CTET Teacher Eligibility Test English Language Solved Question Paper (6)

Scroll down for PDF

CTET Teacher Eligibility Test English Language Solved Question Paper (6)- Solved board exam question papers prepared for CBSE students by the best teachers in Delhi. 

English : Solved Paper

Directions—(Q. 1–10) In questions 1 to 10 you have a brief passage with 10 questions. Read the passage carefully, and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

You may think the sign of a good manager is to have a department where everybody is busy at work on their assigned tasks. But if your people are merely doing their jobs, they’re only working at about half their potential. A truly productive department is one in which every employee is actively thinking of better, more efficient methods of working ways in which to produce a higher quality product, in less time, at lower cost.

To get this kind of innovation from your people, you have to be receptive to new ideas; what’s more, you have to encourage your people to produce new ideas. Incentives are one way to motivate employees to be more productive. You can offer a cash bonus, time off, or a gift. But a more potent form of motivation is simply the employee’s knowledge that management does listen to him or her, and does put employee suggestions and ideas to work.

When you listen to new ideas, be open-minded. Don’t shoot down a suggestion before you’ve heard

it in full. Many of us are too quick, too eager, to show off our own experience and knowledge and say that something won’t work because ‘we’ve tried it before’ or ‘we don’t do it that way’. Well, may be you did try it before but that doesn’t mean it won’t work now. And having done things a certain way in the past doesn’t mean you’ve been doing them the best way. A good manager is open-minded and receptive to new ideas.

1. The given passage speaks about—

(A) the sign of a good manager

(B) the workers doing their job

(C) ways in which to produce a higher quality product

(D) the need to be open to new ideas

Ans : (A)

2. We understand from the passage that a good manager is one—

(A) who has a department where everybody is busy at work

(B) who offers a cash bonus, time off or a gift to his workers

(C) who is open minded and receptive to new ideas

(D) who is too quick, too eager to show off his experience and knowledge

Ans : (C)

3. People merely ‘doing their jobs’ in the passage means—

(A) that people busy at work do not perform their assigned tasks

(B) that such people produce a higher quality product

(C) that such people are working at about half their potential

(D) that such people are innovative

Ans : (C)

4. In a truly productive department—

(A) people are busy at work on their assigned tasks

(B) people are busy at work to produce a large quantity of product

(C) people always think of evolving better and more efficient methods of working

(D) people always make a show of their experience and knowledge

Ans : (C)

5. The word ‘motivation’ in the passage means—

(A) to impute a motive to an action

(B) the act of inspiring others

(C) to put a thing into action

(D) None of these

Ans : (B)

6. ‘To be receptive to new ideas’ in the passage suggests—

(A) Readiness to receive new ideas

(B) to be cautious and careful about the new ideas

(C) to share with your people the new ideas

(D) to think of better and more efficient methods of working

Ans : (A)

7. The word ‘incentives’ in the context of the passage suggests—

(A) to produce higher quality product, in less time

(B) to produce higher quality product, at lower cost

(C) an additional payment or additional facilities to employees to increase production

(D) employee’s faith that management does listen to his suggestions and ideas

Ans : (C)

8. A truly productive employee, according to the writer, is always—

(A) busy at work on his assigned tasks

(B) actively thinking of better and more efficient methods of working

(C) has an eye on a cash bonus, time off, or a gift

(D) suggesting but never busy at work

Ans : (B)

9. The innovative suggestions or new ideas from your employee can be obtained when—

(A) you offer a cash bonus to him

(B) you make him feel that management does listen to him or her and puts his ideas to work

(C) you distrust his experience and knowledge

(D) you pressurise him to tender new ideas or face the consequences

Ans : (B)

10. A good manager should—

(A) be open-minded and receptive to new ideas

(B) quickly shoot down innovative suggestions from an employee to assert supremacy of his experience and knowledge

(C) discard innovative ideas dubbing them unworkable

(D) be content with the normal functioning of the department

Ans : (A)

Directions—(Q. 11–15) Choose the correct alternatives to fill in the blanks in the following sentences—

11. A …… soldier fights for the sake of money.

(A) materialistic

(B) pioneer

(C) veteran

(D) mercenary

Ans : (D)

12. The road to Hell is …… with good intentions.

(A) decorated

(B) engraved

(C) paved

(D) crowded

Ans : (C)

13. Laws grind the …… and rich man rule the law.

(A) criminals

(B) poor

(C) innocents

(D) destitute

Ans : (B)


Students should free download the CBSE solved board examination question papers and get better marks in exams.

Tags: 


Click on the text For more study material for CTET please click here - CTET

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE allows calculator in Board Exam for CWSN

The CBSE Board released an important notification regarding the upcoming CBSE 10th and 12th Board Exam 2020. The notification states that in the Board exams for children with special needs (CWSN), the CBSE Board will allow the use of simple basic calculators. According...

All Delhi Schools to Adopt DIGITAL Attendance Methods

The Delhi Government takes another step ahead towards Digitalization of the Education Sector by proposing digital attendance in all Delhi Government Schools. As part of the Zero Paperwork Programme the attendance in all Delhi government school to be noted on e-tablets...

Delhi Government orders closure of all Primary Schools

Delhi Government orders closure of all Primary Schools till 31stMarch due to the CORONAVIRUS A much needed announcement by the Government of Delhi. On Thursday, the Delhi Government instructed all the schools of the state to close operations for the students of Pre-...

Class 10 and Class 12 Board Exams to be resumed only for Main Subjects

The CBSE Board Exams have been postponed twice this year! New Delhi: The Education Ministry has urged the Central Board of Secondary Education (CBSE) to reinstitute the board exams only for the main subjects. As per the official statement the Board will not conduct...

CBSE has asked teachers to prepare study material

As CBSE has issued instructions for all teachers to stay at home, CBSE has also issued fresh instructions for teachers to prepare study material for students. CBSE has asked teachers to prepare online study material including videos which can be shared with students....

Noida School to Shut For 3 Days Coronavirus Detected

Some of the schools in Noida have decided to shut for 3 Days because father of two students in Noida was traced to be infected with the contagious Coronavirus. The internal exams have also been cancelled in those schools after the virus alarm. A 45 year old male who is...

×
Studies Today