NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 13 Ways of Multiply and Divide have been provided below and is also available in Pdf for free download. The NCERT solutions for Class 5 Mathematics have been prepared as per the latest syllabus, NCERT books and examination pattern suggested in Class 5 by CBSE, NCERT and KVS. Questions given in NCERT book for Class 5 Mathematics are an important part of exams for Class 5 Mathematics and if answered properly can help you to get higher marks. Refer to more Chapter-wise answers for NCERT Class 5 Mathematics and also download more latest study material for all subjects. Chapter 13 Ways of Multiply and Divide is an important topic in Class 5, please refer to answers provided below to help you score better in exams

## Chapter 13 Ways of Multiply and Divide Class 5 Mathematics NCERT Solutions

Class 5 Mathematics students should refer to the following NCERT questions with answers for Chapter 13 Ways of Multiply and Divide in Class 5. These NCERT Solutions with answers for Class 5 Mathematics will come in exams and help you to score good marks

### Chapter 13 Ways of Multiply and Divide NCERT Solutions Class 5 Mathematics

**1. Use Bela’s method to multiply these numbers.**

**(a) 32 x 46**

**Ans. **(a)

3 2

x __4 6__

1 9 2

+ __1 2 8 0
1 4 7 2__

**(b) 67 x 18**

**Ans. **(b)

6 7

x __1 8__

5 3 6

+ __6 7 0
1 2 0 6__

2. Do these in your notebook using Bela’s method:

**(a) 47 19**

**Ans. **(a)

4 7

x __1 9__

4 2 3

+__4 7 0
8 9 3__

**(b) 188 x 91**

**Ans. **(b)

18 8

x__ 9 1__

1 8 8

+__1 6 9 2 0
1 4 7 2__

**(c) 63 x 57**

**Ans. **(c)

6 3

x __5 7__

4 4 1

+__3 1 5 0
3 5 9 1__

**(d) 225 x 22**

**Ans. **(d)

22 5

x __2 2__

4 5 0

+ __4 5 0 0
4 9 5 0__

**(e) 360 x 12**

**Ans.** (e)

36 0

x __1 2__

7 2 0

+ __3 6 0 0
4 3 2 0__

**3. Shantaram is a special cook who comes only on party days. Last year he was called for only 28 days. For each day he has to be paid Rs. 165. Find out how much money he will get in all?**

**Ans.** Shantaram’s one day wages = Rs. 165

Shantaram’s 28 days wages = Rs. (165 x 28)

16 5

x __2 8__

1 3 2 0

+ __3 3 0 0
4 6 2 0__

Hence, Shantaram will be paid Rs. 4620.

**4. If he called for all days for the year, how much salary will he get?**

**Ans. **Shantaram’s one day salary = Rs. 165

Shantaram’s one year i.e. 365 days salary = Rs. (165 x 365)

1 6 5

x __3 6 5__

8 2 5

+ 9 9 0 0

+ __4 9 5 0 0
6 0 2 2 5__

Hence, Shantaram gets a salary of Rs. 60225.

**5. Now find the salaries of the minister and horse rider for 1 year.**

**Ans. **For the minister:

Minister’s salary for 1 day = Rs. 195

Minister’s salary for 1 year i.e, 365 days = Rs. (195 x 365)

1 9 5

x __3 6 5__

9 7 5

+ 17 7 0 0

+ __5 8 5 0 0
7 1 1 7 5__

Hence, the salary of Minister of 1 year is Rs. 71175.

For the horse rider:

Horse rider’s salary for one day = Rs. 76

Horse rider’s salary for 1 year i.e. 365 days = Rs.(76 x 365)

36 5

x

__7 6__

2 1 9 0

+

__2 5 5 5 0__

2 7 7 4 0

2 7 7 4 0

Hence, the salary of horse rider for 1 year is Rs. 27740.

