NCERT Solutions Class 6 English The Banyan Tree

NCERT Solutions Class 6 English The Banyan Tree with answers available in Pdf for free download. The NCERT Solutions for Class 6 English with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 6 by CBSE, NCERT and KVS. Solutions to questions given in NCERT book for Class 6 English are an important part of exams for Grade 6 English and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise Solutions for NCERT Class 6 English and also download more latest study material for all subjects

The Banyan Tree Class 6 NCERT Solutions

Class 6 English students should refer to the following NCERT questions with answers for The Banyan Tree in standard 6. These NCERT Solutions with answers for Grade 6 English will come in exams and help you to score good marks

The Banyan Tree NCERT Solutions Class 6

NCERT Solutions for Class 6th English Chapter 10 : The Banyan Tree

Page No: 131 - Working with Text

A. Complete the following sentences.

 

1. The old banyan tree “did not belong” to grandfather, but only to the boy, because ____________.

Answer:  the grandfather at sixty-five could no longer climb it.

 

2. The small gray squirrel became friendly when __________________ .

Answer:  he found that the boy did not arm himself with catapult or air-gun.

 

3. When the boy started to bring him pieces of cake and biscuit, the squirrel ____________________.

Answer:  quite bold and was soon taking morsels from the author’s hand.

 

4. In the spring, the banyan tree ___________, and __________ would come there.

Answer:  was full of small red figs, birds of all kinds

 

5. The banyan tree served the boy as a ______________.

Answer:  library.

 

6. The young boy spent his afternoons in the tree _____________.

Answer:  when it was not too hot

 

Page No: 132 - 

 

B. Answer the following questions.

 

1. “It was to be a battle of champions.”

 

(i) What qualities did the two champions have? Pick out words and phrases from the paragraph above this line in the text and write them down.

Mongoose

Cobra

(a) _________________(a) ________________

(b) __________________(b) _________________

(c) __________________(c) __________________

 

(ii) What did the cobra and the mongoose do, to showtheir readiness for the fight?

 

Answer

 

Mongoose                Cobra

(a) superb fighter(a) skilful

(b) clever                (b) experienced

(c) aggresive        (c) swift

 

(ii) To show its readiness for the fight, the cobra hissed defiance, his forked tongue darting in and out. It raised three of its six feet off the ground, and spread its broad and spectacled hood. The mongoose bushed his tail. The long hair on his spine stood up.

 

2. Who were the other two spectators? What did they do? (Did they watch, or did they join in the fight?)

Answer - The other two spectators were a jungle crow and a myna. They settled on a cactus to watch the outcome. But they did not just watch. They tried to join the fight by hurling themselves at the cobra.

 

3. Read the descriptions below of what the snake did and what the mongoose did. Arrange their actions in the proper order.

 

(i) ceased to struggle                        • grabbed the snake by the snout

(ii) tried to mesmerise the mongoose• dragged the snake into the bushes

(iii) coiled itself around the mongoose• darted away and bit the cobra on the back

(iv) struck the crow                        • pretended to attack the cobra on side

(v) struck again and missed         • refused to look into the snake’s eyes

(vi) struck on the side that the mongoose pretended to attack• sprang aside, jumped in and bit

 

Answer

Snake                                                                 Mongoose

(ii) tried to mesmerise the mongoose                  • refused to look into the snake’s eyes

(vi) struck on the side that the mongoose pretended to attack• pretended to attack the cobra on side

(v) struck again and missed                          • sprang aside, jumped in and bit

(iv) struck the crow                                          • darted away and bit the cobra on the back

(iii) coiled itself around the mongoose                   • grabbed the snake by the snout

(i) ceased to struggle                                            • dragged the snake into the bushes

 

4. (i) What happened to the crow in the end?

(ii) What did the myna do finally?

Answer

(i) In the end the crow flung nearly twenty feet across the garden by a blow from the cobra’s snout. It fluttered about for a while, then lay still.

(ii) Myna finally dropped cautiously to the ground, hopped about, peered into the bushes from a safe distance and then with a shrill cry of congratulations flew away.

 

Page No: 133 - Working with Language

 

A. 1. The word ‘round’ usually means a kind of shape. What is its meaning in the story?

Answer - The word ’round’ in the story means the different phases of the fight between the cobra and the mongoose.

 

2. Find five words in the following paragraph, which are generally associated with trees. But here, they have been used differently. Underline the words.

