CBSE Class 6 Science Living Organisms And Their Surroundings Notes

CBSE Class 6 Science - Living Organisms and their Surroundings Learning the important concepts is very important for every student to get better marks in examinations. The concepts should be clear which will help in faster learning. The attached concepts made as per NCERT and CBSE pattern will help the student to understand the chapter and score better marks in the examinations. 

 NOTES TERM-1

Living organisms and their Surroundings

Class-6th

Q1. Define habitat, adaptation, xerophytes and hydrophytes.

Ans. The definitions are as follows:-

a) Habitat- Habitat is the place where an organism lives.

b) Adaptation- Adaptation refers to the presence of specific features or certain habits which enable a plant or animal to live in its surroundings.

c) Xerophytes-Plants which live in dry conditions

d) Hydrophytes-Plants which live in water.

Q2. Leaves of pine tree are needle- like. Why?

Ans. Leaves of pine tree are needle like because this helps the rain water and snow to slide off easily.

Q3. Stem in desert plants is coloured with a thick waxy layer. Why?

Ans. Stem in desert plants is covered with a thin waxy layer so as to reduce the loss of water.

Q4. Classify the following as biotic and abiotic components.

Ans. a) Bacteria- Biotic

b) Humidity- Abiotic

c) Light- Abiotic

f) Dog- Biotic

g) Polar Bear- Biotic

h) Air- Abiotic

d) Precipitation- Abiotic

e) Soil- Abiotic

i) Temperature- Abiotic

j) Water- Abiotic

Q5. Why frogs are called amphibians of animal kingdom?

Ans. Frogs are called amphibians of animal kingdom because they live both in water as well as on land.

Q6. Why rats and snakes stay in deep burrows in land?

Ans. Rats and snakes stay in deep burrows in land so as to stay away from heat.

Q7. Mention two ways in which animals cope up with low temperature?

Ans. The two ways in which animals cope up with low temperature are:

  1.  Thick skin or fur to protect them from cold.
  2.  Yaks have long hair to keep them warm.

Q8. Mention two stimuli that plants respond to.

Ans. The two stimuli are:

  1.  Stem grows towards light.
  2.  Some plants like touch me not close their leaves when we touch it.

Q9. Select the animals which can live in water as well as on land:-

Ans. a) Frog- Yes

b) Duck- No

c) Crocodile- No

d) Human fish- No

e) Monkey- No

Q10. Why lions have eyes in front of their face?

Ans. Lions have eyes in front of their face because this allows it to have a correct idea about the location of its prey.

Please click the link below to download CBSE Class 6 Science - Living Organisms and their Surroundings

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Science Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Conduct of the practical work during the lockdown

CBSE has advised schools to follow the Alternative Calendar developed by NCERT to continue education during the lockdown through alternative modes to achieve learning outcomes. Schools have reportedly started using these calendars and other prescribed pedagogical...

Revised SOP preventive measures followed while conducting examinations

Revised SOP on preventive measures to be followed while conducting examinations to contain spread of COVID-19 issued by Ministry of Health & Family Welfare Examination centres are frequented by large number of students (as well as their parents) and staff till the...

Online Teacher Training Course on Competency based Education in DIKSHA

Competency is a set of skills, abilities, knowledge that helps an individual perform a given task in real life. Every learning should go into the imbibing of these skills to lead a productive and joyful life. The NATIONAL EDUCATION POLICY-2020 calls for shift towards...

Training of CBSE School Teachers on Olabs

Training of CBSE School Teachers on Olabs in collaboration with C-DAC Mumbai: OLabs is a platform jointly developed by the Ministry of Electronics and Telecommunications, Government of India, CDAC, and Amrita University to facilitate a virtual experience of CBSE...

TERI Green Olympiad 2020

Green Olympiad is a value driven project conducted by TERI (The Energy and Resources Institute) for school students annually since 1999. This Olympiad assesses the environment quotient of students and also enhances their understanding on issues related to sustainable...

Keep your kids engaged during Lockdown

Kids are the Future of our Country! Outlines have changed and so should the formats of existence! It is the best time to teach our kids the pleasure of Self-Discipline, Self-Realization and Self-Control. To keep the future generation safe in such unpredictable...

×
Studies Today