CTET Teacher Eligibility Test Child Pedagogy Solved Question Paper (6)

Scroll down for PDF

CTET Teacher Eligibility Test Child Pedagogy Solved Question Paper (6) - Solved board exam question papers prepared for CBSE students by the best teachers in Delhi. 

1. Which of the following does not reflect 'teaching for understanding’?

(1) Ask students to explain a phenomenon or a concept in their own words

(2) Teach students to provide examples to illustrate how a law works

(3) Help students see similarities and differences and generate analogies

(4) Enable students to memorize isolated facts and procedures

Ans: (4)

2. Which of the following statements is true about 'learning' ?

(1) Errors made by children indicate that no learning has taken place.

(2) Learning is effective in an environment that is emotionally positive and satisfying for the learners.

(3) Learning is not affected by emotional factors at any stage of learning.

(4) Learning is fundamentally a mental activity.

Ans: (2)

3. Human development is based on certain principles. Which of the following is not a principle of human development?

(1) Continuity

(2) Sequentiality

(3) General to Specific

(4) Reversible

Ans: (4)

4. The main purpose of assessment should be

(1) to point out the errors of the learners

(2) to measure the achievement of learners

(3) to decide if a student should be promoted to the next class

(4) to diagnose and remedy gaps in learning

Ans: (4)

5. Centrally sponsored scheme of Integrated Education for disabled children aims at providing educational opportunities to children with disabilities in

(1) regular schools

(2) special schools

(3) open schools

(4) Blind Relief Association schools

Ans: (1)

6. Which of the following is not a sign of reading difficulty among young learners? Difficulty in

(1) letter and word recognition

(2) reading speed and fluency

(3) understanding words and ideas

(4) spelling consistency

Ans: (3)

7. A teacher wants the gifted children of her 'class to achieve their potential. Which of the following should she not do to achieve her objective?

(1) Teach them to enjoy non-academic activities

(2) Teach them to manage stress

(3) Segregate them from their peers for special attention

(4) Challenge them to enhance their creativity

Ans: (3)

8. Which of the following is not a characteristic feature of intrinsically motivated children?

(1) They always succeed

(2) They enjoy doing their work

(3) They display a high level of energy while working

(4) They like challenging tasks

Ans: (1)

9. Which of the following is not an appropriate tool for Formative Assessment?

(1) Assignment

(2) Oral questions

(3) Term test

(4) Quiz and games

Ans: (3)

10. Learners should not be encouraged to

(1) ask as many questions as possible both inside and outside the class

(2) actively interact with other learners in group work

(3) participate in as many co-curricular activities as possible

(4) memorize all the answers to questions which the teacher may ask

Ans: (4)


Students should free download the CBSE solved board examination question papers and get better marks in exams.

Tags: 


Click on the text For more study material for CTET please click here - CTET

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE to launch 'Tamanna' aptitude test

Introduction: The poor decisive condition of students to pursue their subject of interest has been an area of concern. To the ease of which CBSE is to launch ‘Tamanna’. An aptitude test in order to provide a line of guidance to students of class 9th and 10th. What is '...

TIPS: Study habits for success

Being a student is fairly a difficult job. Alongside maintaining your curricular as well as extra-curricular activities adds more to it. Performance in academics is one of the major concerns. Every parent now tries to get their children more indulged in studies. Need...

CBSE DATE SHEET 2020

Central Board of Secondary Education, CBSE is to conduct the 10th and 12th Board Examination 2020 from February 15, 2020. Due to University Admissions, CBSE has shifted Board Exams dates from 1 March to February 15 from 2019. This year too CBSE would be making changes...

UP government schools will follow NCERT

UP government schools will follow NCERT pattern from April 2020Are you appearing for the UP exams 2020? If yes, then you have to see what major changes UP government schools have brought for 2020.The UP government is fully prepared to implement NCERT pattern for...

IBM to Set AI Curriculum for CBSE Class IX to XII

The Central Board of Secondary Education has tied up with IBM to develop a course of Artificial Intelligence in the CBSE curriculum. Now CBSE is going to introduce Artificial Intelligence as an elective subject for class 9 to 12th. The CBSE has taken this decision to...

CBSE and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools

Central Board of Secondary Education and Microsoft join hands to build capacity for AI learning for schools : The officials from the Central Board of Secondary Education have announced that they have partnered with Microsoft India to conduct several capacity building...

×
Studies Today