CTET Teacher Eligibility Test Child Pedagogy Solved Question Paper (5)

Scroll down for PDF

CTET Teacher Eligibility Test Child Pedagogy Solved Question Paper (5) - Solved board exam question papers prepared for CBSE students by the best teachers in Delhi. 

1. A creative learner refers to one who is

(1) very talented in drawing and painting

(2) highly intelligent

(3) capable of scoring consistently good marks in tests

(4) good at lateral thinking and problem solving

Ans: (4)

2. Individual learners differ from each other in

(1) principles of growth and development

(2) rate of development

(3) sequence of development

(4) general capacity for development

Ans: (2)

3. Every learner is unique means that

(1) No two learners are alike in their abilities, interests and talents

(2) Learners do not have any common qualities, nor do they share common goals

(3) A common curriculum for all learners is not possible

(4) It is impossible to develop the potential of learners in a heterogeneous class

Ans: (1)

4. Constructivism as a theory

(1) focuses on the role of imitation

(2) emphasises the role of the learner in constructing his own view of the world

(3) emphasises on memorising information and testing through recall

(4) emphasises on the dominant role of the teacher

Ans: (2)

5. Development of concepts is primarily a part of

(1) emotional development

(2) intellectual development

(3) physical development

(4) social development

Ans: (2)

6. Heredity is considered as a social structure.

(1) primary

(2) secondary

(3) dynamic

(4) static

Ans: (4)

7. The most intense and crucial socialization takes place

(1) throughout the life of a person

(2) during adolescence

(3) during early childhood

(4) during adulthood

Ans: (2)

8. Helping learners recapitulate or recall what they have already learnt is important because

(1) it is a convenient beginning for any classroom instruction

(2) relating new information to prior knowledge enhances learning

(3) it is an effective way of revising old lessons

(4) it enhances the memory of learners thereby strengthening learning

Ans: (2)

9. According to Piaget, during the first stage of development (birth to about 2 years age), a child learns best

(1) by using the senses

(2) by comprehending neutral words

(3) by thinking in an abstract fashion

(4) by applying newly acquired knowledge of language

Ans: (1)

10. Theory of learning which totally and only depends on 'observable behaviour' is associated with theory of learning.

(1) Cognitivist

(2) Developmental

(3) Behaviourist

(4) Constructivist

Ans: (3)


Students should free download the CBSE solved board examination question papers and get better marks in exams.

Tags: 


Click on the text For more study material for CTET please click here - CTET

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Seven Motivational tips for every student

If you’re are a student or a learner and you doesn’t feel like study then this article is going to be very important for you, Reading constantly and Staying motivated as a student is one of the most challenging tasks and barriers to educational success. Education is...

CBSE Circular Aryabhatta Ganit Challenge

For students with a keen interest in mathematics are now provided with a better opportunity to explore their knowledge. CBSE has announced to conduct an exam for the purpose of generating interest in maths among students. It is a trial to clarify the myth that...

Guidelines On Reducing Weight Of School Bags

GUIDELINES ON REDUCING WEIGHT OF SCHOOL BAGS In this competitive world, where students are giving their best, an unnoticed threat rides on our back. Heavy School Bags are a serious yet unresolved threat to the health and wellbeing of the young ones. The medium of their...

JEE in Punjabi too after English, Hindi and Gujarati

Punjab Minister Tript Rajinder Singh Bajwa requested the joint technology entrance exam (main) to be conducted in Punjabi and other regional languages too. In his letter to Union HRD Minister Ramesh Pokhriyal Nishank, the Punjab Minister for Higher Education and...

NCERT NTSE Admit Card 2020 released - know more

Introduction: NTSE 2020 National Talent search examination is conducted by NCERT to take out the students who excel in science. It is organized to measure and let the students with talent outshine in their coming future. This talent search exam is taken in 2 stages....

JEE Entrance Exam 2020 Dates Registration Admit Cards Exam Pattern

JEE Entrance exam is conducted for students who wish to pursue engineering in different subjects or categories like mechanical, CS, etc.. It is officially organized and conducted by NTA. Formerly it was organized by CBSE. It avails seats for students in IITs, NITs, and...

×
Studies Today