CTET Teacher Eligibility Test Science Solved Question Paper (2)

Scroll down for PDF

CTET Teacher Eligibility Test Science Solved Question Paper (2)- Solved board exam question papers prepared for CBSE students by the best teachers in Delhi. 

1. Bakelite is used in making electrical appliances because it is a

(1) thermoplastic

(2) good conductor of heat

(3) good conductor of electricity

(4) good insulator of electricity

Ans: (4)

2. In which of the following cases of motion, are the distance moved and the magnitude of displacement equal ?

(1) A car moving on a straight road

(2) A car moving in a circular path

(3) A pendulum oscillating to and fro

(4) The Earth revolving around the Sun

Ans: (1)

3. LED and CFL are very commonly used as sources of light in homes. Which of the following statements is true ?

(1) CFL is better because LED contains toxic materials

(2) LED is better because CFL contains toxic materials

(3) Both are equally good

(4) Neither of them is good because both contain toxic materials

Ans: (2)

4. An air bubble inside water behaves like a

(1) concave lens

(2) convex lens

(3) plano-convex lens

(4) concave mirror

Ans: (1)

5. A feather weighing 5 gm and a nail weighing 10 gm have the same kinetic energy. Which of the following statements is true about the momentum of the two bodies ?

(1) The lighter body will have higher momentum

(2) The heavier body will have higher momentum

(3) Both will have equal momentum

(4) It is not possible to compare the momentum. of two objects

Ans: (2)

6. If the pressure over a liquid increases, its boiling point

(1) decreases

(2) Increases

(3) does not change

(4) first decreases and then increases

Ans: (2)

7. A doctor prescribes a medicine to treat hyperacidity. The main ingredient of the medicine is

(1) Al(OH)3

(2) MgCl2

(3) CaC03

(4) Na2C03

Ans: (1)

8. Non-metallic oxides

(1) are acidic in nature

(2) are basic in nature

(3) are amphoteric in nature

(4) turn red litmus paper blue

Ans: (1)

9. The inner surfaces of food cans are coated with tin and not with zinc because

(1) zinc is costlier than tin

(2) zinc is more reactive than tin

(3) zinc has a higher melting point than tin

(4) zinc is less reactive than tin

Ans: (2)

10. A man goes door to door posing as a goldsmith. He promises to bring back the glitter on dull gold ornaments. An unsuspecting woman gives a set of gold bangles to him which he dips in a particular solution. The bangles sparkle but their weight has considerably reduced.

(1) dil. HCI  

(2) cone. HCI

(3) a mixture of cone. HCI and cone. HN03

(4) cone. HN03

Ans: (3)

11. Bleeding is stopped by the application of alum to a wound because

(1) the wound is plugged by the alum chunk

(2) alum coagulates the blood and forms a clot

(3) alum reduces the temperature near the wound

(4) alum is an antiseptic

Ans: (2)


Students should free download the CBSE solved board examination question papers and get better marks in exams.

Tags: 


Click on the text For more study material for CTET please click here - CTET

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Top Classroom Challenges According to the Teachers

Teacher plays a major role in our lives in the classrooms. Not only is studying, but the teacher also serves many other roles in the classrooms. A teacher is always a role model for a student who can inspire him to live a better future life. Besides this, life of a...

CBSE and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools

Central Board of Secondary Education and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools : The officials from the Central Board of Secondary Education have announced that they have partnered with Microsoft India to conduct several capacity building...

Sample Papers for Class 10 Boards 2020

CBSE has recently released the Class 10 Sample Papers for Board exams which are to be held in March 2020. The sample papers have been for class 10 for all subjects along with the suggested marking scheme. CBSE releases these suggested papers every year so that the...

5 Signs Why Your Child Needs a Tutor

Is your child struggling at school? Are they leaving assignments incomplete? When it comes to education every student is different. Some children do well with the help of the teacher at school and an active parent while others need extra help. When children have...

CBSE Board Exams Changes to be implemented in exam pattern

CBSE Board Exams Class 10 & 12 2020: Changes to be implemented in exam pattern Are you appearing for the CBSE Class 10 and 12 Board Exams 2020? If yes, then you have to check out what CBSE has brought the major changes for the CBSE class 10 and 12 board exams 2020...

CBSE Class 12th Board Exam 2020

CBSE Class 12th Board Exam 2020: Here are some exam preparation tips Every year the Central Board of Secondary Education (CBSE) conducts annual board exams for the students of 10th and 12th grade in February / March. Class 12th board exams play a very significant role...

×
Studies Today