CBSE Class 6 Science Light Shadows And Reflections Notes

Download CBSE Class 6 Science Light Shadows And Reflections Notes in PDF format. All Revision notes for Class 6 Science have been designed as per the latest syllabus and updated chapters given in your textbook for Science in Standard 6. Our teachers have designed these concept notes for the benefit of Grade 6 students. You should use these chapter wise notes for revision on daily basis. These study notes can also be used for learning each chapter and its important and difficult topics or revision just before your exams to help you get better scores in upcoming examinations, You can also use Printable notes for Class 6 Science for faster revision of difficult topics and get higher rank. After reading these notes also refer to MCQ questions for Class 6 Science given our website

Light Shadows And Reflections Class 6 Science Revision Notes

Class 6 Science students should refer to the following concepts and notes for Light Shadows And Reflections in standard 6. These exam notes for Grade 6 Science will be very useful for upcoming class tests and examinations and help you to score good marks

Light Shadows And Reflections Notes Class 6 Science

CBSE Class 6 Science - Light, Shadows and Reflections Learning the important concepts is very important for every student to get better marks in examinations. The concepts should be clear which will help in faster learning. The attached concepts made as per NCERT and CBSE pattern will help the student to understand the chapter and score better marks in the examinations. 

 CLASS 6 

LIGHT,SHADOWS AND REFLECTIONS 

NOTES   TERM -1     (2013-2014) 

Ql.  Does the flame of a gas stove emit light?

Ans. Yes. 

Q2.  What is rectilinear propagation of light? 

Ans. Light travels in a straight line. 

Q3.  Write the names of 4 different sources of light? 

Ans. Bulb, sun, stars, firefly 

Q4.  Give one example of living thing which emits light? 

Ans. Jugnu (firefly) 

Q5.  Sometimes you are able to see sun or moon behind the clouds .What can you say ability of such clouds to transmit light? 

Ans. Yes, clouds transmit light. 

Q6.   Image formed in a pinhole camera is inverted .Why? 

Ans. It is inverted because of the rectilinear propagation of light. 

Q7.  Can you suggest the shape of the shadows? 

Ans. It is usually similar to the object.          

Q8. Does the length of shadow change from season to season?  

Ans.Yes if observed at same time . 

Q9. What is shadow?

Ans. A dark patch formed behind an opaque object when it is placed in the path of light.

Q10. What do you mean by reflection of light?

Ans. Coming back of light ray incident on a surface is called reflection.

Q11. What is the principle of working f a pin hole camera?

Ans. A pinhole camera is based on rectilinearpropagation of light?

Q12. Can light pass through opaque objects?

Ans. No

Q13. What is an artificial source of light?

Ans. Man made sources of light. For example: electric bulb, candle etc.

Q14. Classify the following into transparent, translucent, and opaque objects. (Glass, air, oil paper, rubber sheet)

Ans. Transparent: air, glass Translucent: oil paper Opaque: rubber sheet

Q15. Name two artificial sources of light?

Ans. Electric bulb, candle

Q16. Name one transparent and one opaque body?

Ans. Transparent: air

        Opaque: stone

 QUESTIONS

Ql. Define reflection of light?

Ans. The process of returning (Or bouncing back) the light to the same medium after Striking a surface is called reflection of light.

Q2. What is a reflector?

Ans. A surface which reflects the light is called reflector.

Q3. Give one example of most commonly used reflector?

Ans. Looking glass or plane mirror

Q4. Does the reflection of light from the surface similar to the bouncing back of a rubber ball after it strikes from a ball? Explain.

Ans. Yes, because of reflection, light falling on a surface bounces back to the same medium.

Q5. Give the difference between virtual image and real image?

Ans. 

        Real image                                                         Virtual image

It can be obtained on a screen                           It can't be obtained on a screen.

It is always inverted.                                          It is always upright (i.e. erect)

Real image is formed in                                    Virtual image is formed behind

front of the mirror.                                             the mirror.

Q6. Give the properties of the image formed by the pane mirror?

Ans. l. The image formed by plane mirror is erect and virtual.

2. Size of the image formed by plane mirror is equal to the size of the object.

3. The distance of the image behind the plane mirror is equal to the distance of the object from the mirro

Q7. Define luminous objects?

Ans. The objects which emit light are called luminous objects.

Q8. What is light?

Ans. Light is a form of energy which produces the sensation of sight.

Q9. What are non luminous objects?

Ans. Objects which do not emit their own light.

QlO. Why do objects in a room become visible even if sunlight does not enter it?

Ans. The objects in a room become visible, even if the sunlight does not enter the room because the air around the objects allows the scattered light to pass through it and we can see the objects.

Qll. How can you convert a transparent glass sheet into a translucent glass sheet?

Ans. By covering one side with butter paper.

Ql2. Does the colour of the shadow depend upon the colour of the object?

Ans. No, it is always dark.

Ql3. n a completely dark room, if you hold up a mirror in front of you, will you see a reflection of yourself in the mirror?

Ans. No, because there is no source of light .We can see our image only when light is reflected from the mirror.

