CTET Teacher Eligibility Test Science Solved Question Paper (3)

Scroll down for PDF

CTET Teacher Eligibility Test Science Solved Question Paper (3)- Solved board exam question papers prepared for CBSE students by the best teachers in Delhi. 

1. Adding salt and sugar to food substances helps In preserving them for a longer duration. It is because excess salt and sugar

(1) plasmolyse the microbial cells

(2) cause rupturing of microbial cells

(3) cause change in the shape of microbial cells

(4) remove water from food

Ans: (1)

2. Hormone Adrenaline

(1) helps control level of sugar in the blood

(2) helps the body to adjust stress level when one is very angry or worried

(3) helps control height

(4) helps control balance of electrolytes in the body

Ans: (2)

3. The green house effect which is causing an increase in the atmospheric temperature is mainly due to

(1) oxygen

(2) nitrogen

(3) carbon dioxide

(4) sulphur

Ans: (3)

4. Green plants appear to release oxygen instead of carbon dioxide into the atmosphere during the day time because

(1) green plants do not respire during the night time

(2) green plants respire only during the night time

(3) green plants respire during the day time but are involved in photosynthesis during the night time

(4) the rate of photosynthesis is higher than the rate of respiration during the day time

Ans: (4)

5. A common characteristic feature of plant sieve-tube cells and mammalian erythrocytes is

(1) absence of nucleus

(2) absence of chloroplast

(3) absence of cell wall

(4) presence of haemoglobin

Ans: (1)

6. Most Boards of Education have banned the dissection of animals because

(1) animals are no longer available for dissection

(2) procuring animals has become an expensive proposition

(3) there is a need to sensitise students to prevention of cruelty to animals

(4) they may spread new diseases

Ans: (3)

7. The main aim of conducting Mathematics and Science Olympiads is to

(1) promote excellence in the subject by nurturing creativity and experimentation

(2) grade students according to their capabilities

(3) help students score high marks in professional examinations

(4) grade schools based on the performance of their students

Ans: (1)

8. Four applicants for a post of TGT (Science) were asked to plan a lesson on "Consequences of Deforestation", Which one of the following lesson plans reflects the scientific approach ?

(1) Explains in detail the consequences of deforestation

(2) Provides a variety of examples to explain the concept

(3) Includes activities that children can perform in groups and draw conclusions through a Power Point presentation

(4) Mentions about the use of ICT to help students understand the concept

Ans: (3)

9. Ms. Patel, Principal of a School XYZ, is keen about integrated approach to teaching of Science rather than teaching different disciplines separately. The basis of this is

(1) non-availability of qualified teachers in her school to teach separate disciplines

(2) difficulty to adjust the teachers in the time-table

(3) difficulty of students to adjust to different teachers

(4) all the disciplines are interlinked and a teacher can draw on cross-curricular linkages

Ans: (4)

10. A teacher plans to teach "Components of Food" in Class-VI. Which of the following can be used as an essential question ?

(1) List the food items your mother serves you in lunch.

(2) Why does your mother serve you a meal with a variety of food items ?

(3) Does your mother prepare a definite set of food items for lunch every day?

(4) Do you eat all the items served in your lunch every day?

Ans: (2)

11. While teaching the concept, "force can change the shape of an object" to students, a teacher plans the following activities:

a. Explain concepts using commonly observed examples.

b. Provide a dough on a plate and ask the students to press it down with the hand.

c. Show an audio-visual• film explaining the concept with some examples. 

d.The teacher is using different approaches to learning because

(1) she wants to prove her knowledge

(2) she knows she must follow her lesson plan

(3) she wants to prepare students for a test

(4) there are different kinds of learners in the class and she wants to address multiple intelligences

Ans:

12. Which of the following can be assessed when Geeta is using only MCQ as a tool to assess "Nutrition in Humans" ?

(1) Analytical ability to classify food items and make a poster

(2) Misconceptions related to food habits

(3) Learners' ability to apply knowledge and prepare a role play to present in the morning assembly

(4) Learners' ability to comprehend the importance of components of food and write a long essay

Ans: (2)

13. While selecting a performance task to help students develop research oriented skills in a Science class, a teacher may pick up a topic

(1) from the content given in the syllabus which must be completed in time

(2) which majority of the students in a class find interesting

(3) which she thinks is important for the students

(4) related to a problem faced by students in their day-to-day functioning and which is a part of the concepts to be covered for this class

 

Ans: (4)


Students should free download the CBSE solved board examination question papers and get better marks in exams.

Tags: 


Click on the text For more study material for CTET please click here - CTET

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Error in the evaluation of answer sheets in CBSE

The education board has witnessed many events where invigilators are being suspended for allotting wrong marks to the students.  This has affected students mainly of classes X and XII in the 2019 CBSE Board Exams. The central board of secondary education has taken...

TIPS: Study habits for success

Being a student is fairly a difficult job. Alongside maintaining your curricular as well as extra-curricular activities adds more to it. Performance in academics is one of the major concerns. Every parent now tries to get their children more indulged in studies. Need...

How to crack a competitive examination

“How I crack a competitive examination” is a frequently asked question by today’s students. Cracking a competitive exam is a challenging task. Attaining a huge amount of study and solving several complex problems in a limited amount of time is a huge task. Competitive...

Guidelines On Reducing Weight Of School Bags

GUIDELINES ON REDUCING WEIGHT OF SCHOOL BAGS In this competitive world, where students are giving their best, an unnoticed threat rides on our back. Heavy School Bags are a serious yet unresolved threat to the health and wellbeing of the young ones. The medium of their...

Seven Motivational tips for every student

If you’re are a student or a learner and you doesn’t feel like study then this article is going to be very important for you, Reading constantly and Staying motivated as a student is one of the most challenging tasks and barriers to educational success. Education is...

Requirements for admissions in CBSE affiliated Schools

CBSE gives an advanced form of education. They try to indulge students in interactions and teach application based subjects along with some others. Due to this preponderance of parents, they tend to admit their children in CBSE affiliated schools. General conditions...

×
Studies Today