in the clockwise direction, which direction is she facing now?

(a) North (b) North East (c) East (d) South East 

Q.7 Mahima lives in Vishakhapatnam in a sea facing house. While going to her friends house, she turns to right. After moving 70m in that direction, she again turns to her right, which direction is she facing now?

(a) North (b) West (c) East (d) South 

Q.8 Which letter comes next in the series of letter?

B A C B D C E D F ........ .

(a) C (b) D (c) E (d) F

Q.9 The number that will continue the series will be 1, 4, 9, 16, 25 ....... .

(a) 36 (b) 32
(c) 20 (d) 48
Q.10 Choose the correct alternative :
4 : 64 : : 7 : .............. .
(a) 343 (b) 49
(c) 283 (d) 67
 
Direction : Arrange the following words in a logical and meaningful order :
Q.11
(1) Country (2) Furniture  (3) Forest   (4) Wood (5) Trees.
(a) 1, 3, 5, 4, 2 (b) 1, 4, 3, 2, 5
(c) 5, 2, 3, 4, 1 (d) 2, 4, 3, 1, 5
 
Q.12 (1) Travel (2) Destination (3) Payment (4) Berth/Seat number
(5) Reservation (6) Availability of birth/Seat for reservation
(a) 6, 2, 5, 4, 3, 1 (b) 2, 6, 3, 5, 4, 1
(c) 5, 3, 4, 1, 6, 2 (d) 1, 2, 5, 4, 3, 6
 
Q.13 to 16 :
Choose the correct choice representing the Venn diagram

CBSE Class 9 PSA Qualitative Stand Alone MCQs-
 
 
Q.13 (a) Asia, India, Sri Lanka
(b) Kitchen, Refrigerator, Bed
(c) Classroom, Table, Fountain
(d) Toilet, Truck, Bucket.
 
CBSE Class 9 PSA Qualitative Stand Alone MCQs-1
 
CBSE Class 9 PSA Qualitative Stand Alone MCQs-2
 
Q.17 Geeta introduces Mr. Mohan to her husband and said that father of his brother is the only son of her grandfather. How is Geeta related to Mr. Mohan.
(a) Mother (b) Aunt
(c) Sister (d) Niece
 
Q.18 Introducing Asha to guests, Bhaskar said, “Her father is the only son of my father.” How is Asha related to Bhaskar?
(a) daughter (b) mother
(c) Sister (d) Niece
 
Q.19-22
Find the odd one out :
 
Q.19 (a) Finance (b) Health
(c) Mining (d) Education
 
Q.20 (a) River Beas (b) River Sutlej
(c) River Ravi (d) River Kaveri
 
Q.21 (a) Driver (b) Pilot
(c) Passenger (d) Sailor
 
Q.22 (a) Litre (b) Quintal
(c) Ton (d) Kilogram
 
Q.23-24 Choose the appropriate answer :


CBSE Class 9 PSA Qualitative Stand Alone MCQs-3

(a) 19 (b) 23
(c) 24 (d) 31
 
CBSE Class 9 PSA Qualitative Stand Alone MCQs-4
 
 
Q.25-28
Which answer figure will complete the pattern in the question?

CBSE Class 9 PSA Qualitative Stand Alone MCQs-5


26.

CBSE Class 9 PSA Qualitative Stand Alone MCQs-6
CBSE Class 9 PSA Qualitative Stand Alone MCQs-7


29. How many triangles are there in the given figure.
CBSE Class 9 PSA Qualitative Stand Alone MCQs-8


(a) 5 (b) 6
(c) 8 (d) 10
 
30. Which of the following is of least importance to perform better in studies :
(a) hard work and determination
(b) good teachers and good school
(c) good quality stationery
(d) supporting parents and friends
 
31. If you rearrange the letters CIFAIPC, you would have the name of :
(a) City (b) Animal
(c) Ocean (d) River
 
32. If PEACH is to HCAEP then 42651 is to ................. .
(a) 25641 (b) 15264
(c) 16254 (d) 15624
 
 
33. Marry is sixteen years old Marry is four times older than her brother. How old will Mary be when she is twice as old as her brother .............. .
(a) 20 (b) 24
(c) 26 (d) 28
 
