NCERT Solutions Class 6 English Fair Play

NCERT Solutions Class 6 English Fair Play with answers available in Pdf for free download. The NCERT Solutions for Class 6 English with answers have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Standard 6 by CBSE, NCERT and KVS. Solutions to questions given in NCERT book for Class 6 English are an important part of exams for Grade 6 English and if practiced properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise Solutions for NCERT Class 6 English and also download more latest study material for all subjects

Fair Play Class 6 NCERT Solutions

Class 6 English students should refer to the following NCERT questions with answers for Fair Play in standard 6. These NCERT Solutions with answers for Grade 6 English will come in exams and help you to score good marks

Fair Play NCERT Solutions Class 6

NCERT Solutions for Class 6th English Chapter 7 Fair Play

 

Page No: 91 - Working with Text

 

A. Match the sentences under I with those under II.

Part 1Part 2
1. Jumman and Algu were the best of friends.1. He believed that his friend would never go against him.
2. Jumman’s aunt transferred her property to him.2. She wanted justice.
3. The aunt decided to appeal to the panchayat.3. In the absence of one, the other took care of his family.
4. Algu was unwilling to support the aunt.4. The condition was that he would be responsible for her welfare.
5. Jumman was very happy to hear Algu’s name as head Panch.5. The bond of friendship between him and Jumman was very strong.

 

Answer

Part IPart II
1. Jumman and Algu were the best of friends.3. In the absence of one, the other took care of his family.
2. Jumman’s aunt transferred her property to him.4. The condition was that he would be responsible for her welfare.
3. The aunt decided to appeal to the panchayat.2. She wanted justice.
4. Algu was unwilling to support the aunt.5. The bond of friendship between him and Jumman was very strong.
5. Jumman was very happy to hear Algu’s name as head Panch.1. He believed that his friend would never go against him.

 

B. Who says this to whom and why?

 

1. “My wife knows best how to run the house.”

Answer:  Jumman said this to his aunt because he was shameless and had grown tired of her. she had asked him for a monthly allowance to set up a separate kitchen, but he didn’t want to give her money.

 

2. “But is it right, my son, to keep mum and not say what you consider just and fair?”

Answer:  Jumman’s aunt said this to Algu because she had gone to Algu for help, but Algu had politely refused her plea as he could not go against his firend, Jumman.

 

3. “What have you to say in your defence?”

Answer: Algu said this to Jumman because he was made the head Panch by the aunt so he asked Jumman to say in his defence regarding his mistreatment of the aunt.

 

4. “I can’t pay you a penny for the wretched beast you sold me.”

Answer: Samjhu Sahu said this to Algu because Algu demanded payment for the bullock he had sold to Samjhu.

 

5. “Victory to the panchayat. This is justice.”

Answer:  Algu said this over and over again in front of the village because he was happy that Jumman had not deviated from the path of justice in spite of the enmity between them.

 

C. Answer the following questions.

 

1. “Then the situation changed.” What is being referred to? (2)

 

Answer - The situation being referred to is Jumman and his family’s behaviour towards his aunt. Jumman’s aunt had transferred her property to him on the understanding that he would look after her. The arrangement worked well for a couple of years but after a couple of years, Jumman and his family grew tired of her. He became as indifferent to her and his wife too grudged even the little food that the old lady wanted everyday.

 

2. When Jumman’s aunt realised that she was not welcome in his house, what arrangement did she suggest? (3)

 

Answer - When Jumman’s aunt realised that she was not welcome in his house she suggested that Jumman should give her a monthly allowance so that she could set up a separate kitchen.

 

Page No: 92

 

3. What was the villagers’ reaction when the aunt explained her case to them?

Answer - When the aunt explained her case to the villagers, some sympathised with her, others laughed at her and a few others advised her to make it up with her nephew and his wife.

 

4. Why was Jumman happy over Algu’s nomination as head Panch?

Answer - Jumman was happy over Algu’s nomination as head Panch because Algu was his best friend so he would never go against him.

 

5. “God lives in the heart of the Panch.” the aunt said. What did she mean?

Answer - She meant that a Panch was always unbiased and would not kill his conscience for the sake of friendship. Everybody is equal before him. The justice delivered was the justice delivered by God.

 

6. What was Algu’s verdict as head Panch? How did Jumman take it?

 

Answer - Algu’s verdict as head Panch was that Jumman had to pay his aunt a monthly allowance, or else the property would go back to her. Jumman felt betrayed and became Algu’s enemy.

 

7. Algu found himself in a tight spot. What was his problem?

Answer - One of Algu’s fine pair of bullocks died, and he sold the other to Samjhu Sahu on the understanding that Sahu would pay the price of the bullock in a month’s time. The bullock died within a month and Sahu refused to pay Algu.

 

8. Why was Algu upset over Jumman’s nomination as head Panch?

Answer - Algu was upset because he was his friend no more after Algu had given a verdict in favour of Jumman’s aunt. Jumman was Algu’s enemy and wanted revenge.

