NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 14 How Big How Heavy have been provided below and is also available in Pdf for free download. The NCERT solutions for Class 5 Mathematics have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Class 5 by CBSE, NCERT and KVS. Questions given in NCERT book for Class 5 Mathematics are an important part of exams for Class 5 Mathematics and if answered properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise answers for NCERT Class 5 Mathematics and also download more latest study material for all subjects. Chapter 14 How Big How Heavy is an important topic in Class 5, please refer to answers provided below to help you score better in exams

## Chapter 14 How Big How Heavy Class 5 Mathematics NCERT Solutions

Class 5 Mathematics students should refer to the following NCERT questions with answers for Chapter 14 How Big How Heavy in Class 5. These NCERT Solutions with answers for Class 5 Mathematics will come in exams and help you to score good marks

### Chapter 14 How Big How Heavy NCERT Solutions Class 5 Mathematics

**1. A stage platform is made with 5 Math-Magic books. The volume of this stage is the same as ______ cm cubes.**

**Ans.** 546 cm.

**2. Guess the volume of these things in cm cubes. **

**(a) A matchbox is about ___ cm cubes.**

**Ans.** (a) 24 cm.

**(b) A geometry box is about ___cm cubes.**

**Ans.** (b) 90 cm.

**(c) An eraser is about __ cm cubes.
Ans.** (c) 6 cm.

**2. How will you check your guess?**

**Ans. In case of matchbox:** It is about 6 cm long, 4 cm wide and 1 cm thick. So, 6 x 4 x 1 i.e. 24 cm cubes will fit in it. Therefore, guess is correct.

**In case of geometry box:** It is about 16 cm long, 6 cm wide and 1 cm thick. So, 16 x 6 1 i.e. 96 cm cubes will fit in it.

**In case of eraser:** It is about 3 cm long, 2cm wide and 1 cm thick. So, 3 x 2 x 1 i.e. 6 cm cubes will fit in it.

**3. Matchbox Play: Tanu is making a stage with matchboxes. She first puts 14 matchboxes like this in the first layer. She makes 4 such layers and her stage looks like this.**

**(a) She used __ matchboxes to make this stage.**

**Ans.** (a) 4 x 14 = 56.

**(b) The volume of one matchbox is the same as 10 cm cubes. Then the ****volume of this stage is same as __ cm cubes.**

**Ans.** (b) 560 cm.

**(c) If all these cubes are arranged in a line, how long will that line be?**

**Ans.** (c) 56 cm.

**(d) Which has more volume- your Math-Magic book or Tanu’s platform?**

**Ans.** (d) Tanu’s platform has more volume.'

**4. With your friend’s collect many empty matchboxes of the same size.**

**Measure the sides and write here.**

**Ans. **My matchbox is 3 cm wide. It is 5 cm long. It is 1 cm high.

**5. Use 56 matchboxes to make platforms of different height. Fill this table.**

**Ans.**

The volume of each platform if equal to 56 matchboxes.

**6. Mohan arranged his matchboxes like this.**

**How many matchboxes did he use to make it? What is its volume in ****matchboxes? ___ matchboxes.**

**Ans. **Mohan first puts 4 x 4 = 2=16 matchboxes on the lower most layer. In the second he puts 3 x 3 = 9 matchboxes. In the third he puts 2 x 2 = 4 matchboxes and 1 matchboxes on the top most layer.

Total number of matchboxes used = (16 + 9 +4 +1) = 30

**7. How big is your cube?**

**(a) How long is the side of your cube?**

**Ans. **a) The side of the cube is 7 cm.

**(b) How many centimetres cubes can be arranged along its:**

**Length? _______**

**Width? _______**

**Height? ______**

**Ans. **(b) Number of centimetres cubes that can be arranged along its:

Length = 7 Width= 7 and Height =7.

**(c) Answer Thimpu’s questions:**

**To make the first layer on the table how many cm cubes will I use? How ****many such layers will I need to make?**

**Ans. **(c) 49 cm cubes are needed for the first layer.

7 such layers are needed to make the cube.

**(d) So the total cm cubes = ____**

**Ans. **d) The total cm cubes = 343.

**(e) The volume of the paper cube is same as __ cm cubes.**

**Ans. **(e) The volume of the paper cubes is same as 343 cm cubes.

**8. Anan made big cube having double the side of your paper cube. How many ****of the ****your paper cubes will fit in it? Try doing by collecting all the cubes made in ****your class.**

**Ans. **Side of Anan’s cube = 2 x 7 cm = 14 cm

In its first layer, we can arranged 2 x 2= 4 paper cubes (of side 7 cm). And 2 such layers of 4 paper cubes each can be packed. So, in Anan’s cube, we can arranged

4 x 2 = 8 cubes.

