Class 10 NCERT Solutions Management of Natural Resources

Class 10 NCERT Solutions Management of Natural Resources with answers available in Pdf for free download. The NCERT Solutions for Class 10 Science with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 10 by CBSE, NCERT and KVS. Solutions to questions given in NCERT book for Class 10 Science are an important part of exams for Grade 10 Science and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise Solutions for NCERT Class 10 Science and also download more latest study material for all subjects

Management of Natural Resources Class 10 NCERT Solutions

Class 10 Science students should refer to the following NCERT questions with answers for Management of Natural Resources in standard 10. These NCERT Solutions with answers for Grade 10 Science will come in exams and help you to score good marks

Management of Natural Resources NCERT Solutions Class 10

Class 10 NCERT Solutions Management of Natural Resources - NCERT Solutions prepared for CBSE students by the best teachers in Delhi.

Class X Chapter 16 – Management of Natural Resources Science

Question 1: What changes can you make in your habits to become more environment-friendly?

Answer: We should switch off the electrical appliances when not in use. Water and food should not be wasted. Close the tap when not in use. Dump the objects made of plastic andglass in designated recycling boxes. Plastic, paper, or glass must be recycled or reused and not dumped with other wastes. This is because objects made of plastic do not get decomposed easily. Besides soil fertility, they badly affect our environment. We should  dispose the wastes safely and not disperse in public places. These are a few things thatcan be done to become more environment- friendly.

Question 2: What would be the advantages of exploiting resources with short-term aims?

Answer: There should be a judicious use of natural resources as they are limited in nature. We should not exploit resources for our short term gains as this would only lead to depletion of natural resources for the present generation as well as generations to come. Hence, we can say that there are hardly any advantages of exploiting natural resources for short term gains.

Question 3: How would these advantages differ from the advantages of using a long-term perspective in managing our resources?

Answer: In the case of a long-time perspective in managing our resources, these resources will  last for the generations to come. This management ensures uniform distribution amongthe people. It conserves the natural resources for many years and not just for a few years, as in the case of a short-term perspective in conserving natural resources.

Question 4: Why do you think there should be equitable distribution of resources? What forces would be working against an equitable distribution of our resources?

Answer: Natural resources of the Earth must be distributed among the people uniformly so that each and every one gets his share of the resource.Human greed, corruption, and the lobby of the rich and powerful are the forces working against an equitable distribution of resources.

Question 5: Why should we conserve forests and wildlife?

Answer: We should conserve forests and wildlife to preserve the biodiversity (range of different life-forms) so as to avoid the loss of ecological stability. A large number of tribes are the habitants in and around the forests. If the forests are not conserved, then it may affect these habitants. Without proper management of forest and wildlife, the quality of soil, the water sources, and even the amount of rainfall may be affected. Without forest and wildlife, life would become impossible for human beings.

Question 6: Suggest some approaches towards the conservation of forests.

Answer: Some approaches towards the conservation of forests are as follows:

(a) People should show their participation in saving the forest by protesting against the cutting of trees. For example, Chipko Andolan

(b) Planting of trees should be increased. Rate of afforestation must be more than that of deforestation.

(c) Some people cut precious trees such as Chandan to earn money. Government should take legal steps to catch these wood smugglers.

(d) Habitants of forests must not be bothered by the forest officials. Otherwise, this would result in the clash between tribal people and the government officials, thereby enhancing the naxal activities in forests.

Question 7: Find out about the traditional systems of water harvesting/management in your region.

Answer: One of the traditional systems of water harvesting used in our region is tanks.

Question 8: Compare the above system with the probable systems in hilly/mountainous areas or plains or plateau regions.

Answer: In plains, the water harvesting structures are crescent-shaped earthen embankments. These are low, straight, and concrete. In hilly regions, the system of canal irrigation called Kulhs is used for water harvesting. This involves a collection of rain water in a stream, which is then diverted into manmade channels down the hill sides.

Question 9: Find out the source of water in your region/locality. Is water from this source available to all people living in that area?

Answer: The source of water in our region is ground water. Water from the source is available to all the people living in that area.


Students should free download the NCERT solutions and get better marks in exams. Studiestoday.com panel of teachers recommend students to practice questions in NCERT books and download NCERT solutions.

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Science Study Material
Chapter 1 Chemical Reactions and Equations
Class 10 NCERT Solutions Chemical Reactions and Equations
Chapter 2 Acids, Bases and Salt
Class 10 NCERT Solutions Acids Bases and Salts
Chapter 3 Metals and Nonmetals
Class 10 NCERT Solutions Metals and Non-metals
Chapter 4 Carbon and Its Compounds
Class 10 NCERT Solutions Carbon and its Compounds
Chapter 5 Periodic Classification of Elements
Class 10 NCERT Solutions Periodic Classification of Elements
Chapter 6 Life Processes
Class 10 NCERT Solutions Life Processes
Chapter 7 Control and Coordination
Class 10 NCERT Solutions Control and Coordination
Chapter 8 How do Organisms Reproduce?
Class 10 NCERT Solutions How do Organisms Reproduce
Chapter 9 Heredity and Evolution
Class 10 NCERT Solutions Heredity and Evolution
Chapter 10 Light Reflection and Refraction
Class 10 NCERT Solutions Light-Reflection and Refraction
Chapter 11 The Human Eye and Colourful World
Class 10 NCERT Solutions Human Eye and Colourful World
Chapter 12 Electricity
Class 10 NCERT Solutions Electricity
Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current
Class 10 NCERT Solutions Magnetic Effects of Electric current
Chapter 14 Sources of Energy
Class 10 NCERT Solutions Sources of Energy
Chapter 15 Our Environment
Class 10 NCERT Solutions Our Environment
Chapter 16 Sustainable Management of Natural Resources
Class 10 NCERT Solutions Management of Natural Resources

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Score well in Class 12 English Boards Exam

12th Board exams are an important part of students' lives. The marks obtained in the board exam decide the college in which one can study. In class 12 the syllabus of each and every subject increases vastly and it is difficult to cover up every point. In English also...

How To Solve Unseen Passages In English

Unseen passages may contain one or many paragraphs. This is one of the important yet easy parts for a student to get marks. Students should thoroughly study and understand the passage to answer the related questions. The unseen passages are there just to test the...

MCQ Question based CBSE examination

For 2021-22 CBSE has launched MCQ question-based examination for Term 1 & Term 2 board examinations. The entire syllabus has been divided into two parts each including 50% of the entire syllabus. To score well, students must practice as per the new CBSE term-wise...

CBSE Class 10 Revised Syllabus

Last year CBSE had to reduce the syllabus because of the pandemic situation but it was not very effective because there were no examinations. This year to avoid any confusion and conflict, CBSE has decided to reduce the syllabus into term 1 and term 2. 50 percent of...

Moderation of Marks Class 11 and 12 Board Exams

The portal for moderation and finalization of results for Class-12 is being opened from 16.07.2021 to 22.07.2021. As Board has to declare the result latest by 31.07.2021, schools have been requested to follow the schedule strictly and complete the moderation within...

CBSE Board Examination Scheme of Assessment 2021 2022

A. Academic session to be divided into 2 Terms with approximately 50% syllabus in each term: The syllabus for the Academic session 2021-22 will be divided into 2 terms by following a systematic approach by looking into the interconnectivity of concepts and topics by...

×
Studies Today