Class 10 NCERT Solutions Life Processes

Class 10 NCERT Solutions Life Processes with answers available in Pdf for free download. The NCERT Solutions for Class 10 Science with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 10 by CBSE, NCERT and KVS. Solutions to questions given in NCERT book for Class 10 Science are an important part of exams for Grade 10 Science and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise Solutions for NCERT Class 10 Science and also download more latest study material for all subjects

Life Processes Class 10 NCERT Solutions

Class 10 Science students should refer to the following NCERT questions with answers for Life Processes in standard 10. These NCERT Solutions with answers for Grade 10 Science will come in exams and help you to score good marks

Life Processes NCERT Solutions Class 10

Class 10 NCERT Solutions Life Processes - NCERT Solutions prepared for CBSE students by the best teachers in Delhi.

Life Processes

Question 1: Why is diffusion insufficient to meet the oxygen requirements of multi-cellular organisms like humans?

Answer: Multicellular organisms such as humans possess complex body designs. They have specialised cells and tissues for performing various necessary functions of the body such as intake of food and oxygen. Unlike unicellular organisms, multicellular cells are not in direct contact with the outside environment. Therefore, diffusion cannot meet their oxygen requirements.

Question 2: What criteria do we use to decide whether something is alive?

Answer: Any visible movement such as walking, breathing, or growing is generally used to decide whether something is alive or not. However, a living organism can also have movements, which are not visible to the naked eye. Therefore, the presence of life processes is a fundamental criterion that can be used to decide whether something is alive or not.

Question 3: What are outside raw materials used for by an organism?

Answer: An organism uses outside raw materials mostly in the form of food and oxygen. The raw materials required by an organism can be quite varied depending on the complexity of the organism and its environment.

Question 4: What processes would you consider essential for maintaining life?

Answer: Life processes such as nutrition, respiration, transportation, excretion, etc. are essential for maintaining life.

Question 5: What are the differences between autotrophic nutrition and heterotrophic nutrition?

Answer: Autotrophic nutrition Heterotrophic nutrition

  (i) Food is synthesised from simple inorganic raw materials such as CO2and water.

      (i) Food is obtained directly or indirectly from autotrophs. This food is broken down with the help of enzymes.

  (ii) Presence of green pigment (chlorophyll) is necessary.

     (ii) No pigment is required in this type of nutrition.

  (iii)Food is generally prepared during day time.

      (iii)Food can be prepared at all times.

  (iv)All green plants and some bacteria havethis type of nutrition.

    (iv)All animals and fungi have this type of nutrition.

Question 6: Where do plants get each of the raw materials required for photosynthesis?

Answer: The following raw materials are required for photosynthesis:

• The raw material CO2 enters from the atmosphere through stomata.

• Water is absorbed from the soil by the plant roots.

• Sunlight, an important component to manufacture food, is absorbed by the chlorophyll and other green parts of the plants.

Question 7: What is the role of the acid in our stomach?

Answer: The hydrochloric acid present in our stomach dissolves bits of food and creates an acidic medium. In this acidic medium, enzyme pepsinogen is converted to pepsin, which is a proteindigesting enzyme.

Question 8: What is the function of digestive enzymes?

Answer: Digestive enzymes such as amylase, lipase, pepsin, trypsin, etc. help in the breaking down of complex food particles into simple ones. These simple particles can be easily absorbed by the blood and thus transported to all the cells of the body.

Question 9: How is the small intestine designed to absorb digested food?

Answer: The small intestine has millions of tiny finger-like projections called villi. These villi increase the surface area for more efficient food absorption. Within these villi, many blood vessels are present that absorb the digested food and carry it to the blood stream. From the blood stream, the absorbed food is delivered to each and every cell of the body.

Question 10: What advantage over an aquatic organism does a terrestrial organism have with regard to obtaining oxygen for respiration?

