CBSE Class 7 Social Science Women Change The World Notes

Download CBSE Class 7 Social Science Women Change The World Notes in PDF format. All Revision notes for Class 7 Social Science have been designed as per the latest syllabus and updated chapters given in your textbook for Social Science in Standard 7. Our teachers have designed these concept notes for the benefit of Grade 7 students. You should use these chapter wise notes for revision on daily basis. These study notes can also be used for learning each chapter and its important and difficult topics or revision just before your exams to help you get better scores in upcoming examinations, You can also use Printable notes for Class 7 Social Science for faster revision of difficult topics and get higher rank. After reading these notes also refer to MCQ questions for Class 7 Social Science given our website

Women Change The World Class 7 Social Science Revision Notes

Class 7 Social Science students should refer to the following concepts and notes for Women Change The World in standard 7. These exam notes for Grade 7 Social Science will be very useful for upcoming class tests and examinations and help you to score good marks

Women Change The World Notes Class 7 Social Science

WOMEN CHANGE THE WORLD

Q1 What are Stereotypes?

Ans: When we believe that people belonging to particular groups based on religion, wealth, language are bound to have certain fixed characteristics or can only do a certain type of work, we create a stereotype. Stereotypes prevent us from looking at people as unique individuals.

Q2 Which occupation does our society feel is best suited for females and why?

Ans: People feel that outside the home too, women are good at only certain jobs. Many people believe that women make better nurses because they are more patient and gentle. This is linked to women’s roles within the family. Similarly, it is believed that science requires a technical mind and girls and women are not capable of dealing with technical things.

Q3 What kind of pressures do the children face while growing up?

Ans: We live in a society in which all children face pressures from the world around them. Sometimes, these come in the form of demands from adults. At other times, they can just be because of unfair teasing by our own friends. Boys are pressurised to think about getting a job that will pay a good salary. They are also teased and bullied if they do not behave like other boys.

Q4 Define the term Census.

Ans: In India we conduct census every 10 years, which counts the whole population of the country. It also gathers detailed information about the people living in India – their age, schooling, what work they do etc

Q5 Was it normal for all children to go to school in the past?

Ans: In the past, the skill of reading and writing was known to only a few. Most children learnt the work their families or elders did. For girls, the situation was worse. In communities that taught sons to read and write, daughters were not allowed to learn the alphabet.

Q6 What is Discrimination?

Ans: When we do not treat people equally or with respect we are indulging in discrimination. It happens when people or organisations act on their prejudices. Discrimination usually takes place when we treat someone differently or make a distinction.

Q7 Which revolution was witnessed by the 19th century in the field of learning and education?

Ans: In the nineteenth century, many new ideas about education and learning emerged. Schools became more common and communities that had never learnt reading and writing started sending their children to school. But there was a lot of opposition to educating girls even then. Yet many women and men made efforts to open schools for girls. Women struggled to learn to read and write.

Q8 What is Sexual harassment?

Ans: Sexual harassment refers to physical or verbal behaviour that is of a sexual nature and against the wishes of a woman.

Q9 Who was Rashsundari Devi? How did she break the stereotype?

Ans: Rashsundari Devi (1800–1890) was born in West Bengal, some 200 years ago. At the age of 60, she wrote her autobiography in Bangla. Her book titled Amar Jiban is the first known autobiography written by an Indian woman. Rashsundari Devi was a housewife from a rich landlord’s family. At that time, it was believed that if a woman learnt to read and write, she would bring bad luck to her husband and become a widow! Despite this, she taught herself how to read and write in secret, well after her marriage.

Q10 How did Ramabai champion the cause of women education?

• Ramabai learnt to read and write from her parents and never went to school. She was given the title ‘Pandita’ because she could read and write Sanskrit, a remarkable achievement as women then were not allowed such knowledge.

• She went on to set up a Mission in Khedgaon near Pune in 1898, where widows and poor women were encouraged not only to become literate but to be independent. They were taught a variety of skills from carpentry to running a printing press, skills that are not usually taught to girls even today.

Q11 Is schooling and education equally available to all children even today in India?

Ans: Today, both boys and girls attend school in large numbers. Yet, as we will see, there still remain differences between the education of boys and girls. According to the 1961 census, about 40 per cent of all boys and men (7 years old and above) were literate (that is, they could at least write their names) compared to just 15 per cent of all girls and women. In the most recent census of 2001, these figures have grown to 76 per cent for boys and men, and 54 per cent for girls and women. This means that the proportion of both men and women who are now able to read and have at least some amount of schooling has increased. But, as you can also see, the percentage of the male group is still higher than the female group. The gap has not gone away.

Q12 What are the official terms used for Dalits and Adivasis?

Ans: Scheduled Caste (SC) is the official term for Dalit, and Scheduled Tribe (ST) is the official term for Adivasi.