**6. Years and Years**

**(a) How many glasses will he drink in one month?**

**Ans.** (a) Number of glasses of water Sohan drinks in one month i.e. 30 days = (8 x 30) = 240

**(b) How many glasses will he drink in one year?**

**Ans.** (b) Number of glasses of water Sohan drinks in one year i.e. 365 days = (8 x 365)

= 2920

**(c) If 125 people living in a colony drink 8 glasses of water in a day, how ****much water will they drink in a year.**

**Ans. **(c) Number of glasses of water a person drinks in 1 day =8

Number of glasses of water 125 persons drink in one day = (8 x 125) = 1000

Number of glasses of water 125 persons drink in one year = (365 x 1000) = 365000

**7. If Soha’s heart beats 72 times in one minute, how many times does it beat ****in one hour.**

**(a) Now find out how many times it beats in one day.**

**Ans. **(a) Number of times of Soha’s heart beats in 1 minute =72

Number of times Soha’s heart beats in one hour i.e. in 60 minutes = (72 x 60)

= 4320

And Number of times Soha’s heart beats in one day i.e. in 24 hours = (4320 x 24)

We have,

4 3 2 0

x __2 4__

1 7 2 8 0

+__8 6 4 0 0
1 0 3 6 8 0__

**(b) Count your heart beats to find out how many times your heart beats in ****one week?**

**Ans. **(b) On counting I find that my hearts 71 times in one minute.

My heart beats (71 x 60) = 4260 times in one hour

My heart beats (4260 x 24) = 102240 times in a day.

My heart beats (102240 x 7) = 715680 times in one week.

**(c) A baby elephant drinks around 1.2 L of milk everyday. How much milk will ****it drink in two years?**

**Ans. **(c) Number of days in 2 years = (2 x 365) = 730

Milk consumption of baby elephant in 1 day = 12 L

Milk consumption of baby elephant in 2 years i.e. 730 days

73 0

x __1 2__

1 4 6 0

+ __7 3 0 0
8 7 6 0__

Hence, the baby elephant drinks 8760 L of milk in 2 years.

**(d) A baby blue whale drinks around 200 L of milk in one day. Just imagine**

**how much milk that is! Find out in how many days your family would use 200**

**L milk. How much milk would the baby blue whale drink in eight months?**

**Ans. **(d) Milk consumption of baby whale per day = 200 L

My family will use 200 L milk at the rate of 20 L per day (200/20) i.e. 10 days

Milk consumption of baby whale in one month i.e. in 30 days = (200 x 30) L = 6000L

Milk consumption of baby whale in 8 months = (6000 x 8) L = 48000 L.

**8. Karunya- The Landlord**

**Karunya bought three fields**

**(a) Find the area of all the three fields.**

**Field (A) …. Square metre.**

**Field (B) …. Square metre.**

**Field (C) …. Square metre.**

**He bought field (A) at the rate of Rs. 95 for a square metre , field (B) at Rs.****110 for a square metre and field (C) at Rs. 120 for a square metre.**

**Ans. **(a) We know that Area of rectangle = Length Breadth To find the area of fields A, B and C, we have to find 28 x 27, 36 x12 and 27 x 19 respectively.

We have,

2 8

x __2 7__

1 9 6

+ __5 6 0
7 5 6__

3 6

x __1 2__

7 2

+ __3 6 0
4 3 2__

**(b) Find the cost of all three fields.**

**Ans. **(b) Area of Field (A) = 756 square metre

Area of Field (B) = 432 square metre

Area of Field (C) = 513 square metre

Cost of field (A) at the rate of Rs 95 per square metre = Rs. (95 756) = Rs 71820

7 5 6

x __9 5__

3 7 8 0

+ __6 8 0 4 0
7 1 8 2 0__

Cost of field (B) at the rate of Rs. 110 per square metre = Rs. (110 x 432) = Rs.47520

1 1 0

x

__4 3 2__

2 2 0

+ 3 3 0 0

+

__4 4 0 0 0__

4 7 5 2 0

4 7 5 2 0

Cost of field (C) at the rate of Rs. 120 per square metre = Rs (120 x 513) = Rs. 61560

