CTET Teacher Eligibility Test Child Pedagogy Solved Question Paper (1)

Scroll down for PDF

CTET Teacher Eligibility Test Child Pedagogy Solved Question Paper (1) - Solved board exam question papers prepared for CBSE students by the best teachers in Delhi. 

Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriateoption.

1. The term 'curriculum' in the field of education refers to

(1) methods of teaching and the content to be taught

(2) overall programme of the school which students experience on a day-to-day basis

(3) evaluation process

(4) text-material to be used in the class

Ans: (2)

2. At lower classes, play-way method of teaching is based on

(1) theory of physcial education programmes

(2) principles of methods of teaching

(3) psychological principles of development and growth

(4) sociological principles of teaching

Ans: (3)

3. "A young child responds to a new situation on the basis of the response made by him/her in a similar situation as in the past." This is related to

(1) 'Law of Analogy' of learning

(2) 'Law of Effect' of learning

(3) 'Law of Attitude' of learning process

(4) 'Law of Readiness' of learning

Ans: (2)

4. 'Dyslexia' is associated with

(1) Mental disorder

(2) Mathematical disorder

(3) Reading disorder

(4) Behavioural disorder

Ans: (3)

5. Education of children with special needs should be provided

(1) along with other normal children

(2) by methods developed for special children in special Schools

(3) in special school

(4) by special teachers in special schools

Ans: (1)

6. To make assessment a 'useful and interesting' process, one should be careful about

(1) making comparisons between different students

(2) labelling students as intelligent or average learners

(3) using a variety of ways' to collect information about the student's learning across the scholastic and co-scholastic boundaries

(4) using technical language to give feedback

Ans: (3)

7. ____ is not considered a sign of 'being gifted'.

(1) Creative ideas

(2) Fighting with others

(3) Novelty in expression

(4) Curiosity

Ans: (2)

8."Children actively construct their understanding of the world" is a statement attributed to

(1) Piaget

(2) Pavlov

(3) Kohlberg

(4) Skinner

Ans: (1)

9. Kritika who does not talk much at home, talks a lot at school. It shows that

(1) the school provides opportunities to children to talk a lot

(2) teachers demand that children should talk a lot at school

(3) she does not like her home at all

(4) her thoughts get acknowledged at school

Ans: (4)

10. A teacher should make an attempt to understand the potentialities of herlhis students. Which of the following fields is related to this objective?

(1) Educational Sociology

(2) Social Philosophy

(3) Media - Psychology

(4) Educational Psychology

Ans: (4)

11. Motivation, in the process of learning,

(1) sharpens the memory of learners

(2) differentiates new. learning from old learning

(3) makes learners think unidirectionally

(4) creates interest for learning among young learners

Ans: (4)


Students should free download the CBSE solved board examination question papers and get better marks in exams.

Tags: 


Click on the text For more study material for CTET please click here - CTET

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE allows calculator in Board Exam for CWSN

The CBSE Board released an important notification regarding the upcoming CBSE 10th and 12th Board Exam 2020. The notification states that in the Board exams for children with special needs (CWSN), the CBSE Board will allow the use of simple basic calculators. According...

CBSE Exam centre locator Mobile App

The CBSE board examinations will start from 15 February 2020. The CBSE Board issued admit cards, and all schools start distributing copies of the admit cards. All students should read their admit card details correctly. CBSE admit card details the examination centre,...

CBSE chairman Anita karwal wrote a motivational letter to board candidates

CBSE chairman Anita karwal wrote a motivational letter to board candidates before the CBSE board Exam The CBSE (Central Board of Secondary Education) class 10th and 12th board exams are starting from 15 February 2020. Not only the students, their parents are also tense...

Delhi Government orders closure of all Primary Schools

Delhi Government orders closure of all Primary Schools till 31stMarch due to the CORONAVIRUS A much needed announcement by the Government of Delhi. On Thursday, the Delhi Government instructed all the schools of the state to close operations for the students of Pre-...

CBSE wont use Failed or Compartment in CBSE result mark sheet

CBSE has announced a significant change in the CBSE 10th and 12th mark sheet of the results to be given to the students. The CBSE board also decided to end the use of the words “failed” or “compartmental” given to students in the CBSE Board Report 2020 mark sheet....

CBSE exams postponed in Delhi

Due to the increased tension in some parts of Delhi, Delhi government has decided to postpone the CBSE boards exams for class 10 and class 12 in North East Delhi schools only. The dates on which the exams will be scheduled again has not been notified by CBSE till now....

×
Studies Today