 

9. What was Jumman’s verdict as head Panch? How did Algu take it?

Answer - Jumman’s verdict as head Panch was that that since the bullock did not suffer from any disability or disease when Sahu bought it, although the death was unfortunate Algu could not be blamed for it. Therefore, Sahu would have to pay Algu the price of the bullock. Algu could not contain his feelings on the verdict. He stood up and said loudly over and over again, “Victory to the panchayat. This is justice. God lives in the heart of the Panch.”

 

10. Which of the following sums up the story best?

(i) “I also know that you will not kill your conscience for the sake of friendship.”

(ii) “Let no one deviate from the path of justice and truth for friendship or enmity.”

(iii) “The voice of the Panch is the voice of God.”

Give a reason for your choice.

 

Answer - (ii) “Let no one deviate from the path of justice and truth for friendship or enmity.”

This sentence sums up the story best because boht Algu and Jumman gave verdict without keeping any friendship nor enimity.

 

Working with Language

 

A. Replace the italicised portion of each sentence below with a suitable phrase from the box. Make necessary changes, wherever required.

 

look afterswallowmake it upkeep mum
go intoease one’s conscienceas ill luck would have it 
a tight spottake chancesmy heart sank 

 

1. The best way to avoid an unnecessary argument is to remain silent.

Answer:  The best way to avoid an argument is to keep mum.

 

2. Unfortunately, the train I was trying to catch was cancelled.

Answer:  As ill luck would have it, the train I was trying to catch was cancelled.

 

3. He has been told not to take risks while driving a car through a crowded street.

Answer:  He has been told not to take chances while driving a car through a crowded street.

 

4. The patient needs to be properly taken care of.

Answer:  The patient needs to be properly looked after.

 

5. Why don’t the two of you end your quarrel by shaking hands?

Answer:  Why don’t the two of you make it up by shaking hands?

 

6. I was in a difficult situation till my friends came to my rescue.

Answer:  I was in a tight spot till my friends came to my rescue.

 

7. When I saw a pile of dirty dishes, I felt very disappointed.

Answer:  When I saw a pile of dirty dishes, my heart sank.

 

8. I will examine the matter carefully before commenting on it.

Answer:  I will go into the matter carefully before commenting on it.

 

9. They criticised him in the meeting but he accepted without protest all the criticism.

Answer:  They criticised him in the meeting but he swallowed all the criticism.

 

10. It will free me from worry to know that I had done nothing wrong.

Answer:  It will ease my conscience to know that I had done nothing wrong.

 

B. Look at the following phrases and their meanings. Use the phrases to fill in the blanks in the sentences given below.

set upput in place or start
set asidesave or keep for a particular purpose
set downwrite or record
set outstart on a journey
set inbegin and seem likely to continue

 

1. Why don’t you __________ your ideas on paper?

Answer:  set down

 

2. A fund has been __________ for the soldiers’ families.

Answer:  set up

 

3. We should __________ a little money every month.

Answer:  set aside

 

4. You should buy some woollens before winter ________ .

Answer:  set in

 

5. They __________ on the last stage of their journey.

Answer:  set out

Tags: 

 


Click for more English Study Material
Honeysuckle Chapter 1 Who Did Patrick’s Homework?
NCERT Solutions Class 6 English Who Did Patricks Homework
Honeysuckle Chapter 2 How the Dog Found Himself a New Master
NCERT Solutions Class 6 English How the Dog found himself new master
Honeysuckle Chapter 3 Taros's Reward
NCERT Solutions Class 6 English Taros Reward and The Quarrel Honeysuckle English
Honeysuckle Chapter 4 An Indian American Woman in Space
NCERT Solutions Class 6 English An Indian American In Space
Honeysuckle Chapter 5 A Different Kind of School
NCERT Solutions Class 6 English A Different Kind of School
Honeysuckle Chapter 6 Who I Am
NCERT Solutions Class 6 English Who I am
Honeysuckle Chapter 7 Fair Play
NCERT Solutions Class 6 English Fair Play
Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance
NCERT Solutions Class 6 English A Game of Chance
Honeysuckle Chapter 9 Desert Animals
NCERT Solutions Class 6 English Desert Animals
Honeysuckle Chapter 10 The Banyan Tree
NCERT Solutions Class 6 English The Banyan Tree

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Board Exams Date Sheet Class 10 and Class 12

Datesheet for CBSE Board Exams Class 10  (Scroll down for Class 12 Datesheet) Datesheet for CBSE Board Exams Class 12

CBSE Term 2 Board Examinations

CBSE vide Circular No.Acad-51/2021 dated 5th July, 2021, notified that in the session 2021-2022, Board Examinations would be conducted in two terms, i.e.. Term I and Term II. This decision was taken due to the uncertainty arising out of COVID 19 Pandemic. Term I...

Class 10th and 12th Term 2 Revaluation Process 2022

Evaluation of the Answer Books is done under a well-settled Policy. To ensure that the evaluation is error free, CBSE is taking several steps. After strictly following these steps, the result is prepared. Though, CBSE is having a well-settled system of assessment,...

Celebration of Matribhasha Diwas Mother Language day

UNESCO has declared 21st February of every year to be celebrated as International Mother Language day to promote dissemination of Mother Language of all, create awareness of linguistic and cultural traditions and diversity across the world and to inspire solidarity...