CBSE Class 6 Science Motion And Measurement Notes

Download CBSE Class 6 Science Motion And Measurement Notes in PDF format. All Revision notes for Class 6 Science have been designed as per the latest syllabus and updated chapters given in your textbook for Science in Standard 6. Our teachers have designed these concept notes for the benefit of Grade 6 students. You should use these chapter wise notes for revision on daily basis. These study notes can also be used for learning each chapter and its important and difficult topics or revision just before your exams to help you get better scores in upcoming examinations, You can also use Printable notes for Class 6 Science for faster revision of difficult topics and get higher rank. After reading these notes also refer to MCQ questions for Class 6 Science given our website

Motion And Measurement Class 6 Science Revision Notes

Class 6 Science students should refer to the following concepts and notes for Motion And Measurement in standard 6. These exam notes for Grade 6 Science will be very useful for upcoming class tests and examinations and help you to score good marks

Motion And Measurement Notes Class 6 Science

CBSE Class 6 Science - Motion and Measurement Learning the important concepts is very important for every student to get better marks in examinations. The concepts should be clear which will help in faster learning. The attached concepts made as per NCERT and CBSE pattern will help the student to understand the chapter and score better marks in the examinations. 

Q1. Name few means of transport available in ancient times before the invention of wheel.

Ans1. Boats and domestic animals.

Q2. Which invention made a great change in modes of transport

Ans2. invention of the wheel.

Q3. Name some commonly used units of measurements in ancient times.

Ans3. the length of a foot, the width of a finger, and the distance of a step, a handspan  and a cubit.

Q4. In taking measurement of a length using a scale, what precautions should we take?

Ans4. we need to take care of the following:

1. Place the scale in contact with the object along its length as shown in Fig.10.7. NCERT

2. In some scales, the ends may be broken. You may not be able to see the zero mark clearly (Fig.10.8 (a)]. In such cases, you should avoid taking measurements from the zero mark of the scale. You can use any other full mark of the scale, say, 1.0 cm . Then you must subtract the reading of this mark from the reading at the other end.

3. Correct position of the eye is also important for taking measurement. Your eye must be exactly in front of the point where the measurement is to be taken.

Q5. How do you decide whether an object is in motion or at rest?

Ans5. If a body changes its position with respect to its surroundings, it is said to be in motion, and if it does not change its position with respect to its surroundings, it is at rest.

Q6. How can we decide that how fast or slow a motion is.

Ans6. Motion is a change in the position of an object with time.

The change in this position can be determined through distance measurements.

This allows us to know how fast or slow a motion is.

The movement of a snail on the ground, ----SLOW

An aeroplane flying high up in the air - Fast

Q7. Name the S.I. unit of length.

Ans.7 Metre is the unit of length in SI unit.

Q8. The ball is rolling on the ground – Name the type of motion exhibited by it.

Ans.8 the ball undergoes a rectilinear motion as well as rotational motion.

Q9. What do you mean by measurement?

Ans.9 measurement means the comparison of an unknown quantity with a known quantity.

Q10. In how many parts do we express the result of a measurement ?

Ans.10 The result of a measurement is expressed in two parts.

One part is a number. The other part is the unit of the measurement. For example, if in Activity 1, the length of the room is found to be 12cm. 12 is the number and cm is the unit selected for the measurement.

Q11. When is the motion of a body said to be rectilinear ,circular, periodic ?

Ans.11 When objects move along a straight line,the type of motion they possess is rectilinear motion.

When the distance of the object from the centre remains the same, the type of motion It possesses is circular motion.

When an object or a part of it repeats its motion after a fixed interval of time, the type of motion It possesses is periodic motion.

 

Please click the link below to download CBSE Class 6 Science - Motion and Measurement

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Science Study Material
Chapter 1 Food Where Does It Come From
CBSE Class 6 Science Food Where Does It Come From Notes
Chapter 2 Components of Food
CBSE Class 6 Science Components Of Food Notes
Chapter 4 Sorting Materials Into Groups
CBSE Class 6 Science Sorting Of Materials Notes
Chapter 6 Changes Around Us
CBSE Class 6 Science Changes Around Us Notes
Chapter 8 Body Movements
CBSE Class 6 Science Body Movements Notes
CBSE Class 6 Science Forms And Movements Notes
Chapter 9 The Living Organisms and Their Surroundings
CBSE Class 6 Science Living Organisms And Their Surroundings Notes
Chapter 10 Motion and Measurement of Distances
CBSE Class 6 Science Motion And Measurement Notes
Chapter 11 Light Shadows and Reflection
CBSE Class 6 Science Light Shadows And Reflections Notes
Chapter 15 Air Around Us
CBSE Class 6 Science Air Notes Set A
Other Chapters
CBSE Class 6 Science Adaptations Notes

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Online courses for classes XI and XII offered by NCERT

Ministry of Education (MoE), Government of India has launched a platform for offering Massive Open Online Courses (MOOCs) that is popularly known as SWAYAM (Study Webs of Active learning for Young Aspiring Minds) on 9 th July, 2017. NCERT now offers online courses for...

All India Children Educational Audio Video Festival

The Central Institute of Educational Technology (CIET), a constituent unit of National Council of Educational Research and Training (NCERT), is inviting entries for the 26th All India Children’s Educational Audio Video Festival (AICEAVF). This festival showcases the...

Pariksha Pe Charcha 2022

The 5th edition of Pariskhas Pe Charcha the unique interactive program of Hon’ble Prime Minister with students teaches and parents will be held through virtual mode in February, 2022. In order to select participants who will be featured in Pariksha Pe Charcha programme...

CBSE Term 2 Board Examinations

CBSE vide Circular No.Acad-51/2021 dated 5th July, 2021, notified that in the session 2021-2022, Board Examinations would be conducted in two terms, i.e.. Term I and Term II. This decision was taken due to the uncertainty arising out of COVID 19 Pandemic. Term I...

National Youth Day and Birth Anniversary of Swami Vivekananda

Ministry of Education, Govt. of India vide D.O No. 12-4/2021-IS.4 dated 04.01.2022 intimated that 12 January 2022 will be celebrated as “National Youth Day” and “Birth Anniversary of Swami Vivekananda”.   All Schools affiliated to CBSE may celebrate 12 January 2022 as...

Celebration of Matribhasha Diwas Mother Language day

UNESCO has declared 21st February of every year to be celebrated as International Mother Language day to promote dissemination of Mother Language of all, create awareness of linguistic and cultural traditions and diversity across the world and to inspire solidarity...