**9. Ganesh and Dinga went to pack 4000 centimetre cubes in boxes. These ****are to be sent to a school. There are three different boxes available for ****packing.**

**(a) What is your guess? Who is right?**

**Ans. **(a) I think Ganesh is right.

**(b) How can Ganesh and Dinga test their guesses before packing the cubes ****in the boxes? Discuss with your friend.**

**Ans. **(b) Ganesh and Dinga should find the number of cubes to be fitted in the first layer and find the number of layers to fill the cubes. Their products gives us the total number of cubes that can be packed in each cube. In this way, they are able to check up their guesses.

**(c) Use Ganesh’s method and write:**

**_____ centimetre cubes can be arranged in box B.**

**_____ centimetre cubes can be arranged in box C.**

**Ans. **(c) In first layer of box B, we can arrange 11 x 11 = 121 cubes. And 10 such layers of 121 cubes each can be packed. So, 121 x 10 = 1210 centimetre cubes can be arranged in box B.

In first layer of box C, we can arrange 15 x 9 = 135 cubes. And 10 such layers of 135 cubes each can be packed. So, 135 x 10 = 1350 centimetre cubes can be arranged in box C.

**(d) So___ centimetre cubes in all can be packed in the three boxes.**

**Ans. **(d) So, 2000 + 1210 + 1350 + = 4560 centimetre cubes in all can be packed in the three boxes.

**10. (a) For 6 days, each person will need**

**Rice and flour __ g**

**Pulses ___ g**

**Dried onion __ g**

**Ans.** (a) For 6 days, each person will need

Rice and flour = 6 x 200 = 1200 g

Pulses = (1200/3) = 400 g

Dried onions = 6 x 10 = 60 g

**(b) How much of fresh tomatoes should be dried for 6 days for 10 people?**

**Ans.** (b) Dried tomatoes need for 6 days for 10 people

= 6 x 10 x 10 = 600 g

**(c) What is the total weight of food (for 6 days) in each person’s bag?**

**Ans. **(c) The total weight of food (for 6 days) in each person’s bag

= 1200 g + 400 g + 60 g + 50 x 6 g + 50 x 6 g + 40 x 6 g + 10 x 6g + 40 x 6g + 5 x 6g + 10 x 6g

= (1200 + 400 + 60 + 300 + 240 + 60 + 240 + 30 + 60) = 2890 g

**11. Can you guess the weight of the heaviest animal on this Earth? No, it’s ****not me. I weigh only 5000 kg! It is the Blue Whale. Its weight is around 35 ****times more than me. So how many thousand kg does it weight?**

**Ans. **The weight of the blue whale = 35 x 5000kg = 175000 kg = 175 thousand kg.

**12. Guess how many children of your weight will be equal to the weight of an ****elephant of 5000 kg.**

**Ans. **Since my weight is 31 kg, I think that about 160 children of my weight will be equal to the weight of an elephant of 5000 kg.

**13. At birth, a baby elephant weighs around 90 kg. How much did you weigh ****when you were born? Find out. How many times is a baby elephant heavier ****than you were at birth?**

**Ans. **Weight of a baby elephant at birth = 90 kg

My weight at the time of birth = 3 kg

Therefore, a baby elephant was 90/3 = 30 times heavier than me at birth.

**14. If a grown up elephant eats 136 kg of food in a day than it will eat around ****__ kg in a month. Guess about how much it will eat in a year.**

**Ans. **Weight of food eaten by a grown elephant in 1 day = 136 kg

Weight of food eaten by a grown elephant in 1 month i.e. 30 days = 136 x 30 kg = 4080kg

Weight of food eaten by a grown elephant in a year i.e. 12 months

= 4080 x 12 kg = 48960 kg

**15. Shahid works in a bank. He sits at the cash counter. Whenever there are too many coins he does not them. He just weighs them. Can you hold these coins and say which is the heaviest?**

**(1) How many coins are there in a sack of 5 rupees coins if it weigh:**

**(a) 18 kg?**

**Ans. **(a) Since 1 kg = 1000 g. So, 18 kg = 18000 g.

If one coin weights 9g, then the sack weighing 18000 g has 18000/9 = 2000 coins in it.

**(b) 54 kg?**

**Ans. **(b) Since 1 kg = 1000 g. So, 54 kg = 54000 g.

If one coin weights 9g, then the sack weighing 54000 g has 54000/9 = 6000 coins in it.

**(c) 4500g?**

**Ans. **(c) If one coin weighs 9g, then the sack weighing 4500 g has 4500/9= 500 coins in it.

**(d) 2kg and 250g?**

**Ans. **(d) 2 kg and 250 g = 2 x 1000g + 250 g = 2000 g + 250 g = 2250 g.

If one coin weighs 9g, then the sack weighing 2250 g has 2250/9 = 250 coins in it.

**(e) 1 kg and 125 g?
Ans. **(e) 1 kg and 125 g = 1 x 1000 g + 125 g = 1000 g + 125 g = 1125 g

If one coin weighs 9g, then the sack weighing 4500 g has 1125/9 = 125 coins in it.

