CBSE Class 6 Science Body Movements Notes

Download CBSE Class 6 Science Body Movements Notes in PDF format. All Revision notes for Class 6 Science have been designed as per the latest syllabus and updated chapters given in your textbook for Science in Standard 6. Our teachers have designed these concept notes for the benefit of Grade 6 students. You should use these chapter wise notes for revision on daily basis. These study notes can also be used for learning each chapter and its important and difficult topics or revision just before your exams to help you get better scores in upcoming examinations, You can also use Printable notes for Class 6 Science for faster revision of difficult topics and get higher rank. After reading these notes also refer to MCQ questions for Class 6 Science given our website

Body Movements Class 6 Science Revision Notes

Class 6 Science students should refer to the following concepts and notes for Body Movements in standard 6. These exam notes for Grade 6 Science will be very useful for upcoming class tests and examinations and help you to score good marks

Body Movements Notes Class 6 Science

CBSE Class 6 Science - Body Movements. Learning the important concepts is very important for every student to get better marks in examinations. The concepts should be clear which will help in faster learning. The attached concepts made as per NCERT and CBSE pattern will help the student to understand the chapter and score better marks in the examinations. 

NOTES  Class-6th  Term-1 

Body Movements

CBSE_Class_6_Science_Body_Movements

 Q2 Define Joints. Name the various types of movable joints

Ans. A joint is a place where two or more bones meet. Various types of movable joints are-

1 ball and socket joint

2.Pivotal joint

3 .Hinge joint

Q3 Bones are hard and cannot be bent? How do we bend our limbs at the elbow and knees?

Ans. We can bend our limbs at the elbow and knees because of presence of hinge joint .

Q4 What are fixed joints ? Give its example.

Ans. Fixed joints do not allow any movement. eg. bones of our skull.

Q5 What is a ball and socket joint? Give its example.

Ans. In this type of joint ball of one bone is fitted in the socket of another bone .eg hip joint

Q6 How are we able to move our head up and down and sideways?

Ans. Pivotal joint

Q7 Name the joint that allows movement in one plane only?

Ans. Hinge joint

Q8 Define pivotal joint.

A In this joint rounded surface of one bone fits into the ring formed by the other.

Q9 What is the significance of human skeleton? (2 points)

Ans. 1 It provides support to the body and give specific shape to it

2 It helps to protect delicate organs.

Q10 What is a rib cage?

Ans. Chest bone and backbone together form a box called ribcage

Q11 What are the important organs protected by ribcage?

Ans. Heart and lungs

Q12 How many bones are present in our shoulder?

Ans. Two

Q13 Differentiate between bone and cartilage?

Ans. Bone is hard and inflexible and cartilage is soft and flexible

Q14 What is the main function of a muscle and how does it work?

Ans. Muscles help in movement by contraction and relaxation. Muscles move bones by contracting and thus pulling them but they cannot push back. That is why muscles work in pairs. One muscle pulls the bone away from the joint and another pulls it back.

Q15 Why do we say that earthworm are friends of farmers?

Ans. Earthworm decomposes organic waste and makes the soil more airy.

Q16 How does earthworm fix its body parts to the ground?

Ans. Bristles help to get a good grip on the surface of the ground.

Q17 What area the special features that help a bird to fly?

Ans. Birds have following featuresa)

a) Wings to fly.

b) streamlined body which reduces air resistance.

C) hollow bones which make them light in weight

Q18 What are the different body parts used by cockroach for its movements?

Ans. It has 3 pair of legs and 2 pairs of wings which helps it to fly and climb.

Q19 What is the significance of streamlined body in fishes?

Ans. This reduces water resistance and make it easy for fish to swim.

Q20 What is the importance of fins in fish?

Ans. It helps them to swim.

 

Please click the link below to download CBSE Class 6 Science - Body Movements

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Science Study Material
Chapter 1 Food Where Does It Come From
CBSE Class 6 Science Food Where Does It Come From Notes
Chapter 2 Components of Food
CBSE Class 6 Science Components Of Food Notes
Chapter 4 Sorting Materials Into Groups
CBSE Class 6 Science Sorting Of Materials Notes
Chapter 6 Changes Around Us
CBSE Class 6 Science Changes Around Us Notes
Chapter 8 Body Movements
CBSE Class 6 Science Body Movements Notes
CBSE Class 6 Science Forms And Movements Notes
Chapter 9 The Living Organisms and Their Surroundings
CBSE Class 6 Science Living Organisms And Their Surroundings Notes
Chapter 10 Motion and Measurement of Distances
CBSE Class 6 Science Motion And Measurement Notes
Chapter 11 Light Shadows and Reflection
CBSE Class 6 Science Light Shadows And Reflections Notes
Chapter 15 Air Around Us
CBSE Class 6 Science Air Notes Set A
Other Chapters
CBSE Class 6 Science Adaptations Notes

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

National Youth Day and Birth Anniversary of Swami Vivekananda

Ministry of Education, Govt. of India vide D.O No. 12-4/2021-IS.4 dated 04.01.2022 intimated that 12 January 2022 will be celebrated as “National Youth Day” and “Birth Anniversary of Swami Vivekananda”.   All Schools affiliated to CBSE may celebrate 12 January 2022 as...

All India Children Educational Audio Video Festival

The Central Institute of Educational Technology (CIET), a constituent unit of National Council of Educational Research and Training (NCERT), is inviting entries for the 26th All India Children’s Educational Audio Video Festival (AICEAVF). This festival showcases the...

Board Exams Date Sheet Class 10 and Class 12

Datesheet for CBSE Board Exams Class 10  (Scroll down for Class 12 Datesheet) Datesheet for CBSE Board Exams Class 12

CBSE Term 2 Board Examinations

CBSE vide Circular No.Acad-51/2021 dated 5th July, 2021, notified that in the session 2021-2022, Board Examinations would be conducted in two terms, i.e.. Term I and Term II. This decision was taken due to the uncertainty arising out of COVID 19 Pandemic. Term I...

Celebration of Matribhasha Diwas Mother Language day

UNESCO has declared 21st February of every year to be celebrated as International Mother Language day to promote dissemination of Mother Language of all, create awareness of linguistic and cultural traditions and diversity across the world and to inspire solidarity...

CBSE Science Challenge 2021 22

Science is inexplicably linked with our lives and helps us to understand the world around us better. Scientific and technological developments contribute to progress and help improve our standards of living. By engaging with this subject, students learn to think, solve...