Hari leaves for work at nine every morning. He works in the local branch of the firm of which his uncle is the owner. Hari’s success is really the fruit of his own labour. He is happy, but he has a small problem. The root cause of his problem is a stray dog near his office. The dog welcomes Hari with a loud bark every day.

Answer - Leaves, branch, fruit, root and bark.

 

Page No: 134

 

B. The words in the box are all words that describe movement. Use them to fill in the blanks in the sentences below.

 

dived  gliding  sprang  darting whipped… back  delving

 

1. When he began to trust me, the squirrel began  __________ into my pockets for morsels of cake.

Answer:  delving

 

2. I saw a cobra  __________ out of a clump of cactus.

Answer:  gliding

 

3. The snake hissed, his forked tongue  __________ in and out.

Answer:  darting

 

4. When the cobra tried to bite it, the mongoose  ______________ aside.

Answer:  sprang

 

5. The snake  ____________ his head  ____________ to strike at the crow.

Answer:  whipped, back

 

6. The birds  ____________ at the snake.

Answer:  dived

 

C. Find words in the story, which show things striking violently against each other.

 

1. The cobra struck the crow, his snout th  __ __ __ ing against its body.

Answer:  thudding

 

2. The crow and the myna c  __ ll  __ __ __ __ in mid-air.

Answer:  collided

 

3. The birds dived at the snake, but b  __ __ __ __ d into each other instead.

Answer:  bumped

 

Page No: 135

 

C. Choose would and could to replace the italicised words in the following sentences.

Grandfather says, in the old days,

1. elephants were able to fly in the sky, like clouds. They were also able to change their shapes. They used to fly behind clouds and frighten them. People used to look up at the sky in wonder.

Answer:  elephants could fly in the sky like clouds. They could change their shapes. They would fly behind clouds and frighten them. People would look up at the sky and wonder.

 

2. because there was no electricity, he used to get up with the sun, and he used to go to bed with the sun, like the birds.

Answer:  because there was no electricity, he would get up with the sun, and he would go to bed with the sun, like the birds.

 

3. like the owl, he was able to see quite well in the dark. He was able to tell who was coming by listening to their footsteps.

Answer:  like the owl, he could see quite well in the dark. He could tell who was coming by listening to their footsteps.

Tags: 

 


Click for more English Study Material
Honeysuckle Chapter 1 Who Did Patrick’s Homework?
NCERT Solutions Class 6 English Who Did Patricks Homework
Honeysuckle Chapter 2 How the Dog Found Himself a New Master
NCERT Solutions Class 6 English How the Dog found himself new master
Honeysuckle Chapter 3 Taros's Reward
NCERT Solutions Class 6 English Taros Reward and The Quarrel Honeysuckle English
Honeysuckle Chapter 4 An Indian American Woman in Space
NCERT Solutions Class 6 English An Indian American In Space
Honeysuckle Chapter 5 A Different Kind of School
NCERT Solutions Class 6 English A Different Kind of School
Honeysuckle Chapter 6 Who I Am
NCERT Solutions Class 6 English Who I am
Honeysuckle Chapter 7 Fair Play
NCERT Solutions Class 6 English Fair Play
Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance
NCERT Solutions Class 6 English A Game of Chance
Honeysuckle Chapter 9 Desert Animals
NCERT Solutions Class 6 English Desert Animals
Honeysuckle Chapter 10 The Banyan Tree
NCERT Solutions Class 6 English The Banyan Tree

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Class 10th and 12th Term 2 Revaluation Process 2022

Evaluation of the Answer Books is done under a well-settled Policy. To ensure that the evaluation is error free, CBSE is taking several steps. After strictly following these steps, the result is prepared. Though, CBSE is having a well-settled system of assessment,...

Celebration of Matribhasha Diwas Mother Language day

UNESCO has declared 21st February of every year to be celebrated as International Mother Language day to promote dissemination of Mother Language of all, create awareness of linguistic and cultural traditions and diversity across the world and to inspire solidarity...

Board Exams Date Sheet Class 10 and Class 12

Datesheet for CBSE Board Exams Class 10  (Scroll down for Class 12 Datesheet) Datesheet for CBSE Board Exams Class 12

CBSE Term 2 Board Examinations

CBSE vide Circular No.Acad-51/2021 dated 5th July, 2021, notified that in the session 2021-2022, Board Examinations would be conducted in two terms, i.e.. Term I and Term II. This decision was taken due to the uncertainty arising out of COVID 19 Pandemic. Term I...