Class 10 NCERT Solutions Metals and Non-metals

Class 10 NCERT Solutions Metals and Non-metals with answers available in Pdf for free download. The NCERT Solutions for Class 10 Science with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 10 by CBSE, NCERT and KVS. Solutions to questions given in NCERT book for Class 10 Science are an important part of exams for Grade 10 Science and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise Solutions for NCERT Class 10 Science and also download more latest study material for all subjects

Metals and Non metals Class 10 NCERT Solutions

Class 10 Science students should refer to the following NCERT questions with answers for Metals and Non metals in standard 10. These NCERT Solutions with answers for Grade 10 Science will come in exams and help you to score good marks

Metals and Non metals NCERT Solutions Class 10

Class 10 NCERT Solutions Metals and Non-metals - NCERT Solutions prepared for CBSE students by the best teachers in Delhi.

Metals and Non-metals

Question 1: Explain the meanings of malleable and ductile.

Answer: Malleable: Substances that can be beaten into thin sheets are called malleable. For example, most of the metals are malleable.

Ductile: Substances that can be drawn into thin wires are called ductile. For example, most of the metals are ductile.

Question 2: Why is sodium kept immersed in kerosene oil?

Answer: Sodium and potassium are very reactive metals and and combine explosively with air as well as water. Hence, they catch fire if kept in open. Therefore, to prevent accidental fires and accidents, sodium is stored immersed in kerosene oil.

Question 3: Write equations for the reactions of

  (i) iron with steam

  (ii) calcium and potassium with water 

Question 4: Samples of four metals A, B, C and D were taken and added to the following solution one by one. The results obtained have been tabulated as follows. MetalIron (II) sulphateCooper (II) sulphateZinc sulphate Silver nitrate

  A. No reaction Displacement

  B. Displacement No reaction

  C. No reaction No reaction No reaction Displacement

  D. No reaction No reaction No reaction No reaction Use the Table above to answer the following questions about metals A, B, C and D.

(i) Which is the most reactive metal?

(ii) What would you observe if B is added to a solution of copper (II) sulphate?

(iii) Arrange the metals A, B, C and D in the order of decreasing reactivity.

Answer: Explanation

A + FeSO4 ¨ No reaction, i.e., A is less reactive than iron

A + CuSO4 ¨Displacement, i.e., A is more reactive than copper

B + FeSO4 ¨ Displacement, i.e., B is more reactive than iron

B + ZnSO4 ¨No reaction, i.e., B is less reactive than zinc

C + FeSO4 ¨ No reaction, i.e., C is less reactive than iron

C + CuSO4 ¨No reaction, i.e., C is less reactive than copper

C + ZnSO4 ¨No reaction, i.e., C is less reactive than zinc

C + AgNO3 ¨ Displacement, i.e., C is more reactive than silver

D + FeSO4/CuSO4/ZnSO4/AgNO3 ¨No reaction, i.e., D is less reactive than iron, copper, zinc, and silver

Question 5: Which gas is produced when dilute hydrochloric acid is added to a reactive metal? Write the chemical reaction when iron reacts with dilute H2SO4.

Answer: Hydrogen gas is evolved when dilute hydrochloric acid is added to a reactive metal. When iron reacts with dilute H2SO4, iron (II) sulphate with the evolution of hydrogen gas is formed.

Question 6: What would you observe when zinc is added to a solution of iron (II) sulphate?Write the chemical reaction that takes place.

Answer: Zinc is more reactive than iron. Therefore, if zinc is added to a solution of iron (II) sulphate, then it would displace iron from the solution.

Question 7: (i) Write the electron-dot structures for sodium, oxygen and magnesium.

                  (ii) Show the formation of Na2O and MgO by the transfer of electrons.

                  (iii) What are the ions present in these compounds?

Answer: (i) The representation of elements with valence electrons as dots around the elements is referred to as electron-dot structure for elements.

Question 8: Why do ionic compounds have high melting points?

Answer: Ionic compounds have strong electrostatic forces of attraction between the ions. Therefore, it requires a lot of energy to overcome these forces. That is why ionic compounds have high melting points.

Question 9: Define the following terms.

(i) Mineral (ii) Ore (iii) Gangue

Answer: (i) Mineral: Most of the elements occur in nature as in combined state as minerals. The chemical composition of minerals is fixed.

(ii) Ore: Minerals from which metals can be extracted profitably are known as ores.

(iii) Gangue: The impurities (sand, silt, soil, gravel, etc.) present in the ore are called gangue.

Question 10: Name two metals which are found in nature in the free state. The metals at the bottom of the reactivity series are mostly found in free state. For example: gold, silver, and platinum.

Question 11: What chemical process is used for obtaining a metal from its oxide?

Answer: The chemical process used for obtaining a metal from its oxide is reduction. In this process, metal oxides are reduced by using suitable reducing agents such as carbon or by highly  reactive metals to displace the metals from their oxides.


Students should free download the NCERT solutions and get better marks in exams. Studiestoday.com panel of teachers recommend students to practice questions in NCERT books and download NCERT solutions.

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Science Study Material
Chapter 1 Chemical Reactions and Equations
Class 10 NCERT Solutions Chemical Reactions and Equations
Chapter 2 Acids, Bases and Salt
Class 10 NCERT Solutions Acids Bases and Salts
Chapter 3 Metals and Nonmetals
Class 10 NCERT Solutions Metals and Non-metals
Chapter 4 Carbon and Its Compounds
Class 10 NCERT Solutions Carbon and its Compounds
Chapter 5 Periodic Classification of Elements
Class 10 NCERT Solutions Periodic Classification of Elements
Chapter 6 Life Processes
Class 10 NCERT Solutions Life Processes
Chapter 7 Control and Coordination
Class 10 NCERT Solutions Control and Coordination
Chapter 8 How do Organisms Reproduce?
Class 10 NCERT Solutions How do Organisms Reproduce
Chapter 9 Heredity and Evolution
Class 10 NCERT Solutions Heredity and Evolution
Chapter 10 Light Reflection and Refraction
Class 10 NCERT Solutions Light-Reflection and Refraction
Chapter 11 The Human Eye and Colourful World
Class 10 NCERT Solutions Human Eye and Colourful World
Chapter 12 Electricity
Class 10 NCERT Solutions Electricity
Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current
Class 10 NCERT Solutions Magnetic Effects of Electric current
Chapter 14 Sources of Energy
Class 10 NCERT Solutions Sources of Energy
Chapter 15 Our Environment
Class 10 NCERT Solutions Our Environment
Chapter 16 Sustainable Management of Natural Resources
Class 10 NCERT Solutions Management of Natural Resources

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

MCQ Question based CBSE examination

For 2021-22 CBSE has launched MCQ question-based examination for Term 1 & Term 2 board examinations. The entire syllabus has been divided into two parts each including 50% of the entire syllabus. To score well, students must practice as per the new CBSE term-wise...

CBSE Class 10 Revised Syllabus

Last year CBSE had to reduce the syllabus because of the pandemic situation but it was not very effective because there were no examinations. This year to avoid any confusion and conflict, CBSE has decided to reduce the syllabus into term 1 and term 2. 50 percent of...

Score well in Class 12 English Boards Exam

12th Board exams are an important part of students' lives. The marks obtained in the board exam decide the college in which one can study. In class 12 the syllabus of each and every subject increases vastly and it is difficult to cover up every point. In English also...

How To Solve Unseen Passages In English

Unseen passages may contain one or many paragraphs. This is one of the important yet easy parts for a student to get marks. Students should thoroughly study and understand the passage to answer the related questions. The unseen passages are there just to test the...

×
Studies Today