Class 10 NCERT Solutions Acids Bases and Salts

Class 10 NCERT Solutions Acids Bases and Salts with answers available in Pdf for free download. The NCERT Solutions for Class 10 Science with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 10 by CBSE, NCERT and KVS. Solutions to questions given in NCERT book for Class 10 Science are an important part of exams for Grade 10 Science and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise Solutions for NCERT Class 10 Science and also download more latest study material for all subjects

Acids Bases and Salts Class 10 NCERT Solutions

Class 10 Science students should refer to the following NCERT questions with answers for Acids Bases and Salts in standard 10. These NCERT Solutions with answers for Grade 10 Science will come in exams and help you to score good marks

Acids Bases and Salts NCERT Solutions Class 10

Class 10 NCERT Solutions Acids Bases and Salts- NCERT Solutions prepared for CBSE students by the best teachers in Delhi.

Acids, Bases and Salts

Question 1: You have been provided with three test tubes. One of them contains distilled water and the other two contain an acidic solution and a basic solution, respectively. If you are given only red litmus paper, how will you identify the contents of each test tube?

Solution:- If the colour of red litmus paper gets changed to blue, then it is a base and if there is no colour change, then it is either acidic or neutral. Thus, basic solution can be easily identified. Let us mark the three test tubes as A, B, and C. A drop of the solution in A is put on the red litmus paper. Same is repeated with solution B and C. If either of them changes colour to blue, then it is basic. Therefore, out of three, one is eliminated. Out of the remaining two, any one can be acidic or neutral. Now a drop of basic solution is mixed with a drop of each of the remaining two solutions separately and then the nature of the drops of the mixtures is checked. If the colour of red litmus turns blue, then the second solution is neutral and if there is no change in colour, then the second solution is acidic. This is because acidic and basic solutions neutralize each other. Hence, we can distinguish between the three types of solutions.

Question 2: Why should curd and sour substances not be kept in brass and copper vessels?

Solutions:- Curd and other sour substances contain acids. Therefore, when they are kept in brass and copper vessels, the metal reacts with the acid to liberate hydrogen gas and harmful products, thereby spoiling the food.

Question 3: Which gas is usually liberated when an acid reacts with a metal? Illustrate with an example. How will you test for the presence of this gas?

Solution:- Hydrogen gas is usually liberated when an acid reacts with a metal. Take few pieces of zinc granules and add 5 ml of dilute H2SO4. Shake it and pass the gas produced into a soap solution. The bubbles of the soap solution are formed. These soap bubbles contain hydrogen gas.

We can test the evolved hydrogen gas by its burning with a pop sound when a candle is brought near the soap bubbles.

Question 4: Metal compound A reacts with dilute hydrochloric acid to produce effervescence. The gas evolved extinguishes a burning candle. Write a balanced chemical equation for the reaction if one of the compounds formed is calcium chloride.

Question 5: Why do HCl, HNO3, etc., show acidic characters in aqueous solutions while solutions of compounds like alcohol and glucose do not show acidic character?

Solutions:- The dissociation of HCl or HNO3 to form hydrogen ions always occurs in the presence of water. Hydrogen ions (H+) combine with H2O to form hydronium ions (H3O+). The reaction is as follows:

Although aqueous solutions of glucose and alcohol contain hydrogen, these cannot dissociate in water to form hydrogen ions. Hence, they do not show acidic character.

Question 6: Why does an aqueous solution of an acid conduct electricity?

Answer: Acids dissociate in aqueous solutions to form ions. These ions are responsible for conduction of electricity.

Question 7: Why does dry HCl gas not change the colour of the dry litmus paper?

Answer: Colour of the litmus paper is changed by the hydrogen ions. Dry HCl gas does not contain H+ ions. It is only in the aqueous solution that an acid dissociates to give ions. Since in this case, neither HCl is in the aqueous form nor the litmus paper is wet, therefore, the colour of the litmus paper does not change.

Since the process of dissolving an acid in water is exothermic, it is always recommended that acid should be added to water. If it is done the other way, then it is possible that because of the large amount of heat generated, the mixture splashes out and causes burns.

Question 8: How is the concentration of hydronium ions (H3O+) affected when a solution of an acid is diluted?

Answer: When an acid is diluted, the concentration of hydronium ions (H3O+) per unit volume decreases. This means that the strength of the acid decreases.

Question 9: How is the concentration of hydroxide ions (OH−) affected when excess base is dissolved in a solution of sodium hydroxide?

Answer: The concentration of hydroxide ions (OH−) would increase when excess base is dissolved in a solution of sodium hydroxide.

Question 10: You have two solutions, A and B. The pH of solution A is 6 and pH of solution B is 8. Which solution has more hydrogen ion concentration?Which of this is acidic and which one is basic?