**(2) A 2 rupee coin weighs 6 g. What is the weight of a sack with:**

**(a) 2200 coins? ___ kg ____ g**

**Ans. **(a) Weight of 2 rupee coins = 6 g

Weight of 2200 such coins = 2200 x 6 g = 13200 g = 13000 g + 200 g = 13 kg 200g

**(b) 3000 coins? ____ kg**

**If 100 one rupee coins weigh 485 g then how much will 10000 coins weigh?**

**__ kg __ g.**

**Ans. **(b) Weight of 2-rupee coins= 6 g

Weight of 3000 such coins =3000 6g = 18000 g = 18 x 1000 g = 18 kg

If 100 one-rupee coins weigh 485 g, then 10000 such coins weigh

= 485 x 100 g = 48500 g = 48 x 1000 g = 500 g = 48 kg 500 g

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 1 The Fish Tale |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 2 Shapes and Angles |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 3 How Many Squares |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 4 Parts and Wholes |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 5 Does it look the same |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 6 Be my multiply |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 7 Can you see the pattern |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 8 Mapping Your Way |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 9 Boxes And Sketches |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 10 Tenths And Hundredths |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 11 Area and its Boundary |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 12 Smart Charts |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 13 Ways of Multiply and Divide |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 14 How Big How Heavy |

## More Study Material

### NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 14 How Big How Heavy

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 14 How Big How Heavy is available on our website www.studiestoday.com for free download in Pdf. You can read the solutions to all questions given in your Class 5 Mathematics textbook online or you can easily download them in pdf.

### Chapter 14 How Big How Heavy Class 5 Mathematics NCERT Solutions

The Class 5 Mathematics NCERT Solutions Chapter 14 How Big How Heavy are designed in a way that will help to improve the overall understanding of students. The answers to each question in Chapter 14 How Big How Heavy of Mathematics Class 5 has been designed based on the latest syllabus released for the current year. We have also provided detailed explanations for all difficult topics in Chapter 14 How Big How Heavy Class 5 chapter of Mathematics so that it can be easier for students to understand all answers.

**NCERT Solutions Chapter 14 How Big How Heavy Class 5 Mathematics**

Class 5 Mathematics NCERT Solutions Chapter 14 How Big How Heavy is a really good source using which the students can get more marks in exams. The same questions will be coming in your Class 5 Mathematics exam. Learn the Chapter 14 How Big How Heavy questions and answers daily to get a higher score. Chapter 14 How Big How Heavy of your Mathematics textbook has a lot of questions at the end of chapter to test the students understanding of the concepts taught in the chapter. Students have to solve the questions and refer to the step-by-step solutions provided by Mathematics teachers on studiestoday to get better problem-solving skills.

**Chapter 14 How Big How Heavy Class 5 NCERT Solution Mathematics**

These solutions of Chapter 14 How Big How Heavy NCERT Questions given in your textbook for Class 5 Mathematics have been designed to help students understand the difficult topics of Mathematics in an easy manner. These will also help to build a strong foundation in the Mathematics. There is a combination of theoretical and practical questions relating to all chapters in Mathematics to check the overall learning of the students of Class 5.

**Class 5 NCERT Solution Mathematics Chapter 14 How Big How Heavy**

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 14 How Big How Heavy detailed answers are given with the objective of helping students compare their answers with the example. NCERT solutions for Class 5 Mathematics provide a strong foundation for every chapter. They ensure a smooth and easy knowledge of Revision notes for Class 5 Mathematics. As suggested by the HRD ministry, they will perform a major role in JEE. Students can easily download these solutions and use them to prepare for upcoming exams and also go through the Question Papers for Class 5 Mathematics to clarify all doubts

You can download the NCERT Solutions for Class 5 Mathematics Chapter 14 How Big How Heavy for latest session from StudiesToday.com

Yes, you can click on the link above and download NCERT Solutions in PDFs for Class 5 for Mathematics Chapter 14 How Big How Heavy

Yes, the NCERT Solutions issued for Class 5 Mathematics Chapter 14 How Big How Heavy have been made available here for latest academic session

You can easily access the links above and download the Chapter 14 How Big How Heavy Class 5 NCERT Solutions Mathematics for each chapter

There is no charge for the NCERT Solutions for Class 5 Mathematics Chapter 14 How Big How Heavy you can download everything free

Regular revision of NCERT Solutions given on studiestoday for Class 5 subject Mathematics Chapter 14 How Big How Heavy can help you to score better marks in exams

Yes, studiestoday.com provides all latest NCERT Chapter 14 How Big How Heavy Class 5 Mathematics solutions based on the latest books for the current academic session

Yes, studiestoday provides NCERT solutions for Chapter 14 How Big How Heavy Class 5 Mathematics in mobile-friendly format and can be accessed on smartphones and tablets.

Yes, NCERT solutions for Class 5 Chapter 14 How Big How Heavy Mathematics are available in multiple languages, including English, Hindi