Ql4. Give few examples of opaque, translucent and transparent objects?

Ans. Opaque: a piece of rock, a sheet of aluminium, a mirror, a wooden board, a wall a sheet, a sheet of cardboard, a CD

Translucent: a sheet of polythene , smoke, fog, a sheet of carbon, a sheet of cellophane.

Transparent: air, water, a sheet of plane glass

Q15. What do you understand by lateral inversion?

Ans. The right side of the object appears to be the left side of its image and vice-versa This is called lateral inversion.

Ql6. Give one example to show that light travels in a straight line?

Ans. When sunlight falls on a solid object like a building or a stone, a shadow is formed behind the solid object (opaque object) .This shows that light travels in a straight line.

Ql7. Distinguish between transparent, translucent and opaque materials?

Ans. Transparent materials: which allow light to pass through them and through which we can see clearly are known as transparent materials.

Translucent materials: substances through which light can pass partially and through which we can't see clearly are called translucent materials.

Opaque materials: substances which don't allow light to pass through them at all are called opaque materials.

Ql8. Can the opaque object cast shadow?

Ans. In the presence of light, opaque objects act as obstacles to propagate (travel) light and form a shadow behind them

QUESTIONS

Ql. How are shadows formed?

Ans. Light coming from the source of light falling on the objects gets obstructed by the objects and does not go ahead. So, a shadow is formed.

Q2. How can we protect our eyes while glaring at a strong source of light?

Ans. By placing our hand in front of our eyes, light coming from the source does not fall on our eyes directly. (Since we know light travels in a straight line.)

Q3. What happens when light falls on an object?

Ans. l. It is almost completely transmitted through the object.
2. Only one part of it may be transmitted and the rest is absorbed or spread out.
3. It may not be allowed to pass through at all.

Q4. Consider a wooden stick about half a meter long. Fix one end of it in open ground where there are no trees and buildings near it. Look its shadow in the morning and mark its points of shadow. Note the direction of sun with respect to stick. Where is shadow of the object formed?

Ans. The shadow of the object is formed in the direction opposite to the side of the source light i.e. it is formed opposite to the direction of the sun. This activity also shows that shadow moves according to the movement of the sources of light and the length of the shadow changes with time and the shadow of an object is formed in the direction opposite to that of the source of light.

 

Please click the link below to download CBSE Class 6 Science - Light, Shadows and Reflections

Tags: 

 


Click to View or Download pdf file
Click for more Science Study Material
Chapter 1 Food Where Does It Come From
CBSE Class 6 Science Food Where Does It Come From Notes
Chapter 2 Components of Food
CBSE Class 6 Science Components Of Food Notes
Chapter 4 Sorting Materials Into Groups
CBSE Class 6 Science Sorting Of Materials Notes
Chapter 6 Changes Around Us
CBSE Class 6 Science Changes Around Us Notes
Chapter 8 Body Movements
CBSE Class 6 Science Body Movements Notes
CBSE Class 6 Science Forms And Movements Notes
Chapter 9 The Living Organisms and Their Surroundings
CBSE Class 6 Science Living Organisms And Their Surroundings Notes
Chapter 10 Motion and Measurement of Distances
CBSE Class 6 Science Motion And Measurement Notes
Chapter 11 Light Shadows and Reflection
CBSE Class 6 Science Light Shadows And Reflections Notes
Chapter 15 Air Around Us
CBSE Class 6 Science Air Notes Set A
Other Chapters
CBSE Class 6 Science Adaptations Notes

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Board Exams Date Sheet Class 10 and Class 12

Datesheet for CBSE Board Exams Class 10  (Scroll down for Class 12 Datesheet) Datesheet for CBSE Board Exams Class 12

Pariksha Pe Charcha 2022

The 5th edition of Pariskhas Pe Charcha the unique interactive program of Hon’ble Prime Minister with students teaches and parents will be held through virtual mode in February, 2022. In order to select participants who will be featured in Pariksha Pe Charcha programme...

Heritage India Quiz 2021 2022

CBSE Heritage India Quiz is conducted every year to raise the awareness about the preserving human heritage, diversity and vulnerability of the India's built monuments and heritage sites. It is an attempt of the Board to motivate the future generations of this country...

All India Children Educational Audio Video Festival

The Central Institute of Educational Technology (CIET), a constituent unit of National Council of Educational Research and Training (NCERT), is inviting entries for the 26th All India Children’s Educational Audio Video Festival (AICEAVF). This festival showcases the...

Celebration of Matribhasha Diwas Mother Language day

UNESCO has declared 21st February of every year to be celebrated as International Mother Language day to promote dissemination of Mother Language of all, create awareness of linguistic and cultural traditions and diversity across the world and to inspire solidarity...

CBSE Term 2 Board Examinations

CBSE vide Circular No.Acad-51/2021 dated 5th July, 2021, notified that in the session 2021-2022, Board Examinations would be conducted in two terms, i.e.. Term I and Term II. This decision was taken due to the uncertainty arising out of COVID 19 Pandemic. Term I...