1 2 0

x

__5 1 3__

3 6 0

+ 1 2 0 0

+

__6 0 0 0 0__

6 1 5 6 0

6 1 5 6 0

Total costs of these fields = Rs. 71820 + Rs. 47520 + Rs. 61560

= Rs. 180900

**9. Tulsi and her husband work on Karunya’s farm. The Government has said ****that farm workers should be paid at least Rs 71 for one day’s work. But he ****pays Rs. 55 to Tulsi and Rs. 58 to her husband.**

**If Tulsi works for 49 days, how much money does she get?**

**If her husband works for 42 days, how much money does he get?**

**Find the money they earn together.**

**Ans. **Tulsi one day’s wage = 55 = Rs. (55 x 49)

5 5

x __4 9__

4 9 5

+ __2 2 0 0
2 6 9 5__

Hence, Tulsi gets Rs. 2695 for her work.

Husband’s one-day wage = Rs. 58

Husband’s 42 day’s wage = Rs. (58 x 42)

We have,

5 8

x

__4 2__

1 1 6

+

__2 3 2 0__

2 4 3 6

2 4 3 6

Hence, Tulsi’s husband gets Rs. 2436 for his work.

Money they earned together = Rs. (2695 + 2436) = Rs. 5131

**10. The table shows the amount fixed by four states.**

**(a) For farmwork which state has fixed the highest amount? Which state has ****fixed the lowest?**

**Ans. **(a) Haryana has fixed the highest salary for one day of the farmworkers whereas Rajasthan has fixed the lowest.

**(b) Bhairon Singh is a worker in Rajasthan? If he works for 8 weeks on the**

**farm, how much will he earn?**

**Ans.** (b)Bhairon Singh’s 1-day earning = Rs. 73

Bhairon Singh’s 1 week earning = Rs. (73 x 7) = Rs. 511

Bhairon Singh’s 8 weeks earning = Rs. (8 x 511) = Rs. 4088

**(c) Neelam is a worker in Haryana. If she works for 2(1/2) months on the farm, ****how much will she earn?**

**Ans.** (c) Number of days in 2(1/2) months = 30 2+ (30/2) = 60 + 15 = 75

Neelam’s 1 day’s earning = Rs. 135

Neelalm’s 2(1/2) months, 75 day’s earning = Rs. (135 x 75)

We have,

1 3 5

x __7 5__

6 7 5

+ __9 4 5 0
1 0 1 2 5__

Hence. Neelam will earn Rs. 10125.

**(d) How much more will a farm worker in Madhya Pradesh get than a worker in Orissa after working for 9 weeks.**

**Ans. **(d) Difference in the salary of workers of Madhya Pardesh and Orissa

= Rs. (97 – 75) = Rs. 22

Difference in their salary in 1 week = Rs. (22 x 7) = Rs. 154

Difference in their salary in 9 weeks = Rs. (154 x 9) = Rs. 1386

Hence, a farmworker in Madhya Pardesh gets Rs. 1386 more than a worker in

Orissa after working for 9 weeks.

**11. Satish’s is a 13 year-old boy. His father had taken loan for farming. But ****the crops failed. Now Satish’s mother has to pay Rs. 5000 every month for ****the loan. Satish started working- he looked after 17 boats of the village. He ****earns rupee 1 everyday for one goat.**

**(a) How much will he earn in one month?**

**Ans. **(a) Satish’s earning on 1 goat per day = Re 1

Satish’s earning on 17 goats per day = Rs (1 x 17) = Rs 17

Satish’s earning on 17 goats in one month i.e. 30 days = Rs (17 x 30) = Rs. 510

**(b) Does he earn enough to help pay the loan every month?**

**Ans. **(b) Satish’s earning of 1 year i.e. 12 months = Rs (510 x 12) = Rs 6120

**12. To help the farmers the State Government gave cows, Kamla Bai Gudhe ****got a cow. The cost of the cow is 17500. She had to pay Rs. 5500 and the ****government spent the rest of the money.**

**(a) How much did the government spend on the cow?**

**Ans. **Cost of the cow = 17500

Kamla Bai Gudhe had to pay the cost of cow = Rs 5500

Money spend by government = Rs 17500 – Rs 5500 = Rs 12000

Hence, the government spend Rs 12000 on the cow.''