Solutions:- A pH value of less than 7 indicates an acidic solution, while greater than 7 indicates a basic solution. Therefore, the solution with pH = 6 is acidic and has more hydrogen ion concentration than the solution of pH = 8 which is basic.

Question 11: What effect does the concentration of ions have on the nature of the solution?

Answer: Concentration of can have a varied effect on the nature of the solution. With an increase in H+ ion concentration, the solution becomes more acidic, while a decrease of H+ ion causes an increase in the basicity of the solution.

Question 12: Do basic solutions also have ions? If yes, then why are these basic?

Answer: Yes, basic solution also has ions. However, their concentration is less as compared to the concentration of OH− ions that makes the solution basic.

Question 13: Under what soil condition do you think a farmer would treat the soil of his fields with quick lime (calcium oxide) or slaked lime (calcium hydroxide) or chalk (calcium carbonate)?

Answer: If the soil is acidic and improper for cultivation, then to increase the basicity of soil, the farmer would treat the soil with quick lime or slaked lime or chalk.

Question 14: What is the common name of the compound CaOCl2?

Solutions:- The common name of the compound CaOCl2 is bleaching powder.

Question 15: Name the substance which on treatment with chlorine yields bleaching powder?

Answer: Calcium hydroxide [Ca (OH)2], on treatment with chlorine, yields bleaching powder.

Question 16: Name the sodium compound which is used for softening hard water.

Answer: Washing soda (Na2CO3.10H2O) is used for softening hard water.


Students should free download the NCERT solutions and get better marks in exams. Studiestoday.com panel of teachers recommend students to practice questions in NCERT books and download NCERT solutions.

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Science Study Material
Chapter 1 Chemical Reactions and Equations
Class 10 NCERT Solutions Chemical Reactions and Equations
Chapter 2 Acids, Bases and Salt
Class 10 NCERT Solutions Acids Bases and Salts
Chapter 3 Metals and Nonmetals
Class 10 NCERT Solutions Metals and Non-metals
Chapter 4 Carbon and Its Compounds
Class 10 NCERT Solutions Carbon and its Compounds
Chapter 5 Periodic Classification of Elements
Class 10 NCERT Solutions Periodic Classification of Elements
Chapter 6 Life Processes
Class 10 NCERT Solutions Life Processes
Chapter 7 Control and Coordination
Class 10 NCERT Solutions Control and Coordination
Chapter 8 How do Organisms Reproduce?
Class 10 NCERT Solutions How do Organisms Reproduce
Chapter 9 Heredity and Evolution
Class 10 NCERT Solutions Heredity and Evolution
Chapter 10 Light Reflection and Refraction
Class 10 NCERT Solutions Light-Reflection and Refraction
Chapter 11 The Human Eye and Colourful World
Class 10 NCERT Solutions Human Eye and Colourful World
Chapter 12 Electricity
Class 10 NCERT Solutions Electricity
Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current
Class 10 NCERT Solutions Magnetic Effects of Electric current
Chapter 14 Sources of Energy
Class 10 NCERT Solutions Sources of Energy
Chapter 15 Our Environment
Class 10 NCERT Solutions Our Environment
Chapter 16 Sustainable Management of Natural Resources
Class 10 NCERT Solutions Management of Natural Resources

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Board Examination Scheme of Assessment 2021 2022

A. Academic session to be divided into 2 Terms with approximately 50% syllabus in each term: The syllabus for the Academic session 2021-22 will be divided into 2 terms by following a systematic approach by looking into the interconnectivity of concepts and topics by...

Moderation of Marks Class 11 and 12 Board Exams

The portal for moderation and finalization of results for Class-12 is being opened from 16.07.2021 to 22.07.2021. As Board has to declare the result latest by 31.07.2021, schools have been requested to follow the schedule strictly and complete the moderation within...

Score well in Class 12 English Boards Exam

12th Board exams are an important part of students' lives. The marks obtained in the board exam decide the college in which one can study. In class 12 the syllabus of each and every subject increases vastly and it is difficult to cover up every point. In English also...

CBSE Class 10 Revised Syllabus

Last year CBSE had to reduce the syllabus because of the pandemic situation but it was not very effective because there were no examinations. This year to avoid any confusion and conflict, CBSE has decided to reduce the syllabus into term 1 and term 2. 50 percent of...

How To Solve Unseen Passages In English

Unseen passages may contain one or many paragraphs. This is one of the important yet easy parts for a student to get marks. Students should thoroughly study and understand the passage to answer the related questions. The unseen passages are there just to test the...

MCQ Question based CBSE examination

For 2021-22 CBSE has launched MCQ question-based examination for Term 1 & Term 2 board examinations. The entire syllabus has been divided into two parts each including 50% of the entire syllabus. To score well, students must practice as per the new CBSE term-wise...

×
Studies Today