CTET Teacher Eligibility Test Child Pedagogy Solved Question Paper (7)

Scroll down for PDF

CTET Teacher Eligibility Test Child Pedagogy Solved Question Paper (7) - Solved board exam question papers prepared for CBSE students by the best teachers in Delhi. 

1. Which of the following can be taken as a reflection of meaningful learning?

(1) A good score in the examination

(2) A high degree of retention

(3) The capability of transferring/using learning in different situations

(4) The ability to recall as and when needed

Ans :3

2. The most important thing for a student to gain a better insight in the subject is / are?

(1) the notes given by the subject teacher in the class

(2) the discussion facilitated by the teacher and held by the students for comprehending various aspects of the topic under reference

(3) the source material arranged by the teacher for the students

(4) the scholarship of the teacher

Ans :2

3. Schools should arrange co-curricular activities for the students, because?

(1) curricular experiences are incomplete without supplements

(2) interplay of curricular and co-curricular experiences gives a better insight into the content and its context

(3) everybody wants co curricular activities these days

(4) co-curricular activities make the school’s program attractive.

Ans : 2

4. You are teaching in your class and it is almost the end of your session. A child of your class comes late and seeks your permission to enter the class. Being a good teacher, you will?

(1) not permit the child, as it makes little sense coming to class so late

(2) get annoyed, as you are disturbed

(3) ask the child to explain his/her position before you take an appropriate decision

(4) allow him/her to enter and ask him/her the reasons for being so late when the class gets over

Ans : 4

5. You enter your regular class to discover the children not in a mood to study that particular day. You will

(1) value the child’s precious time and world, therefore, teach as per your plan

(2) feel disturbed seeing the reluctance of the children to study

(3) ask the children to mend their ways

(4) allow students the freedom to come up with what they want and gradually connect them to your plan

Ans : 4

6. The teacher who has developed an interest in teaching?

(1) Studies problem of student behaviour

(2) Compares different types of tests

(3) Refuses to be guided by the rules of thumb

(4) Cannot deal with children effectively

Ans : 1

7. Motivation should be followed by?

(1) Reward

(2) Reproof

(3) Knowledge of result

(4) Incentive

Ans : 1

8. Learning which involves motor organ is called?

(1) Sensory learning

(2) Motor learning

(3) Verbal learning

(4) Sensory motor learning

Ans : 2

9. Which of the following is an audio-visual aid?

(1) Radio

(2) Tape-recorder

(3) Television

(4) Projector

Ans : 3

10. Do the children of intelligent parents always shine in studies?

(1) Yes

(2) No

(3) Psychology

(4) It depends on God

Ans : 2

11. Children’s fantasy reflects their?

(1) Love for imagination

(2) Inherent talent

(3) Age-specific traits

(4) Hidden frustrations

Ans : 3


Students should free download the CBSE solved board examination question papers and get better marks in exams.

Tags: 


Click on the text For more study material for CTET please click here - CTET

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Sample Papers for Class 10 Boards 2020

CBSE has recently released the Class 10 Sample Papers for Board exams which are to be held in March 2020. The sample papers have been for class 10 for all subjects along with the suggested marking scheme. CBSE releases these suggested papers every year so that the...

CBSE class 10, 12 board exam important information

CBSE class 10, 12 board exam: important information to prevent problems for students : The Central Board of Secondary Education (CBSE) has issued an advisory for the students of class 10 and class 12 board. As per the notice, the registration of students appearing in...

CBSE and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools

Central Board of Secondary Education and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools : The officials from the Central Board of Secondary Education have announced that they have partnered with Microsoft India to conduct several capacity building...

TIPS: Study habits for success

Being a student is fairly a difficult job. Alongside maintaining your curricular as well as extra-curricular activities adds more to it. Performance in academics is one of the major concerns. Every parent now tries to get their children more indulged in studies. Need...

Guidelines On Reducing Weight Of School Bags

GUIDELINES ON REDUCING WEIGHT OF SCHOOL BAGS In this competitive world, where students are giving their best, an unnoticed threat rides on our back. Heavy School Bags are a serious yet unresolved threat to the health and wellbeing of the young ones. The medium of their...

NCERT NTSE Admit Card 2020 released - know more

Introduction: NTSE 2020 National Talent search examination is conducted by NCERT to take out the students who excel in science. It is organized to measure and let the students with talent outshine in their coming future. This talent search exam is taken in 2 stages....

×
Studies Today