**(b) If 9 people from her village got cows, how much did the government ****spend in all?**

**Ans. **(b) The amount of money spent by the government on 9 cows = Rs (12000 x 9) = Rs 108000.'

**(c) If Kamla Bai spends Rs. 85 a day, find out how much she will spend in one ****month?**

**Ans. **(c) Amount spent by Kamla Bai in 1 day = Rs 85

Amount spent by Kamla Bai in 1 month = Rs (85 x 30) = Rs 2550'

**(d) The cow gives 8 liters of milk everyday. How much milk it give in one ****month?**

**Ans. **(d) Quantity of milk given by cow in 1 day = 8 litres

Quantity of milk given by cow in 1 month = (8 x 30) litres = 240 litres'

**(e) If the milk is sold at Rs. 9 per litre, how much money will Kamla Bai make ****in one month?**

**So the money spent on keeping the cow was Rs. …..**

**Money earned by selling the milk Rs. …….
Which is more …. Money spent on the cow or money earned from it? How **

**much?**

**Ans.**(e) Money earned by selling the milk = Rs. (240 x 9) = Rs 2160

Since 2550 > 2160

Therefore, money spent on cow was more than the money earned. The difference

was Rs (2550-2160) = Rs 390

Due to this loss she wanted to sell the cow.

**13. (a) Sukhi works on a farm. He is paid Rs. 98 for one day. If he works for 52 ****days, how much will he earn?**

**Ans.** (a) Sukhi’s 1-day earning = Rs. 98

= Rs (98 x 52) = Rs 5096

9 8

x __5 2__

1 9 6

+__4 9 0 0
5 0 9 6__

Hence, Sukhi earns Rs 5096 in 52 days.

**(b) Hariya took a loan to build his house. He has to pay back Rs 2750 every ****month for two years. How much will he pay in 2 years?**

**Ans.** (b) Amount of loan paid back in 1 month = Rs. 2750

Amount of loan paid back in 2 years i.e. (2 x 12 = 24 months) = Rs. (2750 x 24)

= Rs. 66000

2 7 5 0

x __2 4__

1 1 0 0 0

+ __5 5 0 0 0
6 6 0 0 0__

**(c) Ratiram is a milk seller in the city. He sells 13 litres of milk every day at Rs 23 per litre. How much does he earnb?**

**Ans.** Selling price of 1 litres of milk = Rs. 23

Selling price of 13 litres of milk = Rs. (23 x 13) = Rs. 299

**(d) A farmer sells 1 litres of milk for Rs. 11. In one month he sells 210 litres of ****milk. How much does he earn in a month?**

**Ans.** (d)Selling price of 1 litres of milk = Rs. 11

Selling price of 210 litres of milk = Rs. (210 x 11) = Rs. 2310

**(e) A company sells 1 litre of packed water for Rs. 12. A shopkeeper buys 240 ****litres of packed water. How much does he pay?**

**Ans.** (e)Amount paid for 1 litre of packed water = Rs. 12

Amount paid for 240 litres of packed water = Rs. (12 x 240) = Rs. 2880

**14. Fun with Multiplication:**

**(A) Look for the pattern and take this forward.**

**(0 x 9) + 1 = 1**

**(1 x 9) + 2 = 11**

**(12 x 9) + 3 = 111**

**(123 x 9) + 4 = _______**

**(1234 x 9) + 5 = ________**

**(12345 x 9) + 6 = _________**

**Ans. **(A)(123 x 9) + 4 = 1107 + 4 = 1111

(1234 x 9) + 5 = 11106 + 5 = 11111

(12345 x 9) + 6 = 11105 + 6 =111111

(B) Each letter a, b, c here stands for a number.

**a a a**

__a a a__

a a a

**a a a 0**

**a a a 0 0**

**a b c b a**

**Taking a =1, then find what the number b and c will be.**

**Ans. **(B)Taking a = 1, so we have to compete 111 111 to find the value of b and c.

1 1 1

x __1 1 1__

1 1 1

1 1 1 0

__1 1 1 0 0
1 2 3 2 1__

On Comparing the answers, we find b = 2 and c = 3.

