CBSE Class 6 Science HOTs Separation Of Substances

Download HOTS questions and answers for Class 6 Science. Read CBSE Class 6 Science HOTs Separation Of Substances below and download in pdf. High Order Thinking Skills questions come in exams for Science in Standard 6 and if prepared properly can help you to score more marks. You can refer to more chapter wise Class 6 Science HOTS Questions with solutions and also get latest topic wise important study material as per NCERT book for Class 6 Science and all other subjects for free on Studiestoday designed as per latest CBSE, NCERT and KVS syllabus and pattern for Grade 6

Separation Of Substances

1. The rate of sedimentation is increased by adding ____ to the water.

a. Salt

b. Sugar

c. Alum

d. Soap

2. The process followed to separate grains form the stalks is called

a. Winnowing

b. Threshing

c. Sieving

d. Hand picking

3. The process of increasing the rate of sedimentation in a suspension by adding some chemical is

a. Filtration

b. Crystallisation

c. Loading

d. Condensation

4. The process of separating the constituents of a liquid by agitating it vigorously

a. Evaporation

b. Churning

c. Filtration

d. Sedimentation

5. The method that is used to obtain pure salt from impure salt

a. Decantation

b. Crystallization

c. Evaporation

d. Condensation

6. A solution which cannot dissolve more of a given substance at a given temperature is

a. Solution

b. Filtrate

c. Saturated solution

d. Unsaturated solution

7. This harmful microbe in water causes typhoid and jaundice

a. Virus

b. Bacteria

c. Algae

d. Fungi

8. Rain water is a kind of

a. saline water

b. distilled water

c. carbonated water

d. saturated water

9. The method used to separate a dissolved solid component from its solution

a. Evaporation

b. Filtration

c. sedimentation

d. Decantation

10. Butter is separated from curd by the process of

a. Filtration

b. Heating

c. Churning

d. Sieving 

11. A pure solid is obtained from its solution by the process of

a. Condensation
 
b. decantation
 
c. Sedimentation
 
d. Filtration
 
12. Separating the insoluble suspended solids of various sizes from a liquid is called
 
a. Filtration
 
b. Crystallization
 
c. Evaporation
 
d. Condensation
 
13. Cotton fibre is separated from cotton seeds by the process of

a. Churning
 
b. Boiling
 
c. Colouring
 
d. Ginning
 
14. Principle behind winnowing is

a. Difference in densities of components
 
b. Difference in colours of components
 
c. Difference in appearance of components
 
d. Difference in shapes of components
 
15. Paneer is separated from curdled milk

a. Condensation
 
b. Filtration
 
c. evaporation
 
d. sedimentation
 
16. The process due to which steam changes into liquid state on cooling

a. Decantation
 
b. Sedimentation
 
c. Filtration
 
d. Evaporation
 
17. Corn is separated from husk by the process of

a. Sieving
 
b. Winnowing
 
c. Churning
 
d. Handpicking
 
18. A mixture of sugar and water can be separated by

a. Filtration
 
b. Evaporation
 
c. Separating funnel
 
d. decantation
 
19. A saturated solution can dissolve more of a substance on

a. Cooling
 
b. Heating
 
c. Condensing
 
d. Evaporating
 
21. The clear liquid obtained after filtration is called
 
a. Water
 
b. Filtrate
 
c. Solution
 
d. Residue
 
22. Alum is added to muddy water to 

a. Hasten sedimentation rate
 
b. Remove colour
 
c. Kill bacteria 
 
d. Impart a sweet taste
 
23. The process of making particles of mud heavy with alum
 
a. Decantation
 
b. loading
 
c. Filtration
 
d. Condensation
 
24. The addition of bleaching powder to the water
 
a. Kills the microorganism
 
b. Feeds the microorganisms
 
c. Helps the microorganisms to grow
 
d. None of these
 
25. Separation of kerosene oil and water is done by

a. Decantation 

b. Filtration
 
c. Condensation
 
d. Crystallisation

Answer Key: Separation of Substances

1)c 2)b 3)c 4)b 5)b 6)c 7)b 8)b 9)a 10)c 11)a 12)a 13)d 14)a 15)b 16)d 17)b 18)b 19)b 20)b 21)b 22)a 23)b 24)a 25)a

Tags: 

 


Click for more Science Study Material

Latest NCERT & CBSE News

Read the latest news and announcements from NCERT and CBSE below. Important updates relating to your studies which will help you to keep yourself updated with latest happenings in school level education. Keep yourself updated with all latest news and also read articles from teachers which will help you to improve your studies, increase motivation level and promote faster learning

Moderation of Marks Class 11 and 12 Board Exams

The portal for moderation and finalization of results for Class-12 is being opened from 16.07.2021 to 22.07.2021. As Board has to declare the result latest by 31.07.2021, schools have been requested to follow the schedule strictly and complete the moderation within...

CBSE Board Examination Scheme of Assessment 2021 2022

A. Academic session to be divided into 2 Terms with approximately 50% syllabus in each term: The syllabus for the Academic session 2021-22 will be divided into 2 terms by following a systematic approach by looking into the interconnectivity of concepts and topics by...

CBSE Class 12 Evaluation Criteria 2021

SUMMARY OF THE POLICY FOR TABULATION OF MARKS FOR CLASS XII BOARD EXAMINATIONS 2021   1(a) Due to cancellation of the Board examinations, the assessment of theory portion of 80/70/60/50/30 marks will be done by the school based on the following:     Class...

FAQs on Policy for Tabulation of Marks for Class 10 Board Exams

ON POLICY Question.1 How CBSE will declare the result of Class-X? Answer. Results of Class X Board will be declared on the basis of an objective criterion developed by the Board vide Notification no.CBSE/CE/2021 dated 01.05.2021. Question.2. If any candidate is not...

CBSE asks schools to load Class 12 Internal Assessment Marks

This has a reference to the letter no CBSE/COORD/2021 dated 11.02.2021 regarding conduct of the School-Based Assessment (Internal Assessment/Practical/ Project) of Class-XII and uploading the marks by 11.06.2021. It has been observed that some schools have not been...

×
Studies Today