34. Xylem : ? : : Transport of water : Transport of food.
(a) Parenchyma (b) Phloem
(c) Collenchyma (d) Sclerenehyma
 
35. Each of the three brothers has a sister. How many are they all together?
(a) 3 (b) 4
(c) 6 (d) 9

36. Choose the correct option :
If Train – Rail = 22
Then Trouble – problem = ?
(a) 22 (b) 12
(c) 32 (d) zero
 
37. If QUESTION is written as 26309741 and VOTER is written as 84935 then what word is written as 5326309.
(a) Revolts (b) Request
(c) Regards (d) Require
 
38. In a certain code language ANT is written as BOU, How will ZEBRA be written in the code language?
(a) AFCSB (b) BGDTC
(c) BGTDC (d) AFBCS
 
In question no. 39 to 40, arrange the following in the increasing order and choose the correct option to match your answer correctly.

39.
1. Weekly 
2. Daily 
3. Monthly 
4. Fortnightly 
5. Yearly
(a) 1, 2, 3, 4, 5 (c) 2, 1, 3, 4, 5
(b) 2, 1, 4, 3, 5 (d) 2, 1, 3, 5, 4
 
40.
1. Meghalaya 
2. Madhya Pradesh 
3. Goa 
4. Rajasthan
(a) 3, 1, 2, 4
(b) 3, 1, 4, 2
(c) 1, 3, 2, 4
(d) 1, 2, 3, 4
 
 
CLASS-IX [PSA]
QUALITATIVE – STAND ALONE MCQ'S
ANSWERS KEY
1. (b) 2. (c)
3. (d) 4. (b)
5. (b) 6. (b)
7. (b) 8. (c)
9. (a) 10. (a)
11. (a) 12. (b)
13. (a) 14. (a)
15. (d) 16. (a)
17. (c) 18. (a)
19. (c) 20. (d)
21. (c) 22. (a)
23. (d) 24. (d)
25. (b) 26. (d)
27. (d) 28. (a)
29. (c) 30. (c)
31. (c) 32. (d)
33. (b) 34. (b)
35. (c) 36. (b)
37. (b) 38. (a)
39. (c) 40. (a)

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Class IX Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Online Teacher Training Course on Competency based Education in DIKSHA

Competency is a set of skills, abilities, knowledge that helps an individual perform a given task in real life. Every learning should go into the imbibing of these skills to lead a productive and joyful life. The NATIONAL EDUCATION POLICY-2020 calls for shift towards...

Revised SOP preventive measures followed while conducting examinations

Revised SOP on preventive measures to be followed while conducting examinations to contain spread of COVID-19 issued by Ministry of Health & Family Welfare Examination centres are frequented by large number of students (as well as their parents) and staff till the...

NEP Transforming India Quiz

As a part of Shikshak Parv celebration, an online quiz competition on National Education Policy 2020 will be organized by the Ministry of Education, Govt. of India, from 5 th September to 25th September 2020 in order to create awareness about NEP among all stakeholders...

Keep your kids engaged during Lockdown

Kids are the Future of our Country! Outlines have changed and so should the formats of existence! It is the best time to teach our kids the pleasure of Self-Discipline, Self-Realization and Self-Control. To keep the future generation safe in such unpredictable...

Training of CBSE School Teachers on Olabs

Training of CBSE School Teachers on Olabs in collaboration with C-DAC Mumbai: OLabs is a platform jointly developed by the Ministry of Electronics and Telecommunications, Government of India, CDAC, and Amrita University to facilitate a virtual experience of CBSE...

National Online Painting Championship

The National Mission for Clean Ganga, Ministry of Jal Shakti in collaboration with Kalantar Art Trust is organizing KALANTAR-2020: National Online Painting Championship with the aim to provide a platform to youth and school children to demonstrate their artistic skills...

×
Studies Today