**(C) Tricks with your age:**

**Write your age _____**

**Multiply it by 7 _____**

**Again multiply the answer by 13 _____**

**Now look at your last answer. Can you find your age in that answer? How ****many times does your age show in the answer? Now try this trick with other ****people.**

**Ans. **(C) Let be my age by 9 years

On multiplying 9 by 7, we get 63.

Again, multiply 63 by 13, we get 819

Yes, I find my age in the final result. My age occurs two times in the answer.

**15. Practice Time:**

**(a) 4228 ÷ 4**

**16. Isha has Rs 100 with her. She wants to buy petrol. One litre of petrol costs ****Rs. 47.ow How How many litres can she buy?**

**Ans. **Money with Isha = Rs. 1000

Cost of one litre = Rs. 47

Litres of petrol she can buy = 1000÷47 = 21 (Quotient), 13 (Remainder)

**17. If Is ha comes to your city, how much petrol can she buy with the same money?
Ans. **Money left with Isha = Rs. 1000

Cost of 1 litres of petrol in the city = Rs. 50

Litres of petrol she can buy = Rs. 1000 ÷ 50 = 20

Isha can buy 20 litres of petrol for the same money.

**18. 576 books are to be packed in boxes. If one box has 24 books, how many ****boxes are needed?**

**Ans. **Total number of books = 576

Number of books per box = 24

Number of boxes needed or packing = 576 ÷ 24 = 24

**19. 836 people are watching a movie in a hall. If the hall has 44 rows, how ****many people can sit in 1 row?**

**Ans.** Number of people watching a movie = 836

Number of rows = 44

Number of people sitting in 1 row = 836 ÷ 44 = 19

**20. A gardener bought 458 apples trees. He wants to plant 15 trees in each row. How many rows can he plant?
Ans. **Number of trees bought = 458

Number of trees planted in 1 row = 15

Number of rows = 458 ÷ 15

We get 30 as quotient and 8 as remainder.

Hence, he can plant in 30 rows and 8 trees are left over.

**21. Shyamli bought a battery. She road on it ‘Life: 2000 hours’. She uses it throughout the day and the night. How many days will the battery run?
Ans. **Life of battery = 2000 hours

The number of days the battery will run = 2000÷ 24

We get 83 as quotient and 8 as remainder. Hence, the battery will run for 83 days.

**22. A tank is full of 300 L of water. How much water will be filled in 25 tanks?
If 15 buckets can be filled with one tank of water, how many buckets all can be filled with the water in 25 tanks?
Ans. **Capacity of water tank = 300 L

25 tanks can be filled with (25 x 300) L i.e. 7500 L of water.

Number of buckets that can be filled with 1 tank = 15

Number of buckets that can be filled with 25 tanks = (15 x 25) =375

**23. There are 28 laddoos in 1 kg. How many laddoos will be there in 12 kg? If ****16 laddoos can be packed in 1 box, how many boxes are needed to pack all ****these laddoos?**

**Ans. **Number of laddoos in 1 kg = 28

Number of laddoos in 12 kg = 28 x 12 = 336

Total number of laddoos = 336

Number of laddoos packed in 1 box = 16

Number of boxes needed for packing = 336 ÷ 16 = 21

**24.There are 26 rooms in a school. Each room has 4 plant. If each plant needs 2 cups of water, how much water do we need for all the plants?
Ans. **Number of rooms in a school = 26

Number of plants per room = 4

Total number of plants = 26 x 4 = 104

Water needed for each plant = 2 cups

Water needed for 104 plants = 104 x 2 = 208 cups

**25. Do these divisions. Check your result by multiplication.
(a) 438 ÷ 9
Ans. **(a)

Check: 225 11 + 0 =2475

**26. Solve the given sums and colour the answers in the grid given below:**

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 1 The Fish Tale |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 2 Shapes and Angles |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 3 How Many Squares |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 4 Parts and Wholes |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 5 Does it look the same |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 6 Be my multiply |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 7 Can you see the pattern |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 8 Mapping Your Way |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 9 Boxes And Sketches |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 10 Tenths And Hundredths |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 11 Area and its Boundary |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 12 Smart Charts |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 13 Ways of Multiply and Divide |

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 14 How Big How Heavy |

## More Study Material

### NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 13 Ways of Multiply and Divide

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 13 Ways of Multiply and Divide is available on our website www.studiestoday.com for free download in Pdf. You can read the solutions to all questions given in your Class 5 Mathematics textbook online or you can easily download them in pdf.