Q13 Why is it so that SC and ST girls leave school at a higher rate?

Ans: There are several reasons why children from Dalit, Adivasi and Muslim communities leave school.

• In many parts of the country, especially in rural and poor areas, there may not even be proper schools or teachers who teach on a regular basis.

• If a school is not close to people’s homes, and there is no transport like buses or vans, parents may not be willing to send their girls to school.

• Many families are too poor and unable to bear the cost of educating all their children. Boys may get preference in this situation.

• Many children also leave school because they are discriminated against by their teacher.

Q14 What is Women’s Movement? What makes it a vibrant movement?

Ans: Women individually and collectively have struggled to bring about various changes in their situation. This struggle is known as the Women’s Movement. Individual women and women’s organisations from different parts of the country are part of the movement. Many men support the women’s movement as well. The diversity, passion and efforts of those involved make it a very vibrant movement.

Q15 What are the strategies of the Women’s Movement?

Ans: Different strategies have been used to spread awareness, fight discrimination and seek justice. These strategies are:

a) Campaigning: Campaigns to fight discrimination and violence against women are an important part of the women’s movemen Campaigns have also led to new laws being passed.

b) Raising Awareness: An important part of the women’s movements’ work is to raise public awareness on women’s rights issues. Their message has been spread through street plays, songs and public meetings.

c) Protesting: The women’s movement raises its voice when violations against women take place or for example, when a law or policy acts against their interests. Public rallies and demonstrations are a very powerful way of drawing attention to injustices.

d) Showing Solidarity: The women’s movement is also about showing solidarity with other women and causes.


Please click the link below to download pdf file for CBSE Class 7 Social Science - Women Change The World.

 

 

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Social Science Study Material
Our Environment Chapter 1 Environment
CBSE Class 7 Social Science Environment Notes
Our Environment Chapter 2 Inside Our Earth
CBSE Class 7 Social Science Inside Our Earth Notes
Our Environment Chapter 3 Our Changing Earth
CBSE Class 7 Social Science Our Changing Earth Notes
Our Environment Chapter 4 Air
CBSE Class 7 Social Science The Composition And Structure Of The Atmosphere Notes
Our Environment Chapter 6 Natural Vegetation and Wild Life
CBSE Class 7 Social Science Natural Vegetation And Wildlife Notes
Our Environment Chapter 7 Human Environment Settlement, Transport and Communication
CBSE Class 7 Social Science Settlement Transport Communication Notes
Our Pasts II Chapter 2 New Kings and Kingdoms
CBSE Class 7 Social Science New Kings And Kingdoms Notes
Our Pasts II Chapter 3 The Delhi Sultans
CBSE Class 7 Social Science The Delhi Sultanate Notes
CBSE Class 7 Social Science Tughlaq Dynasty Notes
Our Pasts II Chapter 4 The Mughal Empire
CBSE Class 7 Social Science The Mughal Empire Notes
Our Pasts II Chapter 5 Rulers And Buildings
CBSE Class 7 Social Science Rulers And Buildings Notes
Social and Political Life-II Chapter 1 On Equality
CBSE Class 7 Social Science On Equality Notes
Social and Political Life-II Chapter 2 Role of the Government in Health
CBSE Class 7 Social Science Role Of Government In Health Notes
Social and Political Life-II Chapter 4 Growing up as Boys and Girls
CBSE Class 7 Social Science Growing Up As Boys And Girls Notes Set A
CBSE Class 7 Social Science Growing Up As Boys And Girls Notes Set B
Social and Political Life-II Chapter 5 Women Change the World
CBSE Class 7 Social Science Women Change The World Notes
Social and Political Life-II Chapter 9 Struggles for Equality
CBSE Class 7 Social Science Struggles For Equality Notes

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

How To Solve Unseen Passages In English

Unseen passages may contain one or many paragraphs. This is one of the important yet easy parts for a student to get marks. Students should thoroughly study and understand the passage to answer the related questions. The unseen passages are there just to test the...

Score well in Class 12 English Boards Exam

12th Board exams are an important part of students' lives. The marks obtained in the board exam decide the college in which one can study. In class 12 the syllabus of each and every subject increases vastly and it is difficult to cover up every point. In English also...

CBSE Class 10 Revised Syllabus

Last year CBSE had to reduce the syllabus because of the pandemic situation but it was not very effective because there were no examinations. This year to avoid any confusion and conflict, CBSE has decided to reduce the syllabus into term 1 and term 2. 50 percent of...

MCQ Question based CBSE examination

For 2021-22 CBSE has launched MCQ question-based examination for Term 1 & Term 2 board examinations. The entire syllabus has been divided into two parts each including 50% of the entire syllabus. To score well, students must practice as per the new CBSE term-wise...

×
Studies Today