Answer: Terrestrial organisms take up oxygen from the atmosphere whereas aquatic animals need to utilize oxygen present in the water. Air contains more O2 as compared to water. Since the content of O2 in air is high, the terrestrial animals do not have to breathe faster to get more oxygen. Therefore, unlike aquatic animals, terrestrial animals do not have to show various adaptations for better gaseous exchange.

Question 11: What are the different ways in which glucose is oxidized to provide energy in various organisms?

Answer: Glucose is first broken down in the cell cytoplasm into a three carbon molecule called pyruvate. Pyruvate is further broken down by different ways to provide energy. The breakdown of glucose by different pathways can be illustrated as follows.In yeast and human muscle cells, the breakdown of pyruvate occurs in the absence of oxygen whereas in mitochondria, the breakdown of pyruvate occurs in the presence of oxygen.


Students should free download the NCERT solutions and get better marks in exams. Studiestoday.com panel of teachers recommend students to practice questions in NCERT books and download NCERT solutions.

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Science Study Material
Chapter 1 Chemical Reactions and Equations
Class 10 NCERT Solutions Chemical Reactions and Equations
Chapter 2 Acids, Bases and Salt
Class 10 NCERT Solutions Acids Bases and Salts
Chapter 3 Metals and Nonmetals
Class 10 NCERT Solutions Metals and Non-metals
Chapter 4 Carbon and Its Compounds
Class 10 NCERT Solutions Carbon and its Compounds
Chapter 5 Periodic Classification of Elements
Class 10 NCERT Solutions Periodic Classification of Elements
Chapter 6 Life Processes
Class 10 NCERT Solutions Life Processes
Chapter 7 Control and Coordination
Class 10 NCERT Solutions Control and Coordination
Chapter 8 How do Organisms Reproduce?
Class 10 NCERT Solutions How do Organisms Reproduce
Chapter 9 Heredity and Evolution
Class 10 NCERT Solutions Heredity and Evolution
Chapter 10 Light Reflection and Refraction
Class 10 NCERT Solutions Light-Reflection and Refraction
Chapter 11 The Human Eye and Colourful World
Class 10 NCERT Solutions Human Eye and Colourful World
Chapter 12 Electricity
Class 10 NCERT Solutions Electricity
Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current
Class 10 NCERT Solutions Magnetic Effects of Electric current
Chapter 14 Sources of Energy
Class 10 NCERT Solutions Sources of Energy
Chapter 15 Our Environment
Class 10 NCERT Solutions Our Environment
Chapter 16 Sustainable Management of Natural Resources
Class 10 NCERT Solutions Management of Natural Resources

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

CBSE Board Examination Scheme of Assessment 2021 2022

A. Academic session to be divided into 2 Terms with approximately 50% syllabus in each term: The syllabus for the Academic session 2021-22 will be divided into 2 terms by following a systematic approach by looking into the interconnectivity of concepts and topics by...

Moderation of Marks Class 11 and 12 Board Exams

The portal for moderation and finalization of results for Class-12 is being opened from 16.07.2021 to 22.07.2021. As Board has to declare the result latest by 31.07.2021, schools have been requested to follow the schedule strictly and complete the moderation within...

Score well in Class 12 English Boards Exam

12th Board exams are an important part of students' lives. The marks obtained in the board exam decide the college in which one can study. In class 12 the syllabus of each and every subject increases vastly and it is difficult to cover up every point. In English also...

MCQ Question based CBSE examination

For 2021-22 CBSE has launched MCQ question-based examination for Term 1 & Term 2 board examinations. The entire syllabus has been divided into two parts each including 50% of the entire syllabus. To score well, students must practice as per the new CBSE term-wise...

How To Solve Unseen Passages In English

Unseen passages may contain one or many paragraphs. This is one of the important yet easy parts for a student to get marks. Students should thoroughly study and understand the passage to answer the related questions. The unseen passages are there just to test the...

CBSE Class 10 Revised Syllabus

Last year CBSE had to reduce the syllabus because of the pandemic situation but it was not very effective because there were no examinations. This year to avoid any confusion and conflict, CBSE has decided to reduce the syllabus into term 1 and term 2. 50 percent of...

×
Studies Today