### Chapter 13 Ways of Multiply and Divide Class 5 Mathematics NCERT Solutions

The Class 5 Mathematics NCERT Solutions Chapter 13 Ways of Multiply and Divide are designed in a way that will help to improve the overall understanding of students. The answers to each question in Chapter 13 Ways of Multiply and Divide of Mathematics Class 5 has been designed based on the latest syllabus released for the current year. We have also provided detailed explanations for all difficult topics in Chapter 13 Ways of Multiply and Divide Class 5 chapter of Mathematics so that it can be easier for students to understand all answers.

**NCERT Solutions Chapter 13 Ways of Multiply and Divide Class 5 Mathematics**

Class 5 Mathematics NCERT Solutions Chapter 13 Ways of Multiply and Divide is a really good source using which the students can get more marks in exams. The same questions will be coming in your Class 5 Mathematics exam. Learn the Chapter 13 Ways of Multiply and Divide questions and answers daily to get a higher score. Chapter 13 Ways of Multiply and Divide of your Mathematics textbook has a lot of questions at the end of chapter to test the students understanding of the concepts taught in the chapter. Students have to solve the questions and refer to the step-by-step solutions provided by Mathematics teachers on studiestoday to get better problem-solving skills.

**Chapter 13 Ways of Multiply and Divide Class 5 NCERT Solution Mathematics**

These solutions of Chapter 13 Ways of Multiply and Divide NCERT Questions given in your textbook for Class 5 Mathematics have been designed to help students understand the difficult topics of Mathematics in an easy manner. These will also help to build a strong foundation in the Mathematics. There is a combination of theoretical and practical questions relating to all chapters in Mathematics to check the overall learning of the students of Class 5.

**Class 5 NCERT Solution Mathematics Chapter 13 Ways of Multiply and Divide**

NCERT Solutions Class 5 Mathematics Chapter 13 Ways of Multiply and Divide detailed answers are given with the objective of helping students compare their answers with the example. NCERT solutions for Class 5 Mathematics provide a strong foundation for every chapter. They ensure a smooth and easy knowledge of Revision notes for Class 5 Mathematics. As suggested by the HRD ministry, they will perform a major role in JEE. Students can easily download these solutions and use them to prepare for upcoming exams and also go through the Question Papers for Class 5 Mathematics to clarify all doubts

You can download the NCERT Solutions for Class 5 Mathematics Chapter 13 Ways of Multiply and Divide for latest session from StudiesToday.com

Yes, you can click on the link above and download NCERT Solutions in PDFs for Class 5 for Mathematics Chapter 13 Ways of Multiply and Divide

Yes, the NCERT Solutions issued for Class 5 Mathematics Chapter 13 Ways of Multiply and Divide have been made available here for latest academic session

You can easily access the links above and download the Chapter 13 Ways of Multiply and Divide Class 5 NCERT Solutions Mathematics for each chapter

There is no charge for the NCERT Solutions for Class 5 Mathematics Chapter 13 Ways of Multiply and Divide you can download everything free

Regular revision of NCERT Solutions given on studiestoday for Class 5 subject Mathematics Chapter 13 Ways of Multiply and Divide can help you to score better marks in exams

Yes, studiestoday.com provides all latest NCERT Chapter 13 Ways of Multiply and Divide Class 5 Mathematics solutions based on the latest books for the current academic session

Yes, studiestoday provides NCERT solutions for Chapter 13 Ways of Multiply and Divide Class 5 Mathematics in mobile-friendly format and can be accessed on smartphones and tablets.

Yes, NCERT solutions for Class 5 Chapter 13 Ways of Multiply and Divide Mathematics are available in multiple languages, including English, Hindi